ΥΓΕΙΑ
Αύξηση παρουσιάζει η δωρεά οργάνων – Πέντε συγκινητικές ιστορίες δοτών και ληπτών οργάνων

Πρωταγωνιστές της ζωής – οικογένειες δοτών οργάνων, λήπτες που έλαβαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, γιατροί και συντονιστές μεταμοσχεύσεων που συνδέουν τους κρίκους αυτής της μεγάλης αλυσίδας – συναντήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μοναδική για τη δημόσια υγεία της χώρας και συγκινητική εκδήλωση, με τίτλο «Δωρεά Οργάνων – Αλυσίδα Ζωής».
Καθημερινοί ήρωες, οι οποίοι μέσω της δωρεάς οργάνων προσέφεραν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αλλά και επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν αγόγγυστα τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, μίλησαν για την αλυσίδα ζωής που τους ενώνει. Κοινός τους παρονομαστής ήταν η πίστη στην υπέρτατη αξία της δωρεάς, αλλά και η σημασία της εμπιστοσύνης και της σωστής ενημέρωσης για τις οικογένειες των δοτών και τους λήπτες, τις δύσκολες ώρες της αναμονής και των αποφάσεων στο νοσοκομείο. Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έγινε ένας τόπος συνάντησης προσωπικών αφηγήσεων ανθρώπων με κοινό σημείο αναφοράς τους την υπέρβαση. Εκεί όπου ο πόνος, η απώλεια και η ασθένεια μετατρέπονται σε ζωή.
Δίπλα τους ήταν θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Ιδρύματος Ωνάση. Όλοι μαζί μοιράστηκαν ιστορίες και συναισθήματα, μίλησαν για τις αξίες και τις καλές πρακτικές και μετέφεραν το μήνυμα ότι η δωρεά οργάνων – ως υπέρτατο δώρο ζωής – μας αφορά όλους.
Στην κατάμεστη από κόσμο και συγκίνηση Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου αποτέλεσε και την κορύφωση του ενημερωτικού προγράμματος Organmeetings για την πρώτη χρονιά υλοποίησής του. Στόχος της δράσης, που οργανώνεται και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Νοσοκομείου, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μεγάλη αλυσίδα ενημέρωσης και ζωής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επιβραβεύτηκαν οι συνολικά 86 επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμοί και σύλλογοι – και μέσω αυτών, οι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι – που συμμετείχαν το 2023 στα τρία διαδικτυακά σεμινάρια του προγράμματος Organmeetings.
«Η μεταμόσχευση είναι ένα όραμα που μας περιέχει όλους. Ζητάει από τον καθένα και την καθεμία από εμάς το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, την απεριόριστη ελπίδα που μπορούν να προσφέρουν και την υπόσχεση για να αλλάξει μια ολόκληρη κοινωνία» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, και πρόσθεσε: «Στη διαδρομή αυτή θέλουμε να είναι παρούσα η κοινωνία που αλλάζει χωρίς να φοβάται. Γινόμαστε ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα ενημέρωσης, που αισιοδοξούμε ότι θα εξελιχθεί σε μεγάλη αλυσίδα ζωής».
Απώτερος στόχος των Organmeetings, είναι να επιστρέψουν οι συμμετέχοντες το βράδυ στην οικογένειά τους και να ανοίξουν τη συζήτηση για τη δωρεά οργάνων μέσα στο σπίτι και έτσι να φύγουν οι αμφιβολίες και οι προκαταλήψεις.
