Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας

Tη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδος ως συμμαχικής χώρας στο ΝΑΤΟ αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη της Ολλανδίας την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.

Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μνεία και στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι βασικό ζητούμενο της Συνόδου είναι η επικαιροποίηση της Δέσμευσης περί Αμυντικών Δαπανών (DIP- Defense Investment Pledge) στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035 και όπως εξηγούν ο συγκεκριμένος στόχος αποτελείται από δύο πυλώνες: το 3,5% που αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% που αφορά ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.

Εξάλλου, το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Mark Carney.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία είναι από σήμερα προσβάσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στα αποσπάσματα που εμπεριέχονται από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας υπάρχουν ονόματα βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον ενός από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι: οι «γαλάζιοι» Χρήστος Κέλλας (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας), Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας), Φάνης Παππάς (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν βουλευτής Β Θεσσαλονίκης), ο Μάξιμος Σενετάκης (βουλευτής Ηρακλείου), ο Διονύσης Σταμενίτης (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας), Τάσος Χατζηβασιλείου ( νυν υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών) ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής Σερρών) ο βουλευτής Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας).

NEWSIT

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή

Έναρξη των συνεδριών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συγκαλείται στις έντεκα το πρωί, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή προεδρείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ και τα μέλη της πλειοψηφίας αναμένεται να προτείνουν και να υποστηρίξουν για την θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναμένεται να αντιπροτείνουν την εκλογή αναλογικού διακομματικού προεδρείου, δηλαδή σε αυτό να μετέχουν και βουλευτές- μέλη της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια της εκλογής του προεδρείου και της συγκρότησης της Επιτροπής σε Σώμα, αναμένεται να υπάρξει και μια πρώτη αρχική τοποθέτηση των κομμάτων σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Η Επιτροπή έχει λάβει από την απόφαση της Ολομέλειας, ως αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τους δύο μήνες από σήμερα που συγκροτείται σε Σώμα.

Σύμφωνα πάντως με τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ αυτό που θα προταθεί είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» των εργασιών της προηγούμενης Προκαταρκτικής Επιτροπής που αφορούσε τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η όσο το δυνατόν άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στον φυσικό του δικαστή για να ελεγχθεί, δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται ύστερα από κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αποτελεί το επόμενο βήμα της δικαστικής διερεύνησης σύμφωνα με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υιοθέτησης του εργασιών όπως της Προκαταρκτικής Χρ. Τριαντόπουλου, οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούσαν πως οι εργασίες της παρούσας Επιτροπής θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το πόρισμα εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου και η τελική συζήτηση και μυστική ψήφιση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου.

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν προαναγγείλει και τονίσει, θα ζητήσουν την κλήτευση και εξέταση όλων των μαρτύρων που θα προταθούν από τα κόμματα, «χωρίς προσχώματα από την πλειοψηφία της ΝΔ», προκειμένου όπως αναφέρουν, η Επιτροπή να ασκήσει τον θεσμικό προανακριτικό της ρόλο όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 3 του ΚτΒ «συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις αντίστοιχες διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως», συνεπώς η λήψη των αποφάσεων γίνονται με ανάταση χειρός με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 29 ΚτΒ).

Η παρούσα Προκαταρκτική Επιτροπή, απαρτίζεται συνολικά από 26 μέλη εκ των οποίων οι 14 είναι βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές κατά αναλογία προέρχονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικότερα, κατά αλφαβητική σειρά, οι 14 βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Γιώργος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καπάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπύρος Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λιτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ορίσθηκαν ως μέλη οι: Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα. Από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης. Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από τη Νίκη ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος. Από την Πλεύση Ελευθερίας η Ελένη Καραγεωργοπούλου ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Παύλος Σαράκης.

Ι.Α.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα έχει δείξει μια υποδειγματική ωριμότητα αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο

«Σίγουρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να εισακουσθεί όλο αυτό, το οποίο νομίζω είναι κοινός τόπος, για κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν όλες αυτές οι ενέργειες, οι οποίες η μία μετά την άλλη δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα και πολύ σοβαρές απώλειες, πριν και πάνω απ’ όλα ανθρώπινων ζωών. Αυτή είναι και η ελληνική θέση, η θέση του πρωθυπουργού – έχει εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα. Ας μην προτρέχουμε, ευελπιστούμε αυτό να γίνει πράξη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον τ/σ του ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση της σύλληψης υπόπτου για κατασκοπία, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «προφανώς είναι μια σοβαρή υπόθεση, όταν έχει να κάνει με κρίσιμες υποδομές -και σε συνδρομή αρκετών υπηρεσιών σε αυτήν την κατάληξη….». «Δεν έχω κάτι περισσότερο από αυτά τα οποία έχουν βγει και καλό είναι να μη λέμε πράγματα τα οποία δεν είναι 100% σίγουρα, όποτε δεν χρειάζεται να πούμε κάτι το οποίο είναι εικασία» σημείωσε και προσέθεσε:

«Είναι σε αυξημένη επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες φύλαξης της Ελληνικής Αστυνομίας, για πιθανούς στόχους, για την προστασία των πολιτών που ζουν σε αυτήν τη χώρα. Και μπορεί κάποιοι, ακόμα και για τις ιδεοληψίες που έχουν, γιατί, ξέρετε, πολλές φορές, πέραν του εγκληματία, ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι και αυτός ο οποίος είναι -«τύποις» μπορεί να μην είναι και εγκληματίας- αλλά ένας ιδεοληπτικός, ο οποίος θεωρεί ότι ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα επειδή έχει ένα συγκεκριμένο θρήσκευμα ή μια συγκεκριμένη καταγωγή, πρέπει κάποιος να του επιτεθεί, στο τέλος της ημέρας και αυτός μπορεί να είναι εγκληματίας και βαρύτατα εγκληματίας. Άρα, πρέπει να προστατεύσουμε το σύνολο των πολιτών και να έχουμε και το νου μας στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Εγώ θα πω ότι η Ελλάδα έχει δείξει μια υποδειγματική ωριμότητα αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο γι’ ακόμη μια φορά. Πέραν της υποδειγματικής διαδικασίας επιστροφής των Ελλήνων που βρίσκονταν και στο Ισραήλ, αλλά και στην άλλη πλευρά, και μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, οι επιστροφές των Ελλήνων ήταν από τις πρώτες και πιο οργανωμένες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Η Ελλάδα έχει δείξει μία υποδειγματική ωριμότητα και στη διαχείριση των ισορροπιών με τον στρατηγικό μας σύμμαχο, που είναι το Ισραήλ, λέγοντας, όμως, αυτά που πρέπει να πούμε για την προστασία των αμάχων».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «μία από τις πιο δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και ως Ευρώπη, όχι μόνο ως Ελλάδα, είναι και η αύξηση 170% των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη…» και τόνισε: «Εδώ, λοιπόν, η ελληνική πλευρά κάνει μια σειρά από κινήσεις. Τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε επιστολή, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου, στους άλλους ηγέτες, ουσιαστικά ζητώντας αυτό το οποίο ουσιαστικά είναι το αυτονόητο που ζητάει η χώρα… Και θεωρώ ότι θα έχει και αποτέλεσμα».

Εξήγησε ότι αυτό που ζητάμε είναι «να μην εργαλειοποιεί η Λιβύη και το καθεστώς το οποίο υπάρχει εκεί -υπάρχει και η ιδιότυπη κατάσταση των δύο μετώπων-, να μην εργαλειοποιεί την κατάσταση, ούτως ώστε να στέλνει σωρηδόν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, άρα και στην Ευρώπη».

Προσέθεσε ότι «η Ευρώπη, με βάση και την επιστολή και την εντολή την οποία έχει πάρει ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, ο κύριος Μπρούνερ, θ’ αντιδράσει κεντρικά» ενώ «ταυτόχρονα έχουμε την αποστολή δύο συν ενός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ούτως ώστε να υπάρχουν εκεί στην περιοχή και να προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, τα οποία για την κυβέρνηση αυτή υπάρχουν».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνδρομής και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων επισήμανε: «Προφανώς, δεν μπορεί να μείνει τίποτα εκτός τραπεζιού. Η αντιμετώπιση των συνόρων της Ελλάδας, η προστασία των συνόρων της Ελλάδας, είναι κάτι το οποίο έχουμε καταφέρει να γίνει αυτό μια συζήτηση στην Ευρώπη και πολλές φορές να υιοθετηθούν ελληνικές θέσεις. Σας θυμίζω ότι στις τελευταίες συζητήσεις για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, υιοθετήθηκαν πλήρως οι ελληνικές θέσεις, κάτι το οποίο ήταν ζητούμενο πριν από πάρα πολλά χρόνια. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η μεταναστευτική κρίση για την Ευρώπη, αν κάνετε μία βόλτα στα ευρωπαϊκά κράτη, αποτελεί ένα από τα δύο σταθερά μεγαλύτερα προβλήματα κάθε ευρωπαϊκού κράτους. Είτε το πρώτο είτε το δεύτερο, μαζί με την ακρίβεια που, όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι λογικό να είναι στις πρώτες θέσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά τα πιο φτωχά, αυτά που έχουν πιο χαμηλό εισόδημα. Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει με κάποιες κρίσεις, όπως αυτή στα νότιά μας αυτήν την περίοδο, να έχουμε υποδειγματική διαχείριση του μεταναστευτικού, όχι επίλυση πλήρης, γιατί αυτό είναι ουτοπικό. Αλλά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι για εμάς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μία κουβέντα με ανθρώπους στο Βόρειο Αιγαίο θα επιβεβαιώσει αυτά τα οποία λέω. Αυτό γιατί γίνεται; Γιατί έχουμε προστατεύσει, έχουμε θωρακίσει τα σύνορά μας και τα χερσαία στον Έβρο και τα θαλάσσια, όπου υπάρχουν τέτοιες φοβίες και πληροφορίες για ενδεχόμενα αυξημένες ροές, έχουμε αλλάξει εντελώς τη διαδικασία απονομής ή μη ασύλου, έχουμε προωθήσει αρκετές επιστροφές -εδώ μας χρειάζεται και συνδρομή της Ευρώπης- και δεν εκπέμπουμε, το κυριότερο, ένα σήμα ότι είμαστε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι».

