ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού υποδέχεται καθημερινά λάτρεις του σκι

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και το Σαββατοκύριακο 16-17 Φεβρουαρίου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα πως το μεγάλο στοίχημα της τοπικής κοινωνίας της Δράμας για την επαναλειτουργία του κερδήθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Μάλιστα, η επαναλειτουργία του συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική τόνωση της ορεινής ακριτικής Δράμας.
Ο ηλιόλουστος καιρός το Σάββατο και η ασθενής χιονόπτωση την Κυριακή αποτέλεσαν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τους λάτρεις του σκι αλλά και για τις οικογένειες ώστε να απολαύσουν ποικίλες δραστηριότητες.
Να σημειωθεί πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, άνοιξε ξανά τις πύλες του στις 21 Δεκεμβρίου 2024 προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.
Α. Πατακάκης: «Θα κάνουμε το Φαλακρό πόλο έλξης τουριστών»
Ο θεματικό αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΑΜΘ, Αργυρής Πατακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού, του μοναδικού στα όρια της περιφέρειας ΑΜΘ «ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας της διοίκησης του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη που ξεκίνησε από τις αρχές του 2024 και ολοκληρώθηκε φέτος τις γιορτές με τον καλύτερο τρόπο».
Οι δυσκολίες που υπήρξαν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στασιμότητας ήταν πολλές καθώς όλο αυτό το διάστημα οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου. «Με επιμονή και συστηματικά βήματα», επισημαίνει ο κ. Πατακάκης, «καταφέραμε να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το χιονοδρομικό να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι με απόλυτη ασφάλεια».
«Στόχος μας», συμπληρώνει ο κ. Πατακάκης, «είναι να επανεντάξουμε το χιονοδρομικό του Φαλακρού στην δυναμική της περιφέρειας μας. Η εξαιρετική φυσική ομορφιά που διαθέτει σε συνδυασμό με τη μοναδική δυνατότητα που δίνει για ελεύθερο σκι, καθώς ολόκληρο το βουνό είναι μια μεγάλη πίστα χωρίς δέντρα, το καθιστά μια σημαντική τουριστική και αναπτυξιακή υποδομή για τη Δράμα και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το χιονοδρομικό να λειτουργεί πλέον με σύγχρονα δεδομένα προσελκύοντας κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε το Φαλακρό πόλος έλξης αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό όλα τα πλεονεκτήματά του».
Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου
Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1980 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διαθέτει 21 πίστες για σκι, σε διάφορα υψόμετρα και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, με συνολικό μήκος 20 χλμ.
Σήμερα, στο χιονοδρομικό λειτουργούν πλέον οι αναβατήρες: Baby 1, Baby 2, Μεστά και Παππούς με χιόνι βάσης εντός πίστας: 30εκ, χιόνι κορυφής εντός πίστας: 40εκ. και ποιότητα χιονιού παγωμένο. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό είναι ανοιχτός, χωρίς ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χιονοδρομικού συστήνουν πάντα σε όλους τους επισκέπτες να έχουν πάντα μαζί τους στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι συνθήκες στο βουνό μπορεί να μεταβληθούν ξαφνικά.
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου εκτείνονται σε μεγάλα υψόμετρα, από τα 1.600 μέτρα μέχρι και τα 2.300 μέτρα, με αρκετές από αυτές να βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 2.000 μέτρα.
Παρόλο που το σκι είναι ο «βασιλιάς» των σπορ, στο χιονοδρομικό κέντρο τους χειμερινούς μήνες, στο Φαλακρό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όλο τον χρόνο και άλλα αθλήματα – δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση ή ποδηλασία βουνού.
Μία πολύ ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή είναι η σπηλαιολογική καταρρίχηση, που γίνεται από έμπειρους σπηλαιολόγους – αναρριχητές για την εξερεύνηση της λεγόμενης «χιονότρυπας». Η χιονότρυπα είναι μια καταβόθρα με μεγάλο άνοιγμα, της οποίας έχει καταρρεύσει η οροφή. Με βάθος 111 μέτρων, αποτελεί ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας.
Η χιονότρυπα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, κοντά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού και είναι διανοιγμένη σε μάρμαρο. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της εξαρτάται από τη χιονόπτωση και στον πυθμένα της υπάρχει μόνιμα χιόνι.