Όπως ανέφερε η Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, κα Γιούλη Μενουδάκου, με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των Organmeetings, «ενδυναμώνεται ένα κοινό σύστημα αξιών, χτίζεται μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και καλλιεργείται η αλληλεγγύη και η προσφορά προς τον άγνωστο συνάνθρωπο».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση τιμήθηκαν από την Πολιτεία τρεις οικογένειες δοτών του περασμένου έτους – και μέσω αυτών εκφράστηκε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους 1.522 δωρητές οργάνων που περιλαμβάνει ο κατάλογος του ΕΟΜ και στις οικογένειές τους, αρκετές από τις οποίες παρακολούθησαν ζωντανά την εκδήλωση. Τους παραδόθηκε ένα μενταγιόν με δύο κρίκους, στον έναν από τους οποίους ήταν χαραγμένο το μικρό όνομα του δότη, ενώ ο δεύτερος κρίκος συμβόλιζε τον ανώνυμο λήπτη. Το ίδιο μενταγιόν δίνεται και στις 87 οικογένειες που συναίνεσαν στη δωρεά οργάνων του αγαπημένου τους προσώπου το 2023.
Οι ιστορίες που συγκίνησαν
Ο Μιχάλης Παλαιολόγος ταξίδεψε από τη Σύρο για να τιμηθεί και να μοιραστεί τη δική του ιστορία για το πώς πήρε την απόφαση να δωρίσει τα όργανα της γυναίκας του, Φλώρας, στο «Αττικό Νοσοκομείο». «Το είχαμε συζητήσει και έκανα πράξη την επιθυμία της. Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας δώσαμε μια καλή στιγμή σε κάποιους άλλους» είπε και τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος σηματοδότησε τη συμβολική απαρχή αναγνώρισης από την Πολιτεία, της σπουδαιότητας της απόφασης των οικογενειών να δωρίσουν τα όργανα του αγαπημένου τους προσώπου.
Η Μαρία Καλογήρου δεν έκρυψε τα συναισθήματά της, καθώς περιέγραψε με λυγμούς τη στιγμή που της ανακοινώθηκε ότι ο γιος της, Παναγιώτης Ιππόλυτος, ήταν εγκεφαλικά νεκρός: «Είμαι ευγνώμων γιατί στο ‘Σωτηρία’, στη ΜΕΘ4 περιέθαλψαν το παιδί μου με τόση αγάπη και ανθρωπιά. Ένιωσα αγαλλίαση όταν αποφάσισα να δωρίσω τα όργανά του. Ο Παναγιώτης μου έφυγε αλλά έσωσε 6 ζωές». Η κ. Καλογήρου τιμήθηκε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου.
Ο Πασχάλης Δασκαλάκης τιμήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΜ, Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, για την απόφαση του ίδιου και των αδελφών του να δωρίσουν τα όργανα του 79χρονου πατέρα τους, που κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»: «Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως ο πατέρας μας σε αυτή την ηλικία θα μπορούσε να είναι δότης οργάνων. Αμέσως μόλις μας το είπαν οι γιατροί, είπαμε ναι. Η δωρεά οργάνων είναι μόνο πράξη αγάπης» ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.
Ο ξυλουργός, Γιάννης Κρεμμύδας, κατασκευαστής σκηνικών στο Εθνικό Θέατρο, μίλησε για την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του, όταν λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας δεν είχε τη δύναμη να κρατήσει στην αγκαλιά του το νεογέννητο δεύτερο παιδί του: «Έμεινα 5 μήνες στο νοσοκομείο περιμένοντας την ευκαιρία να γυρίσω σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Σήμερα η καρδιά μου χτυπάει πιο δυνατά και δεν φοβάμαι πια. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτό το απίστευτο δώρο ζωής» είπε χαρακτηριστικά.
Η Ιωάννα Σαρρή-Μπαλάση, μητέρα της 17χρονης δότριας Νεκταρίας, που άφησε πίσω της ζωή σε πέντε ανθρώπους, ανέφερε: «Η ενημέρωση είναι σημαντική. Δεν πρέπει απλώς να περιορίζεται στο ότι η δωρεά οργάνων δίνει ζωή. Ο άνθρωπος που καλείται να πάρει μια τέτοια απόφαση χρειάζεται ενημέρωση για όλη τη διαδικασία, πώς βεβαιώνεται ο εγκεφαλικός θάνατος και τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν. Για εμάς, το σημαντικό είναι ότι σήμερα υπάρχουν πέντε ακόμα άνθρωποι που κρατούν την ανάμνηση της Νεκταρίας ζωντανή».
Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, ανεβαίνοντας συγκινημένος στη σκηνή, είπε: «Μοναδικός μας σκοπός είναι η διάσωση των μικρών ασθενών μας. Κάποιες φορές όμως, δεν θα τα καταφέρουμε. Πολλές φορές οι γονείς, αφού τους ακούσουμε και μας ακούσουν, μας λένε ‘ναι, εμείς θέλουμε να δώσουμε ζωή’ και τότε ως γιατροί, από ένα κρεβάτι της ΜΕΘ, εμείς πρέπει να διασώσουμε άλλους 5 μικρούς ασθενείς».
Άνθρωποι που απέκτησαν μια δεύτερη ευκαιρία να σπουδάσουν, να εργαστούν, να αθληθούν, να αγκαλιάσουν ξανά το παιδί τους και να το δουν να μεγαλώνει, ανέβηκαν στη σκηνή για να ευχαριστήσουν και να υποκλιθούν, όλοι μαζί, στις οικογένειες των δοτών που βρίσκονταν στο κοινό, αλλά και για να τιμήσουν συνολικά τους 1.522 δότες, χάρη στους οποίους έγινε πραγματικότητα η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου μίλησαν από τη δική τους σκοπιά για την κοινή προσπάθεια να δυναμώσει αυτή η αλυσίδα ζωής στη χώρα μας.
Ο ρόλος των συντονιστών μεταμοσχεύσεων
Σημαντικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ζωής – που έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δωρεών οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις – είναι οι 7 συντονιστές μεταμοσχεύσεων, ένας νέος θεσμός που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις.
Μία από αυτούς, η Φανή Πλοιαρχοπούλου, τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γεώργιος Γεννηματάς», από το βήμα της εκδήλωσης υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι συντονιστές συμβάλλουν, όχι μόνο στο κομμάτι της δωρεάς, αλλά και στην καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης με τους γιατρούς: «Η ενημέρωση των γιατρών που ασχολούνται με τη δωρεά – και όχι μόνο αυτών – είναι κομμάτι του ρόλου μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ειρήνη Κίτσου, συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ανέφερε: «Είμαστε οικογένεια με τους ασθενείς. Τους αγκαλιάζουμε και τους ενημερώνουμε για όλες τις διαδικασίες – συμμεριζόμαστε το άγχος, τον φόβο και την αγωνία τους. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που μας ενώνουν ακόμα και όταν έρχονται στο νοσοκομείο για το μεγάλο δώρο, αλλά η διαδικασία της μεταμόσχευσης δεν μπορεί να επιτευχθεί».
Επιδίωξη της Πολιτείας είναι η αύξηση των δωρητών οργάνων
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η σωστή ενημέρωση βοηθάει να αποδραματοποιήσουμε το ζήτημα της δωρεάς οργάνων και να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο μια ανεκτίμητη πράξη αλτρουισμού, αλλά και μια πράξη αυτοσυντήρησης. Επιδίωξή μας είναι, σε δέκα χρόνια να φτάσουμε την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία σε ετήσιο αριθμό δωρητών οργάνων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, με τη ζωογόνο προσπάθεια του κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, την προσπάθεια του ΕΟΜ, των δωρητών, των γιατρών, των εταιρειών και των συλλογικοτήτων, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την επιδίωξη».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, είπε: «Τα τελευταία τρία χρόνια οι δότες αυξάνονται, ενώ το 2024 καταγράφεται ήδη περαιτέρω αυξητικός ρυθμός στις δωρεές. H εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα υγείας μπορεί να αποτελέσει τη στέρεα βάση για την αύξηση της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας. Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να ενδυναμωθεί με τη βέλτιστη οργάνωση, αλλά και την ενδυνάμωση του συστήματος με τους 28 νέους συντονιστές – οι θέσεις των οποίων έχουν ήδη προκηρυχθεί».
