ΔΙΕΘΝΗ
Πάπας Φραγκίσκος: Η ταπεινή κηδεία που θα ενώσει ηγέτες από όλον τον κόσμο και θα συγκινήσει δισεκατομμύρια πιστούς

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο σεμνός Ποντίφικας που αρνήθηκε τα παλάτια και περπάτησε δίπλα στους απλούς ανθρώπους, θα οδηγηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στην τελευταία του κατοικία. Παγκόσμιοι ηγέτες και χιλιάδες πιστοί θα τον αποχαιρετήσουν σε μια ιστορική και διαφορετική τελετή στο Βατικανό – λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η «μάχη» για την διαδοχή του στην Καθολική Εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα, από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια, βάζοντας τέλος στη 12ετή θητεία του ως πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Νωρίτερα, είχε νοσηλευτεί για πέντε εβδομάδες με διπλή πνευμονία και φαινόταν να αναρρώνει σταδιακά, όμως, σύμφωνα με το Βατικανό, ο θάνατός του επήλθε ξαφνικά και ανώδυνα.
Η απώλειά του βύθισε σε πένθος τα 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικών παγκοσμίως, ενώ εκδηλώσεις θλίψης και σεβασμού έχουν έρθει από ηγέτες όλου του κόσμου – ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και πολλοί ακόμα που θα παρευρεθούν στην κηδεία.
Την Τρίτη, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Πάπα Φραγκίσκου με τα λειτουργικά του άμφια και κρατώντας ένα κομποσκοίνι, ξαπλωμένου σε ανοικτό φέρετρο στο Παρεκκλήσι της Casa santa Marta – την κατοικία του όλα αυτά τα χρόνια. Ο Πάπας είχε αρνηθεί να μείνει στα πολυτελή διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού, επιλέγοντας αντί γι’ αυτό τον ξενώνα του Βατικανού, δείχνοντας από νωρίς τη σεμνότητά του.
Δύο Ελβετοί Φρουροί στάθηκαν πλάι στο απλό ξύλινο φέρετρο με επένδυση ψευδαργύρου, επιλογή του ίδιου του Πάπα, σε αντίθεση με την καθιερωμένη τριπλή κατασκευή από κυπαρίσσι, μόλυβδο και δρυ που χρησιμοποιήθηκε για τους προκατόχους του.
Δείτε live εικόνα από το λαϊκό προσκύνημα:
Η σορός του μεταφέρθηκε μέσα από πλήθος συγκινημένων πιστών στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 9 το πρωί της Τετάρτης, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το Σάββατο, επιτρέποντας στους πιστούς να πουν το ύστατο χαίρε.
Αντί όμως να ταφεί στους υπόγειους τάφους του Αγίου Πέτρου, όπως οι προηγούμενοι Πάπες, ο Φραγκίσκος θα ενταφιαστεί στην αγαπημένη του εκκλησία – τη Σάντα Μαρία Ματζιόρε. Θα είναι ο πρώτος Πάπας εδώ και πάνω από έναν αιώνα που δεν θα ταφεί στο Βατικανό σπάζοντας μια παράδοση που κρατά πάνω από έναν αιώνα. Ο τελευταίος Πάπας που τάφηκε εκτός Βατικανού ήταν ο Λέων ΙΓ’ το 1903.

Στη διαθήκη του, ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί σε έναν απλό τάφο «στη γη, απλά, χωρίς ιδιαίτερα στολίδια» και πάνω στον τάφο ζήτησε να υπάρχει μόνο το παπικό του όνομα «Franciscus» (Φραγκίσκος).
Εκατοντάδες φορές επισκέφθηκε τη βασιλική του 5ου αιώνα, για να προσευχηθεί μπροστά στην εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος. «Είχα πάντα μεγάλη αφοσίωση στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, ακόμα κι από πριν γίνω Πάπας», είχε πει στο βιβλίο του «El Sucesor» το 2024.
Το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί στις 7 μμ της Παρασκευής (25.04.2025) ώστε να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τη λειτουργία της κηδείας το Σάββατο. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200.000 άτομα θα παραστούν στην τελετή.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από τη βασιλική, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στις 10 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ρώμης). Της ακολουθίας θα ηγηθεί ο 91χρονος καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, κοσμήτορας του Κολεγίου των Καρδιναλίων.
Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα του πλανήτη και από το Vatican Media σε livestream, στο YouTube και τις επίσημες ιστοσελίδες.



Πατριάρχες, καρδινάλιοι, αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι και ιερείς από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στην τελετή. Από τις 8:30 το πρωί, αρχιεπίσκοποι και επίσκοποι θα συγκεντρωθούν στη Στοά του Κωνσταντίνου με τα λειτουργικά τους άμφια, ενώ οι ιερείς θα βρίσκονται ήδη στην πλατεία φορώντας κόκκινα επιτραχήλια. Στις 9, πατριάρχες και καρδινάλιοι θα είναι στην Παρεκκλήσι του Αγίου Σεβαστιανού.
Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την Ultima commendatio και τη Valedictio, που σηματοδοτούν τις εννέα ημέρες πένθους για τον Πάπα.
Η σορός του Πάπα θα μεταφερθεί αρχικά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια θα διανύσει μια διαδρομή περίπου 4 χλμ μέχρι τη Σάντα Μαρία Ματζιόρε, όπου και θα ταφεί.
Η πομπή θα συνοδεύεται από την Ελβετική Φρουρά του Βατικανού, τους ελίτ στρατιώτες που φρουρούν τον Πάπα.




Η κηδεία αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες. Στην κηδεία του Ιωάννη Παύλου Β΄ το 2005 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 άνθρωποι, ενώ στην κηδεία του Πάπα Βενέδικτου το 2023 παρευρέθηκαν περίπου 50.000.
Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα παραστούν, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ – παρά τις επανειλημμένες συγκρούσεις του με τον Πάπα για το μεταναστευτικό –, ο οποίος δήλωσε ότι θα ταξιδέψει μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια στη Ρώμη.
Άλλοι ηγέτες που αναμένεται να δώσουν το «παρών» είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παρευρεθεί στην κηδεία εκπροσωπώντας τον Βασιλιά Κάρολο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι του Κένσινγκτον. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παρευρεθεί.
Η κηδεία του Πάπα Βενέδικτου το 2023 είχε συγκεντρώσει και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, όπως τον Βασιλιά Φιλίππο του Βελγίου και τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.
Ο θάνατος του Πάπα σήμανε εννιά ημέρες επίσημου πένθους, αλλά η ιστορική διαδικασία του κονκλάβιου – όπου οι καρδινάλιοι θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο Πάπα – δεν θα ξεκινήσει πριν περάσουν τουλάχιστον 15 ημέρες.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Φραγκίσκου ενεργοποίησε αρχαία τελετουργικά, όπως το σπάσιμο του «Δαχτυλιδιού του Ψαρά» και της μολυβένιας σφραγίδας του, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να σφραγίζει επίσημα έγγραφα και πρέπει να καταστραφούν ώστε να μην τα χρησιμοποιήσει κανείς άλλος.
Όλοι οι καρδινάλιοι που βρίσκονται στη Ρώμη κλήθηκαν σε συνεδρίαση την Τρίτη για να αποφασίσουν τη σειρά των γεγονότων και να διαχειριστούν την καθημερινή λειτουργία της Εκκλησίας μέχρι την εκλογή νέου Πάπα.
Το κονκλάβιο συνήθως ξεκινά 15 έως 20 ημέρες μετά τον θάνατο ενός Ποντίφικα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αρχίσει πριν από τις 6 Μαΐου.
Συνολικά 135 καρδινάλιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην άκρως απόρρητη ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέρες μέχρι να φανεί ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, που σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα.
Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική γοήτευσε τον κόσμο με την ταπεινότητά του και τη φροντίδα του για τους φτωχούς, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από συντηρητικούς λόγω των επικρίσεών του απέναντι στον καπιταλισμό και της στάσης του για την κλιματική αλλαγή και τους μετανάστες.
Η παποσύνη του δέχθηκε επίσης σφοδρή κριτική από παραδοσιακούς κύκλους, κυρίως για την προώθηση της ένταξης των LGBTQ+, τη χρήση της παραδοσιακής Λατινικής Λειτουργίας και τον αυξημένο ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία.
Όποιος εκλεγεί ως ο 267ος Πάπας θα καθορίσει την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο, σε ζητήματα καίρια και συχνά διχαστικά για την κοινωνία.
