Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποστολή Βόρεια Εύβοια: Στη Γη των Κρίνων: Mια βιωματική διαδρομή μέσα στον τόπο, την ιστορία και την παράδοση της Βόρειας Εύβοιας από την ΕΛΣ

Πώς μπορεί ένας τόπος που φλέγεται να επουλωθεί; Πώς μπορεί μία κοινότητα, που μετρά πληγές, να προχωρήσει; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στην Τέχνη. Αυτό απέδειξε η πρωτότυπη περιπατητική μουσικοθεατρική παράσταση «Στη Γη των Κρίνων», η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στις 12 Ιουλίου 2025, στην Κρύα Βρύση της Βόρειας Εύβοιας, εκεί όπου τέσσερα χρόνια πριν η φύση φλεγόταν και η τοπική κοινότητα δοκιμαζόταν.

Ένα καλλιτεχνικό βίωμα που άφησε πίσω του όχι μόνο συγκίνηση, αλλά και ελπίδα, η «Γη των Κρίνων» –προϊόν του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «ΜΕΛΙΣΜΑ» των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής– αποτέλεσε απόδειξη ότι ο Πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο θεραπείας, ενδυνάμωσης και επανεκκίνησης. Επιπλέον, αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία συλλογικής παρατήρησης και συμμετοχής, όπου η Τέχνη συνάντησε τον τόπο και η μνήμη μετουσιώθηκε σε παρόν μέσα από τη συγκινητική δύναμη της σιωπηλής συνύπαρξης.

Από την πληγή στο βίωμα

Με περισσότερους από 70 συμμετέχοντες, την Παιδική Χορωδία Κρύας Βρύσης και ένα ζωντανό μουσικό σύνολο, το πρωτότυπο δρώμενο εκτυλίχθηκε σε έξι θεματικούς σταθμούς, διεσπαρμένους στην ύπαιθρο. Η αφετηρία στην κεντρική πλατεία του χωριού είχε μετατραπεί σε ένα μοναδικό ηχοτοπίο, όπου οι θεατές περιηγούνταν σιωπηλά ανάμεσα σε παγωμένες εικόνες — στιγμιότυπα της καθημερινότητας του παρελθόντος, ανασυρμένα από παλιές φωτογραφίες της περιοχής.

Από εκεί, ομάδες θεατών ξεκινούσαν μια βιωματική διαδρομή ακρόασης μέσα στη φύση. Οι στάσεις κατά μήκος της πορείας λειτουργούσαν ως σημεία εσωτερικής εστίασης, όπου ο ήχος, η σιωπή και το φυσικό περιβάλλον συνυπήρχαν αρμονικά. Όπως τόνιζαν οι οδηγοί των ομάδων, «η σιωπή γινόταν ο τρόπος να ακούσει, να νιώσει, να κατανοήσει κανείς» όχι μόνο το τοπίο, αλλά και τη μνήμη, την ιστορία, τον ίδιο του τον εαυτό.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι στον χρόνο, με κάθε σταθμό της διαδρομής να συμβολίζει ένα σημείο μέσα στο ιστορικό, πολιτισμικό και βιωματικό συνεχές του τόπου.

Πρώτη στάση της πορείας, λοιπόν, η πλατεία του χωριού. Μία εισαγωγή στην οικειότητα και τον ρυθμό της τοπικής ζωής, έφερε το κοινό σε επαφή με την καθημερινότητα της κοινότητας. Υπό τον ήχο των τυμπάνων, η ομάδα ξεκίνησε. Το μονοπάτι, αμμουδερό και πλαισιωμένο από καλαμιές, οδήγησε στη δεύτερη στάση, όπου εκεί περίμενε ο Τζόκερ.

— «Μην πατάτε τα κρίνα, ρε! Μην πατάτε τα θαλασσόκρινα!»

Ο Τζόκερ μίλησε για τα θαλασσόκρινα — ένα προστατευόμενο και σπάνιο είδος του τοπικού οικοσυστήματος — που μέσα στην παράσταση λειτουργούσαν ως σύμβολο συλλογικής μνήμης και πολιτισμικής ανθεκτικότητας. Μέσα από τον λόγο του, το παρόν άνοιγε δρόμο προς το παρελθόν, με αναφορές σε μυθικά και ιστορικά στοιχεία του τόπου.