Σχετικά με τον τρόπο δράσης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για την αναχαίτιση ενδεχόμενων ροών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «Η Ελλάδα και παρά τα όσα διακινούνται εκτός Ελλάδας, δυστυχώς και από Έλληνες συκοφάντες της Ελλάδας -υπάρχουν και τέτοιοι, οι οποίοι το «επάγγελμά» τους είναι να συκοφαντούν τη χώρα τους στο εξωτερικό και μάλιστα όχι την κυβέρνηση, όταν συκοφαντείς τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος, συκοφαντείς τη χώρα σου- η Ελλάδα έχει καταφέρει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο να θωρακίζεται, να προστατεύει τα σύνορα της. Αυτό το έχει καταφέρει με αρκετά μεγάλη έως πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το ξαναλέω, υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και προστατεύονται».

Για την κριτική από την αντιπολίτευση όσον αφορά τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και κάποιων εκ του ασφαλούς αναλυτών, κριτών από τον καναπέ. Εγώ μπορώ να δεχτώ πολλά σημεία από άλλες κριτικές. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πολλά και σημαντικά στους υπόλοιπους τομείς, αλλά έχει να κάνει περισσότερα. Στα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φέρει την Ελλάδα στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Τουρκία. Επί 30 χρόνια δεν υπάρχει το casus belli με την Τουρκία; Μάλιστα. Πόσοι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουνε υπογράψει Σύμφωνα φιλίας με την Τουρκία, υπάρχοντος του casus belli, έχουν συνομιλήσει με την Τουρκία; Όλοι, μηδενός εξαιρεμένου, άρα το ίδιο κάνουμε και εμείς. Με ποια διαφορά; Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε καταφέρει και έχουμε εκμηδενίσει σε μια μεταναστευτική κρίση τις ροές, φέρνουμε νόμιμους τουρίστες αντί για παράνομους μετανάστες στο Αιγαίο. Έχουμε καταφέρει οι παραβιάσεις να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και έχουμε καταφέρει και έχουμε θέσει τις δικές μας θέσεις σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο για τα μεταξύ μας ζητήματα και τη μόνη και μία διαφορά που έχουμε, τον καθαρισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά και όλες τις υπόλοιπες διαφορετικές μας θέσεις. Σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερο που θέλω να πω. Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Πόσες δεκαετίες ήταν ζητούμενο για την Ελλάδα; Πάρα πολλές δεκαετίες. Ποια κυβέρνηση τον βάζει με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η ελληνική κυβέρνηση. Και τι καταφέρνει; Εξασφαλίζει τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας».

