Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό ρήξης με Αντώνη Σαμαρά, «καρφιά» και από Κώστα Καραμανλή

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στη σκληρή κριτική που άσκησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση, στο Πολεμικό Μουσείο, για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή».

Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση ήταν μετωπική και επεκτάθηκε προσωπικά και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παραπέμποντας σε… σκηνικό ρήξης, ενώ αιχμές άφησε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο Κώστας Καραμανλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. ρίχνει τόσο αιχμηρά βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου – η τελευταία φορά σε δημόσια παρέμβαση, ήταν στη Βουλή, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ήταν όμως η πιο αιχμηρή και στοχευμένη επίθεση στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, όπως και του Κώστα Καραμανλή, έρχεται λίγες ημέρες μετά τη «ζωηρή» συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., όπου πολλά στελέχη – και όχι μόνο αυτά που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά – καυτηρίασαν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, αλλά και επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κάποιοι έθεσαν το θέμα να επιλεγεί για το αξίωμα του / της Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο.

«Δεν διαπραγματεύομαι τις θέσεις μου για ”μεγάλα αξιώματα”»

«Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για ”μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται…», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, στον επίλογο της ομιλίας του, μία αποστροφή που ”κουμπώνει” με τη συζήτηση που άνοιξε για την επιλογή του προσώπου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την παρέμβαση του με αναφορές στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – με τη διαπίστωση ότι πλέον η Ευρώπη δεν συγκινεί τους εθνικούς πληθυσμούς και ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό – πριν περάσει στα της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει εάν θα πάει σε πολιτική απομόνωση ή σε πολιτική ολοκλήρωση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών «κατέδειξε πως αποδοκιμάστηκε η ”woke” Ευρώπη, η Ευρώπη της ακραίας λαθρομετανάστευσης και η Ευρώπη της κοινωνικής αποδιοργάνωσης», ενώ τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου σηματοδοτεί «μία στροφή προς τα δεξιά».

Νέα «πυρά» για τον γάμο των ομόφυλων

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Α. Σαμαράς μέμφθηκε τον Πρωθυπουργό ότι δεν άκουσε την προτροπή του να προσέξει η κυβέρνηση μήπως «η υπερβολική αυτοπεποίθηση την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία» και άφησε αιχμές για αλαζονεία, με αντίκτυπο στην κάλπη.

«Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη»

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε πυρά και για την διεύρυνση της Ν.Δ., την οποία υπερασπίστηκε σθεναρά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόσφατη Κ.Ο., την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές.

«Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι, αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να την κυβερνήσει, όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα», δήλωσε σε άλλο σημείο και καταχειροκροτήθηκε.

«Η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.»

Αναφερόμενος στο μεγάλο ποσοστό της αποχής στις Ευρωεκλογές, κοντά στο 60%, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως αποτελεί «ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα». «Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν ηχηρά… Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας μοιάζει με λευκή απεργία των πολιτών», δήλωσε, προσθέτοντας πως στις εκλογές διαμορφώθηκε… «η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.».

«Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές;», διερωτήθηκε. «Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του…; Πώς γίνεται όταν όλη η Ευρώπη στρέφεται πιο δεξιά ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς του ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;», τόνισε.

Προτροπές για αλλαγές σε πολιτικές…

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η επιστροφή στην πολιτική είναι μονόδρομος». «Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το κάνει, είναι δική του ευθύνη και δίκη μου ευθύνη να το επισημαίνω», δήλωσε.

Κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη μείωση του Φ.Π.Α. ως μέτρο κατά της ακρίβειας, χαρακτήρισε απαραίτητη τη χάραξη ξεχωριστής πολιτικής για την ενίσχυση του δημογραφικού, όπου η λύση δεν θα είναι οι μετανάστες «που δεν ενσωματώνονται και δημιουργούν και συνθήκες ανασφάλειας». «Δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να επιδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2.000 – 3.000 ευρώ τα παιδιά», τόνισε.

«Μία ταπείνωση μετά την άλλη στα εθνικά θέματα»

Ο κ. Σαμαράς ήταν λάβρος για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μίλησε για «μία ταπείνωση μετά την άλλη», χαρακτήρισε «άνευ λογικής» το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, την ώρα, που η ηγεσία της γειτονικής χώρας διδάσκει στη νεολαία τη ”Γαλάζια Πατρίδα”», όπως είπε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας και εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη.

