Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάσταση εκτός ελέγχου – Τελευταία ευκαιρία πριν την αυτοδιάλυση

Ποτέ ένα κόμμα δεν βρισκόταν τόσο κοντά στην αυτοδιάλυση του όσο ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου ένα κόμμα δεν απαξιωνόταν από τα ίδια τα στελέχη του και τον πρόεδρο του. Και ποτέ, αλλά ποτέ, κανένας πρόεδρος κόμματος με δημόσια ανάρτησή του στα social media δεν έχει κατηγορήσει τον προκάτοχό του για υπονόμευση και για μαύρο χρήμα. 

Μήπως δεν φτάνουν αυτά για να φανεί το χάλι ενός κόμματος; Αν δεν φτάνουν θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης – ο οποίος δεν έχει καμμία θεσμική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, κρίνει και  επικρίνει τα στελέχη του κόμματος (χωρίς να ξέρει πρόσωπα και πράγματα) και η άποψή του θα πρέπει να γίνεται σεβαστή απ’ όλους γιατί είναι φίλος του προέδρου. 

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θεσμικά το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνονται και γίνονται υπόγειες διαρροές μόνο σε φίλους και γνωστούς. Τι, δεν φτάνουν αυτά; Ακούστε λοιπόν και αυτό:

Η διαρροή ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανταποκριθεί στο οικονομικό κάλεσμα για την ενίσχυση της ΑΥΓΗΣ έγινε λίγες ώρες μετά από τη στιγμή που στάλθηκε η επιστολή στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες λένε ότι το στέλεχος της Κουμουνδούρου Βαγγέλης Σκούφας έσπευσε να κάνει την διαρροή ενώ γνώριζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ομάδας των «87» ζητούν την παραίτηση του Στέφανου Κασσελάκη! Μα σε ποιο κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά οι πολίτες που έφτασαν μέχρι την κάλπη δεν έχουν καμμία σημασία; Δεν μετράει η ψήφος και ο λόγος τους. 

Άλλωστε οι περισσότεροι από τους «87» είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου. Και τον είχαν στηρίξει γιατί έβλεπαν σε αυτόν κάτι φρέσκο, αποφασιστικό και διαφορετικό. Κάτι που θα  μπορούσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα πνοή. 

Είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για τον οποίο δόθηκαν μάχες με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Μάχες που κερδήθηκαν επώδυνα. Και κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην φράση του Αβραάμ Λινκολν -«αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου δώσε του εξουσία» – μπορεί να βγει αληθινή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι η πλέον κρίσιμη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν δεν επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές ανάμεσα και στα δύο στρατόπεδα τότε δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές από ριάλιτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι φοβούνται ότι είτε στην Πολιτική Γραμματεία είτε στην Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να πιαστούν στα χέρια.

Η λύση είναι μία, αλλά όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Κανονικά πρέπει να κατέβουν οι τόνοι απ’ όλες οι πλευρές. Και ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειριστεί έστω την ύστατη στιγμή με νηφαλιότητα και ηρεμία τα θέματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσει σε σύνθεση των απόψεων. Να σταματήσει να πολιτεύεται με εξωθεσμικούς παράγοντες και να σκύψει επάνω στο κόμμα του. Γιατί όσοι τον ψήφισαν του είπαν “άλλαξέ τα όλα”. Όχι “διάλυσέ τα όλα”. 

Όσοι τον συμβουλεύουν για το αντίθετο δεν ξέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοούν την ιστορία του, την πορεία του, τους ανθρώπους του. Νομίζουν ότι διώχνοντας ή διαγράφοντας όσους έχουν άλλες απόψεις, θα υπάρξει ιδεολογική καθαρότητα στο κόμμα. Σε ποιο κόμμα όμως; Σε λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει μόνος του, όχι μόνο χωρίς στελέχη αλλά  κυρίως  χωρίς ψηφοφόρους. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει. Το πιο εύκολο πράγμα είναι όλες οι πλευρές να διαλύσουν κάτι που ξεκίνησε μικρό και στην πορεία του έγινε μεγάλο. Το δύσκολο είναι όλοι να κάνουν βήματα πίσω και με πραγματικά καλές προθέσεις να ξεκινήσουν από την αρχή.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημιουργία Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας προχωρούν Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε χθες το βράδυ, επιστολή προθέσεων (LoI), για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, με τους υπουργούς ‘Αμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov.

