Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τι φάρμακα να πάρετε μαζί σας στις διακοπές: Τι να κάνουν όσοι ακολουθούν αγωγή

Απαραίτητο είναι το καλοκαίρι με τις διακοπές και τα ταξίδια να ξέρουμε τι φάρμακα πρέπει και μπορούμε να έχουμε μαζί μας και τι όχι.

Φυσικά τι φάρμακα θα βάλουμε στο μικρό μας «φαρμακείο» για τις διακοπές μας εξαρτώνται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, τον σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση της υγείας μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να περιλαμβάνει:

• Φάρμακα: ανθελονοσιακά, φάρμακα για την πρόληψη/ανακούφιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο υψόμετρο, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά/αποσυμφορητικά, φάρμακα κατά της ναυτίας, κρέμες και κολλύρια με αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, αντιφλεγμονώδη ή αντιϊσταμινική δράση, τακτική φαρμακευτική αγωγή

Επιδεσμικό υλικό/είδη πρώτων βοηθειών: γάντια μιας χρήσης, γάζες, ελαστικοί/αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, αντισηπτικό, βαμβάκι, ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια, θερμόμετρο, γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα

• Άλλα σημαντικά είδη: εντομοαπωθητικά, αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15), αντισηπτικά μαντηλάκια και αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη), προφυλακτικά

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, HIV) που απαιτούν λήψη χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής συνιστάται:

• να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας έγκαιρα πριν το ταξίδι

• να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό σημείωμα με τα προσωπικά σας στοιχεία, τα νοσήματα από τα οποία πάσχετε, την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, με τη δραστική ουσία και όχι μόνο με

την εμπορική ονομασία, το δοσολογικό σχήμα

• να διατηρήσετε τα φάρμακα που θα μεταφέρετε στην αρχική τους συσκευασία και να τα αποθηκεύετε στις χειραποσκευές, κατά προτίμηση σε δύο διαφορετικές τσάντες για την περίπτωση κλοπής ή απώλειας. Η ποσότητα συστήνεται να είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεστε για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

• να προμηθευτείτε τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών από αυτά

• να φροντίσετε να έχετε μαζί σας ένα επεξηγηματικό σημείωμα από τον ιατρό, στην περίπτωση που η χορήγηση της φαρμακευτικής σας αγωγής απαιτεί βελόνες και σύριγγες, καθώς και επαρκή ποσότητα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, ενημερωθείτε σχετικά με τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας που αφορούν στη μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων στις χειραποσκευές.

Επίσης:

• να έχετε μαζί σας τη συνταγή από τον οφθαλμίατρο, εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, έτσι ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν στην περίπτωση καταστροφής ή απώλειας

• να αποφύγετε τη διακοπή της θεραπείας σας ή τη μείωση της δοσολογίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (πχ μείωση των διουρητικών λόγω συχνουρίας).

Στην περίπτωση που λαμβάνεται συμπληρώματα διατροφής ή άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ενημερωθείτε πριν το ταξίδι, εάν έχουν άδεια εισαγωγής και χρήσης στη χώρα που θα επισκεφτείτε.

Ποια φάρμακα μπορεί να απαγορεύονται

«Ορισμένα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται σε μία χώρα μπορεί να είναι παράνομα ή να ελέγχονται αυστηρά σε άλλες», λέει η φαρμακοποιός Jennifer Bourgeois.

4 είδη φαρμάκων που μπορεί να μην επιτρέπονται ή να είναι παράνομο να έχετε μαζί σας σε διεθνή ταξίδια

«Γενικά, τα φάρμακα που έχουν μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης ή εξάρτησης είναι πιο πιθανό να διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς», λέει.

Αυτά περιλαμβάνουν ελεγχόμενες ουσίες, οι οποίες ελέγχονται αυστηρά λόγω της πιθανότητας εθισμού και κακής χρήσης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα  διεγερτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για καταστάσεις όπως η ΔΕΠΥ, καθώς θεωρούνται παράνομα σε ορισμένες χώρες

1: Ναρκωτικά και οπιοειδή

Φάρμακα όπως η οξυκωδόνη, η υδροκωδόνη και η κωδεΐνη υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις ή απαγορεύονται σε πολλές χώρες.

