Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα ελληνικά μετάλλια στις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

H Κατερίνα Στεφανίδη χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο της μετάλλιο, αργυρής απόχρωσης αυτή τη φορά (είχε προηγηθεί το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου της Ρώμης και αύξησε στα 36 τον αριθμό των συνολικών κατακτήσεων της χώρας μας στην Ιστορία της διοργάνωσης. 

Συνολικά έχει κατακτήσει 36 μετάλλια (16 χρυσά, 9 ασημένια, 11 χάλκινα) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από το μακρινό 1934, όταν ο Χρήστος Μάντικας πήρε την τρίτη θέση στα 400μ. εμπόδια. 

Τα μετάλλια έχουν κατακτήσει ανά διοργάνωση οι εξής:



1934 Τορίνο

400μ εμπόδια    Χρήστος Μάντικας - 54.9               χάλκινο

1966 Βουδαπέστη

Επί κοντώ        Χρήστος Παπανικολάου - 5.05          ασημένιο

1971 Ελσίνκι

100μ            Βασίλης Παπαγεωργόπουλος - 10.56      χάλκινο

1982 Αθήνα

Ακοντισμός       Άννα Βερούλη - 70.02                 χρυσό

Ακοντισμός       Σοφία Σακοράφα - 67.04               χάλκινο

1994 Ελσίνκι

Μήκος            Κώστας Κουκοδήμος - 8.01             χάλκινο

1998 Βουδαπέστη

Τριπλούν        Όλγα Βασδέκη - 14.55                  χρυσό

100μ            Χάρης Παπαδιάς - 10.17                χάλκινο

100μ            Κατερίνα Θάνου - 10.87                χάλκινο

2002 Μόναχο

200μ            Κώστας Κεντέρης - 19.85               χρυσό

100μ            Κατερίνα Θάνου - 11.10                χρυσό

Δισκοβολία      Κατερίνα Βόγγολη - 64.31              χρυσό

Ακοντισμός      Μιρέλα Μανιάνι - 67.47                χρυσό

Σφυροβολία      Αλέξανδρος Παπαδημητρίου - 80.21      χάλκινο

Δισκοβολία      Τασούλα Κελεσίδου - 63.92             χάλκινο

2006 Γκέτεμποργκ

400μ εμπόδια    Περικλής Ιακωβάκης - 48.46            χρυσό

400μ εμπόδια    Φανή Χαλκιά - 54.02                   ασημένιο

Τριπλούν        Πηγή Δεβετζή - 15.05                  ασημένιο

2012 Ελσίνκι

Επί κοντώ        Νικόλ Κυριακοπούλου - 4.60           χάλκινο

2014 Ζυρίχη

Μήκος            Λούης Τσάτουμας - 8.15               ασημένιο

Επί κοντώ        Κατερίνα Στεφανίδη - 4.60            ασημένιο

2016 Άμστερνταμ

Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη - 4.81             Χρυσό

Τριπλούν        Βούλα Παπαχρήστου  - 14.47            Χάλκινο

2018 Άμστερνταμ

Μήκος           Μίλτος Τεντόγλου - 8.25               Χρυσό

Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη - 4.85             Χρυσό

Τριπλούν        Βούλα Παπαχρήστου - 14.60             Χρυσό

Επί κοντώ       Νικόλ Κυριακοπούλου - 4.80            Ασημένιο

400 μέτρα       Μαρία Μπελιμπασάκη - 50.45            Ασημένιο

Τριπλούν        Δημήτρης Τσιάμης - 16.78              Χάλκινο

2022 Μόναχο

20χλμ. βάδην    Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - 1ωρ.29:03      Χρυσό

35χλμ. βάδην    Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - 2ωρ.47:00      Χρυσό

Μήκος           Μίλτος Τεντόγλου - 8.52               Χρυσό

Ακοντισμός      Ελίνα Τζένγκο - 65.81                 Χρυσό

Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη - 4.75             Ασημένιο

2024 Ρώμη

Μήκος           Μίλτος Τεντόγλου - 8,65               Χρυσό

Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη - 4,73μ            Ασημένιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Kώστας Σλούκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μου λείπει ένα μετάλλιο με την εθνική ομάδα»

Ο Κώστας Σλούκας, μπορεί να μην έχει ξεκινήσει προπονήσεις με την εθνική, λόγω της θλάσης που τον ταλαιπωρεί, αλλά βρίσκεται στην προετοιμασία, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μαγνητικής τομογραφίας, δίνει το «παρών» στο ΣΕΦ και συμμετέχει ψυχή τε και σώματι στην προσπάθεια του Ομοσπονδιακού Βασίλη Σπανούλη και των υπόλοιπων διεθνών για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Την επιστροφή της «επίσημης αγαπημένης» σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά, μετά από 16 χρόνια… από το 2008 στο Πεκίνο.