Η πομπή συνέχισε προς την τρίτη στάση, στην παραλία της Κρύας Βρύσης. Ένα τοπίο που έκοβε την ανάσα: θάλασσα, βράχος, άμμος και λίμνη συνυπήρχαν αρμονικά, σαν φυσική σκηνογραφία σε μια προϊστορική επίκληση.

Ακούγονταν κουδούνια και μια επαναλαμβανόμενη γκρανκάσα. Η σκηνή ξεκίνησε με τις γυναίκες να τραγουδούν:

«Με κάθε μου ανάσα. Ανθίζουν πάλι τα θαλασσόκρινα. Με κάθε δρασκελιά. Ξαναφυτρώνουν πουρνάρια, σκίνοι, κουμαριές, μυρτιές»

Από εκεί, η διαδρομή περνούσε μέσα από αυτό που η καλλιτεχνική ομάδα ονόμασε «εικονοστάσι»: ένα μονοπάτι με ζωντανά αγάλματα, ανθρώπους με παραδοσιακές φορεσιές που στέκονταν ακίνητοι, σαν μνήμες που ζωντάνευαν για να φέρουν το κοινό σε επαφή με το πρόσφατο παρελθόν.

Η τέταρτη στάση οδήγησε την ομάδα στον κάμπο, όπου η εμπειρία κορυφώθηκε σε μια ατμόσφαιρα σχεδόν ονειρική: Πέντε υφάντρες σε αργαλειούς ύφαιναν ζωντανά, ενσαρκώνοντας την υφάντρα ως σύμβολο αιώνιας φροντίδας και προσφοράς. Οι αργαλειοί, σαν μουσικά όργανα, συμμετείχαν ενεργά στο ηχητικό περιβάλλον· ο ρυθμός τους συνόδευε την ευρηματική σύνθεση του Σταμάτη Πασόπουλου, προσδίδοντας στην εμπειρία μια σχεδόν τελετουργική διάσταση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη και πιο υποβλητική στάση της διαδρομής. Πάνω σε μια απλή αγροτική πλατφόρμα βρισκόταν η Παιδική Χορωδία Κρύας Βρύσης, «ντύνοντας» τον χώρο με τις καθαρές παιδικές φωνές. Λίγο πιο πέρα, το μουσικό σύνολο έπλεκε τους ήχους με τις κινήσεις των υφαντριών. Οι φωνές, οι νότες και το χτύπημα των αργαλειών υφαίνονταν κυριολεκτικά και μεταφορικά με τα νήματα, δημιουργώντας ένα μοναδικό ηχοτοπίο που προκάλεσε ρίγη σε πολλούς από τους παρευρισκόμενους.

Καθώς η διαδρομή συνεχιζόταν, ήταν εντυπωσιακό το πώς το φυσικό τοπίο δεν λειτουργούσε ως φόντο, αλλά ως συνδημιουργός: το νερό, η θάλασσα, η άμμος, ο αέρας, οι πέτρες, όλα εντάχθηκαν οργανικά στην αφήγηση. Δημιουργήθηκε ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον εμπειρίας και αναστοχασμού, εμπνευσμένο από την ιδέα του «Πολύτοπου» του Ιάννη Ξενάκη.

Αφήνοντας πίσω τον κάμπο, η ομάδα κατευθύνθηκε και πάλι προς την παραλία, όμως λίγο πριν φτάσει, ο Τζόκερ τη σταμάτησε ξανά.

— «Να σας πω μια ιστορία;», είπε.

Καθώς μιλούσε, ο θίασος μεταφέρθηκε στο κέντρο ενός πανηγυριού. Το κοινό, έγινε μέρος του. Μια τούμπα έπαιζε, κι ένας ερμηνευτής ξεκίνησε να τραγουδά.

Οι υπόλοιποι ανταποκρίθηκαν σχηματίζοντας έναν κύκλο και όλοι μαζί άρχισαν να τραγουδούν.

Καθώς η πορεία έμοιαζε να φτάνει στο τέλος της, η δράση διακόπηκε απρόσμενα. Από διαφορετικά σημεία του χώρου, εφηβικές φωνές αντήχησαν μέσα από χοάνες, με μια επείγουσα κραυγή: «ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ!» Η παρέμβασή τους, σχεδόν ανατρεπτική, διέκοψε την καλλιτεχνική ροή σαν μια συμβολική επανάσταση. Δεν ζητούσαν απλώς να ακουστούν, απαιτούσαν χώρο, παρόν, μέλλον.

