ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα πτώση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο
Αρνητικός πληθωρισμός καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο, τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ καταγράφονται μειωμένες κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 ενώ οι 14 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ καταγράφουν μείωση τιμών.
Αναλυτικότερα, η καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι αρνητικός της τάξης του -1,08 (έναντι -1,56% τον Ιούλιο, -1,92% τον Ιούνιο. -1,25% τον Μάιο, +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3,00% τον Ιανουάριο 2024). Σύμφωνα με την έρευνα, η μεταβολή του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών και εν μέρει στην επίδραση της εποχικότητας λόγω καλοκαιριού.
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-6,68%), χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,16%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-4,78%), βρεφικές και παιδικές τροφές (-4,28%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-2,84%).
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες στις αρχές καλοκαιριού σε σχέση με το 2023.
Στα υπόλοιπα είδη, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζομενα είδη (+5,52%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,09%), τρόφιμα παντοπωλείου (+3,51%), μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+3,41%), οινοπνευματώδη ποτά (+2,07%).
Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από την εποχική ζήτηση λόγω καλοκαιριού (π.χ. ψάρια, αλκοολούχα) και τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο και από άλλα κόστη παραγωγής. Σημειώνεται ότι από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται οι 14 κατέγραψαν μείωση και οι 9 αύξηση.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η τάση συγκράτησης των τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι:
- Σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού. Οι τιμές παρουσιάζουν μείωση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητας τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
- Η πορεία των τιμών των πρώτων υλών τους προηγούμενους μήνες στις διεθνείς αγορές και η ομαλοποίηση της αγοράς. Οι διεθνείς δείκτες πρώτων υλών τροφίμων (π.χ. FAO Food Price Index) καταγράφουν μείωση τους πρώτους μήνες του 2024 στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις όπως ο καφές και το κακάο όμως, η επίδραση είναι αντίστροφη.
- Καλύτερες συγκριτικά με το 2023 καιρικές συνθήκες το 2024 και εποχικότητα. Οι περσινές βροχές είχαν αυξήσει σημαντικά το κόστος στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα η εποχικότητα στα προϊόντα της κατηγορίας επηρεάζει περισσότερο την πορεία του συνολικού δείκτη.
- Κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. Απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων 6969/2024).
- Προσφορές και εκπτώσεις. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.
- Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων. Δηλαδή διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμα τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.
- Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου, ενώ την τελευταία διετία καταγράφουν αύξηση.
- NEWSIT
- https://www.newsit.gr/oikonomia/finance/nea-ptosi-ton-timon-sta-souper-market-ton-aygousto/4167253/
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου – Aναμένονται ανακοινώσεις για την επιδότηση
Από 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα έως και πάνω από τα 20 σεντς διαμορφώνονται τα “πράσινα” τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής όπου αναρτήθηκαν σήμερα οι νέες τιμές.
Τα τιμολόγια είναι αυξημένα σε σχέση με το Νοέμβριο εξαιτίας της ανόδου των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Εντός των ημερών αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιδότηση των τιμών, που θα αφορά εκτός από τα οικιακά και τα επαγγελματικά τιμολόγια ενώ η Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το “πράσινο” τιμολόγιο θα εξακολουθήσει να προσφέρεται υποχρεωτικά από τους προμηθευτές και το 2025.
Αναλυτικά:
Οι τιμές για το Δεκέμβριο ξεκινούν από 15,499 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες το μήνα (είναι το “πράσινο” τιμολόγιο της ΔΕΗ η οποία προχώρησε σε έκπτωση 68 % επί της βασικής τιμής), ενώ στα 14,514 σεντς διαμορφώνεται το νυχτερινό τιμολόγιο. Η πλήρης λίστα με τις τιμές Δεκεμβρίου για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση https://invoices.rae.gr/oikiako
Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε πως “δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί νεότερη Υπουργική Απόφαση που να ρυθμίζει διαφορετικά τους κανόνες εφαρμογής του Ειδικού Τιμολογίου (“πράσινο”) συνάγεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 εξακολουθεί να προσφέρεται υποχρεωτικά από τους Προμηθευτές βάσει της δομής που περιγράφεται στην ως άνω Υπουργική Απόφαση και υπό τους κανόνες του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Black Friday 2024: Πώς μοιράζεται η πελατεία μεταξύ eshops και καταστημάτων
Έφθασε η πολυπόθητη Black Friday 2024 σήμερα (29.11.2024) και οι Έλληνες καταναλωτές φαίνονται διχασμένοι για τον τρόπο που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Προτιμούν το online shopping ή τις αγορές σε φυσικό κατάστημα;
Πάνω από 4 στους 10 Έλληνες καταναλωτές ψωνίζουν online και 5 στους 10 σε φυσικά καταστήματα στην Black Friday 2024 και την Cyber Monday (2.11.2024), που ακολουθεί τρεις μέρες μετά. Οι κυριότεροι λόγοι είναι η άμεση παραλαβή του προϊόντος και το να μην ασχοληθούν με επιστροφές.