του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μοναδικά φωτισμένα Μετέωρα – Ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και μυσταγωγίας δημιουργεί ο δήμος Μετεώρων


Ένα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.
Ο δήμος Μετεώρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ», προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού των βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τη νύχτα μέρα και δίνοντας μια μοναδική αίσθηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στον ντόπιο στο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.
Παράλληλα με τον φωτισμό του γεωλογικού φαινομένου, ο δήμος Μετεώρων για τις μέρες του Πάσχα τοποθέτησε στον εμβληματικό Χώρο Αναψυχής «Ξενία» τη Σταύρωση και την Ανάσταση, δημιουργώντας μια έντονη μυσταγωγική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, που ενισχύει το αίσθημα ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα αποτελούν την πρωτεύουσα του ελληνικού ορθοδόξου Πάσχα.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος τονίζει τα εξής: «Τα Μετέωρα δεν χρειάζονται φώτα για να εντυπωσιάσουν. Χρειάζονται μόνο σεβασμό. Με τον νέο φωτισμό, δεν τους αλλάξαμε την όψη, αλλά αποδίδουμε την δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας στο νυχτερινό τοπίο. Πιο καθαρό, πιο ήρεμο, πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι: ένα θαύμα, νύχτα και μέρα».
Α. Ζώης
*Οι φωτογραφίες είναι του δήμου Μετεώρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συμφωνία δήμου Αριστοτέλη με τον δήμο Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων, στα πεδία τουρισμού – πολιτισμού

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δήμου, η παρουσίαση στη Χώρα των Βάσκων αντιπαρέβαλε χαρακτηριστικά των δύο περιοχών, μέσα από τα ιστορικά τους αφηγήματα: πρώτον, την προσήλωση των Βάσκων στο έθνος και την αυτονομία, που συγκρίθηκε με την ιστορία των Μαδεμοχωρίων και το πάθος των Μαδεμοχωριτών για ανεξαρτησία (Mademochoria Project). Δεύτερον, οι Βάσκοι λογοτέχνες προτάθηκε να παρουσιάσουν έργα τους στον τόπο που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Τρίτον, η παραδοσιακή βασκική μουσική, με επιρροές από τον ωκεανό και τις οροσειρές, συνδέθηκε με την παραδοσιακή ελληνική μουσική, που χόρεψε ο Αλέξης Ζορμπάς στο Παλαιοχώρι (Zorba the Greek Project) και, τέταρτον, η «μυθική» γαστρονομία και οι οίνοι του Σαν Σεμπαστιάν αντιπαραβλήθηκαν με την αθωνική KOUZINA και τις οινικές διαδρομές του Άθωνα.
«Προσεγγίζουμε μια ιστορική εθνότητα της Ισπανίας, μέσα από ένα ιδιαίτερο τουριστικό αφήγημα, το οποίο συνδέει το Βισκαϊκό κόλπο με τoν Αθωνικό» σημείωσε ο κ. Βαλιάνος κι επανέλαβε ότι «η Ιβηρική χερσόνησος, καθώς και όλες οι ισπανόφωνες τουριστικές αγορές, αποτελούν κεφαλαιώδη στόχο του Δήμου στην προσπάθεια διείσδυσής του στην δυτική πλευρά της Ευρώπης».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης συμφωνήθηκαν οι πρώτοι άξονες της δικτύωσης, με τη γαστρονομία να αποτελεί το κυρίαρχο πεδίο τουριστικής ανταλλαγής. Μεταξύ άλλων, Βάσκοι σεφ προσκλήθηκαν στην Ανατολική Χαλκιδική, ενώ αντίστοιχα οι Χαλκιδικιώτες συνάδελφοί τους αναμένεται να παρουσιάσουν τη μοναστηριακή KOUZINA στη Χώρα των Βάσκων, αφιερώνοντας την εκδήλωση στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού. Εκδήλωση πολιτισμού με πρωταγωνιστές Βάσκους χορευτές και μουσικούς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Άλσος του Αριστοτέλη, ενώ ο δήμαρχος του Σαν Σεμπαστιάν, Eneco Goia, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Δήμο Αριστοτέλη και στο Άγιον Όρος.