στην Ασπασία Βελονάκη

Δυστυχώς… η κατάρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού τα τελευταία έξι χρόνια πριν από τις σημαντικές διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο συνεχίστηκε και φέτος, αλλά ο ίδιος δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως «η θέλησή μου είναι πάρα πολύ μεγάλη». Ποιο είναι το… παράπονο του Κώστα Σλούκα; «Μου λείπει ένα μετάλλιο με την εθνική ομάδα,» παραδέχτηκε, λίγες ημέρες αφού κατέκτησε τον τίτλο της Εuroleague, αναδείχτηκε MVP του φάιναλ φορ του Βερολίνου, για να στεφθεί εν συνεχεία και πρωταθλητής Ελλάδας στην πρώτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό.

«Όπως ξέρετε, εγώ δεν έχω κάποιο μετάλλιο με την εθνική ομάδα και είναι κάτι που λείπει από το παλμαρέ μου και θα δώσω τα πάντα για να βοηθήσω κι εγώ την προσπάθεια της εθνικής ομάδας,» εξήγησε ο ΜVP του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο.

Ο διεθνής γκαρντ αναφέρθηκε και στον άλλοτε συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό και σήμερα προπονητή του στην εθνική ομάδα, Βασίλη Σπανούλη. «Η έλευση του Βασίλη (σ.σ. Σπανούλης) έχει φέρει άλλον αέρα στην ομάδα και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάτι καλό που λείπει τόσα χρόνια από την εθνική ομάδα μας,» είπε.

Όσο για τον σταρ της εθνικής Ελλάδας Γιάννη Αντετοκούνμπο που τα κατάφερε αυτή τη φορά να ενισχύσει την προσπάθεια της εθνικής: «Το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται εδώ στην εθνική ομάδα, παρ’ όλο που πέρασε έναν τραυματισμό δύσκολο και περίεργο και θέλει να βοηθήσει την προσπάθεια της εθνικής, δίνει κίνητρο σε όλους μας και δείχνει πόσο πολύ το θέλει και αυτός, αλλά όλη η ομάδα γενικότερα για να πετύχουμε κάτι καλό». 
 
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Κώστα Σλούκα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): 

-Κώστα, είσαι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Μία χρονιά πάρα πολύ επιτυχημένη για εσένα, συνεχίζεται με τη συμμετοχή σου στην εθνική ανδρών. Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποτελέσει το «κερασάκι στην τούρτα» αυτής της εξαιρετικής χρονιάς;

ΣΛΟΥΚΑΣ: «Δεν κοιτάω τι έκανα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όντως ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για εμένα και για την ομάδα μου, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε για την εθνική ομάδα εδώ. Η εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλα, από όλες τις καταστάσεις. Η έλευση του Βασίλη (σ.σ. Σπανούλης) έχει φέρει άλλον αέρα στην ομάδα και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάτι καλό που λείπει τόσα χρόνια από την εθνική ομάδα μας».

-Ταλαιπωρείσαι από θλάση. Υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρεις να είσαι εδώ. Όμως, ήρθες και είσαι έτοιμος να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου

ΣΛΟΥΚΑΣ: «Δεν είμαι έτοιμος. Περιμένουμε να βγουν τα συμπεράσματα να δούμε τι ακριβώς έχω. Η θέλησή μου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θέλω να βοηθήσω κι εγώ στην προσπάθεια της εθνικής ομάδας. Όπως ξέρετε, εγώ δεν έχω κάποιο μετάλλιο με την εθνική ομάδα και είναι κάτι που λείπει από το παλμαρέ μου και θα δώσω τα πάντα για να βοηθήσω κι εγώ την προσπάθεια της εθνικής ομάδας».