Ενόψει Black Friday η αγοραστική κίνηση στην ελληνική αγορά εκτιμάται πως θα κυμανθεί «στα περσινά επίπεδα με περίπου 3 εκατ. πωλήσεις με μέση απόδειξη κοντά στα 100 ευρώ και συνολικό τζίρο γύρω στα 300 εκατ. ευρώ», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς), Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη: «Το μεγαλύτερο εκπτωτικό γεγονός της χρονιάς είναι η Black Friday και αποτελεί μια καλή ευκαιρία έξυπνων αγορών για πάνω από 8, στους 10, Έλληνες.
Παρόλο που εβδομάδες πριν οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προσφορές και να κάνουν προαγορές, η κορύφωση των εκπτωτικών αγορών πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Black Friday και Cyber Monday.
Η ψηφιακή τράπεζα Revolut Bank UAB, πραγματοποίησε έρευνα με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, σχετικά με τα σχέδια και τα κίνητρα των καταναλωτών ενόψει της Black Friday που επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον. Παρόλο που 1 στους 10 Έλληνες πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πια μεγάλες προσφορές στις τιμές, όπως στο παρελθόν, τουλάχιστον οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι η Black Friday αποτελεί μια καλή ευκαιρία για συμφέρουσες αγορές. Μάλιστα, αρκετοί είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να μην χάσουν τις ευκαιρίες της Black Friday».
Το κύριο κίνητρο που οδηγεί τους 5 στους 10 Έλληνες να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια της Black Friday, είναι οι εκπτώσεις σε επώνυμα προϊόντα που, συνήθως, δεν αγοράζουν, επειδή είναι πολύ ακριβά. Ακολουθεί το κίνητρο για 4 στους 10 της αγοράς προϊόντων που συνήθως αγοράζουν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά σε χαμηλότερες τιμές.
Οι 2 στους 10 εκμεταλλεύονται την Black Friday 2024 για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα και 1 στους 10 για να εφοδιαστεί φθηνότερα είδη καθημερινής ανάγκης, ενώ 1 στους 5 χρησιμοποιεί την Black Friday για να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, ως ανταμοιβή με μια μικρή και φθηνή απόλαυση.
Στην προσπάθεια των καταναλωτών να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές μέσω άγνωστων ιστοσελίδων e – shops, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως ελλοχεύουν απάτες. Οι διαδικτυακοί απατεώνες περιμένουν να εκμεταλλευτούν την ζήτηση των ημερών.
Αναμφίβολα, οι υπηρεσίες Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος παρακολουθούν στενά κακόβουλες δραστηριότητες, ώστε να περιορίσουν τις παραπλανητικές αγορές και να προστατεύσουν τους καταναλωτές να μην πέσουν θύματα απάτης και χάσουν τα χρήματά τους.
Ωστόσο, «το ασφαλέστερο για τους καταναλωτές και το ζητούμενο για τους εμπόρους, ανεξάρτητα με τον τρόπο που επιθυμεί ο καθένας να κάνει τις αγορές του, είναι να επιλέξει ελληνικά e-shops και τοπικά φυσικά καταστήματα», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.
NEWSIT
Black Friday 2024: Πώς μοιράζεται η πελατεία μεταξύ eshops και καταστημάτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού
Ακόμα πιο… δύσκολες μέρες θα περάσουν οι καταναλωτές καφέ, καθώς η τιμή των κόκκων Arabica είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 27 χρόνια.
Μια λίβρα της ποικιλίας καφέ τύπου Arabica για παράδοση σε τρεις μήνες διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE σε τιμές άνω των 311 αμερικανικών δολαρίων κατά περιόδους την περασμένη Δευτέρα (25.11.2024). Η τιμή αυτή είναι περίπου 1/3 υψηλότερη από ό,τι στις αρχές του έτους και περίπου 1/4 υψηλότερη από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η σημαντική αύξηση της τιμής του καφέ οδηγεί επίσης τα αμοιβαία κεφάλαια για γεωργικά εμπορεύματα, όπως το Invesco DB Agriculture Fund -όπου ο καφές έχει μία από τις υψηλότερες σταθμίσεις με 6,4%- σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Η τελευταία φορά που το αμοιβαίο κεφάλαιο έφτασε σε τέτοιο υψηλό ήταν πριν από δέκα χρόνια.
Δεν είναι μόνο ο καφές που έχει ακριβύνει πάρα πολύ φέτος. Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού και του κακάο έχουν επίσης σπάσει ρεκόρ φέτος. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Για παράδειγμα, η Βραζιλία, η πιο σημαντική χώρα για την καλλιέργεια Arabica, βίωσε ξηροθερμικές συνθήκες στις αρχές του έτους, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές στα δέντρα του καφέ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια παραγωγή Arabica της Βραζιλίας την περίοδο συγκομιδής 2025/26 αναμένεται να μειωθεί κατά 11%.