Ακολούθησαν φράσεις – ερωτήσεις, προτροπές και διαμαρτυρίες – που προσγείωσαν απότομα το κοινό από τη συγκίνηση στη συνείδηση:

«Γιατί θεωρεί ένας λαός ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από έναν άλλο;»

«Πόσους ακόμη δισεκατομμυριούχους να αντέξουμε;»

«Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας!»

«Γιατί έχουμε γίνει απαισιόδοξοι;»

«Γιατί κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα;»

«Γιατί πριν τρία χρόνια δεν έσβησαν τη φωτιά;»

Για να καταλήξουν: «Να τα ξεχάσουμε όλα αυτά; Μπλακάουτ; Όχι. Το θέμα είναι: από εδώ και πέρα τι κάνουμε.»

Οι έφηβοι, ως φορείς του μέλλοντος μίλησαν για όσα δεν λέγονται εύκολα διεκδικώντας τη θέση τους στο εδώ και στο τώρα.

Η περιπατητική παράσταση ολοκληρώθηκε στην παραλία, όπου οι έφηβοι παρατάχθηκαν σιωπηλά σχηματίζοντας έναν αστερισμό. Η σκηνή αυτή δημιούργησε μια εικόνα ενότητας και ανοιχτής προοπτικής, αφήνοντας στο κοινό το αίσθημα της συλλογικής παρουσίας και της προσμονής για όσα έρχονται.

Αξίζει να τονιστεί ότι, αν και οι συμμετέχοντες δεν ήταν επαγγελματίες, η αφοσίωση και η αυθεντικότητά τους καθήλωσαν. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η σιωπηλή βαθιά, συνειδητή και συγκινητική συμμετοχή των εκατοντάδων θεατών. Τελικά, όπως ανέφεραν πολλοί από αυτούς, η παράσταση δεν τους αφορούσε απλώς, αλλά τους περιείχε. Και κάπου μέσα σε αυτήν, πιθανώς, ξαναβρήκαν ένα κομμάτι του εαυτού και του τόπου τους.

Μια κοινότητα σε μετάβαση

Το «Μέλισμα» εγκαινιάστηκε στη Βόρεια Εύβοια, ως μία δράση του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 ως ανταπόκριση στο βαθύ συλλογικό τραύμα που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο σε υλικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και στο ψυχοκοινωνικό πεδίο. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με άξονα την ανάγκη για ανασυγκρότηση και με στόχο να απευθυνθεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών προσφέροντας έναν χώρο έκφρασης, επεξεργασίας και σύνδεσης.

«Μέσα από τη διαθεματική του προσέγγιση, η οποία αξιοποίησε εργαλεία από τη μουσική, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τις βιωματικές μεθόδους, η δράση επιχείρησε να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή, τη δημιουργική συνεργασία και την ανάπτυξη όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και τελικά μέσα από μια πολύμηνη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική διαδικασία κατάφερε να ενεργοποιήσει ένα δίκτυο συμμετοχής και συνεργασίας, το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του ατομικού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομάδα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Στη δεύτερη φάση του, και έπειτα από ισχυρό αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βόρειας Εύβοιας για συνέχιση, το «Μέλισμα» επεκτάθηκε και στους δύο δήμους της περιοχής, με τη θεματική να μετατοπίζεται από την απώλεια στις ζωντανές μνήμες, τις παραδόσεις και τον πολιτιστικό πλούτο της Βόρειας Εύβοιας.

Η καλλιτεχνική ομάδα που ανέλαβε την παράσταση «Στη Γη των Κρίνων» διεξήγαγε τρίμηνη επιτόπια έρευνα, συλλέγοντας ιστορίες, ήχους, τοπικά τελετουργικά και μνήμες, τα οποία μετουσιώθηκαν σε καλλιτεχνική γλώσσα δίνοντας φωνή στους ανθρώπους του τόπου και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας την αξία της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

