Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεά του έργου RULE II από τον Antony Gormley και τον ΝΕΟΝ, στο νησί της Δήλου

Το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα σε αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, είναι μια ανθρωπόμορφη γλυπτική εγκατάσταση του Βρετανού καλλιτέχνη Antony Gormley, στον εξωτερικό χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δωρεάς του οργανισμού ΝΕΟΝ προς το υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο αποτελεί κοινή δωρεά του ΝΕΟΝ και του καλλιτέχνη, σε συνέχεια πρόσκλησης του υπουργείου Πολιτισμού, υπό τον κοινό σκοπό της περαιτέρω διάδοσης και διάδρασης μεταξύ της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και εμβληματικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων διεθνούς αναγνώρισης.

Τα παραπάνω αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου και έγιναν γνωστά σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από το υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Οργανισμό ΝΕΟΝ για την παρουσίαση της δωρεάς.

Το αρχικό έργο RULE δημιουργήθηκε από τον Gormley ως νέα ανάθεση από τον ΝΕΟΝ στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Δήλου κατά το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου 2019. Το RULE II (2019) θα εκτίθεται μόνιμα στον αρχαιολογικό χώρο, ως σημείο αναφοράς της συνομιλίας μεταξύ κλασικού και σύγχρονου πολιτισμού. Η μόνιμη εγκατάσταση του έργου του Antony Gormley στη Δήλο αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δωρεών που πραγματοποιεί ο ΝΕΟΝ προς αρχαιολογικούς χώρους όπου στο παρελθόν έχει διοργανώσει εκθέσεις, σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Στη διάρκεια της 12ετούς δράσης του, o NEON έχει συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση 11 εκθέσεων σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, οι οποίες είχαν ως στόχο να προβάλλουν νέες αναγνώσεις υπό το πρίσμα της σύγχρονης τέχνης.

Όπως αναφέρει η υπουρός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «η δωρεά του έργου RULE II, από τον δημιουργό του Antony Gormley και τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Οργανισμό ΝΕΟΝ στο ιερό νησί της Δήλου, αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Πρόκειται για το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα σε ελληνικό αρχαιολογικό χώρο. Αποτελεί ανθρωπόμορφη γλυπτική εγκατάσταση που φιλοτεχνήθηκε το 2019, μετά από ανάθεση του ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT στη Δήλο. Τώρα επιστρέφει για να μείνει πάντα εκεί.
Η δωρεά ενέχει πολλαπλό συμβολισμό. Εικονίζει με πειστικό τρόπο την αρμονική συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Τεκμαίρει την όσμωση των δύο, με τη δεύτερη να εμπνέεται διαρκώς και να αρδεύει ανεξάντλητα από την πρώτη. Συμβολισμός ισχυρός, δεδομένου ότι το έργο εμπνέεται από τα  γλυπτικά αριστουργήματα της Δήλου. Ο Antony Gormley, δημιουργός με λαμπρές σπουδές στην ανθρωπολογία και την ιστορία της τέχνης, αναγνωρίζει την κλασική κληρονομιά ως σταθερή πηγή των καλλιτεχνικών του εναυσμάτων. Τον ευχαριστούμε για την απόφαση της μόνιμης έκθεσης του RULE II στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Παράλληλα, αποτελεί την πρώτη πράξη μιας σειράς δωρεών έργων σύγχρονης τέχνης από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ προς το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αποτελέσουν μόνιμα εκθέματα σε αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους έχουν ήδη εκτεθεί, στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων. Με τον τρόπο αυτό εμπεδώνεται η τεράστια σημασία της σύγκλισης των δημόσιων πολιτικών με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για την προαγωγή και την προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά και της δημιουργικής συνύπαρξής του με τη σύγχρονη τέχνη. Στον ιδρυτή του ΝΕΟΝ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, για την γενναιοδωρία του και την πάντοτε αγαθή του προαίρεση, οι ευχαριστίες μας είναι πολλές και από καρδιάς».

Ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σημειώνει: «Η σιδερένια καθιστή μορφή πάνω στο κιονόκρανο, προσφέρεται ως μια συνεκδοχή της έκθεσης Sight του Antony Gormley, ο οποίος με τα γλυπτά του ενσωματωμένα οργανικά στον αρχαιολογικό χώρο, εισηγήθηκε το 2019 μια νέα ανάγνωση της Δήλου. Η διακριτική κυβιστική φιγούρα έξω από το μουσείο, θα είναι πλέον μια διαρκής οπτική φυγή, που θα συνδέει το κλέος της νήσου του Απόλλωνα με την κοινότητα του 21ου αιώνα, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του καλλιτέχνη και του Οργανισμού ΝΕΟΝ, δικαιώνοντας την πρωτοβουλία της εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων να συνδιοργανώσει αυτή την ιστορική έκθεση».

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του ΝΕΟΝ, αναφέρει: «Εδώ και πολλά χρόνια, ως συλλέκτης και ως ιδρυτής του ΝΕΟΝ, στηρίζω την ανθρώπινη δημιουργικότητα και φροντίζω ώστε τα δημιουργήματα της τέχνης και δη της σύγχρονης τέχνης, να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, γιατί θεωρώ ότι η τέχνη έχει νόημα μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με τον κόσμο. Όταν δε, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία συνομιλεί αρμονικά με τις αρχαιότητές μας, δημιουργούνται νέες αναγνώσεις που μπορούν να συγκινήσουν, να εμπνεύσουν, να κεντρίσουν τη συλλογική συνείδηση. Αυτή την ευκαιρία έχει προσφέρει αρκετές φορές η συνεργασία του ΝΕΟΝ με το υπουργείο Πολιτισμού και τις εφορείες αρχαιοτήτων, με εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Antony Gormley που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας γι’ αυτή τη δωρεά και πλέον ένα έργο σύγχρονης τέχνης στέκει μόνιμα σε διάλογο με τον πολιτισμό του παρελθόντος, προσκαλώντας σε νέους δρόμους πρόσληψης των αξιών αυτού του μοναδικής ενέργειας τόπου».

Η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ, αναφέρει: «Ευχαριστώ από καρδιάς τον Antony Gormley για την εμπειρία ζωής που ζήσαμε όλοι όσοι επισκεφθήκαμε το 2019 το νησί της Δήλου. Υπάρχει ένα ισχυρό υποκείμενο συναισθηματικό κίνητρο στην ολοκλήρωση ενός έργου όπως το SIGHT, που μοιράζονται όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Έξι χρόνια μετά, η δωρεά του έργου του Antony Gormley θα συνεχίσει να καθιστά τους μελλοντικούς επισκέπτες στο αρχαιολογικό νησί της Δήλου, μάρτυρες του χρόνου και της μνήμης, που μοιράζονται έναν νέο κώδικα κατανόησης του παρελθόντος μας και στοχάζονται χωρίς φόβο το ψηφιακό μας μέλλον».

Όπως αναφέρει ο Antony Gormley, «ήταν τιμή και ειλικρινής χαρά η πρόσκληση που έλαβα από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ να δημιουργήσω το SIGHT στο νησί της Δήλου το 2019. Όταν έφτασα για πρώτη φορά στο νησί, με υποδέχτηκαν χαλιά από λουλούδια και ένιωσα αμέσως την ατμόσφαιρά του: μια ήπια, υπόκωφη ενέργεια που δεν σχετιζόταν με τα ίδια τα ερείπια, αλλά έμοιαζε να υπάρχει μέσα στα ίδια τα βράχια. Αυτό το νησί, το επίκεντρο των Κυκλάδων, χωρίς δέντρα και ίχνη ανθρώπινης ζωής, γεμάτο ιστορία και μυστήριο, ήταν ένα πλούσιο και μοναδικό περιβάλλον για να δημιουργήσει κανείς. Ήθελα τα έργα να βοηθήσουν όλους μας να αναπροσανατολιστούμε – ενεργώντας ως σημεία βελονισμού, ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο και στιγμές αιχμαλωτισμένου ανθρώπινου χρόνου. Είμαι ευτυχής που, με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ, του υπουργείου Πολιτισμού και της εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Rule II θα εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στο νησί των μυθολογικών και υλικών ανταλλαγών. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω, με την πάροδο του χρόνου, πώς θα εξελιχθεί αυτό το έργο και πώς θα συνεχίσει να ενεργοποιεί και να ενεργοποιείται από αυτόν τον τρομερά ισχυρό τόπο».