Παράλληλα, με φόντο τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην αποκαλεί τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία, ζήτησε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει «απεμπλοκή της Ελλάδας από τη Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνη», και να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων.

«Καρφιά» και από τον Κ. Καραμανλή

Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πάντως, σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρίση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στις ηγεσίες της Ευρώπης και είπε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και των εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση.

«Διερράγη το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν το κέντρο της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. απαρνήθηκε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της: τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών». «Και η διεύρυνση ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα», τόνισε.

Παράλληλα καταλόγισε στην Ευρώπη, ότι υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντί να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης «στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ».

Καταλόγισε δε και αδυναμία να παρέμβει στο Μεσανατολικό, ενώ τόνισε ότι σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι μεγάλος ο κίνδυνος ακόμη και ανάφλεξης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κ. Καραμανλής για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Αναφερόμενος στον γάμο ομοφύλων, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε λόγο για… καταχρηστικό δικαιωματισμό που θίγει δικαιώματα και ευαισθησίες «ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια»

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως αυτές των δυο χωρών εναντίον της χώρας μας, δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες, και να υπάρξει επισήμανση ότι «ο δρόμος για την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα».

«Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί!», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και δέχτηκε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό.

«Αδιανόητο το συνυποσχετικό με Τουρκία για Χάγη»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στο θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, δηλώνοντας ξεκάθαρα κατά της σύναψης συνυποσχετικού με την Τουρκία.

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», δήλωσε με έμφαση και σε έντονο ύφος ο πρώην Πρωθυπουργός.

Εκτίμησε, με έμφαση στον λόγο του, ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει, όπως είπε, σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εξήγησε: «Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

«Ηγεμονισμός της Τουρκίας – Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο»

«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

«Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, επέλεξε να φορέσει στην εκδήλωση γραβάτα με την ελληνική σημαία.

«Διάρρηξη της εμπιστοσύνης κοινωνιών – πολιτικού συστήματος»

Αναφερόμενος ο πρώην Πρωθυπουργός στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην Ε.Ε. έκανε λόγο για διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνιών και πολιτικού συστήματος.

«Οι πολίτες της Ευρώπης αντέδρασαν στην προσπάθεια επιβολής άνωθεν, ενός άλλου μοντέλου ζωής…. Οι αρχόμενοι δεν εμπιστεύονται τους άρχοντες τους και οι άρχοντες αδυνατούν να κατανοήσουν τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις των αρχομένων. Αυτός είναι ο ορισμός της κρίσης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και της απονομιμοποίησης του στα μάτια πολιτών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Όταν 6 στους 10 εκλογείς απέχουν είναι ώρα επείγοντος συναγερμού και όχι εφησυχασμού», πρόσθεσε.

«Δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας»

«Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν την σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους. Από καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους – κράτους», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Όλα αυτά όμως είναι δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας… Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας πως «αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ το παρών έδωσαν υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, όπως και η Πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα – Στα 2,5 ευρώ μειώνονται και της Αττικής Οδού

Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης:

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Καλημέρα και καλό μήνα! Ο Οκτώβριος ξεκινά με ακόμα μια μείωση στις οδικές μεταφορές, αυτή τη φορά με μείωση στα διόδια στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην Κεντρική Ελλάδα. Με τη μείωση αυτή, η συνολική επιβάρυνση για τη διέλευση από τους 5 σταθμούς διαμορφώνεται για το 2024 στα Euro13,7 από Euro16,5 που είναι σήμερα, ενώ το 2025 το αντίτιμο θα είναι Euro14,4 από Euro17,4 που θα πλήρωνε ένας οδηγός αν δεν κάναμε αυτή τη μείωση».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό έγινε δυνατό γιατί επιλέξαμε το όφελος της αναχρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε, να το χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος του 2025 υπέρ των συμπολιτών μας, αντί να μεταφέρουμε το ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό» και κατέληξε:

«Από σήμερα λοιπόν, όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα, θα πληρώνουν μειωμένα διόδια από 2,8 έως 3 ευρώ. Θυμίζω ότι από τις 6 Οκτωβρίου, μειώνονται και τα διόδια της Αττικής Οδού, στα Euro2,5. Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε, όσο μπορούμε, το κόστος μετακινήσεων και αυτήν την πολιτική την υπηρετούμε με συνέπεια.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό: Αυστηροποίηση ποινών για οπλοκατοχή στους νέους – Σχεδόν 20.000 νέες προσλήψεις το 2025

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Καλημέρα και καλή εβδομάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πριν μπούμε στην αρκετά γεμάτη καθορισμένη ημερήσια διάταξη να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για τη διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που προφανώς μας ανησυχούν όλους πάρα πολύ.