Ο πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης, υπογράμμισε: «Το Ωνάσειο έχει σημαντικό υπόβαθρο στις μεταμοσχεύσεις, έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς και υλοποιώντας από το 2020 πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων πνεύμονα, στο πλαίσιο του οποίου έχουν γίνει ήδη 40 μεταμοσχεύσεις. Έχει μεγάλη σημασία να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους δότες και στις οικογένειες, βελτιώνοντας την ποιότητα και τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Η δωρεά δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού. Στη διάρκεια της ζωής μας είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούμε μεταμόσχευση οργάνου παρά να κάνουμε εμείς δωρεά».
Ε.Φ.\
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ): Η πρώιμη διάγνωση σώζει τους νεφρούς και αποφεύγεται η αιμοκάθαρση

Γράφει ο
Χρήστος Ιατρού
Δ/ντής Νεφρολογικού Κέντρου (Κέντρο Διάγνωσης, Θεραπείας & Έρευνας Νεφρικών Νοσημάτων ) ΥΓΕΙΑ &
Δ/ντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Είναι πλέον εμφανές από τα βιβλιογραφικά δεδομένα ότι μια σειρά παραγόντων συσχετίζονται με νεφρική προσβολή που στη εξέλιξη της οδηγεί σε χρόνια νεφρική βλάβη/νόσο (ΧΝΝ). Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία (>60 ετών), η ύπαρξη καρδιοαγγειακής νόσου, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού νεφρικής νόσου, η γέννηση πολύ πρόωρου και λιποβαρούς παιδιού, η εμφάνιση προεκλαμψίας και εκλαμψίας στις εγκύους, η έκθεση σε νεφροτοξικούς παράγοντες (π.χ. μακροχρόνια λήψη ακόμα και ήπιων αναλγητικών φαρμάκων ή αλόγιστη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων-δηλαδή φάρμακα που εύκολα λαμβάνοντα για ρευματικούς πόνους ή οσφυοϊσχυαλγία ή η λήψη νεφροτοξικών αντιβιοτικών φαρμάκων κ.α), η νεφρολιθίαση, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, κ.α), οι σπειρατονεφρίτιδες, τα κληρονομικά νοσήματα (π.χ. πολυκυστική νόσος των νεφρών κ.α), το κάπνισμα, η κλιματική αλλαγή και μόλυνση του αέρα.
Η ΧΝΝ συναντάται στο 10% περίπου του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως, με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι παγκοσμίως 800.000.000 περίπου ασθενείς (στην Ελλάδα περίπου 1.000.000 ασθενείς) πάσχουν από ήπια ως σοβαρή μορφή ΧΝΝ (δηλαδή από το στάδιο που μπορεί να διαπιστωθεί και μόνο αιματουρία προερχόμενη από τους νεφρούς στη γενική ούρων έως το τελικό στάδιο αυτής, το οποίο αντιμετωπίζεται με εξωνεφρική κάθαρση, ήτοι αιμοκάθαρσή ή περιτοναική κάθαρση).
Το νόσημα αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία επειδή συσχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και το αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί από τους πάσχοντες δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σοβαρό σύμπτωμα ακόμα και στα προχωρημένα στάδια αυτού (ήτοι σε προχωρημένη νόσο/ νεφρική ανεπάρκεια), δηλαδή η νόσος μπορεί να παραμένει σιωπηλή ακόμα και αν ο ασθενής βρίσκεται στα πρόθυρα να ξεκινήσει εξωνεφρική κάθαρση.
Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι μη ειδικά και περιλαμβάνουν αδυναμία, κακουχία, απώλεια όρεξης, ναυτία ή έμετο, διαταραχές του ύπνου, μειωμένη διαύγεια, κνησμό (φαγούρα), κράμπες ή αλλαγές στη σύσταση και στην ποσότητα των ούρων, ενώ πιο σοβαρά συμπτώματα που συνήθως ανησυχούν άμεσα τον ασθενή, είναι η αυξημένη πίεση, το οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια και η δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) που μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.