-Μίλησες ήδη για τον… αέρα που έφερε ο Βασίλης Σπανούλης ως Ομοσπονδιακός τεχνικός. Τι σημαίνει, αλήθεια, για εσάς, να αγωνίζεται μαζί σας στο Προολυμπιακό Τουρνουά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; 

ΣΛΟΥΚΑΣ: «Είναι πάρα πολύ μεγάλος αθλητής. Είναι πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικά για το παγκόσμιο μπάσκετ. Το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ στην εθνική ομάδα, παρ’ όλο που πέρασε έναν τραυματισμό δύσκολο και περίεργο και θέλει να βοηθήσει την προσπάθεια της εθνικής, δίνει κίνητρο σε όλους μας και δείχνει πόσο πολύ το θέλει και αυτός, αλλά όλη η ομάδα γενικότερα για να πετύχουμε κάτι καλό». 

-Είναι νωρίς, αλλά… Σλοβενία ή Κροατία. Η Ελλάδα είναι φαβορί για την πρώτη θέση στον δικό της όμιλο. Το πιο πιθανό είναι στον τελικό του Προολυμπιακού, στις 7 Ιουλίου ν’ αντιμετωπίσει μία από αυτές τις δύο ομάδες. Υπάρχει προτίμηση; 

ΣΛΟΥΚΑΣ: «Για εμένα είναι πολύ μακριά αυτό. Εμείς κοιτάμε το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Faspasiavelonaki%2Fvideos%2F1487217538548912%2F&show_text=false&width=560&t=0

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Άρης: Χρόνος υπάρχει, υπάρχει όμως και πίεση

Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2019/20 ο Άρης δεν θα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Γεγονός που καθιστά εκ των πραγμάτων «ζόρικη» την – εντός συνόρων – αγωνιστική περίοδο 2024/25 που θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αυτό σημαίνει μεν πως οι «κίτρινοι» έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, από την άλλη, δε, ίσως η άνεση χρόνου γυρίσει μπούμερανγκ για το σχηματισμό του ρόστερ από τον Άκη Μάντζιο και τη διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη.
 
Το έμψυχο δυναμικό του Άρη είναι αυτή τη στιγμή κάτι παραπάνω από λειψό. Αφενός υπάρχει περίπου ένα δεκαήμερο ως την έναρξη της προετοιμασίας – ορίστηκε επίσημα για την 1η Ιουλίου η πρώτη συγκέντρωση – αφετέρου ο Μάντζιος ούτε… οικογενειακό διπλό δεν μπορεί να κάνει.
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον Άρη της σεζόν 2024-2025:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ (2)
Μετά τον Χουλιάν Κουέστα, το… χάος. Ο Λευτέρης Χουτεσιώτης ανακοινώθηκε από τον Ατρόμητο ενώ ο Μαξίμ Κοβάλ (31), που αποκτήθηκε από τον Άρη τον περασμένο Ιανουάριο και δόθηκε κατευθείαν δανεικός στην Καλαμάτα, δεν υπολογίζεται αν κι έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026. Οπότε, μετά τον 33χρονο Ισπανό υπάρχει μόνο ο άπειρος 20χρονος Κωνσταντίνος Κυριαζής (από την Κ19).
 
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ (7)
Αν μη τι άλλο, ο Μάντζιος έχει καλές βάσεις για να «χτίσει» την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Γιάκουμπ Μπράμπετς (31), Φραν Βέλεθ (32) και Λίντσεϊ Ρόουζ (32) αποτελούν αξιόπιστες και δοκιμασμένες λύσεις για το κέντρο της άμυνας. Το ίδιο ισχύει και με τους Φράνκο Φεράρι (32), Μάρτιν Μοντόγια (33) και Μόουζες Οντουμπάτζο (30) στις πτέρυγες ενώ υπάρχει και ο «πασπαρτού» Βαλεντίνο Φατόρε (22).
Ανοιχτό παραμένει, ακόμη, το ενδεχόμενο παραμονής του Φαμπιάνο Λέισμαν (32), στυλοβάτη της άμυνας για μια τριετία, ο Γιώργος Δεληζήσης «κρέμασε τα παπούτσια» ενώ οριστικοποιήθηκε κι η αποχώρηση του Ρόναλντ Ματαρίτα που τους τελευταίους μήνες δεν υπολογιζόταν.
 
