Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας: 230 κρούσματα έχουν δηλωθεί έναντι 9 το 2023 -Δύο βρέφη κατέληξαν

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).

   Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

   Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

   Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30/05/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 230, τα 133 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους <18 ετών και 58 (25,2%) αφορούν σε βρέφη <12μηνών. Τέλος 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, 2 από τα οποία κατέληξαν ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

   Τι είναι ο κοκκύτης

   Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

   Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

   Τονίζεται ότι το μόνο μέτρο πρόληψης για τα μικρά βρέφη <3 μηνών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης-36ης εβδομάδας κύησης σύμφωνα με το ΕΠΕ.

   Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν:

   1. Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.

   2. Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

   3. Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

   4. Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.

   5. Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο.

   6. Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.   

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ τις μέρες του καύσωνα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ενώ παράλληλα δίνει οδηγίες σε όσους έρθουν αντιμέτωποι με τη θερμοπληξία.

Όλες οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την χώρα για την αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας ή πνιγμών λόγω της συσσώρευσης πολιτών στις παραλίες.

Οι βασικές οδηγίες του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες, για την θερμοπληξία αναφέρουν τα εξής:

Αν νοιώσετε, μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον, πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό (πάνω από 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου), ταχυκαρδία, δυσφορία, ζάλη, ναυτία, έμετους, απώλεια συνειδήσεως ή το δέρμα γίνει ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο αυτά αποτελούν κάποια από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλη αύξηση της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος).

Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:

1. Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
2. Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
3. Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
4. Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
5. Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Επαναστατική θεραπεία για την καταπολέμηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία

Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Cirrus Therapeutics». Η έρευνα παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Science Translational Medicine».

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (IRAK-M) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Υπολογίζεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η ακριβής αιτία είναι πολύπλοκη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων γήρανσης, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Τι φάρμακα να πάρετε μαζί σας στις διακοπές: Τι να κάνουν όσοι ακολουθούν αγωγή

Απαραίτητο είναι το καλοκαίρι με τις διακοπές και τα ταξίδια να ξέρουμε τι φάρμακα πρέπει και μπορούμε να έχουμε μαζί μας και τι όχι.

Φυσικά τι φάρμακα θα βάλουμε στο μικρό μας «φαρμακείο» για τις διακοπές μας εξαρτώνται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, τον σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση της υγείας μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να περιλαμβάνει:

• Φάρμακα: ανθελονοσιακά, φάρμακα για την πρόληψη/ανακούφιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο υψόμετρο, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά/αποσυμφορητικά, φάρμακα κατά της ναυτίας, κρέμες και κολλύρια με αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, αντιφλεγμονώδη ή αντιϊσταμινική δράση, τακτική φαρμακευτική αγωγή

Επιδεσμικό υλικό/είδη πρώτων βοηθειών: γάντια μιας χρήσης, γάζες, ελαστικοί/αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, αντισηπτικό, βαμβάκι, ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια, θερμόμετρο, γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα

• Άλλα σημαντικά είδη: εντομοαπωθητικά, αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15), αντισηπτικά μαντηλάκια και αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη), προφυλακτικά

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, HIV) που απαιτούν λήψη χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής συνιστάται:

• να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας έγκαιρα πριν το ταξίδι

• να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό σημείωμα με τα προσωπικά σας στοιχεία, τα νοσήματα από τα οποία πάσχετε, την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, με τη δραστική ουσία και όχι μόνο με

την εμπορική ονομασία, το δοσολογικό σχήμα

• να διατηρήσετε τα φάρμακα που θα μεταφέρετε στην αρχική τους συσκευασία και να τα αποθηκεύετε στις χειραποσκευές, κατά προτίμηση σε δύο διαφορετικές τσάντες για την περίπτωση κλοπής ή απώλειας. Η ποσότητα συστήνεται να είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεστε για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

• να προμηθευτείτε τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών από αυτά

• να φροντίσετε να έχετε μαζί σας ένα επεξηγηματικό σημείωμα από τον ιατρό, στην περίπτωση που η χορήγηση της φαρμακευτικής σας αγωγής απαιτεί βελόνες και σύριγγες, καθώς και επαρκή ποσότητα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, ενημερωθείτε σχετικά με τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας που αφορούν στη μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων στις χειραποσκευές.

