Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Απόστολος Λύτρας: Ελεύθερος αφέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος – Ζήτησε συγγνώμη για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του στην ανακρίτρια για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Στον Απόστολο Λύτρα επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της μη προσέγγισης της συζύγου του, η υποχρέωση μετοίκισης από το κοινό σπίτι τους και η υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδκό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Βγαίνοντας από τον εισαγγελέα ο κ. Λύτρας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και μεταξύ άλλων είπε: «Ομολόγησα την πραξη μου ζητάω συγγνώμη γι αυτό που συνέβη και απο την συζυγο μου που υπεραγαπάω και απο τις 3 κόρες μου».

«Βρέθηκα σε μια κατάσταση που δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιόν τρόπο μπορώ να θεραπευτώ να ζητήσω βοήθεια γιατί έχω χτίσει μια καριέρα και μια οικογένεια που έχει γίνει με πολύ κόπο. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες γιατί συνέβη αυτό δεν μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτο μου. Να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση. Βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσο και πρωτίστως από την Σοφία και τις κόρες μου».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d226cv1hw50p

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα βάρυνε το γεγονός ότι σύμφωνα με την κατάθεση του θύματος το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν αλλά και η κατάθεση της πρώην συζύγου του που τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν αλλά όταν έγινε η δίκη, αυτή ανακάλεσε.

Η απολογία του γνωστού ποινικολόγου ενώπιον της ανακρίτριας ξεκίνησε στις 09:30 και κράτησε περίπου 2 ώρες.

Ο γνωστός ποινικολόγος κατηγορείται για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων νωρίς το πρωί και ανέμενε την έναρξη της απολογίας του μαζί με συγγενικά του πρόσωπα. 

Πριν την έναρξη της απολογίας του, κατέθεσαν – σύμφωνα τις πληροφορίες ως μάρτυρες υπέρασπισής του -η πρώην σύζυγός του, η κόρη του και γνωστός δικηγόρος, ο οποίος είναι κουμπάρος του.  

Το χρονικό 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου (15/06/2024). Το ζευγάρι μετά από δείπνο σε εστιατόριο των νοτίων προαστίων επέστρεφε στο σπίτι του στα Βριλήσσια. Οι διαπληκτισμοί ξεκίνησαν ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο με τον γνωστό ποινικολόγο να βρίσκεται στη θέση του οδηγού και δίπλα του να κάθεται το μετέπειτα θύμα του. 

Αφορμή για τον καβγά του ζευγαριού στάθηκε η ενασχόληση της συζύγου του με το κινητό της τηλέφωνο και η αποστολή μηνυμάτων τα οποία ο ποινικολόγος θεώρησε «ύποπτα». Αμέσως, τα αίματα άναψαν με τον δικηγόρο να επιτίθεται και να χτυπά τη σύντροφό του, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και στο σπίτι τους.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του newsit.gr, ότι ο 52χρονος ποινικολόγος ενώπιον της ανακρίτριας άλλαξε τους αρχικούς του ισχυρισμούς στους αστυνομικούς και στην απολογία του παραδέχθηκε όπως είπε και ο ίδιος ότι βιαιοπράγησε εναντίον της συζύγου του και ζήτησε συγγνώμη.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Καραϊβάζ: Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη των δύο αδερφών για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου

Για τις 5 Ιουλίου διακόπηκε η δίκη για την στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Η δίκη διεκόπη μετά από αίτημα της υποστήριξης της κατηγορίας.

Ο συνήγορος της χήρας και του γιου του Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε αρχικά την αναβολή της δίκης λέγοντας πως χειριζόταν την δικογραφία μαζί με τον συνάδελφο του, Απόστολο Λύτρα, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχει ένα προσωπικό πρόβλημα».

Όπως ανέφερε ο συνήγορος ανέλαβε την υπόθεση από τα Χριστούγεννα και όλα τα στοιχεία της υπόθεσης βρίσκονται στο γραφείο του συναδέλφου με τον οποίο δεν πρόλαβε να συναντηθεί. «Επειδή το κώλυμα του συνηγόρου προέκυψε σχετικά πρόσφατα, αυτή η αδυναμία θα διαρκέσει, δεν έχει μπει “λουκέτο”, λειτουργεί το γραφείο, να προτείνω τη πολύ μικρή διάρκεια διακοπής για δύο εργάσιμες ημέρες για να λάβει τα έγγραφα» είπε η εισαγγελέας.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεργαστώ αυτή τη στιγμή με έναν άνθρωπο που βρίσκεται φυλακή. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσα να τα έχω εγώ. Θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν να μπορούσα να προβλέψω τι θα γίνει» απάντησε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Αντώνη Ξυλουργίδης.

Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε ωστόσο και την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία ζήτησε στο διάστημα της διακοπής να προσκομιστούν τα «νεότερα στοιχεία».

«Το να έχουμε ως δεδομένο πως υπάρχει μία αμοιβή είναι επιβαρυντικό, επειδή εμβάσματα δεν υπάρχουν, λογαριασμοί στο εξωτερικό δεν υπάρχουν, στο πλαίσιο της διακοπής να εισφερθούν όλα τα στοιχεία τα οποία πρώτος ο συνήγορος υποστήριξης εισέφερε στον ΑΝΤ1» τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης, Αθανασία Σταυρή.

Το δικαστήριο τελικά απόφαση να διακόψει τη δίκη για τις 5 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στο εδώλιο κάθονται, τα δύο αδέλφια, που κατηγορούνται για τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου. Η προσωρινή κράτησή τους λήγει στις 28 Οκτωβρίου 2024 και για τον λόγο αυτόν η δίκη προσδιορίστηκε για τον Ιούνιο. Η οικογένεια του δημοσιογράφου έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση και ζητά την επιβολή της μέγιστης των ποινών στους δύο καταδικασθέντες.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κακοποιούσε και την πρώην σύζυγό του – Η σύντροφός του ζήτησε και πήρε Panic Button

Την ώρα που ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που κατηγορείται για την κακοποίηση της συντρόφου του επίσης δημοσιογράφο, μετά από καταγγελία της γυναίκας στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στον εισαγγελέα, η έρευνα της αστυνομίας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί τα ξημερώματα της Κυριακής (23.6.2024) με τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι αστυνομικοί κάλεσαν και την πρώην σύζυγο του τηλεοπτικού δημοσιογράφου της ΕΡΤ και μητέρα των δύο παιδιών του, έτσι ώστε να τους πει και η ίδια λεπτομέρειες για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τη ζωή του, και φυσικά να απαντήσουν στο ερώτημα αν και η ίδια στο παρελθόν έχει δεχτεί κακοποίηση από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρώην σύζυγος επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν θερμά επεισόδια με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ωστόσο η ίδια δεν είχε προχωρήσει σε καταγγελία.

Σημειώνεται πως η δημοσιογράφος ζήτησε από την αστυνομία την εγκατάσταση panic button, όπως και έγινε.

Ο δημοσιογράφος μετά τη χθεσινή σύλληψή του στην περιοχή του Πειραιά πέρασε τη νύχτα σε κελί των κρατητηρίων της Ομόνοιας και σήμερα λίγο πριν τις 9 θα μεταχθεί στον εισαγγελέα.

Το χρονικό

Το άγριο σκηνικό που οδήγησε στην καταγγελία και τη σύλληψη του δημοσιογράφου έγινε στο σπίτι του ζευγαριού στο κέντρο της Αθήνας.

Ένας καβγάς, οδήγησε τον δημοσιογράφο στα άκρα με αποτέλεσμα η κοπέλα, να οδηγηθεί στο νοσοκομείο ΚΑΤ, άγρια χτυπημένη, έχοντας και κάταγμα στο πρόσωπο.

Αρχικά η δημοσιογράφος δίσταζε να τον καταγγείλει, ωστόσο όταν επέστρεψε σπίτι της και είδε τον δημοσιογράφο στην ουσία να την έχει «στήσει» κάτω από το σπίτι της και να την παρακολουθεί, άλλαξε γνώμη και μετέβη στο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας.

Την Δευτέρα, πήγε για επανεξέταση στο νοσοκομείο και το πρωί της Τρίτης κατέθεσε μήνυση στο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας της Ομόνοιας, σε βάρος του δημοσιογράφου. Το μεσημέρι της Τρίτης ο δημοσιογράφος συνελήφθη στην περιοχή του Πειραιά και οδηγήθηκε στα κρατητήρια, ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθεί. 

Ο δημοσιογράφος αρνείται όλες τις κατηγορίες. 

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος για υπόθεση Λύτρα: Επιδιώκουν τη χειραγώγηση δικαστών και εισαγγελέων

Με μια ανακοίνωση ο Άρειος Πάγος απαντά στις επικρίσεις που έχει δεχτεί για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα και κάνει λόγο για επιχείρηση χειραγώγησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. 