Τα αποθέματα στη Βραζιλία μειώνονται επίσης, καθώς η χώρα εξήγαγε ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα καφέ φέτος. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Safras e Mercado, το 70% της προηγούμενης συγκομιδής είχε ήδη πωληθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σε σύγκριση με το 64% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η Nestlé θέλει να αυξήσει τις τιμές
Οι τιμές για τους κόκκους Robusta αυξήθηκαν ακόμη πιο απότομα φέτος, υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές τους. Η κύρια χώρα καλλιέργειας είναι το Βιετνάμ, όπου τα φυτά επλήγησαν επίσης από ακραία ξηρασία. Κατά την έναρξη της συγκομιδής τον Οκτώβριο, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν στη συνέχεια ζημιές στην πιο σημαντική περιοχή καλλιέργειας καφέ της χώρας.
Οι καταναλωτές αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του καφέ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, η Nestlé, θέλει να αυξήσει τις τιμές και να εισαγάγει μικρότερα μεγέθη συσκευασίας.
Και στο μέλλον, μια οδηγία της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει τον καφέ ακόμη πιο ακριβό. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να μπορούν να ανιχνεύονται μέχρι τα μεμονωμένα αγροτεμάχια, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές.
Ωστόσο, εάν οι περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, θα είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβείς συντεταγμένες GPS. Ως εκ τούτου, χώρες παραγωγοί όπως η Βραζιλία έχουν επικρίνει τον σχεδιαζόμενο κανονισμό, επειδή φοβούνται ότι οι μικροκαλλιεργητές θα μπορούσαν να υποστούν ζημιά.
Ο νόμος της ΕΕ επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι εταιρείες πρόκειται τώρα να λάβουν καθυστέρηση.
Το κακάο έχει επίσης γίνει πιο ακριβό
Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών επηρεάζει επίσης το κακάο – ένα άλλο εμπόρευμα που έχει γίνει πολύ πιο ακριβό φέτος. Την άνοιξη, οι τιμές του κακάο έφτασαν επανειλημμένα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά η αγορά έχει πλέον ηρεμήσει λίγο. Παρ’ όλα αυτά, ένας τόνος κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με την αρχή του έτους.
Η χαμηλή ρευστότητα στις προθεσμιακές αγορές και οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις δύο σημαντικότερες χώρες καλλιέργειας κακάο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο εδώ.
Η αγορά κακάο αντιμετωπίζει έλλειμμα προσφοράς για τρίτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, υπάρχουν και συστημικοί λόγοι γι’ αυτό: Τόσο στην Ακτή Ελεφαντοστού όσο και στη Γκάνα, οι κυβερνήσεις καθορίζουν σταθερές τιμές πριν από την κύρια συγκομιδή, οι οποίες πηγαίνουν στους αγρότες. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε πρόσφατα: Οι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού λαμβάνουν περίπου 20% περισσότερο ανά κιλό, ενώ στην Γκάνα έως και 45%.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που λαμβάνουν οι τοπικοί παραγωγοί εξακολουθούν να είναι μόνο το ένα τρίτο περίπου της τρέχουσας τιμής του κακάο στο χρηματιστήριο. Για πολλούς αγρότες, η καλλιέργεια κακάο εξακολουθεί επομένως να μην αξίζει τον κόπο λόγω των φτωχών συγκομιδών, και η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια εκτρέπεται για παράνομη εξόρυξη χρυσού, για παράδειγμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ορισμένοι παραγωγοί στη Γκάνα αναμένουν επίσης υψηλότερες τιμές, γι’ αυτό και επί του παρόντος συσσωρεύουν τους κόκκους που συλλέγουν, προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω την προσφορά.
Ο χυμός πορτοκαλιού θα κάνει επίσης πιο ακριβό το πρωινό τραπέζι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από την αρχή του έτους. Και εδώ, η ξηρασία που επικρατούσε στη Βραζιλία στις αρχές του έτους και μια ύπουλη ασθένεια των φυτών οδήγησαν σε κακή συγκομιδή.
Η μαζική αύξηση των τιμών αυτών των τριών γεωργικών προϊόντων αντικατοπτρίζει μόνο ένα μέρος της συνολικής τάσης, όπως δείχνει ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών. Στις 127,4 μονάδες, ο δείκτης, ο οποίος καταγράφει την εξέλιξη των τιμών της παγκόσμιας αγοράς για 55 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2023.
NEWSIT
Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ημέρες ago
Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Βόλος: Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε 28χρονο που μπήκε στη ΛΕΑ και σκότωσε 62χρονο
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τα πρώτα 1.5000 – Συμμετέχουν «ΚΑΤ», «Ιπποκράτειο», «Αλεξάνδρα»
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες ago
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης – Με 28 βουλευτές πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Βρετανία: Μητέρα έκρυβε το παιδί της σε συρτάρι για 3 χρόνια – Έτρωγε με σύριγγα, δεν ήξερε πώς είναι η ζωή
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Εσε και Τσικίνιο στην αποστολή για το ματς με τη Στεάουα
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Αμπελόκηποι: Από το 2020 κυκλοφορεί η σακούλα όπου βρέθηκαν τα αποτυπώματα της ομάδας της γιάφκας – Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί Ρωμανού
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο μετά την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