Επίσης:

• να έχετε μαζί σας τη συνταγή από τον οφθαλμίατρο, εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, έτσι ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν στην περίπτωση καταστροφής ή απώλειας

• να αποφύγετε τη διακοπή της θεραπείας σας ή τη μείωση της δοσολογίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (πχ μείωση των διουρητικών λόγω συχνουρίας).

Στην περίπτωση που λαμβάνεται συμπληρώματα διατροφής ή άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ενημερωθείτε πριν το ταξίδι, εάν έχουν άδεια εισαγωγής και χρήσης στη χώρα που θα επισκεφτείτε.

Ποια φάρμακα μπορεί να απαγορεύονται

«Ορισμένα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται σε μία χώρα μπορεί να είναι παράνομα ή να ελέγχονται αυστηρά σε άλλες», λέει η φαρμακοποιός Jennifer Bourgeois.

4 είδη φαρμάκων που μπορεί να μην επιτρέπονται ή να είναι παράνομο να έχετε μαζί σας σε διεθνή ταξίδια

«Γενικά, τα φάρμακα που έχουν μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης ή εξάρτησης είναι πιο πιθανό να διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς», λέει.

Αυτά περιλαμβάνουν ελεγχόμενες ουσίες, οι οποίες ελέγχονται αυστηρά λόγω της πιθανότητας εθισμού και κακής χρήσης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα  διεγερτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για καταστάσεις όπως η ΔΕΠΥ, καθώς θεωρούνται παράνομα σε ορισμένες χώρες

1: Ναρκωτικά και οπιοειδή

Φάρμακα όπως η οξυκωδόνη, η υδροκωδόνη και η κωδεΐνη υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις ή απαγορεύονται σε πολλές χώρες.

2: Ψυχοτρόπα φάρμακα

Τα φάρμακα για παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως οι αμφεταμίνες (Adderall), οι βενζοδιαζεπίνες (Xanax) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να απαγορεύονται.

3: Φαρμακευτική κάνναβη

Ακόμη και αν είναι νόμιμη σε ορισμένα μέρη, η κάνναβη και τα προϊόντα που προέρχονται από κάνναβη απαγορεύονται σε πολλές χώρες.

4: Ισχυρά παυσίπονα

Ορισμένες χώρες περιορίζουν τα ισχυρά παυσίπονα, όπως η τραμαδόλη, το οποίο είναι οπιοειδές, για την αντιμετώπιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου.

Πώς να ελέγξετε τη νομιμότητα πριν ταξιδέψετε

Η μεταφορά απαγορευμένων φαρμάκων σε μια ξένη χώρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάσχεση των φαρμάκων, η επιβολή προστίμων, ακόμη και η πιθανότητα σύλληψης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες μπορεί να συλληφθούν, να τους ασκηθεί δίωξη, ακόμη και να φυλακιστούν.

Τυχόν νομικά ζητήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και να περιπλέξουν τα αρχικά σχέδια για το ταξίδι σας.

Πριν πακετάρετε, λοιπόν, τα φάρμακά σας, η Bourgeois συνιστά να ρίξετε μια ματιά στους ιστότοπους της πρεσβείας ή του προξενείου της χώρας προορισμού σας και στους νόμους που αφορούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, οι οποίοι μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές, ανάλογα με τον προορισμό σας.

Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί για το φάρμακο που λαμβάνετε στη χώρα που σκοπεύετε να επισκεφτείτε, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις οδηγίες της πρεσβείας της χώρας, ώστε να συνεχίσετε να παίρνετε την αγωγή σας και στο ταξίδι σας.

Για παράδειγμα, πολλές χώρες επιτρέπουν την προμήθεια ορισμένων φαρμάκων για 30 ημέρες και απαιτούν να έχετε μαζί σας συνταγή ή ιατρική γνωμάτευση.

Εάν πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε νέα συνταγή όσο λείπετε, επικοινωνήστε με το φαρμακείο σας δύο εβδομάδες πριν φύγετε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν να κλείσετε ραντεβού με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό σε θέματα υγείας ταξιδιωτών τουλάχιστον ένα μήνα πριν φύγετε.

Εάν, πάλι, το φάρμακό σας δεν επιτρέπεται στη χώρα προορισμού, η φαρμακοποιός προτείνει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε εναλλακτικές λύσεις και πιθανές προσαρμογές στη θεραπεία σας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή Iatropedia.gr

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