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη αντίστοιχα, απαντούν στις επικρίσεις που έχει δεχθεί ο Άρειος Πάγος μετά την εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του δικαστή και του εισαγγελέα που αποφάσισαν τη μη προφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα, μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Στην ανακοίνωση του Αρείου Πάγου αναφέρεται πως «εμφανίστηκαν στον δημόσιο διάλογο διάφοροι αυτόκλητοι παράγοντες, ως ένθερμοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι οποίοι, σκόπιμα, συγχέουν την ανεξαρτησία με το ανεξέλεγκτο» και συμπληρώνει ότι «με τις δηλώσεις τους αμφισβητούν την ανεξάρτητη λειτουργία των αρμοδίων οργάνων της πειθαρχικής διαδικασίας, που επιλήφθηκαν».

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου:

«Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας σε βάρος δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, σε υπόθεση με κατηγορούμενο δικηγόρο, κατόπιν αιτήματος της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι οποίες, με βάση το ν. 4938/2022, ασκούν εποπτεία στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, εμφανίστηκαν στον δημόσιο διάλογο διάφοροι αυτόκλητοι παράγοντες, ως ένθερμοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι οποίοι, σκόπιμα, συγχέουν την ανεξαρτησία με το ανεξέλεγκτο. Με τις δηλώσεις τους αμφισβητούν την ανεξάρτητη λειτουργία των αρμοδίων οργάνων της πειθαρχικής διαδικασίας, που επιλήφθηκαν, επιφυλάσσοντας, όμως, για τους ίδιους το δικαίωμα αυθεντικού ελέγχου της επιβολής περιοριστικών όρων ή προσωρινής κράτησης, ή ακόμα και της ασκηθείσας σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου ποινικής δίωξης. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Είναι, εξ άλλου, γνωστό στη νομική κοινότητα ότι δικηγόροι καταθέτουν σωρεία αναφορών με αίτημα την πειθαρχική δίωξη και καταδίκη δικαστών και εισαγγελέων, βάλλοντας, αποκλειστικά, κατά της ουσιαστικής τους κρίσης. Η προφανής αβασιμότητα της συντριπτικής πλειονότητας των αναφορών αυτών, όπως προκύπτει από τον έλεγχο του καθ’ ύλην αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου (Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης), έχει ως αποτέλεσμα τη αρχειοθέτησή τους.

Οφείλουμε, επιπροσθέτως, να επισημάνουμε ότι πολλοί εκ των αυτοαναγορευθέντων ως υπερασπιστών της δικαστικής ανεξαρτησίας επιχειρούν να την πλήξουν, εκφέροντες στις τηλεοπτικές κάμερες, που τους αναμένουν έξω από τις δικαστικές αίθουσες ή τα ανακριτικά γραφεία, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, κρίσεις, επικρίσεις και απαξιωτικά σχόλια για δικαστικές ενέργειες ή εισαγγελικές προτάσεις, ενόσω, μάλιστα, διαρκεί η δίκη ή η ανακριτική διαδικασία, υποτιμώντας τη θέση, την ακεραιότητα, την επάρκεια και την προσωπικότητα δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργώνεπιδιώκοντας τη χειραγώγησή τους. Συχνά, άλλωστε, γινόμαστε μάρτυρες προσβλητικών, μειωτικών ακόμη και υβριστικών συμπεριφορών συνηγόρων σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κατά τη διάρκεια δικών.

Περαιτέρω, για την αποκατάσταση των ισχυόντων, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους μη γνωρίζοντες και να υπενθυμίσουμε στους επαΐοντες τα ακόλουθα: Βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου αποτελούν η προστασία της ελευθερίας της ουσιαστικής κρίσης κάθε δικαστή και εισαγγελέα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού και η συνδυαζόμενη με αυτή αρχή της προστασίας του πολίτη από την αυθαίρετη κρίση. Για την προστασία των αρχών αυτών έχει θεσπισθεί από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών η διενέργεια πειθαρχικών διαδικασιών, αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ανεξαρτησίας, που πρέπει να έχει κάθε δικαστικός και εισαγγελικός λειτουργός και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς. Από άποψη διαδικασίας στο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπεται το στάδιο της προκαταρτικής πειθαρχικής εξέτασης και εφόσον, στη συνέχεια, κριθεί σκόπιμη η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης, διενεργείται έλεγχος αν η ελευθέρως διατυπωθείσα γνώμη του δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού εκφεύγει των ακροτάτων ορίων της διακριτικής ευχέρειας αυτών (Ολ.Α.Π. 9/2015), έτσι όπως αυτή προσδιορίζεται από το νόμο και την υπαγωγή σε αυτόν των αποδειχθέντων. Όσοι αμφισβητούν τη θέση αυτή, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, επιχειρούν να καλλιεργήσουν τεχνητά τη δυσπιστία στους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας». 

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