Η δραστηριότητα της ελληνικής αποστολής στη Χώρα των Βάσκων πλαισιώθηκε από διευρυμένο πρόγραμμα επαγγελματικών συναντήσεων «πόρτα-πόρτα» με tour operators του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο fam trip (ταξίδι εξοικείωσης) τον Ιούνιο του 2025. Θα ακολουθήσει επίσημη παρουσίαση του προορισμού στο Μπιλμάπο από τον τουριστικό οργανισμό ICARION, ο οποίος συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του οκταήμερο πακέτο διακοπών στην Ανατολική Χαλκιδική. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Κωτάκης και η σύμβουλος Τουρισμού, Μαρία Πάππα._
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ψάρεμα και ιχθυοκαλλιέργειες δίνουν ακόμη μία διέξοδο στον ελληνικό τουρισμό

Ένα καΐκι, ένας ψαράς που απλώνει τα δίχτυα του στο μπλε της θάλασσας, και οι γλάροι που πετούν. Αυτή η εικόνα της Ελλάδας ήταν κυρίαρχη στις καρτ ποστάλ που έπαιρναν μαζί τους ως ενθύμιο οι τουρίστες. Σήμερα, όμως, οι τουρίστες μπορούν πλέον και γίνονται μέρος αυτής της “καρτ ποστάλ”, καθώς μοιράζονται μαζί με τους ψαράδες την εμπειρία της θάλασσας και του απέραντου μαγευτικού της κόσμου, όπως αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Αλιευτικού Τουρισμού Αντωνία Βασιλείου.
Με το νομοθετικό πλαίσιο να δίνει πλέον το πράσινο φως για να γίνουν και οι ιχθυοκαλλιέργειες επισκέψιμες, ανοίγει η “βεντάλια” των δυνατοτήτων για την αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου με μια εναλλακτική τουριστικά προσέγγιση που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.
Ήδη, εδώ και περίπου μια δεκαετία ο αλιευτικός τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί πραγματικότητα. Οι ψαράδες έπαψαν να είναι οι μοναχικοί ταξιδευτές και καλωσορίζουν κόσμο στα καΐκια τους. Η κ.Βασιλείου είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες αλιείς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κάποτε, όπως αναφέρει, δεν είχε καν δικαίωμα να ανέβει στο καΐκι του συζύγου της αφού δεν άνηκε στο πλήρωμα. Από τότε που άλλαξε ο νόμος, το καΐκι πλέον μπορεί να δέχεται εκτός από το πλήρωμα και έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών, ανάλογα με το μέγεθός του. «Σήμερα έχω κι εγώ το δικό μου καΐκι και δραστηριοποιούμαι στον αλιευτικό τουρισμό στο νησί της Κεφαλονιάς. Συνολικά έχουν εκδοθεί περίπου 315 άδειες αλλά οι ενεργές άδειες των σκαφών που πραγματοποιούν συστηματικά εκδρομές κάθε χρόνο είναι περίπου 150. Με τον αλιευτικό τουρισμό ασχολούνται επαγγελματίες αλιείς παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας. Δείχνουμε τα εργαλεία μας και ψαρεύουμε, είτε με δίχτυα είτε με παραγάδια, είτε με καλάμια, είτε με συρτή και καθετή. Μαγειρεύουμε αυτά που πιάνουμε, πάνω στο σκάφος και χρησιμοποιούμε πάντα τοπικά προϊόντα όπως το ορίζει και ο νόμος, καθώς αυτό είναι το νόημα να γευτούν οι επισκέπτες την τοπική γαστρονομία. Ακολουθούμε κάπως το πρόγραμμα του ψαρά. Όπως δηλαδή ένας ψαράς θα βγει να ψάρεμα, θα φτιάξει κάτι και θα φάει πάνω στο καΐκι του και μετά θα κάνει και καμιά βουτιά ενδιάμεσα, έτσι κι εμείς ακολουθούμε την ίδια διαδρομή», εξηγεί η κ.Βασιλείου.
Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα, όπως επισημαίνει η κ.Βασιλείου, «καθώς με την κλιματική κρίση μειώνεται το αλιευτικό απόθεμα, όπως ενίοτε και με την υπεραλίευση. Με αυτήν τη δραστηριότητα δεν σηκώνουμε δίχτυα για πολλά χιλιόμετρα. Ακόμη κι αν βγάλουμε 5 κιλά, είναι αρκετά για να μπορούμε να ταΐσουμε τον κόσμο που τρώει πάνω στο σκάφος το ψάρι απευθείας από τη θάλασσα, υπερβολικά φρέσκο».