‘Οπως ανακοινώθηκε, η υπογραφή έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο κ. Δένδιας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.   

 Με την υπογραφή της επιστολής επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.

 Η υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των  ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία: 

 1. Διασυνοριακή μετακίνηση.

2. Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.

3. Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες. 

4. Ανάπτυξη υποδομών.

 Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 Η δημιουργία του διαδρόμου έρχεται επίσης σε συνέχεια της υπογραφής της επιστολής προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς ‘Αμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2023.

 Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Μετά από πρόταση του κ. Δένδια, οι τρεις υπουργοί ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην επιστολή προθέσεων.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο κ. Δένδιας παρέστη στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Lloyd J. Austin III,  στους υπουργούς ‘Αμυνας των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. 

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αλλαγή όλων των σχολικών βιβλίων προανήγγειλε ο Κυρ. Πιερρακάκης

Την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στην σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA. .

«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας για τον διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τους «αναπληρωτές εκπαιδευτικούς», επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση «η σχέση μόνιμων εκπαιδευτικών με αναπληρωτές να μειωθεί στο 50%, όπως και ο πρωθυπουργός δήλωσε» και υπεραμύνθηκε της προτεραιότητας των διορισμών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για φέτος τονίζοντας πως «στην επόμενη περίοδο προτεραιότητα θα έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

«Δεν μπορεί κανείς να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό τους στο ελάχιστο και να αντιμετωπίζει πολύ γρήγορα τα κενά που δημιουργούνται για διάφορους υπαρκτούς λόγους» ανέφερε ο κ.Πιερρακάκης.

«Οι αλλαγές στην εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσουν από το Νηπιαγωγείο για να καταλήξουν στο Λύκειο» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, επιμένοντας «στην ανάγκη να συνδυαστούν αυτές με βελτιώσεις στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς όμως να καταργεί κανείς το κεκτημένο τόσων ετών και κυρίως τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στα σχολεία θα ακολουθήσουν τις προτροπές του ΟΟΣΑ, ώστε η ελληνική εκπαίδευση να συμπορευτεί με τις παγκόσμιες σταθερές και επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στο ψηφιακό φροντιστήριο και αυτές που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο με την εισαγωγή στο Λύκειο του «ζωντανού φροντιστηρίου με ερωτήσεις και διδάσκοντες καθηγητές που θα είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο Παιδείας».

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά σε θέματα υποδομών, αναφέροντας πως «σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναζητούμε χρηματοδότηση για να βοηθήσουμε τους Δήμους να βελτιώσουν τις υποδομές των σχολείων, γιατί δεν γίνεται τεχνολογικά η εκπαίδευση να βαδίζει στο 2025 με διαδραστικούς πίνακες και άλλες αλλαγές και δίπλα να υπάρχει η απειλή του ετοιμόρροπου σοβά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»

Την υποψηφιότητά της για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου

Η υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ είναι η έκτη κατά σειρά μετά από αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου, Μιχάλη Κατρίνη και Μιλένας Αποστολάκη.

Στην δήλωσή της με την οποία η Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος κάνει λόγο για πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι μπορούν να κερδίσουν τη Νέα Δημοκρατία. 

«Από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Από τις γειτονιές των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων ξεκίνησε το ταξίδι του το ΠΑΣΟΚ φέρνοντας την Αλλαγή στις ζωές όλων.

Και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μπορούμε να νικήσουμε την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή.

Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα. Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και της δημόσιας παιδείας, της καθημερινότητας.

Με θετικό, δημιουργικό λόγο και όχι απλή διαμαρτυρία.

Να απευθυνθούμε στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες και προοπτική, τους μη προνομιούχους της εποχής μας, σ΄ όσους που θέλουν να δημιουργήσουν και δεν μπορούν σε μια Ελλάδα χωρίς κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Θα το ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ! Όλοι μαζί!

https://youtube.com/watch?v=yTn8ATrcDYM%3Ffeature%3Doembed

Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είμαι μπροστά, θα είμαι υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζητώ την στήριξή σας!

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη σύγχρονη, προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα!»

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