«Η ερευνητική διαδικασία περιλάμβανε την συλλογή και εξέταση πολιτιστικού και ιστορικού αρχειακού υλικού και εμπλουτίστηκε από συμμετοχικές εθνογραφικές διαδικασίες μέσω των οποίων η καλλιτεχνική ομάδα ενεπλάκη βαθιά με το τοπίο και τις κοινότητές του», εξήγησε η ομάδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν δια-καλλιτεχνικά εργαστήρια διάρκειας πολλών μηνών με την κοινότητα. «Η εκπαιδευτική διαδικασία ήταν διακαλλιτεχνική. Είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή τα σύγχρονα καλλιτεχνικά μέσα με την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις, μετατρέποντάς τα σε κάτι οικείο, κατανοητό και δημιουργικά χρήσιμο για τις τοπικές κοινότητες. Η δυναμική σχέση μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου αποτέλεσε βασικό άξονα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και διαμόρφωσε ένα κεντρικό ερώτημα διερεύνησης, τόσο για την καλλιτεχνική ομάδα όσο και για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, για το πως έχουμε ανάγκη να σταθούμε απέναντι στο παλιό και στο καινούριο», ανέφεραν οι συντελεστές των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ

Η Τέχνη ως εργαλείο κοινωνικής ενδυνάμωσης

Όπως επεσήμαναν οι συντελεστές του προγράμματος, το «Μέλισμα» δεν αποτελεί ένα απλό πολιτιστικό πρόγραμμα. Είναι μια μελέτη πάνω στο πώς η Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ενδυνάμωσης, συμμετοχής και κοινωνικής συνοχής.

«Η παράσταση “Στη Γη των Κρίνων” απέδειξε πως οι κοινότητες δεν χρειάζονται απλώς ανακούφιση, αλλά χώρους έκφρασης, ορατότητας και δημιουργίας. Εκεί, ακριβώς, εστιάζει και η σημασία του εγχειρήματος», τόνισαν.

ΑθΚ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου:
“Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης”
το ΔΣ, συγκροτήθηκε σε σώμα.
Είχε προηγηθεί γραπτώς και προφορικώς η δήλωση παραίτησης
του μέχρι πρότινος Προέδρου κυρίου Επιτροπίδη Μιχαήλ, από το αξίωμα του Προέδρου.
Το νέο Δ.Σ μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Κολογοσίδης Μιχαήλ
Αντιπρόεδρος: Καμπέρης Βασίλειος
Γεν.Γραμματέας: Σιδηροπούλου Άννα
Ταμίας: Καρόκη Θεοδώρα
Μέλος, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων: Γιαννακίδου Σωτηρία
Μέλος: Επιτροπίδης Μιχαήλ
Μέλος: Εμενίδης Δημήτριος
Μήνυμα Προέδρου:
“Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ
και τον τέως Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.
Θέλουμε ως σύλλογος να ενώσουμε τους επαγγελματίες της Ηλιούπολης
και να προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας για την τόνωση της αγοράς της Ηλιούπολης.
Τα μέλη του ΔΣ έχουμε τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειες μας,
επομένως ελεύθερο χρόνο, ελάχιστο, όπως και εσείς.
Δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές.
Ένας μεγάλος εμπορικός σύλλογος, μόνο κέρδος μπορεί να δημιουργήσει για όλους.
Κλείνοντας θέλω να παραφράσω, λόγια του John Kennedy:
Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει ο σύλλογος για εσένα.
Αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τον σύλλογο
.
Καλές γιορτές και καλές δουλειές σε όλους μας”.
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πρώτα σύμβολα γραφής και οι σφραγίδες της Θηρασίας: Μια ανακάλυψη για την πρωτογραφή του Αιγαιακού Πολιτισμού

Νέες αρχαιολογικές έρευνες φωτίζουν τα πρώτα βήματα της γραφής στον Αιγαιακό χώρο, πριν από 4.500 χρόνια. Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποίησαν ο δρ Μηνά Τσικριτσής, ερευνητή Αιγαιακών γραφών, και ο δρ Αδαμάντιος Σάμψων, αρχαιολόγος καθηγητής, δύο αρχαίων σφραγίδων σε πιθάρι από τη Θηρασία (μικρό νησί δίπλα στη Σαντορίνη) αναδεικνύει πιθανές πρωιμότερες μορφές γραφής, αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την οργάνωση της εποχής. Συμπληρωματικά οι επιγραφές αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την έρευνα των Α. Σάμψων- Μ. Τσικριτσή, η οποία δημοσιεύτηκε πριν δύο χρόνια και παρουσιάστηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Στον οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία, βρέθηκε ένα μεγάλο πιθάρι με δύο διαφορετικά σφραγίσματα στη λαβή του, τα οποία ονομάστηκαν THS.1 και THS.2. Τα σφραγίσματα αυτά έγιναν πριν ψηθεί το αγγείο, με πηλό από τη Νάξο, γεγονός που υποδηλώνει εμπορικές ή πολιτισμικές επαφές μεταξύ των νησιών, αλλά και την ανάδειξη της πρώτης γραφής κατά την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο (2700-2300 πΧ).