«Οι ψαράδες μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Γνωρίζουν το νησί από την απέξω πλευρά και το γνωρίζουν καλύτερα από όλους», προσθέτει.
Ως σωματείο, στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης των ψαράδων. Στα μεγάλα νησιά ο αλιευτικός τουρισμός έχει προχωρήσει αλλά εκείνο που επισημαίνει η κ.Βασιλείου ως ανάγκη, είναι να δραστηριοποιηθούν και τα μικρά νησιά πιο ενεργά. Είναι ένας σημαντικός κλάδος, δίνει δουλειά σε πολλές οικογένειες και έλκει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, κυρίως ξένων. Συμβάλει επίσης στην οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα καθώς γίνεται μείωση των αλιευτικών εργαλείων.
Την ίδια ώρα, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την επισκεψιμότητα και των ιχθυοκαλλιεργειών, δίνει μια επιπλέον δυνατότητα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως υπογραμμίζει ο Σάββας Χατζηνικολάου, ιχθυολόγος και επαγγελματίας αυτοδύτης.
«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δει ο κόσμος πώς δουλεύει μια ιχθυοκαλλιέργεια στην πράξη και να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα συμβατή με το περιβάλλον. Για αυτό μπορεί και γίνεται και σε περιοχές natura. Ενδυναμώνεται η βιοποικιλότητα και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε πολλά ψάρια, με επιστέγασμα τα δελφίνια. Εμείς κάνουμε φιλοπεριβαλλοντικές εκδρομές στην περιοχή αλλά με τον νέο νόμο θα μπορούμε να μπαίνουμε στην ιχθυοκαλλιέργεια και να κάνουμε καταδύσεις ή να μπει ένα σκάφος να δει την διαδικασία. Είναι ένας έμμεσος τρόπος διαφήμισης της ιχθυοκαλλιέργειας και των προϊόντων μας και της καλής ποιότητας που αυτά έχουν. Να δει ο κόσμος ότι μια ιχθυοκαλλιέργεια που λειτουργεί σωστά δεν επιβαρύνει τον περιβάλλον αλλά το ενδυναμώνει», επισημαίνει ο κ.Χατζηνικολάου.
Πρόκειται για μια ψυχαγωγική εκπαιδευτική εκδρομή, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Μπορεί να αξιοποιηθεί μέρος της ιχθυοκαλλιέργειας και ειδικά σε μικρά νησιά, όπως η Χάλκη, όπου μπορεί να προσφέρει στον επαγγελματία ένα εξτρά εισόδημα, σύμφωνα με τον κ.Χατζηνικολάου, ο οποίος τονίζει: «Γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες οι οργανισμοί αυξάνονται και οι δύτες μπορούν να θαυμάσουν έναν υπέροχο κόσμο και να δουν μέχρι και δελφίνια και τόνους. Η παρουσία δελφινιών αποδεικνύει πόσο διαυγή είναι τα νερά και παράλληλα οι ειδικοί εξηγούν στοιχεία υδροβιολογίας. Είναι εκδρομές που μπορούν να ενταχθούν και στα πακέτα συνεδρίων και προσελκύουν το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, γιατί γύρω από όλα αυτά ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γαστρονομία και την κουλτούρα ενός τόπου».
Νικόλ Καζαντζίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη – 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών σε 5 χώρες
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί “τη λιμοκτονία ως όπλο”
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Το 2024 ο κλάδος του e-commerce ξεπέρασε τα 124 δισ.ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού 2025 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora, το «Μέλισμα» της ΕΛΣ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες ago
Επικαιροποιείται ο κατάλογος αποζημιώσεων, επιδομάτων, ασφαλίστρων, που δεν συνυπολογίζονται στον φόρο εισοδήματος
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής (βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Τροχαίο στην Εγνατία: Οι κάμερες «συνέλαβαν» το αφρενάριστο φορτηγό του Ουκρανού – Δεν έχει καταγραφεί αυτοκίνητο να του κόβει τον δρόμο
-
ΥΓΕΙΑ4 ημέρες ago
Καρκίνος: Νέες θεραπείες και η δύναμη της πρόληψης