ΜΕΣΟΙ (7)
Και στη μεσαία γραμμή υπάρχει υλικό στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ο Μάντζιος, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν. Βλάντιμιρ Νταρίντα (33), Μάνου Γκαρθία (26), Ζαν Ζουλ Εμβοντό (26), Νέβεν Τζούρασεκ (25), Μπίργκερ Βερστράτε (30), Ρούμπεν Πάρδο (31) και Ντομαγκόι Πάβισιτς (30) δεσμεύονται με συμβόλαιο, αλλά… Ο τελευταίος το β’ μισό της περασμένης περιόδου το πέρασε στη Ντιναμό Βουκουρεστίου, ο Πάρδο ποτέ δε θύμισε τον χαφ της Ρεάλ Σοσιεδάδ ενώ κι ο Τζούρασεκ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.
Ο 54χρονος Έλληνας προπονητής καλείται να πάρει γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται, φυσικά, και χρήματα κι ενώ κάποια εξοικονομήθηκαν με τις αποχωρήσεις των Λούκας Ρουπ και Τσεϊκ Ντουκουρέ.
 
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ (7+1)
Όπως στη θέση του τερματοφύλακα, έτσι και στη γραμμή κρούσης παρατηρείται λειψανδρία, κυρίως στη θέση του κεντρικού επιθετικού που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους «κίτρινους» τα τελευταία χρόνια. Ειδικά, δε, αν προχωρήσει η πώληση του Λορέν Μορόν – MVP του Άρη την περυσινή σεζόν και πρώτου σκόρερ της Super League με 20 γκολ – τότε το κενό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Πλην του 30χρονου Ισπανού φορ στο ρόστερ υπάρχουν ακόμη και οι Άλβαρο Ζαμόρα (22), Κίκε Σαβέριο (25), Μιχάλης Παναγίδης (20), Γιάννης Φετφατζίδης (33) αλλά και οι νεαροί Θόδωρος-Γιώργος Αγοραστός (18), Νίκος Μπεκιαρίδης (19).

Ερωτηματικό βάζουμε για τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ: ναι μεν ο 24χρονος Ρώσος εξτρέμ συμπλήρωσε τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων που προέβλεπε η συμφωνία με την Κράσνονταρ για να αποκτήσει ο Άρης τα δικαιώματά του, ωστόσο συμφωνία ανάμεσα στον παίκτη και τους Θεσσαλονικείς δε φαίνεται, ακόμη, να υπάρχει. Επιπλέον, ήδη έχουν αποχωρήσει οι Νταβίντ-Μόμπεργκ Κάρλσον (που δεν προσέφερε), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (άφησε πολλές αιχμές για το προπονητικό επιτελείο)  και Καρίμ Ανσαριφάρντ (θα μνημονεύεται για τη χαμένη ευκαιρία στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στον, μετέπειτα πρωταθλητή, ΠΑΟΚ).
 
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, πως μπορεί η μεταγραφική περίοδος να μην έχει ανοίξει επίσημα και ο Άρης να μην έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League, ωστόσο ο χρόνος κυλά. Ο Θόδωρος Καρυπίδης, σε συνεργασία με τον Άκη Μάντζιο, θα χρειαστεί να καταλήξουν γρήγορα στις κατάλληλες επιλογές, ωστόσο ο Άρης να επιστρέψει, τουλάχιστον, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις – ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει και πάλι πέντε εκπροσώπους στην UEFA τη σεζόν 2025/2026.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

EURO 2024: Ο «ελληνικός εμφύλιος», η μάχη της Ιταλίας με την Ισπανία και η ευκαιρία της Αγγλίας

