Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Μπ. Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς, ενώ εισήλθαν μερικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά έπειτα από δυο μήνες και πλέον.

«Σταγόνα στον ωκεανό», σχολίασε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Τομ Φλέτσερ, μετά την είσοδο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πέντε φορτηγών του διεθνούς οργανισμού με τροφή, ιδίως για μωρά, στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή από τον πόλεμο κι όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, κάτι που δεν σταματούν να τονίζουν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακώνει από την περασμένη εβδομάδα τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του, που ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου, έπειτα από δυο μήνες ανακωχής, για να αναγκάσει όπως λέει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους που κρατά και να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Μαρτίου 2023 με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε καταστροφικές ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στον παραθαλάσσιο θύλακο.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τους κατηγόρησε πως προσφέρουν «τεράστιο βραβείο» στη Χαμάς και «ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες» όπως η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης» της Λωρίδας της Γάζας, δήλωνε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού ο στρατός του ανήγγειλε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Χθες βράδυ η πολιτική προστασία έκανε λόγο για 91 νεκρούς σε όλη τη Γάζα, υπό ασφυκτική πολιορκία για πάνω από 19 μήνες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που διαβεβαιώνουν πως πλήττουν «τρομοκρατικούς στόχους», απαίτησαν ο πληθυσμός να απομακρυνθεί εσπευσμένα από τομείς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, ενόψει «επίθεσης άνευ προηγουμένου».

Κάτοικος της Χαν Γιούνις, ο Μοχάμεντ Σαρχάν, περιέγραψε σκηνές «Αποκάλυψης», με πυρά «από παντού, ζώνες φωτιάς», συνεχή πλήγματα από «μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα».

Με τα πόδια, με ποδήλατα, με κάρα που έσερναν γαϊδούρια, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφευγαν από τη Χαν Γιούνις κουβαλώντας κάποια από τα υπάρχοντά τους, δοχεία με νερό, κουβέρτες και διάφορα σκεύη.

Επικαλούμενος «διπλωματικούς» λόγους, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων». Πρόσθεσε πως «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «δεκάδες φορτηγά με βοήθεια» θα επιτραπεί να εισέλθουν «τις επόμενες ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου αρνείτο πως υφίσταται ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου, η Κλερ Νικολέ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκανε λόγο για «σκόνη στα μάτια».

«Είναι σκόνη στα μάτια, ένας τρόπος να ειπωθεί ‘ορίστε, μπαίνουν ξανά τρόφιμα’, αλλά δεν είναι παρά κάτι συμβολικό», είπε η κυρία Νικολέ.

«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» εμποδίζονται «στα σύνορα», κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πού είναι η βοήθεια; Πού είναι η τροφή και το νερό; Πεθαίνουμε (…) Τα παιδιά μου κι εγώ υποφέρουμε κάθε μέρα», είπε με απελπισία η Αμπίρ Χουντχούντ στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, κάλεσαν τις αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν «αμέσως» και «πλήρως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός είναι «αντιμέτωπος με λιμό».

Ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε προχθές Κυριακή ανοικτός σε συμφωνία για το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με όρους όμως την «εξορία» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» του θυλάκου.

Η Χαμάς, που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τις απαιτήσεις αυτές, αξιώνοντας από την πλευρά της για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποχωρήσουν πλήρως τα στρατεύματα του Ισραήλ απ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.486 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Επέβαλε αποκλεισμό στον θύλακο όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται από τη Σουέιντα, όπου ζουν κυρίως Δρούζοι

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από ολόκληρη την επαρχία της Σουέιντα, όπου ζουν κυρίως Δρούζοι, στη νότια Συρία, όπως δήλωσαν σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης: Προσωρινός Πρόεδρος Συρίας: Ανατίθεται στους Δρούζους να εγγυώνται την ασφάλεια στη Σουάιντα

Η απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων ήρθε ύστερα από συμφωνία κατάπαυσης πυρός που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη. Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σάρα ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι μεταβιβάζεται «στις τοπικές παρατάξεις» η ευθύνη της διατήρησης της ασφάλειας στη Σουέιντα, θέατρο διακοινοτικών συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350 ανθρώπους από την Κυριακή.