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι «η Τουρκία έκανε κάτι το οποίο ήταν μια προαναγγελθείσα ενέργεια, που δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα γιατί τον κατέθεσε κάπου, στην UNESCO, που δεν είναι οργανισμός υποδοχής χαρτών. Είναι σαν να πας να στείλεις ένα γράμμα και να το καταθέσεις τον ΕΦΚΑ και όχι στα ΕΛΤΑ… Με τα “μπορεί”, η Ελλάδα δεν κάνει πολιτική. Η Ελλάδα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό τον κατέθεσε στο αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον, το ξαναλέω, τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας έχουν την σφραγίδα της Ευρώπης… Πάμε και σε άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Ποια κυβέρνηση προχώρησε σε υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ποια κυβέρνηση επέκτεινε από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ποια κυβέρνηση κατάφερε και έφερε μεταξύ άλλων και την Chevron να ερευνά σε πολύ κρίσιμα σημεία της θάλασσας; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη… Πάμε στις αιτιάσεις της Λιβύης. 3 Μαρτίου ο Εθνικός Οργανισμός Λιμένων της Λιβύης δημοσιεύει χάρτες. Οι χάρτες που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός στη Λιβύη έρχονται σε αντίθεση με αυτό το οποίο λέει παρελκυστικά και προσχηματικά τώρα τελευταία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης. Δέχεται δηλαδή τη μέση γραμμή. Και πάλι δηλαδή, ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα κάνει κινήσεις που παράγουν αποτέλεσμα, που έχουν σαφές αποτύπωμα, που έχουν στέρεα βήματα που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες και οι γείτονες μας, αναλόγως με ποια συζήτηση κάνουμε, κάνουν κινήσεις προσχηματικές που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Υπογράμμισε ακόμη: «Η αντιπολίτευση τι κάνει; Η αντιπολίτευση πιάνεται από κινήσεις απελπισίας, διάφορες κινήσεις απελπισίας γειτόνων μας και αντί να υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις και να βλέπει την υπεροχή της Ελλάδας, δηλαδή η υπεροχή ποια είναι; Ότι η Ελλάδα αυτά τα οποία κάνει έχουν αποτέλεσμα. Παράγουν αποτελέσματα, έναντι τρίτων. Παράδειγμα χαρακτηριστικό. Το τουρκολιβυκό Μνημόνιο είναι άκυρο, ανυπόστατο, είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα έναντι οποιουδήποτε. Δεν έχει αντικείμενες ακτές η Τουρκία με τη Λιβύη. Είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρούμε ότι έχει αποτύχει η Ελλάδα τη στιγμή που έχει καταφέρει και έχει κάνει ότι έχει κάνει με την Chevron, με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Θέλησε επίσης, όπως είπε, να δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και όχι «ψευτοπατριωτισμό του καναπέ». «Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Υπάρχει ειδική κατηγορία της δυνατότητας συμφωνίας με τρίτες χώρες, όπως είναι, ενδεχομένως, και η Τουρκία. Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν ήθελε να μπουν όροι και κυρίως ο βασικός και απαράβατος όρος της ομοφωνίας. Δηλαδή, να είναι σύμφωνα όλα τα κράτη για να προχωρήσει η όποια συμφωνία. Το πετυχαίνει η Ελλάδα. Πρώτη επιτυχία. Για να υπάρξει συμφωνία με τρίτες χώρες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, απαιτείται ομοφωνία. Δεύτερον: Θέσαμε μετά από 30 χρόνια ως όρο, ο οποίος αν δεν ικανοποιηθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, την άρση του casus belli. Το έχει βάλει κάποιος άλλος τόσο έντονα στο τραπέζι;» υπογράμμισε.

Σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση» και προσέθεσε: «Δεν αποκλείεται να γίνει κάποια άτυπη συνάντηση, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν είναι προγραμματισμένο και δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να σας πω ότι θα γίνει με βεβαιότητα. Στο πλαίσιο των κοινών παρουσιών ηγετών, όχι μόνο με τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά καιρούς γίνονται τέτοιες συνομιλίες».

Κλείνοντας και κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα Κατεχόμενα τόνισε: «Το απάντησα και χθες. Κοιτάξτε, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα πιο προβληματική από την ίδια την παρουσία του στελέχους. Τι είπε το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ανέδειξα κι εγώ εχθές μετά από ερώτηση που μου έγινε από συνάδελφους σας. Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ … είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για παρουσία κορυφαίου του στελέχους -γιατί είναι μέλος ενός κορυφαίου οργάνου, που είναι το Πολιτικό Συμβούλιο- στα Κατεχόμενα και μάλιστα με πολύ περίεργες φωτογραφίες. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ποια ήταν; Ότι πήγε εκεί ως ακαδημαϊκός … ως ακαδημαϊκός και όχι ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κάτι το οποίο δεν πείθει κανέναν, πρώτον. Και δεύτερον, το γεγονός ότι σε κριτική κατά του κ. Ανδρουλάκη -αναφέρομαι στην περίπτωση της κυρίας Μπατζελή- είχαμε αυτές τις συνέπειες και στην παρουσία στο ψευδοκράτος, κάτι το οποίο πληγώνει αυτή η παρουσία όλο τον Ελληνισμό και τους Κύπριους αδελφούς μας, η απάντηση ήταν ότι πήγε ως επιστήμων, νομίζω ότι είναι πολύ προβληματική για το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να έχουμε σφοδρή αντιπαράθεση. Και όπως είδατε δεν μίλησα, ούτε πρόκειται να μιλήσω με ακραίο λόγο… Θεωρώ ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί ο τομέας Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και να πάρει μια πιο γενναία αντίδραση, όχι για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, αλλά για τους ανθρώπους, οι οποίοι μας βλέπουν και είμαστε ένα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο… και δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοιες σκιές στη εξωτερική πολιτική, η οποία πρέπει να είναι μία και ενιαία. Και το πιστεύω το ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κόμματα λιγότερο πατριωτικά από εμάς ή περισσότερο. Και πιστεύω, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτή την παρουσία».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