2: Ψυχοτρόπα φάρμακα

Τα φάρμακα για παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως οι αμφεταμίνες (Adderall), οι βενζοδιαζεπίνες (Xanax) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να απαγορεύονται.

3: Φαρμακευτική κάνναβη

Ακόμη και αν είναι νόμιμη σε ορισμένα μέρη, η κάνναβη και τα προϊόντα που προέρχονται από κάνναβη απαγορεύονται σε πολλές χώρες.

4: Ισχυρά παυσίπονα

Ορισμένες χώρες περιορίζουν τα ισχυρά παυσίπονα, όπως η τραμαδόλη, το οποίο είναι οπιοειδές, για την αντιμετώπιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου.

Πώς να ελέγξετε τη νομιμότητα πριν ταξιδέψετε

Η μεταφορά απαγορευμένων φαρμάκων σε μια ξένη χώρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάσχεση των φαρμάκων, η επιβολή προστίμων, ακόμη και η πιθανότητα σύλληψης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες μπορεί να συλληφθούν, να τους ασκηθεί δίωξη, ακόμη και να φυλακιστούν.

Τυχόν νομικά ζητήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και να περιπλέξουν τα αρχικά σχέδια για το ταξίδι σας.

Πριν πακετάρετε, λοιπόν, τα φάρμακά σας, η Bourgeois συνιστά να ρίξετε μια ματιά στους ιστότοπους της πρεσβείας ή του προξενείου της χώρας προορισμού σας και στους νόμους που αφορούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, οι οποίοι μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές, ανάλογα με τον προορισμό σας.

Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί για το φάρμακο που λαμβάνετε στη χώρα που σκοπεύετε να επισκεφτείτε, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις οδηγίες της πρεσβείας της χώρας, ώστε να συνεχίσετε να παίρνετε την αγωγή σας και στο ταξίδι σας.

Για παράδειγμα, πολλές χώρες επιτρέπουν την προμήθεια ορισμένων φαρμάκων για 30 ημέρες και απαιτούν να έχετε μαζί σας συνταγή ή ιατρική γνωμάτευση.

Εάν πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε νέα συνταγή όσο λείπετε, επικοινωνήστε με το φαρμακείο σας δύο εβδομάδες πριν φύγετε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν να κλείσετε ραντεβού με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό σε θέματα υγείας ταξιδιωτών τουλάχιστον ένα μήνα πριν φύγετε.

Εάν, πάλι, το φάρμακό σας δεν επιτρέπεται στη χώρα προορισμού, η φαρμακοποιός προτείνει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε εναλλακτικές λύσεις και πιθανές προσαρμογές στη θεραπεία σας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή Iatropedia.gr

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο τρόπος να τρώτε υγιεινά όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η καθημερινότητα συχνά δεν μας αφήνει χρόνο (ή ενέργεια!) για μαγειρέψουμε υγιεινά.

Ξεκινάτε με τις καλύτερες προθέσεις: Σημειώνετε υγιεινές συνταγές, αγοράζετε φρέσκα προϊόντα από το παντοπωλείο και βγάζετε έξω τη χύτρα ταχύτητας. Αλλά τότε κάτι συμβαίνει. Μια έκτακτη δουλειά, ένα σημαντικό τηλέφωνο, ή κάτι που θα χρειαστούν τα παιδιά, σας στερούν τον χρόνο που απαιτείται για να μαγειρέψετε υγιεινά.

Έτσι, παραγγέλνουμε κάτι απ’ έξω, κάτι που μας αφήνει με φούσκωμα και… τύψεις.

Έχετε δίκιο να ανησυχείτε. “Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και υπέρταση. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”, λέει ο δρ. Isatu Isuk, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φάτε πιο υγιεινά χωρίς να αφιερώσετε πολύ χρόνο στον προγραμματισμό γευμάτων ή αγορών. Μπορείτε επίσης να τρώτε πιο υγιεινά όταν είστε εν κινήσει.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν δεν έχετε χρόνο

Υγιεινές επιλογές εστιατορίου

Πολλά εστιατόρια προσφέρουν πλέον πιο ελαφρύ φαγητό στο μενού τους, συχνά με μετρήσεις θερμίδων. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα μενού των εστιατορίων στο διαδίκτυο, για να δείτε ποια προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές πριν βγείτε έξω. Στη συνέχεια, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές κατά την παραγγελία:

– Φάτε πρώτα μια μικρή σαλάτα, ή σούπα με βάση τον ζωμό. Είναι μια θρεπτική και χορταστική αρχή για το γεύμα σας, που θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

– Επιλέξτε φαγητά με βάση τα λαχανικά, ή πιάτα με ψητό ψάρι, ή κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.