– Η σφραγίδα THS.1 φέρει σύμβολα διατεταγμένα σε τρεις σειρές. Μερικά από αυτά μοιάζουν με σύμβολα από τα Κρητικά Ιερογλυφικά, μια γραφή που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στην Κρήτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να αναφέρεται στον ιδιοκτήτη του πιθαριού ή στο περιεχόμενό του. Τα τέσσερα σύμβολα από την πρώτη γραμμή Α, δυο από τη δεύτερη γραμμή Β, και ένα από την τρίτη γραμμή, (συνολικά 7) σύμβολα που μπορούν να ταυτιστούν με Κρητικά Ιερογλυφικά (Κ.Ι). Το σφράγισμα με την αποτύπωση των συμβόλων ήταν σκόπιμα τοποθετημένο κατά τους μελετητές ώστε να είναι ορατό και να «διαβάζεται» πιο καθαρά, στο πάνω μέρος της λαβής. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις η εν σειρά διάταξη των συμβόλων Κ.Ι γραφής μας οδηγεί στην πιθανή καταγραφή πληροφορίας σχετική με τον ιδιοκτήτη ή το περιεχόμενο.

– Η σφραγίδα THS.2 εμφανίζει γεωμετρικά σχέδια και επαναλαμβανόμενα σύμβολα 5 αγγείων. Μία ερμηνεία μας είναι ότι δηλώνει την ποσότητα του υγρού που χωρούσε το αγγείο (πιθανόν 60 λίτρων). Παρόμοια σύμβολα χρησιμοποιούνταν 1.000 χρόνια αργότερα στη Σαντορίνη για να υποδεικνύουν την χωρητικότητα των πιθαριών, όπως και η σφραγίδα CMS II,6-22 της ΜΜΙ περιόδου, σε χερούλι πίθου με χαραγμένα 7 αγγεία τα οποία πιθανόν θέλουν να δήλωναν την χωρητικότητα του πίθου.

Σύνδεση με άλλα ευρήματα

Παραπλήσια ευρήματα γραφής έχουν βρεθεί και στη Μήλο, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσικριτσής, όπου σε 39 μικρά κύπελλα από τάφους φέρουν χαραγμένα σύμβολα παρόμοια με την Κ.Ι και Γραμμική Α γραφή. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι κάποια μορφή γραφής υπήρχε ήδη στον Αιγαιακό χώρο από το 2500 πΧ, δηλαδή περίπου 500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Πολιτισμικές επιδράσεις και ερωτήματα

Τα ευρήματα αυτά θέτουν ένα ενδιαφέρον ερώτημα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσικριτσής: Μήπως η γραφή αναπτύχθηκε πρώτα στις Κυκλάδες και στη συνέχεια επηρέασε τη Μινωική Κρήτη; Την ίδια εποχή (2500 πΧ), επισημαίνει, παρατηρείται έντονη κυκλαδική παρουσία στην Κρήτη, με εισαγωγή αγγείων και ειδωλίων.

Τι σημαίνει όλο αυτό; 

Η ανακάλυψη υποδηλώνει, σύμφωνα με τον κ. Τσικριτσή ότι ο Αιγαιακός πολιτισμός είχε ήδη αναπτύξει ένα αρχικό συστήματα γραφής και αρίθμησης από τα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ. Ίσως, μετά από κλιματικές αλλαγές ή κοινωνικές αναταραχές, οι κάτοικοι των Κυκλάδων κατά την Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ (2300-2000 πΧ) περίοδο μετέφεραν αυτές τις γνώσεις στην Κρήτη, όπου εξελίχθηκαν και διαμόρφωσαν την Κ.Ι και Γραμμική Α γραφή, όπως την γνωρίζουμε να εμφανίζεται στο Μινωικό Πολιτισμό. «Την περίοδο αυτή σηματοδοτείται το τέλος μιας εποχής, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ότι οι Αιγαίοι μετακομίζουν στο μεγάλο νησί την Κρήτη που είχε φυσικό πλούτο για την ανάπτυξη των κοινωνιών τους μεταφέροντας την αστρονομική, την θεολογική τους κουλτούρα και την πρωτογραφή που είχαν ανακαλύψει από τα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσικριτσής και προσθέτει ότι στο παρελθόν υπήρξε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ερευνητών σχετικά με την ύπαρξη κυκλαδικών αποικιών στο νησί της Κρήτης (Ντούμας 1976), (Δαβάρας και Betancourt 2004, Betancourt 2008) και (Σάμψων 1985, 1988).

«Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο του Cambridge, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα έρευνα μας, ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των αρχών της γραφής στην Ευρώπη. Ίσως στο μέλλον νέες ανασκαφές φέρουν στο φως ακόμη και άλλα ευρήματα γραφής, ξετυλίγοντας επιπλέον τα μυστικά της αλληλοσύνδεσης του Αιγαιακού και του Μινωικού Πολιτισμού!» καταλήγει ο κ. Τσικριτσής.

__

*Πηγές: Cambridge University Press, 16 Μαΐου 2025 / Σχετικές δημοσιεύσεις των Κ. Σμπόνια, Ι. Τζαχίλι, Γ. Κορδατζάκη.

*Sampson A, Tsikritsis M. «Symbols of Minoan Hieroglyphic Script and Linear A in Melos from the Middle of 3rd Millennium BC».  Annals Annals of Archaeology 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιοδεία για την Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου

Συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία η Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, παράσταση – σταθμός στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, με τελικό της προορισμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η Ορέστεια, στην πρώτη συνεργασία του διεθνούς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο , ταξιδεύει σε επιλεγμένους σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια εμπειρία για όσους θέλουν να ζήσουν -για πρώτη ή για μία ακόμη φορά- μια παράσταση η οποία κατορθώνει να αφηγηθεί, εν τέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας.

Η Ορέστεια έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο το 2024, ακολούθησε περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ κατόπιν παρουσιάστηκε στη Βιτσέντσα της Ιταλίας -όπου άνοιξε τον 77ο Κύκλο Κλασικών παραστάσεων στο ιστορικό θέατρο Olimpico- καθώς και στη μακρινή Κίνα, στο Huichang Theater Village. Η παράσταση γνώρισε θερμή υποδοχή τόσο από τους θεατές που την παρακολούθησαν όσο και από τα εγχώρια και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μετά το θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Κατερίνη, η Ορέστεια ταξιδεύει στο Ανοιχτό Θέατρο Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία (10/7), στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη (17/7), στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς (25 και 26/7) και στο Αρχαίο Θέατρο στην Καβάλα (2 και 3/8). Τελικός προορισμός της καλοκαιρινής της περιοδείας, ο τόπος από όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (22 και 23/8), όπου και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του Φεστιβάλ. Λίγες μέρες αργότερα (29 και 30/8) θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Art Carnuntum, στην Αυστρία.

Μετάφραση Ελένη Βαροπούλου,

σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θεόδωρος Τερζόπουλος,

συνεργάτης σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος,

σκηνικά – κοστούμια – φωτισμοί Θεόδωρος Τερζόπουλος,

πρωτότυπη μουσική σύνθεση Παναγιώτης Βελιανίτης,

σύμβουλος δραματολόγος Μαρία Σικιτάνο,

δραματολόγος παράστασης Ειρήνη Μουντράκη,

βοηθός σκηνοθέτη Θεοδώρα Πατητή,

συνεργάτιδα ενδυματολόγου Παναγιώτα Κοκκορού,

συνεργάτης φωτιστή Κωνσταντίνος Μπεθάνης,

καλλιτεχνική συνεργάτιδα Μαρία Μπογιατζή.

Παίζουν (αλφαβητικά): Μπάμπης Αλεφάντης (Πυλάδης), Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας / Κορυφαίος /Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Ορέστης), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Μυρτώ Ροζάκη (Ηλέκτρα), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα / Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας) Χορός: Μπάμπης Αλεφάντης, Κατερίνα Αμπλιανίτη, Έβελυν Ασουάντ, Χριστόφορος Βογιατζής, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Πηγή φωτογραφίας: ΕΘνικό Θέατρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