Η έκθεση SIGHT ήταν η πρώτη έκθεση σύγχρονης τέχνης που παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου το 2019, προϊόν σύμπραξης του ΝΕΟΝ, του υπουργείου Πολιτισμού και της εφορείας αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο Antony Gormley παρουσίασε 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο, ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα-αναθέσεις ειδικά για την έκθεση. Διασκορπισμένες σε όλο το ιερό νησί, από την είσοδο του εμπορικού λιμανιού μέχρι την κορυφή του όρους Κύνθος, στον αρχαιολογικό χώρο, το Στάδιο, το Θέατρο, τα εμπορικά μαγαζιά και το Μουσείο, οι γλυπτικές μορφές του Gormley «αποκαθιστούσαν» την ανθρώπινη παρουσία, δημιουργώντας ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγούσε πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

Ο Antony Gormley, είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τα γλυπτά, τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα τέχνης του, που διερευνούν τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με τον χώρο. Το έργο του έχει αναπτύξει τις δυνατότητες που άνοιξε η γλυπτική από τη δεκαετία του 1960, μέσω μιας κριτικής αλληλεπίδρασης, τόσο με το δικό του σώμα, όσο και με εκείνα των άλλων, με τρόπο που αντιμετωπίζει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη θέση των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση και το σύμπαν. Ο Gormley προσπαθεί συνεχώς να ορίσει τον χώρο της τέχνης ως έναν τόπο γίγνεσθαι, όπου μπορούν να προκύψουν νέες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα.

Ε.Μ.

* Πηγή φωτογραφίας: ΝΕΟΝ. Credits: Ναταλία Τσουκαλά

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιοδεία για την Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου

Συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία η Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, παράσταση – σταθμός στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, με τελικό της προορισμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η Ορέστεια, στην πρώτη συνεργασία του διεθνούς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο , ταξιδεύει σε επιλεγμένους σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια εμπειρία για όσους θέλουν να ζήσουν -για πρώτη ή για μία ακόμη φορά- μια παράσταση η οποία κατορθώνει να αφηγηθεί, εν τέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας.

Η Ορέστεια έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο το 2024, ακολούθησε περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ κατόπιν παρουσιάστηκε στη Βιτσέντσα της Ιταλίας -όπου άνοιξε τον 77ο Κύκλο Κλασικών παραστάσεων στο ιστορικό θέατρο Olimpico- καθώς και στη μακρινή Κίνα, στο Huichang Theater Village. Η παράσταση γνώρισε θερμή υποδοχή τόσο από τους θεατές που την παρακολούθησαν όσο και από τα εγχώρια και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μετά το θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Κατερίνη, η Ορέστεια ταξιδεύει στο Ανοιχτό Θέατρο Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία (10/7), στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη (17/7), στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς (25 και 26/7) και στο Αρχαίο Θέατρο στην Καβάλα (2 και 3/8). Τελικός προορισμός της καλοκαιρινής της περιοδείας, ο τόπος από όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (22 και 23/8), όπου και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του Φεστιβάλ. Λίγες μέρες αργότερα (29 και 30/8) θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Art Carnuntum, στην Αυστρία.

Μετάφραση Ελένη Βαροπούλου,

σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θεόδωρος Τερζόπουλος,

συνεργάτης σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος,

σκηνικά – κοστούμια – φωτισμοί Θεόδωρος Τερζόπουλος,

πρωτότυπη μουσική σύνθεση Παναγιώτης Βελιανίτης,

σύμβουλος δραματολόγος Μαρία Σικιτάνο,

δραματολόγος παράστασης Ειρήνη Μουντράκη,

βοηθός σκηνοθέτη Θεοδώρα Πατητή,

συνεργάτιδα ενδυματολόγου Παναγιώτα Κοκκορού,

συνεργάτης φωτιστή Κωνσταντίνος Μπεθάνης,

καλλιτεχνική συνεργάτιδα Μαρία Μπογιατζή.

