Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Εκρήξεις στη Χερσώνα και στην Τερνόπιλ – Νέες εκρήξεις στην Οδησσό 

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Νέες εκρήξεις στην Οδησσό 

Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την επίθεση μέχρι στιγμής.

 Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70% (δήμαρχος)

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

 Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία κατηγορεί τη Γερμανία ότι εγκατέλειψε μετανάστες σε ένα πολωνικό χωριό

Η Πολωνία κατηγορεί την Γερμανία ότι το πρωί της Παρασκευής (14.6.2024) εγκατέλειψε σε πολωνικό έδαφος μια ομάδα μεταναστών και ζητά εξηγήσεις από το Βερολίνο. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πολωνία, η γερμανική αστυνομία μετέφερε ομάδα μεταναστών στην πολωνική πλευρά των συνόρων και την παράτησε σε χώρο στάθμευσης. 

Σε οπτικό υλικό που ανέβηκε στην ιστοσελίδα Chojna24.pl κι αναπαρήγαγαν κατόπιν εθνικά ΜΜΕ φαίνεται όχημα της γερμανικής αστυνομίας που εισήλθε το πρωί της Παρασκευής στην πολωνική επικράτεια και άφησε σε χώρο στάθμευσης στο χωριό Όσινοφ Ντόλνι (δυτικά) πέντε αλλοδαπούς, δυο ενήλικους και τρία παιδιά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε η ιστοσελίδα, το όχημα έφυγε αμέσως κι επέστρεψε στη Γερμανία.

Τους αλλοδαπούς εντόπισε και έθεσε υπό κράτηση η αστυνομία και η συνοριοφυλακή της Πολωνίας, αφού ειδοποιήθηκαν από διερχόμενους.

«Η (πολωνική) συνοριοφυλακή επικοινώνησε με τη γερμανική πλευρά για να διευκρινιστούν οι περιστάσεις του συμβάντος», ανέφερε ανακοίνωση του σώματος που δημοσιοποιήθηκε μέσω X.

Η ενέργεια αυτή έγινε «κατά παραβίαση των αρχών της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο υπηρεσίες και του νόμου που αφορά τη μεταφορά προσώπων», σύμφωνα με το κείμενο.

«Οι γερμανικές υπηρεσίες δε μπορούν να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις με αυθαίρετο τρόπο», πρόσθεσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

Υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας δήλωσε πως η χώρα του «δεν θα ανεχθεί» συμπεριφορές «αυτού του είδους».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1801691893400801395&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fi-polonia-katigorei-ti-germania-oti-egkateleipse-metanastes-se-ena-poloniko-xorio%2F4113420%2F&sessionId=8c8d0c617ad8c15217011879b0917f630266d6d1&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

«Όλα πρέπει να γίνονται με τήρηση του νόμου και των διαδικασιών», πρόσθεσε, κατά το πολωνικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Αξιωματικοί της αστυνομίας αναμένεται να συζητήσουν το συμβάν σήμερα. Αναμένεται επίσης να θιγεί κατά τη συνάντηση του πολωνού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Σιμόνιακ με τη γερμανίδα ομόλογό του Νάνσι Φέζερ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολωνικού υπουργείου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι πέντε άνθρωποι που εγκαταλείφθηκαν στον χώρο στάθμευσης είναι αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο» χθες μέσω X και πρόσθεσε πως επρόκειτο να το συζητήσει με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή, βάσει των μέτρων ελέγχου που επιβλήθηκαν εκ νέου στα σύνορα προσωρινά, αστυνομικοί σταμάτησαν την οικογένεια των πέντε Αφγανών κοντά στο χωριό Αλτμέντεβιτς αφού προσπάθησε να περάσει τα σύνορα χωρίς χαρτιά. Κατά τη γερμανική αστυνομία, οι ενήλικοι είχαν πάνω τους πιστοποιητικά ασύλου που είχαν εκδοθεί στην Πολωνία, αλλά δεν είχαν υποβάλει αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και κατά συνέπεια επαναπροωθήθηκαν στην Πολωνία.

Πάντα σύμφωνα με την εκδοχή της γερμανικής αστυνομίας, η πολωνική πλευρά ενημερώθηκε μέσω κοινού κέντρου στη Σβιέτσκο, επίσης πάνω στα σύνορα, ζητήθηκε να παραληφθεί η οικογένεια και αφού «δεν υπήρξε απόκριση για αρκετές ώρες», γερμανοί αστυνομικοί αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στην πολωνική επικράτεια και να την αφήσουν εκεί. Το ένα από τα παιδιά διαμαρτυρήθηκε πως δεν ένιωθε καλά και οι γερμανοί αστυνομικοί πήγαν σε φαρμακείο στο χωριό Όσινοφ Ντόλνι για να του προσφερθεί βοήθεια, πρόσθεσε η γερμανική αστυνομία.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν πηγαίνει Βόρεια Κορέα και υπόσχεται «αμέριστη υποστήριξη απέναντι στον πανούργο εχθρό»

Την «αμέριστη υποστήριξή του» στη Βόρεια Κορέα, απέναντι «στον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό», σε μια έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ, εκφράζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Πιονγκγιάνγκ για επίσημη επίσκεψη.

Ο Πούτιν φτάνει σήμερα Τρίτη (18.6.24) στη Βόρεια Κορέα για διήμερη επίσκεψη, στο τέλος της οποίας ενδέχεται να υπογραφεί μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες, τη συμμαχία των οποίων η Δύση αντιλαμβάνεται ως απειλή.

«Η Ρωσία υποστήριξε (τη Βόρεια Κορέα) και τον ηρωικό λαό της στη μάχη τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να επιλέξουν την οδό της ανεξαρτησίας, της ιδιοτυπίας και της ανάπτυξης με τα δικά τους μέσα στην αντιπαράθεση με τον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό, χθες και αύριο επίσης, και θα έχουν την αμέριστη υποστήριξή της και στο μέλλον», έγραψε ο Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από την επίσημη βορειοκορεατική εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Πιονγκγιάνγκ «υποστηρίζει σταθερά» τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και την ευχαρίστησε γι’ αυτό.

Σχέδια για συνεργασία

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δύο χώρες έχουν σχέδια να συνεργασθούν για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρασία, την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητων συστημάτων συναλλαγών.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εκφράζουν εδώ και μήνες ανησυχίες για την επιταχυνόμενη προσέγγιση Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, κατηγορώντας τους Βορειοκορεάτες ότι παραδίδουν πυρομαχικά στη Ρωσία για την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τεχνολογική, διπλωματική και επισιτιστική βοήθεια.

Η επίσκεψη αυτή «δείχνει σε ποιο σημείο ο Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι στενότεροι φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας -του επιθετικού πολέμου- είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», σχολίασε χθες, Δευτέρα από την Ουάσινγκτον ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «παραβιάζει πλέον τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: «Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