Στα αρχικά στάδια της νόσου ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται με πολύ αργό ρυθμό που δεν αξιολογούνται επαρκώς από τους ασθενείς και λόγω και της μη ειδικότητας των συμπτωμάτων η διάγνωση τίθεται όταν διαπιστωθεί αυξημένη τιμή της ουρίας και κυρίως της κρεατινίνης στο αίμα κατά τον εργαστηριακό έλεγχο.
Επειδή όμως η κρεατινίνη παράγεται στους μύες και η τιμή της εξαρτάται από τη μυϊκή μάζα του ατόμου, την ηλικία και το φύλο, ακριβέστερος δείκτης για τη διάγνωση της ΧΝΝ είναι με την χρησιμοποίηση της τιμής της κρεατινίνης του αίματος και του τύπου CKD-EPI, υπολογισμός του ρυθμού της σπειραματικής διήθησης (του eGFR, όπως λέγεται) από το εργαστήριο ή τον θεράποντα ιατρό. Άλλη σημαντική εξέταση για τη διάγνωση της νόσου είναι η γενική ούρων, στην οποία μπορεί να διαπιστωθεί αίμα (ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη), έστω και σε μικρή ποσότητα, ή λεύκωμα (πρωτεΐνη). Η ποιο ευαίσθητη βέβαια δοκιμασία (τεστ) για την ανίχνευση του τελευταίου στα ούρα είναι ο προσδιορισμός του λόγου της λευκωματίνης/κρεατινίνη σε δείγμα πρωινών ούρων (λόγος μεγαλύτερος από 30 μιλιγραμμάρια λευκωματίνης/γραμμάριο κρεατινίνης ή και μεγαλύτερος είναι πολύ χρήσιμος δείκτης).
Με δεδομένο ότι μελέτες έδειξαν ότι το 25% και 15% περίπου των διαβητικών και των μη διαβητικών ασθενών αντίστοιχα, θα επιδεινώσουν τη νεφρική λειτουργία μέσα στη επόμενη διετία από τη διάγνωση ακόμα και της ήπιας/μέτριας νεφρικής βλάβης (μέτρια ΧΝΝ), γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι η πρώιμη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση από τον ειδικό νεφρολόγο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης ή την αναστροφή της βλάβης, την αποφυγή της εξωνεφρικής κάθαρσης και ουσιαστικά τη σωτηρία των νεφρών.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί όμως ότι εκτός από τον προαναφερόμενο απλό εργαστηριακό έλεγχο που θα πρέπει να υποβάλλεται ο καθένας για την πρώιμη διάγνωση της ΧΝΝ, (ειδικά όταν υφίσταται κάποιος από τους αναφερόμενους παράγοντες που ενοχοποιείται για ΧΝΝ), σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση της υγείας των νεφρών, παίζουν η μέτρηση/παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και η μέτρηση του σακχάρου του αίματος (η υπέρταση και ο σακχαρώδη διαβήτης είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη νεφρική βλάβη) .
Τον σημαντικότερο όμως ρόλο στην πρώιμη διάγνωση της ΧΝΝ και τη σωτηρία των νεφρών, μπορεί να παίξει η πολιτεία με την εφαρμογή ενός προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων (το λεγόμενο πρόγραμμα screening), σε στοχευμένο γενικό πληθυσμό ( η στόχευση είναι αναγκαία λόγω του μεγάλου κόστους επί εφαρμογής του screening στο γενικό πληθυσμό ανεξέλεγκτα), όπως είναι οι διαβητικοί, υπερτασικοί, παχύσαρκοι και οι καρδιοαγγειακοί ασθενείς και ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.
https://www.hygeia.gr/services/department
AΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου

Σοβαρή απειλή για τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία του ατόμου αποτελεί η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από διαταραχές του. Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες, που αποτελεί για τη μεγάλη πλειονότητα την ελάχιστη διάρκεια την οποία χρειάζεται κανείς για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από τη στέρηση ύπνου. Στατιστικά στοιχεία από το δυτικό κόσμο έχουν δείξει ότι περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους παρουσιάζει κάποια διαταραχή του ύπνου. Το άγχος, η κατάθλιψη, καθώς και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο θόρυβος, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το φως, οι ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και το στρώμα του κρεβατιού μπορούν να συμβάλουν στις διαταραχές ύπνου. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στις διαταραχές του ύπνου παίζουν παθολογικές καταστάσεις, όπως το ροχαλητό και το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας-Υπόπνοιας (ΣΑΥ). Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή τη 14η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.