– Ψάξτε για γεύματα που δεν είναι λιπαρά. Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλετε enchiladas κοτόπουλου με τυρί, πάρτε ψητό κοτόπουλο. Επιλέξτε τρόφιμα χωρίς σάλτσες.

– Ζητήστε να αντικαταστήσετε λαχανικά ή σαλάτα στη θέση παχυντικών συνοδευτικών, όπως πατάτες, ή ρύζι.

– Οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. -Δείτε αν είναι διαθέσιμες μικρότερες μερίδες. Τα εστιατόρια προσφέρουν συχνά «μισές» σαλάτες ή σάντουιτς κατόπιν αιτήματος. Αν όχι, ζητήστε να σας δώσουν σε πακέτο το φαγητό που θα αφήσετε στο τραπέζι.

– Εάν λαχταράτε επιδόρπιο, επιλέξτε φρέσκα φρούτα, ή σορμπέ.

Καλύτερες επιλογές γρήγορου/πρόχειρου φαγητού

Το να τρώτε φαγητό απ’ έξω δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσετε ένα λιπαρό cheeseburger και τηγανητές πατάτες. Αυτές τις μέρες, υπάρχει μια ποικιλία πιο υγιεινών επιλογών. Πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν επίσης στα μενού τους, μετρήσεις θερμίδων, ακόμα σε online.

Οι έξυπνες επιλογές για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα είναι μέρη όπου έχετε περισσότερο έλεγχο ως προς το τι περιλαμβάνει η παραγγελία σας. Σε ένα κατάστημα με σάντουιτς, είναι εύκολο να κάνετε υγιεινές προσαρμογές, όπως χωρίς μαγιονέζα, με επιπλέον λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως. Τα εστιατόρια που διαθέτουν salad bar, επιλογές για χορτοφάγους ή ψητά πιάτα με κρέας και λαχανικά είναι επίσης καλές επιλογές.

Αλλά αν περνάτε από ένα κλασικό drive-thru, έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές:

-Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα (π.χ. τηγανητές πατάτες, onion rings, παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο και chicken nuggets).
-Ένα ψητό σάντουιτς με στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από ένα μπιφτέκι.
-Παραγγείλετε μικρότερα μεγέθη. Μην παίρνετε τις μεγάλες μερίδες επειδή νομίζετε ότι τα λεφτά σας πιάνουν μεγαλύτερη αξία.
-Παραλείψτε τα συνοδευτικά και τις γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες.
-Μην πίνετε αναψυκτικά. Επιλέξτε νερό.

Πηγή: hopkinsmedicine.org.

NEWSIT

Αυτός είναι ο τρόπος να τρώτε υγιεινά όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Απειλεί τους ιδιώτες γιατρούς με αποχή από τη συνταγογράφηση

Με αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση απειλεί το υπουργείο Υγείας τους ιδιώτες γιατρούς στην περίπτωση που δεν βοηθήσουν στην στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων που έχουν ελλείψεις στους παθολόγους γιατρούς.

Η απειλή του υπουργείου Υγείας ήρθε με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες (23.07.2024) στη Βουλή, η οποία προβλέπει αρκετές ποινές όπως καταγγελία συμβάσεων και αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς, αν αυτοί δεν ακούσουν το κάλεσμα της κυβέρνησης.

Η έκκληση του υπουργείου επιδιώκει την στελέχωση των νοσοκομείων που βρίσκονται σε «κόκκινη λειτουργία», δηλαδή στα νοσοκομεία που έχουν σοβαρές ελλείψεις από παθολόγους.

«Η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το λειτούργημά μας», σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και προσθέτουν:

«Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές  σε ένα κράτος που έχει κατακλέψει το εισόδημα των ιατρών της χώρας, δίνοντας παράλληλα τον ιατρό βορά στην κοινωνία ! Τον ιατρό της πανδημίας ! Αυτόν που ξενύχτησε μέρα νύχτα στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ για τη δημόσια υγεία της χώρας!