«Οι συριακές αρχές απέσυραν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την πόλη της Σουέιντα και από όλη την επαρχία και αναπτύχθηκαν Δρούζοι μαχητές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων δήλωσαν σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν κοντά στην επαρχία της Σουέιντα ότι είχαν λάβει εντολή να αποχωρήσουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ότι είχαν ολοκληρώσει την απόσυρσή τους έως τα ξημερώματα.

«Η πόλη της Σουέιντα μοιάζει άδεια από κάθε παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων» δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της τοπικής ιστοσελίδας Suwayda 24 Ραγιάν Μααρούφ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «καταστροφική, οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα».

Συγκρούσεις μεταξύ φυλών σουνιτών βεδουίνων και Δρούζων μαχητών, που έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν την Κυριακή.

Η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε την Τρίτη δυνάμεις στην περιοχή με στόχο την αποκατάσταση της τάξης. Αλλά το Παρατηρητήριο, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες Δρούζων την κατηγόρησαν ότι μάχεται κατά παρατάξεων Δρούζων.

Το Ισραήλ, που αντιτίθεται σε κάθε συριακή στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορά του και δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων, ανταπάντησε βομβαρδίζοντας τη Δαμασκό και άλλες περιοχές της χώρας.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους κάλεσε χθες τη συριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την περιοχή των συγκρούσεων στο νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με το Ισραήλ.

 

ΦΩΤΟ EPAMOHAMMED AL RIFAI

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Air India: «Γιατί έκλεισες τον διακόπτη;» – Ο ανατριχιαστικός διάλογος του συγκυβερνήτη με τον κυβερνήτη λίγο πριν συντριβεί το αεροπλάνο

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συντριβή του αεροπλάνου της Αir India με 260 νεκρούς στις 12 Ιουνίου με την ευθύνη να πέφτει στον κυβερνήτη.

Ηχογραφημένος διάλογος ανάμεσα στους δυο χειριστές του Boeing 787 της Air India το οποίο συνετρίβη τον περασμένο μήνα στην Αχμενταμπάντ, στην Ινδία, δείχνει ότι ο κυβερνήτης, ήταν αυτός που διέκοψε την τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα. Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Η αποκάλυψη της WSJ έρχεται λίγα 24ωρα μετά από δημοσιεύματα που θέλουν τον Σαμπαουάλ να υποφέρει από κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια. «Είχε πάρει άδεια για ιατρικούς λόγους από το πτητικό έργο τα τελευταία 3-4 χρόνια» είπε Ινδός ειδικός σε θέματα ασφάλειας πτήσεων. Ο 56χρονος πιλότος είχε πάρει την αναρρωτική άδεια μετά τον θάνατο της μητέρας του, καθώς δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Τι συνέβη τα κρίσιμα λεπτά στο πιλοτήριο

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, ο συγκυβερνήτης ο οποίος ήταν στο πηδάλιο του 787, ρώτησε τον πολύ έμπειρο κυβερνήτη γιατί γύρισε τους διακόπτες που ρύθμιζαν την τροφοδοσία των δυο κινητήρων στη θέση «διακοπή» (cutoff), δευτερόλεπτα αφού το αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων, που θα εκτελούσε πτήση προς το Λονδίνο, απογειώθηκε από τον διάδρομο. Ο κυβερνήτης αρνήθηκε πως το έκανε.

Όμως, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας για το δυστύχημα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο (12/07/25) η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), ενώ το επιβατικό αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων είχε αναπτύξει ταχύτητα 180 κόμβων (333 χιλιομέτρων ανά ώρα) κι είχε μόλις απογειωθεί οι διακόπτες τροφοδοσίας των δυο κινητήρων γυρίστηκαν από τη θέση «λειτουργία» («run») στη θέση «διακοπή» («cutoff»), με διαφορά ενός δευτερολέπτου ο ένας από τον άλλο. Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται από ποιον.