Παίζουν (αλφαβητικά): Μπάμπης Αλεφάντης (Πυλάδης), Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας / Κορυφαίος /Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Ορέστης), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Μυρτώ Ροζάκη (Ηλέκτρα), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα / Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας) Χορός: Μπάμπης Αλεφάντης, Κατερίνα Αμπλιανίτη, Έβελυν Ασουάντ, Χριστόφορος Βογιατζής, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Πηγή φωτογραφίας: ΕΘνικό Θέατρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» ξεκινά στο Σανσιντούι της Κίνας

Σε μια μοναδική συγκυρία για τις ελληνοκινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί (Δευτέρα 7 Ιουλίου), στο Μουσείο Σανσιντούι (Sanxingdui) της ομώνυμης πόλης της νοτιοδυτικής Κίνας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα», παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας της Κίνας, Δρ. Ευγένιου Καλπύρη, εκπροσώπων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων.

Πρόκειται για τα όγδοα εγκαίνια έκθεσης αρχαιοελληνικού ενδιαφέροντος, που πραγματοποιούνται σε διάστημα ενάμισι έτους στην Κίνα. Η έκθεση, που παρουσιάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, καλύπτει την προϊστορική περίοδο και την κλασσική αρχαιότητα, μέχρι τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέσα από εκατόν εβδομήντα τεχνουργήματα υψηλής ιστορικής και αισθητικής αξίας, εννέα εκ των οποίων αντίγραφα, το κινεζικό κοινό θα περιηγηθεί στη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο και θα βιώσει την ακμή της Αθήνας, με τη γέννηση της Δημοκρατίας, την ανάπτυξη του θεατρικού δράματος και την εξέλιξη της φιλοσοφίας. Στην έκθεση αναδεικνύονται επίσης οι αρχαίοι μύθοι, η θρησκεία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η έννοια του κάλλους στην τέχνη και την καθημερινή ζωή.

Ορισμένα εκθέματα ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του κινεζικού κοινού.

Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα Δρ. Ευγένιος Καλπύρης υπογράμμισε την καλλιτεχνική και φιλοσοφική διάσταση της έκθεσης, η οποία «αντανακλά το σφρίγος και την ωριμότητα της μακράς πολιτιστικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδος και τη Κίνας, τονίζοντας τον κοινό σεβασμό και την πηγαία εκτίμηση που τρέφουν οι δύο λαοί μας στην πλούσια Ιστορία και τις παραδόσεις τους».

Σημείωσε, δε, πως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν επισκεφθεί εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων στην Σαγκάη, στην Τσάνγκσα, στην Ναντζίννκ και στο Πεκίνο και πλέον το κινεζικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και στο Σανσιντούι πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. «Πρόκειται για ένα επίτευγμα που αναδεικνύει το βάθος των πολιτιστικών δεσμών των δύο μας εθνών, καθώς και το αμοιβαίο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε μαζί τις απαρχές αυτού που σήμερα καλείται σύγχρονος πολιτισμός», πρόσθεσε ο πρέσβης Δρ. Καλπύρης.

Εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Νικολέττα Σαραγά ανέφερε στην ομιλία της: «Με την ευκαιρία της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα συστήσουμε όψεις του ελληνικού πολιτισμού στο κοινό της περιφέρειας Σιτσουάν, όπου αναπτύχθηκε την εποχή της δυναστείας των Σανγκ το αρχαίο βασίλειο των Σου από το 1600 έως το 1000π.Χ.».

Η έκθεση διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Σανσιντούι με τη στήριξη της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα, και θα διαρκέσει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2025.

*Πηγή φωτ.: Πρεσβεία Ελλάδας στην Κίνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λ. Μενδώνη: Η αποκατάσταση του Παλαιού Τελωνείου στο Ναύπλιο, πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης με αναπτυξιακό πρόσημο

Το αποκατεστημένο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου στο Ναύπλιο, ενός σημαντικού μνημείου με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το κτήριο από το 2019 έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το έργο υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου του Υπουργείου Πολιτισμού με χρηματοδότηση, περίπου 1.400.000 ευρώ, από το Τομεακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027.