Το EURO 2024 αρχίζει πλέον να… ζεσταίνεται για τα καλά με το δεύτερο «πιάτο» της 2ης αγωνιστικής των ομίλων που περιλαμβάνει πολύ σπουδαία ματς στον 2ο και 3ο όμιλο. Η Αγγλία έχει την ευκαιρία απέναντι στη Δανία να κυνηγήσει το «2Χ2» και να εξασφαλίσει από νωρίς την παρουσία της στα νοκ-άουτ του τουρνουά, ενώ στον ίδιο όμιλο (3ο) ξεχωρίζει η μεγάλη βαλκανική «μάχη» κι «ελληνικός εμφύλιος» της Σλοβενίας των Τσέριν, Σπόραρ, Βέρμπιτς με τη Σερβία των Μλαντένοβιτς, Μαξίμοβιτς, Ζίβκοβιτς και Γκατσίνοβιτς.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ (16:00)
Η «εκκίνηση» της 7ης ημέρας του EURO 2024 θα πραγματοποιηθεί στην “Allianz Arena” του Μονάχου, όπου η Σλοβενία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία σ’ έναν αγώνα με πολλές ιδιαιτερότητες και πολύ έντονο «ελληνικό» ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας 7 ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις δύο βαλκανικές ομάδες κι ανήκουν σε ελληνικούς συλλόγους.
Το αγωνιστικό παρελθόν των δύο ομάδων είναι ισορροπημένο, καθώς σε 8 αγώνες η κάθε ομάδα έχει από μία νίκη, ενώ 6 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Η Σερβία ψάχνει την αγωνιστική «επιστροφή» της μετά την ήττα της στην πρεμιέρα από τη Αγγλία με 1-0, την ώρα που οι Σλοβένοι αναζητούν τη δική τους υπέρβαση, γνωρίζοντας πως σε ενδεχόμενη νίκη θα εξασφαλίσουν για πρώτη φορά θέση στους «16».
«Πολλοί από τους παίκτες μου δεν έχουν παίξει ποτέ σε τόσο μεγάλη διοργάνωση. Όταν είδαμε ότι κάτι ήταν δυνατό και διαφορετικό, στο πρώτο παιχνίδι με τη Δανία, άρχισαν να παίζουν το ίδιο καλά και δυνατά. Νομίζω ότι θα μάθουμε από αυτό. Όταν παίξει αυτή η ομάδα το δεύτερο ή το τρίτο μεγάλο τουρνουά τους, θα είναι πολύ πιο δυνατή από την αρχή» τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Ματίας Κεκ, ενώ απ’ την πλευρά του ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε απέναντι στη Σλοβενία. Πρέπει να το κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Συγχαίρω όλους τους παίκτες για το ματς που έκαναν με την Αγγλία. Δεν υπάρχουν απογοητεύσεις εκτός από το αποτέλεσμα. Δεν μου αρέσει να χάνω, αλλά είναι μέρος της δουλειάς».
Η Σλοβενία αναμένεται να ξεκινήσει με την ίδια ενδεκάδα που έπαιξε κόντρα στη Δανία, ενώ απ’ την άλλη πλευρά οι Σέρβοι θα στερηθούν στο υπόλοιπο τουρνουά των υπηρεσιών του τραυματία Κόστιτς, με τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς του Παναθηναϊκού να παίρνει θέση βασικού.
 
Πιθανές ενδεκάδες:
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς, Έλσνικ, Τσέριν, Μλάκαρ, Σπόραρ, Σέσκο.
ΣΕΡΒΙΑ: Ραΐκοβιτς, Βέλκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Γκούντελι, Μλαντένοβιτς, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Τάντιτς, Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς.

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβακς (Ρουμανία)


ΔΑΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ (19:00)
Στις 19:00 στο “Waldstadion” της Φρανκφούρτης, η Δανία θα αντιμετωπίσει την Αγγλία σε remake του ημιτελικού του EURO 2020, όπου τα «τρία λιοντάρια» νίκησαν στην παράταση με 2-1 και προκρίθηκαν στον τελικό. Οι Δανοί, πάντως, δεν νιώθουν κανένα ίχνος… φόβου απέναντι στην Αγγλία, καθώς οι μισοί και πλέον παίκτες του ρόστερ τους αγωνίζονται στην Premier League και γνωρίζουν πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσουν.
«Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα φανταστικό παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία, όπου κανείς δεν περιμένει από εμάς να κερδίσουμε. Η τύχη μπορεί να αλλάξει. Ποιος λέει ότι δεν μπορεί να αλλάξει; Πιστεύω μπορεί να γίνει και ξαφνικά να δημιουργηθεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» σχολίασε ο τεχνικός των Δανών, Κάσπερ Χιούλμαντ, για το μεγάλο ματς με τους Άγγλους, την ώρα που ο προπονητής των «τριών λιονταριών», Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θέλει να δει την εικόνα που έβγαλε η ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τους Σέρβους: «Τι περιμένουμε από τη Δανία; Ένα ελαφρώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, οπότε θα μας δημιουργήσουν διαφορετικές προκλήσεις μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την μπάλα όπως κάναμε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Σερβία. Και θα πρέπει να κοιτάξουμε το παιχνίδι τους και να δούμε αν υπάρχουν προσαρμογές σε αυτό που πρέπει να κάνουμε».
Και οι δύο ομάδες θα παραταχθούν πλήρεις κι αναμένεται να διατηρήσουν τις ίδιες ενδεκάδες που παρέταξαν στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Άντερσεν, Κρίστενσεν, Βεστεργκάαρντ, Κρίστιανσεν, Νόργκααρντ, Έρικσεν, Χόιμπιεργκ, Μάλε, Χόιλουντ, Πόουλσεν.
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ράις, Σάκα, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Κέιν.

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)


ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ (22:00)
Το τελευταίο παιχνίδι της ημέρας αρχίζει στις 22:00 στην “Arena AufSchalke” του Γκελζενκίρχεν και σίγουρα είναι ένα απ’ τα “clasico” των EURO: Ισπανία εναντίον Ιταλίας. Οι Ισπανοί ξεκίνησαν με… κρότο στην πρεμιέρα τους, επικρατώντας της Κροατίας με το εμφατικό 3-0 και δείχνοντας ένα πολύ «φρέσκο» πρόσωπο, κυρίως χάρη στις επινοήσεις του 17χρονου Γιαμάλ. Απ’ την άλλη πλευρά, οι «ατζούρι» (που νίκησαν με ανατροπή τους Αλβανούς στην πρεμιέρα με 2-1) κέρδισαν την Ισπανία και στα τελευταία δύο τουρνουά που αυτές οι ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες, επικρατώντας 2-0 στη φάση των «16» πριν από 8 χρόνια, πριν νικήσουν στα ημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι στο Γουέμπλεϊ στο EURO 2020.
«Η νίκη επί της Κροατίας ήταν μια ολοκληρωμένη παράσταση, εμπνευσμένη από τα ανταγωνιστικά γονίδια που έχει αυτή η ομάδα. Τόσο στα νεαρά παιδιά όσο και στα πιο έμπειρα που έχουν κερδίσει σχεδόν τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Αλλά είναι ακόμα πολύ πεινασμένοι και αφοσιωμένοι δείχνοντας την ταυτότητα αυτής της ομάδας» τόνισε ο Λούις ντε λα Φουέντε, ενώ, απ’ την άλλη πλευρά, ο προπονητής της Ιταλίας, Λουτσιάνο Σπαλέτι, αναφέρθηκε στη δύσκολη αποστολή που έχει η ομάδα του: «Δεν συμφωνώ με τους ανθρώπους που λένε ότι η νίκη είναι το μόνο πράγμα που μετράει: Πρέπει να παίζεις καλό ποδόσφαιρο, διαφορετικά υπάρχουν ομάδες υψηλότερου επιπέδου που θα σε νικήσουν. Το παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία θα είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας και δύσκολα θα δούμε κάτι παρόμοιο με τον αγώνα που δώσαμε κόντρα στην Αλβανία…».
Οι Ρόδρι και Μοράτα παρά τους μικροτραυματισμούς τους αναμένεται να αγωνιστούν κανονικά, ενώ σε διαδικασία επιστροφής είναι σιγά-σιγά κι ο Εμερίκ Λαπόρτ. Απ’ την άλλη πλευρά, η μοναδική θέση που «παίζεται» στην ιταλική ομάδα αφορά την κορυφή της επίθεσης, όπου ο Ματέο Ρετέγκι έχει τις δικές του πιθανότητες για να ξεκινήσει αντί του Τζιανλούκα Σκαμάκα.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Νάτσο, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Πέδρι, Γιαμάλ, Μοράτα, Ινιάκι Γουίλιαμς.
ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Φρατέζι, Πελεγκρίνι, Κιέζα, Σκαμάκα.

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία).

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