Η πρώτη μας επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση πριν αυτή η σύρραξη γενικευθεί. Η Ελλάδα έχει μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στις επαφές τις οποίες είχα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι και μία πολιτική η οποία διατρέχει την καθημερινή πρακτική του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή, η οποία είναι προϋπόθεση σταθερότητας, γι’ αυτό και καλούμε πάλι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία ταχεία αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος στον νότιο Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης, αν αυτό απαιτηθεί, όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο.

Τώρα, ας έρθουμε στη σημερινή μας ατζέντα, η οποία θα έλεγα ότι σε πολλά καλείται να δώσει μορφή νομοσχεδίων σε όσα είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους, η στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, ο προγραμματισμός των νέων διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα. Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού και διαρθρωτικού -κρατήστε αυτές τις δύο λέξεις- σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού. Θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς ουσιαστικά συνιστά μία τελείως διαφορετική μεθοδολογία, όχι απλά κατάρτισης του Προϋπολογισμού αλλά και επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής συνηθίσει.

Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία, θα έλεγα, πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, την οποία κι εγώ είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω σε επαφές που έκανα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη: με μια σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο διαμορφώνει και τον δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες, περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία.

Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες -μέσα στις οποίες είναι και κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες- που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Και αυτό θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας την οποία κατέβαλε η χώρα και όλοι οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών.

Όπως ξέρετε, το καινούργιο δημοσιονομικό πλαίσιο -θα τα εξηγήσει αναλυτικά ο Κωστής και ο Θάνος- έχει πια συγκεκριμένες οροφές δαπανών σε ετήσια βάση. ‘Αρα, οι οροφές των δαπανών αποσυνδέονται σε έναν βαθμό από την πορεία των εσόδων. Είναι οροφές δαπανών που μας επιτρέπουν για τα επόμενα χρόνια να μπορούμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023.

Και βέβαια, θέλω να θυμίσω σε αυτό ότι έχουμε μια “έκρηξη”, ουσιαστικά, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο πλαισιώνεται πια και από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε σχέση με τα νούμερα των προηγούμενων δεκαετιών.

Έρχομαι τώρα σε δύο ακόμα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούν “ζητήματα καθημερινότητας”. Μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ, δεν είναι η πρώτη φορά που το συζητάμε, το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας, το οποίο παρατηρείται πιο έντονα τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων.

Πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Γι’ αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές που θα εισηγηθεί τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομίζω ότι έχουν μια ιδιαίτερη αξία να αναδειχθούν: την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- όσων υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη.

Και βέβαια, τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία. Ήταν αυτό ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκε, όμως, κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους, έστω και μετά την σύλληψή τους. Αυτή η συμπεριφορά από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί μόνο ως απλό ελαφρυντικό.

Θέλω να επαναλάβω ότι το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. Αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων.

Και βέβαια, θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, είχα την ευκαιρία να μιλήσω και γι’ αυτό στον ΟΗΕ- τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά πια και ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια κρίση, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά τα οποία είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία “Stop Bullying”, η οποία αφορά -τονίζω- το σχολικό περιβάλλον, έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει κάποια πρώτα θετικά, πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως δίνοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια στα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τα οποία βεβαίως σε πρώτη φάση πρέπει να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε διακριτικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Όμως τώρα η μεγάλη, νέα πρωτοβουλία είναι αυτή η ιδέα ενός νέου, δεν θέλω να το ονομάσω “panic button”, θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον όρο, αλλά μία νέα εφαρμογή που θα την ονομάσουμε “Safe Youth”, έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή.