«Να γίνει η υγεία του ύπνου προτεραιότητα» είναι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, το οποίο προωθείται από το Εργαστήριο Μελέτης και Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που λειτουργεί στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη σημασία του υγιή ύπνου για τη γενική υγεία και ευημερία.
Οι διαταραχές ύπνου αναφέρονται σε οποιαδήποτε παραβίαση του φυσιολογικού προτύπου του ύπνου, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα, τη διάρκεια ή τη συχνότητά του. Μπορεί να είναι προσωρινές, αλλά και χρόνιες, και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία και την υγεία του ατόμου. Η έλλειψη ύπνου εξαιτίας των διαταραχών του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ημερήσια υπνηλία, με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία και εργατικά ατυχήματα. Επίσης, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, τσιγάρο, αλκοόλ), εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και νόσου του Αλτσχάιμερ, εμφάνισης λοιμώξεων, ακόμη και καρκίνου. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται στενά και με ψυχικές νόσους, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά σχετίζεται και με τη μείωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ΣΑΥ είναι η πιο συχνή από τις διαταραχές αναπνοής στον ύπνο. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι σύντροφοί τους, υποφέρουν από την κατάσταση τη νύχτα αλλά και την ημέρα. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της ροής του αέρα που οφείλονται σε μερική ή πλήρη απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αφυπνίσεις, πτώση του οξυγόνου και συμπτώματα κατά την ημέρα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η νυχτερινή συχνουρία και οι πρωινοί πονοκέφαλοι. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι πολύ σοβαρές εάν το ΣΑΥ δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως υπέρταση, αρρυθμίες, εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και με αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο.
Η ιατρική του ύπνου είναι ένας εξειδικευμένος τομέας της Ιατρικής που ασχολείται με τον ύπνο και τις διαταραχές του. Πολλές διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, μεταξύ αυτών και η Πνευμονολογία, έχουν θέση στη διερεύνηση και στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου. Η αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου περιλαμβάνει την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως η τήρηση σταθερών ωρών ύπνου, η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου και η αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας ή ψυχολογικών παραγόντων. Τα Εργαστήρια Μελέτης και Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που υπάρχουν σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: Μέτρα Προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται συχνή εμφάνιση του φαινομένου της αερομεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, το οποίο δύναται να επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Το φαινόμενο αναμένεται να επανέρχεται περιοδικά, ενώ παρατηρείται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών. Με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώνει και συνιστά μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη.
Τι είναι τα νέφη αφρικανικής σκόνης και από τι αποτελούνται
Η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω από τον πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στο περιβάλλον καθώς και στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών και του κλίματος. Τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης είναι κατά κανόνα εποχικά. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικότερα, τα επεισόδια σκόνης είναι συχνότερα την άνοιξη.
Η αφρικανική σκόνη που μπορεί κατά περιόδους να επηρεάζει τη χώρα μας προέρχεται κατά κύριο λόγο από την έρημο Σαχάρα της Βόρειας Αφρικής και αποτελείται από σωματίδια άμμου και σκόνης διαφόρων μεγεθών. Η σύσταση των σωματιδίων εξαρτάται τόσο από την πηγή τους όσο και από τη διαδρομή/τροχιά που θα ακολουθήσουν και μπορεί να περιλαμβάνει χημικές ουσίες (ανόργανες και οργανικές) και μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες). Η ενσωμάτωση μικροοργανισμών δεν θα πρέπει να προξενεί ανησυχία γιατί οι αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί αποτελούν σύνηθες συστατικό της ατμόσφαιρας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ως σήμερα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πιθανή διασπορά παθογόνων μέσω της μεταφοράς σκόνης προκαλεί και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.