Το Παλαιό Τελωνείο αποτελεί πλέον έναν σημαντικό εκθεσιακό, και εν γένει, πολιτιστικό χώρο για την πόλη του Ναυπλίου. Η διαχείρισή του ανήκει από κοινού στο υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ναυπλιέων. Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης το κτήριο διαθέτει διακριτούς χώρους και ξεχωριστές εισόδους/εξόδους, ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες τόσο του ΥΠΠΟ όσο και του δήμου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίνα Μενδώνη υπέγραψε με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Ορφανό Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την αξιοποίηση του Τελωνείου, ως ζωντανού πολιτιστικού κυττάρου. Η συμφωνία προβλέπει τη διαρκή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, με στόχο την ενσωμάτωση του ιστορικού κτηρίου στον σύγχρονο κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το ΥΠΠΟ παραχωρεί στον δήμο το δυτικό τμήμα του Τελωνείου για πέντε έτη (με δυνατότητα παράτασης), ώστε να λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης και τουριστικής προβολής, με έμφαση στη χρήση ψηφιακών μέσων και διαδραστικής παρουσίασης των μνημείων της περιοχής.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Η πλήρης αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Παλαιού Τελωνείου Ναυπλίου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να ενταχθεί δυναμικά και δημιουργικά στον σύγχρονο κοινωνικό, πολιτιστικό -και εν προκειμένω- αστικό ιστό. Το ιστορικό αυτό κτήριο, χρονολογούμενο στις αρχές του νέου ελληνικού κράτους και αποδιδόμενο στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, παρέμεινε για 25 χρόνια ανενεργό. Από το 2019, μέσα από το συνεκτικό σχέδιό μας για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας κάθε Περιφέρειας, και με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Ναυπλιέων, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε το έργο και να το ολοκληρώσουμε με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Τελωνείο, που ιστορικά συνδεόταν απολύτως με το λιμάνι και τη θάλασσα, ανοίγει και πάλι τις πύλες του με μία σημαντική έκθεση που αναδεικνύει αυτή τη διαχρονική σχέση του. Η Εθνική Πινακοθήκη διοργάνωσε για τα σημερινά εγκαίνια μια απολύτως αντιπροσωπευτική έκθεση με έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων, που καλύπτει τα 204 χρόνια ζωής του κράτους μας, αφιερωμένη στη θάλασσα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέλαβε να καλύψει με ξεχωριστή παραδοσιακή μουσική εμπνευσμένη και αυτή από τη θάλασσα των Ελλήνων τη σημερινή εκδήλωση. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός ζωντανού πολιτιστικού κυττάρου στην καρδιά της πόλης, ανοικτού και προσβάσιμου σε όλους. Επιπλέον, σήμερα, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η πολιτική που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια με σταθερότητα και συνέπεια. Οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟ να συνεργάζονται με δημιουργικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί ενιαίο αδιάσπαστο σύνολο, που αναπτύσσεται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το Τελωνείο μετατρέπεται σε ενεργό οργανισμό πολιτισμού και δημιουργίας, σημείο αναφοράς της πόλης και εφαλτήριο εξωστρέφειας και σύγχρονης ταυτότητας. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου. Ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, στο πρόσωπο του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Γιώργου Παπανδρέου όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, την Πρόεδρο και τη Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ολγα Μεντζαφού και Συραγώ Τσιάρα και τις επιμελήτριες της έκθεσης, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, για την υποδειγματική συνεργασία μας. Ελπίζω οι κάτοικοι του Ναυπλίου να αγκαλιάσουν το Τελωνείο τους και οι επισκέπτες να το ανακαλύψουν ως σημείο πολιτιστικής εμπειρίας και μνήμης».

Η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώθηκε από τα εγκαίνια της έκθεσης «Θάλασσα, ζείδωρος πνοή», σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Η έκθεση, βασισμένη στην παρουσίαση που είχε προηγηθεί στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, εμπλουτισμένη με νέα έργα και επιμελημένη από τη Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου σε συνεργασία με την Έφη Αγαθονίκου, φωτίζει τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα μέσα από τη θαλασσογραφία, αναδεικνύοντας το Ναύπλιο ως λιμάνι-σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2025 και ο χώρος θα είναι εφεξής ανοικτός στο κοινό, ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του Ναυπλίου και λειτουργώντας ως τόπος εξωστρέφειας και δημιουργικής συνεργασίας.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Ανδριανός, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, η πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Όλγα Μεντζαφού, η γενική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα, τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