Να περάσουμε σε κάτι λίγο πιο ευχάριστο, τουλάχιστον για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για τους πολίτες: η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Θυμίζω ότι είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Και βέβαια, αυτό το οποίο αφορά τους πολίτες είναι ότι τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ, ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε πολίτες με αναπηρία -πολύ σημαντική αυτή η διάσταση της κοινωνικής μας πολιτικής. Και βέβαια η νέα σύμβαση, ο νέος παραχωρησιούχος διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση, την εύρυθμη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής οδικής αρτηρίας, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Θέλω να επαναλάβω επίσης, ως αποτέλεσμα μίας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης που έγινε σχετικά με την αναχρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, ότι άμεσα μειώνεται το αντίτιμο κατά περίπου 3 ευρώ -δεν είναι αμελητέο το ποσό- στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί, του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Έτσι επιστρέφεται για πρώτη φορά στην κοινωνία το όφελος που είχε το Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση αυτού του έργου -μια μείωση η οποία θα ισχύσει έως και το τέλος του 2025.

Θα έχουμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει η αρμόδια Υπουργός συνολικά το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, στο οποίο ξεδιπλώνονται πάρα πολλές δράσεις για τις οποίες επιμέρους έχουμε μιλήσει και τις οποίες έχουμε παρουσιάσει, αλλά νομίζω ότι αξίζει να τους δώσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο, είτε μιλάμε για τα επιδόματα παιδιών, τη σύγκλιση παροχών σε τρίτεκνους με αυτές των πολυτέκνων, πρόσθετες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και, φυσικά, συνολικά την πολιτική μας για τη στέγη, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα αφορά τις νέες οικογένειες.

Έχουμε, επίσης, να εγκρίνουμε τις νέες προσλήψεις για το 2025, στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων. Σχεδόν 20.000 προσλήψεις, με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε σε μια ανοιχτή συζήτηση με το Υπουργείο Εθνικής Αμύντας για το πώς μπορούμε να κάνουμε την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστική για τα νέα παιδιά. Δεν αρκεί μόνο να προμηθευόμαστε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί αυτά να τα χειριστεί.

Κλείνω, τέλος, με μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οποία έχουμε μιλήσει: είναι η ρύθμιση των “κόκκινων”, θα έλεγα των «κατακόκκινων» αγροτικών δανείων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Είναι ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης.

Είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα. Θυμίζω τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου πετρελαίου από το 2025, αλλά και το πολύ καινοτόμο και τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώνεται για επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Αυτά, συνοπτικά, για αυτά τα οποία έχουμε να συζητήσουμε. Και βέβαια να θυμίσω, φορώντας και το κομματικό μας καπέλο, ότι την Παρασκευή “θα πάμε όλοι Ρηγίλλης”, όπως λέει και το σύνθημά μας. Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωση.

Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε κάνει ένα Συνέδριο για τα 50 μας χρόνια, στο οποίο μιλήσαμε αναλυτικά και απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί η Νέα Δημοκρατία τελικά είναι η μόνη παράταξη η οποία άντεξε τόσο πολύ στους κλυδωνισμούς της μεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή.

Θα είναι μια ωραία, νομίζω, ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές για να γιορτάσουμε αυτή την, νομίζω, πολύ σημαδιακή και ιστορική επέτειο».

Μεσοπρόθεσμο, δημογραφικό και μέτρα κατά της εγκληματικότητας στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό 

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου.

-Παρουσίαση από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα των φορολογικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους.

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για τα προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2025.

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων 2025.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει την εκδίκησή του για την καθαίρεση και επιχειρεί να τον «στραγγαλίσει» οικονομικά

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης, κατάφερε τελικά να επισκιάσει την συνέντευξη του Νίκου Παππά στην ΔΕΘ, αφού την ώρα που μιλούσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη, οι συνεργάτες του έκαναν γνωστό ότι έδωσε εντολή άρσης του πληρεξουσίου με το οποίο ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή την επιθετική κίνηση ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δείξει για μία ακόμη φορά ότι αυτός είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά την όποια απόφαση της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην πραγματικότητα ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με την κίνηση αυτή – και μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα – να «στραγγαλίσει» οικονομικά το θέμα αφαιρώντας το δικαίωμα από τον κ. Μαυροκεφαλίδη να κάνει οποιαδήποτε οικονομική πράξη, όπως οι πληρωμές των εργαζόμενων και των εκκρεμοτήτων της Κουμουνδούρου.

Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου λένε, μάλιστα, ότι αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφού έγινε ανάκληση του πληρεξουσίου από τον κ. Κασσελάκη στον κ. Μαυροκεφαλίδη με ποιου την υπογραφή λειτουργεί σήμερα το κόμμα έλεγαν συνεργάτες του πρώην προέδρου. Με βάση το καταστατικό άρθρο 44 μόνο ο/η πρόεδρος μπορεί να δώσει εξουσιοδότηση» λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του.

Ακόμα επισημαίνουν ότι ο πρώην πρόεδρος το έπραξε αυτό, καθώς είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο για ό,τι συμβεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι το πληρεξούσιο που είχε συνταχθεί τον περασμένο Απρίλιο άρθηκε την Παρασκευή και ανακοινώθηκε στην Κυριακή.

Ο Νίκος Πάπας, που ρωτήθηκε για το θέμα, παρέπεμψε στο θέμα στην ΚΕ και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη των 87 λένε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί, ωστόσο, την Τρίτη στην Πολιτική γραμματεία που συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει όλες τις εξελίξεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολιτική Γραμματεία συμβουλεύτηκε νομικούς, οι οποίοι τους έχουν πει ότι δεν υπάρχει θέμα και το πρόβλημα θα λυθεί.

Στελέχη της πλευράς των 87 αναρωτιούνται πάντως τι άλλο θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης για να κρατήσει την καρέκλα του προέδρου. «Όταν φτάνει να κινείται εκδικητικά εναντίον του κόμματος που τον ανέδειξε σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαβαίνουμε όλοι που μπορεί να φτάσει το επόμενο διάστημα» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Νίκος Παππάς

Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς επέμεινε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή και πρόσθεσε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ … ως μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης ανταποκρίνεται στις ευθύνες του».

Ο βουλευτής του Νοτίου τομέα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή» και προσθέτοντας ότι «κι αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αφορά τους πάντες».

Όπως ήταν φυσικό ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση, για το αν είναι έκπτωτος ο Στέφανος Κασσελάκης και για τα περί εκτροπής του, ο Νίκος Παππάς απάντησε πως «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει ούτε εκτροπές ούτε πραξικοπήματα».

Πιο χαρακτηριστικά είπε: «Προβλέπει ότι όλα τα αξιώματα και όλες οι εξουσίες είναι και ελεγκτέα και είναι ανακλητά. Η ΠΓ είναι ανακλητή από την ΚΕ, και η ΚΕ ανακλητή από ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο μπορούν να προκαλέσουν τα μέλη με υπογραφές. Δε νοείται και δεν νομίζω ότι πιστεύει κανένας ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Και δε νοείται στις ανεπτυγμένες Δημοκρατίες πόσο μάλλον σε ένα κόμμα που είναι το πιο δημοκρατικά οργανωμένο στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα αν είναι έκπτωτος ή όχι ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει «κανένα κώλυμα συμμετοχής Κασσελάκη στις εκλογές», ενώ απέφυγε να απαντήσει εάν ήταν καλός η κακός πρόεδρος.

Σχολίασε ακόμα και τα όσα είπε περί κουκουλοφόρων ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο παραπομπής Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας που τίθεται από τους 87, λέγοντας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν στελέχη με περγαμηνές και ιστορίες και αγωνιστές της Αριστεράς και προοδευτικής παράταξης».

Απαντώντας, μάλιστα, στην τοποθέτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντας Κοντιάδη για τα όσα συνέβησαν στην ΚΕ είπε: «Τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις πολιτών. Ο Ξενοφώντας Κοντιάδης δεν είναι μέλος του κόμματος μας, στις ευρωεκλογές συνεργάστηκε με άλλο κόμμα».

Ρωτήθηκε ακόμα και στο εάν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, «αν δεν επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης». «Για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι» είπε ο εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική», επισήμανε.

Ο Νίκος Παππάς αποκάλυψε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε δανεισμό. «Είμαι σε θέση να σας πω ότι θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Ένας δανεισμός θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και σύντομα θα προχωρήσουμε σε αυτό», είπε.

NEWSIT

Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει την εκδίκησή του για την καθαίρεση και επιχειρεί να «στραγγαλίσει» οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