Ποιος ενδέχεται να κινδυνεύει από την αφρικανική σκόνη;
Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:
– Παιδιά και μωρά
– Άτομα >65 ετών
– Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
– Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις
Πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη
Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με:
– Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια)
– Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα)
– Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος)
– Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα)
Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για:
– Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος
– Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
– Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα
Οδηγίες για το κοινό
Άσθμα & λοιπές αναπνευστικές παθήσεις
Εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσετε τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων τις ημέρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση της σκόνης είναι υψηλή. Ακολουθήστε προσεκτικά το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας σας για το άσθμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για αναπνευστικό νόσημα, η οποία συμπεριλαμβάνει αναπνευστική συσκευή, φροντίστε να την έχετε μαζί σας συνέχεια. Χρησιμοποιείστε την σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Για ήπιας βαρύτητας κλινικά συμπτώματα, που οφείλονται κυρίως σε αλλεργική ρινίτιδα, κοινά σκευάσματα για την ανακούφιση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως αντισταμινικά και στεροειδή ρινικά σπρέι, μπορούν να ελαφρύνουν τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακές παθήσεις, η εισπνοή αφρικανικής σκόνης μπορεί να προκαλέσει:
– Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
– Γρήγορο ή άρρυθμο καρδιακό παλμό
– Αίσθημα δύσπνοιας, ασφυξίας ή πνιγμονής
– Περισσότερη κούραση/καταβολή από το συνηθισμένο
Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας ώστε να λάβετε την απαραίτητη φροντίδα και συμβουλή. Φροντίστε να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας
o Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
o Όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά, λάβετε μέτρα:
o Περιορίστε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή τις άσκοπες μετακινήσεις.
Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Εάν κρίνεται απαραίτητο να βγείτε έξω, ελαχιστοποιήστε το χρόνο για μετακινήσεις και την παραμονή σε υπαίθριο χώρο.
Προτιμήστε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Συστήνεται να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης.
Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα σε υπαίθριους χώρους, αθλητικές προπονήσεις ή και αγώνες σε ανοικτούς χώρους (κολυμβητήρια, γήπεδα, στάδια). Μεταφέρετε τέτοιες δραστηριότητες σε κατάλληλες κλειστές αθλητικές αίθουσες ή αναβάλετέ τις για άλλες ημέρες, εφόσον είναι εφικτό.
– Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης, συστήνεται να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/ KN95/N95) για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων.
– Πάρετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους
o Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α.
o Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες.
o Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
o Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα- εφόσον υπάρχει – και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά.
o Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο.
o Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών.
– Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
Οδηγίες για την προφύλαξη των μαθητών στα σχολεία
– Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
o Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
o Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
o Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
– Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις.
o Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους, διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
o Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
o Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην περιφερειακή Υμηττού
-
ΕΠΙΣΤΗΜΗ3 ημέρες ago
Έρχεται ο «Hellas Sat 5»- Οι τελευταίες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές διαστημικές τηλεπικοινωνίες
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Ο Ερντογάν θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ μέχρι τα τέλη Απριλίου – «Αγκάθι» οι S-400 και το Ισλαμικό Κράτος
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες ago
Ν. Ρωμανός για ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δήλωση του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Καιρός: Πορτοκαλί προειδοποίηση για χιόνια, ισχυρές βροχές και τσουχτερό κρύο – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιδρομές εναντίον των Χούθι της Υεμένης
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Θρίλερ στην Ομόνοια με τον τουρίστα που βρέθηκε νεκρός – Τα δεμένα χέρια, η σακούλα στο κεφάλι, η φιάλη οξυγόνου και το ερωτικό challenge
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Το στοίχημα της Σαντορίνης και τα μηνύματα του Βερολίνου