Ο σημερινός Υπουργός Υγείας απολύει τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα “μέσα ή έξω”, εφαρμόζει το clawback την ίδια χρονιά, δηλαδή υποχρεώνει τον εργαστηριακό ιατρό του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων της χώρας, οδηγώντας τους στη σημερινή χρεοκοπία (# τσάμπα # για το κράτος)», τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί και η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΝΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (claw back και rebate) προς το κράτος, στο οποίο υποβάλλονται τα ιδιωτικά εργαστήρια και οι εργαστηριακοί γιατροί, το οποίο φτάνει ακόμη και το 65% των εσόδων τους.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: «Φτάσαμε στα όριά μας»

Η οργή των γιατρών ξεχειλίζει:

«Η επόμενη κυβέρνηση καταργεί εκβιαστικά τη σύμβαση των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ το 2018, εν μία νυκτί, για την εφαρμογή του “οικογενει-ακού” ιατρού.
Η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να αποζημιώσει τους ιατρούς του ΕΣΥ, με το νόμιμο ειδικό μισθολόγιο στα προ του μνημονίου επίπεδα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις (# τσάμπα # για το κράτος) .
Κατά την ίδια μέθοδο, η πολιτεία πληρώνει το εξευτελιστικό ποσό των 10€ μικτά (# τσάμπα # για το κράτος) τους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εδώ και 12 χρόνια, “ξεχνώντας” την επαναφορά της αποζημίωσης των 20€ ανά επίσκεψη, προ των μνημονίων.
Τους ιατρούς του ΕΣΥ τους βγάζει έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ( !!!!) δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας !!!
Και για άλλη μία φορά, χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την “πολύτιμη” σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Και την αφαίρεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως οπλοστάσιο επιστράτευσης.
Όχι κ. Υπουργέ, φτάσαμε στα όρια μας ! Δε φοβόμαστε καμία απειλή ! Έχουμε (και έχετε) πιάσει πάτο !
Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες θα αισθανόμαστε ιατροί με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο και σεβασμό από την κοινωνία αλλά και το κράτος!
# Ο τσάμπας πέθανε #

Μέτρα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο πρόεδρος του οποίου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε πως εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις απειλές της αυτό θα έχει συνέπειες στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, ο οποίος θα οπισθοδρομήσει και οι ιατροί θα στραφούν στο εξωτερικό  ευνοώντας ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο επικεφαλής των συνδικαλιστικών σωματείων των ιδιωτών γιατρών (ΠΙΣ – ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) πρόσκεινται πολιτικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΠΙΣ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στα εξής μέτρα:

Θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.
Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει σήμερα (Τετάρτη 24/7) διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας.

Πηγή: Iatropedia.gr

NEWSIT

Σε «πόλεμο» το υπουργείο Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς: Τους απειλούν με αποχή από τη συνταγογράφηση

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι το ίδιο σοβαρές με την αρχική νόσηση

Παρόμοια προβλήματα με τα αρχικά συμπτώματα έχουν παρουσιάσει οι επαναμολύνσεις του κορονοϊού σύμφωνα με Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine».

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων των αρχείων υγείας σχεδόν 213.000 Αμερικανών που παρουσίασαν επαναμολύνσεις, περίπου το 27% των ατόμων με σοβαρή νόσηση, δηλαδή ατόμων που έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για λοίμωξη από κορονοϊό, έλαβαν επίσης νοσοκομειακή περίθαλψη για επαναμόλυνση.

Περισσότερες πιθανότητες γι’ αυτό είχαν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Αντίθετα, περίπου το 87% όσων είχαν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη την πρώτη φορά εμφάνισαν και ήπια επαναμόλυνση.

Οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν αρχικά μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2022 και παρουσίασαν δεύτερη μόλυνση έως τον Μάρτιο του 2023. Ένας μικρός αριθμός (478) είχε μολυνθεί τρεις ή περισσότερες φορές.

Τα εμβόλια για Covid-19 αν και δεν ήταν διαθέσιμα καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συσχετίστηκαν με προστατευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν έπειτα από μια πρώτη μόλυνση σε σύγκριση με μια επαναμόλυνση.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