Οι κινητήρες αμέσως έχασαν κάθε ισχύ. Το προκαταρκτικό πόρισμα δεν απέδωσε ευθύνες για το δυστύχημα, ωστόσο ανέφερε πως όταν ο ένας από τους πιλότους ρώτησε τον άλλο γιατί σταμάτησε την τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα — ο άλλος του απάντησε πως δεν το είχε κάνει.

Συγκυβερνήτης ήταν ο Κλάιβ Κούντερ, 32 ετών, με πτητική εμπειρία 3.403 ωρών, ενώ κυβερνήτης ήταν ο Σουμίτ Σαμπαουάλ, 56 ετών, με πτητική εμπειρία 15.638 ωρών.

Το αεροπλάνο έχασε ύψος κι έπεσε πάνω σε κτίρια μέσα σε μισό λεπτό.

Στις εικόνες από κάμερες του συστήματος επιτήρησης του αεροδρομίου καταγράφηκε πως η μικρή, βοηθητική τουρμπίνα (η Ram Air Turbine, RAT), τέθηκε σε λειτουργία αμέσως μετά την απογείωση. Πρόκειται για μέρος του εφεδρικού συστήματος ισχύος (Auxiliary Power Unit, APU), σχεδιασμένου για την ηλεκτροδότηση καίριας σημασίας συστημάτων του αεροσκάφους σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των κινητήρων, ή όταν βρίσκεται στο έδαφος.

Στα συντρίμμια οι διακόπτες βρέθηκαν γυρισμένοι στη θέση «λειτουργία» (run)

Στα συντρίμμια που περισυνελέγησαν μετά το δυστύχημα, οι διακόπτες βρέθηκαν γυρισμένοι στη θέση «λειτουργία» (run). Τα δεδομένα από τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης υποδεικνύουν πως οι μηχανές πήραν ξανά μπροστά λίγο πριν από τη συντριβή, πλην όμως ήταν πλέον πολύ αργά για να αποτραπεί.

Σε εσωτερικό έγγραφό του τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Air India Κάμπελ Ουίλσον ανέφερε πως το πόρισμα δεν έδειξε κανένα πρόβλημα, μηχανικό ή συντήρησης, του Boeing 787, αντίθετα ανέφερε πως κάθε απαιτούμενη συντήρηση είχε γίνει.

Στο προκαταρκτικό πόρισμα της AAIB δεν διατυπώνεται καμιά σύσταση ασφαλείας, ούτε στη Boeing, ούτε στην κατασκευάστρια των κινητήρων GE. Ενημέρωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, της FAA, διαβεβαίωσε εξάλλου πως οι διακόπτες είναι απόλυτα ασφαλείς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σε γνώση του οποίου περιήλθε το υπόμνημά της.

Συνολικά 241 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 787-8 Dreamliner της Air India σκοτώθηκαν –μόλις ένας επέζησε– όταν το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω σε κτίρια σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ. Οι ινδικές αρχές ταυτοποίησαν επίσης 19 θύματα στο έδαφος.

Πάντως αξιωματούχοι των ΗΠΑ τους οποίους επικαλέστηκε η WSJ εκτίμησαν πως η διακοπή της τροφοδοσίας των κινητήρων με καύσιμα θα μπορούσε να είναι εσκεμμένη ενέργεια, κρίνοντας πως η έρευνα πρέπει πλέον να στραφεί σε εγκληματική ενέργεια.

NEWSIT

Air India: «Γιατί έκλεισες τον διακόπτη;» – Ο ανατριχιαστικός διάλογος του συγκυβερνήτη με τον κυβερνήτη λίγο πριν συντριβεί το αεροπλάνο

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στην επαρχία Σουάιντα στη νότια Συρία – Πάνω από 200 οι νεκροί

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε χθες Τρίτη ακόμη βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στις συγκρούσεις στην επαρχία Σουάιντα (νότια), κάνοντας λόγο για 203 νεκρούς από το ξέσπασμα συγκρούσεων την Κυριακή ανάμεσα σε κοινότητες Δρούζων και Βεδουίνων, τις οποίες ακολούθησε η ανάπτυξη δυνάμεων των de facto αρχών στην περιοχή.

«Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των μαχών και των εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες στη Σουάιντα από την Κυριακή το πρωί ανέρχεται σε 203», διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