Παρόλο που υπάρχουν πάνω από 250 καρδινάλιοι, όσοι είναι άνω των 80 ετών δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κονκλάβιο, αφήνοντας μόλις 135 εκλέκτορες – εκ των οποίων οι περίπου 110 έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Φραγκίσκο, γεγονός που πολλοί θεωρούν ότι «στρώνει το έδαφος» για έναν διάδοχο με παρόμοιο ύφος και απόψεις.
Η μελλοντική επιρροή της εσωτερικής πάλης εξουσίας που χαρακτήρισε την παποσύνη του Φραγκίσκου, διασταυρώνεται τώρα με μία δυσοίωνη προφητεία του Νοστράδαμου, ο οποίος είχε προβλέψει την αποδυνάμωση της Καθολικής Εκκλησίας.
Γράφοντας το 1555 στις «Προφητείες» του, ο Γάλλος αστρολόγος Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ανέφερε πολέμους, φυσικές καταστροφές και την επιστροφή της πανώλης.
Ανάμεσα σε αυτά, έκανε λόγο και για τον θάνατο ενός «πολύ γέρου Ποντίφικα», λέγοντας: «Με τον θάνατο ενός πολύ γηραιού Πάπα / Θα εκλεγεί ένας Ρωμαίος σε καλή ηλικία / Θα λένε πως αποδυναμώνει τη θέση του / Μα θα παραμείνει για πολύ με σφοδρή δράση».
Προχώρησε μάλιστα και σε υπαινιγμούς για τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, γράφοντας: «Ένας νεαρός με σκούρο δέρμα με τη βοήθεια του μεγάλου βασιλιά θα παραδώσει το πορτοφόλι σε έναν άλλον με κόκκινο χρώμα».
Οι προφητείες του έχουν ερμηνευτεί πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους και αρκετοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υοόψιν. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, κάποιοι τις συνδέουν με επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία της Εκκλησίας.
Ο Πάπας εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως την Κυριακή του Πάσχα, χαιρετώντας τους πιστούς με ένα «Καλό Πάσχα» στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης παγκοσμίως. Ο πρόεδρος Τραμπ τον χαρακτήρισε «καλό άνθρωπο» που «αγαπούσε τον κόσμο».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μίλησε για «έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν μεγάλο ποιμένα», λέγοντας πως είχε το προνόμιο να απολαμβάνει τη φιλία, τις συμβουλές και τις διδασκαλίες του.
Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Βασίλισσα Καμίλα, που τον συνάντησαν σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ιταλία, δήλωσαν μεταξύ άλλων.
«Η σύζυγός μου κι εγώ νιώσαμε βαθιά θλίψη με την είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου. Η καρδιά μας βαραίνει, αλλά μας παρηγορεί το γεγονός ότι κατάφερε να απευθύνει το πασχαλινό του μήνυμα στην Εκκλησία και στον κόσμο, τον οποίο υπηρέτησε με τόση αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και της διακονίας του.
Θα τον θυμόμαστε για τη συμπόνια του, την έγνοια του για την ενότητα της Εκκλησίας και τη διαρκή του αφοσίωση σε κοινές υποθέσεις όλων των πιστών και των ανθρώπων καλής θέλησης».
Πληροφορίες από Dailymail
NEWSIT
ΔΙΕΘΝΗ
Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Αραγτσί, απέκλεισε χθες Δευτέρα την ταχεία επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του επαναλαμβάνοντας πως η Τεχεράνη θέλει να έχει εκ των προτέρων εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον πως δεν θα εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην Ισλαμική Δημοκρατία.
«Δεν νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν τόσο γρήγορα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί ερωτηθείς από το CBS για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από αυτή την εβδομάδα.
«Προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών», εξήγησε ο κ. Αραγτσί.
«Θα χρειαστούμε χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».
Ο κ. Αραγτσί ερωτήθηκε επίσης για την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι πως το Ιράν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για να αρχίσει να εμπλουτίζει εκ νέου ουράνιο μέσα σε «μερικούς μήνες».
«Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς», απάντησε ο ιρανός ΥΠΕΞ. «Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για την «ημερομηνία», ούτε για τον «τρόπο» που θα ξαναρχίσουν συνομιλίες – οι δυο χώρες, σημειωτέον, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.
«Θέλουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: θα γίνουμε μάρτυρες νέας επίθεσης ενόσω θα συμμετέχουμε σε διάλογο;», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες πως «δεν πρόσφερε τίποτα» στο Ιράν και «δεν του μιλάει», μερικές ημέρες αφού διεμήνυσε πως δεν θα δίσταζε να διατάξει να βομβαρδιστεί εκ νέου η χώρα, αν θεωρήσει πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται επί δεκαετίες πως έχει σκοπό.
«Δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, επισήμως του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους μέσω Truth Social.
«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και κορυφαίους επιστήμονες του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως σκοπός του πολέμου αυτού ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που διαψεύδει πως επιδίωξε ποτέ η ηγεσία της χώρας, επιμένοντας ωστόσο να διατρανώνει πως είναι «νόμιμο» δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Ο πόλεμος αυτός 12 ημερών τερματίστηκε την 24η Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.
Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία» θα δώσει διαταγή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς σε περίπτωση που το Ιράν αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Ο Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί επέμεινε χθες πως είναι δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο κατά το 60% για την παραγωγή ενέργειας.
«Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να μας λέτε (…) πως θέλετε να έχουμε μηδέν εμπλουτισμό, κι αν δεν συμφωνήσουμε θα μας βομβαρδίσετε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας», τόνισε ο υφυπουργός.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.
«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).
Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.
Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.
«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.
Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».
Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.
Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.
«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».
Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.
Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.
Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».
Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».
Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.
Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.
Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.
Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για να παραταθούν για έξι μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Βήματα για την οικοδόμηση πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης Ενεργειακής Ένωσης ως το 2030
Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 17 «δέσμες» κυρώσεων αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Οι κυρώσεις αυτές όμως πρέπει να ανανεώνονται ομόφωνα από τους 27 κάθε έξι μήνες κι η Ουγγαρία, η χώρα που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, απειλεί συχνά να εναντιωθεί.
Τον Ιανουάριο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το σασπένς ως το τέλος, προτού δώσει τελικά πράσινο φως.
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης χθες σχετικά με τη 18η δέσμη κυρώσεων, που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν μπόρεσε να ληφθεί καμιά απόφαση, εξαιτίας βέτο που άσκησε η Σλοβακία αυτή τη φορά.
Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε το βέτο αυτό για να ασκήσει πίεση στην Κομισιόν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον εφοδιασμό της χώρας του με αέριο, καθώς η πρότασή της επιδιώκει να διακοπούν εντελώς οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027 το αργότερο.
Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πρότεινε την 10η Ιουνίου να μειωθεί από τα 60 στα 45 δολάρια το πλαφόν της τιμής πώλησης ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων.
Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πολύ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η νέα οροφή των 45 δολαρίων δεν θεωρείται εφαρμόσιμη για την ώρα.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, το όριο των 60 δολαρίων επέτρεψε να μειωθούν κατά 30% τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, που κρίνονται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.
Η Ρωσία ωστόσο έχει δημιουργήσει στόλο δεξαμενόπλοιων «φαντασμάτων» για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από 500 πλοία κι έχει επίσης μπει στο στόχαστρο της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να προστεθούν 70 δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» στη μαύρη λίστα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 342 ονόματα.
Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη να επεκταθούν οι κυρώσεις σε διυλισμένα προϊόντα που προκύπτουν από το ρωσικό αργό, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται ιδίως μέσω τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.
Ακόμη, η ΕΕ εννοεί να προσθέσει άλλες 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών θεσμών οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω του συστήματος SWIFT. Και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών, στη μαύρη λίστα αυτών που βοηθούν, κατά τις Βρυξέλλες, τον ρωσικό στρατό να παρακάμπτει τις ισχύουσες κυρώσεις.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Αμφιλοχία: Όλα όσα έγιναν πριν ο 54χρονος δολοφονήσει την κουμπάρα του – Η συνομιλία στο κιόσκι και ο πυροβολισμός στο κεφάλι
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Μ. Βορίδης: Ο έλεγχος των συνόρων ανήκει ξανά στα κράτη
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πηγή από την ουκρανική προεδρία
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Βαθμοί Πανελληνίων: Βατερλώ στα Μαθηματικά και την Ιστορία για τους υποψηφίους – Χαμηλά τα ποσοστά των αριστούχων
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Βρέθηκαν εκρηκτικά στρατιωτικού τύπου και βραδύκαυστο φιτίλι