Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό ρήξης με Αντώνη Σαμαρά, «καρφιά» και από Κώστα Καραμανλή

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στη σκληρή κριτική που άσκησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση, στο Πολεμικό Μουσείο, για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή».

Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση ήταν μετωπική και επεκτάθηκε προσωπικά και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παραπέμποντας σε… σκηνικό ρήξης, ενώ αιχμές άφησε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο Κώστας Καραμανλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. ρίχνει τόσο αιχμηρά βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου – η τελευταία φορά σε δημόσια παρέμβαση, ήταν στη Βουλή, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ήταν όμως η πιο αιχμηρή και στοχευμένη επίθεση στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, όπως και του Κώστα Καραμανλή, έρχεται λίγες ημέρες μετά τη «ζωηρή» συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., όπου πολλά στελέχη – και όχι μόνο αυτά που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά – καυτηρίασαν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, αλλά και επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κάποιοι έθεσαν το θέμα να επιλεγεί για το αξίωμα του / της Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο.

«Δεν διαπραγματεύομαι τις θέσεις μου για ”μεγάλα αξιώματα”»

«Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για ”μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται…», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, στον επίλογο της ομιλίας του, μία αποστροφή που ”κουμπώνει” με τη συζήτηση που άνοιξε για την επιλογή του προσώπου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την παρέμβαση του με αναφορές στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – με τη διαπίστωση ότι πλέον η Ευρώπη δεν συγκινεί τους εθνικούς πληθυσμούς και ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό – πριν περάσει στα της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει εάν θα πάει σε πολιτική απομόνωση ή σε πολιτική ολοκλήρωση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών «κατέδειξε πως αποδοκιμάστηκε η ”woke” Ευρώπη, η Ευρώπη της ακραίας λαθρομετανάστευσης και η Ευρώπη της κοινωνικής αποδιοργάνωσης», ενώ τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου σηματοδοτεί «μία στροφή προς τα δεξιά».

Νέα «πυρά» για τον γάμο των ομόφυλων

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Α. Σαμαράς μέμφθηκε τον Πρωθυπουργό ότι δεν άκουσε την προτροπή του να προσέξει η κυβέρνηση μήπως «η υπερβολική αυτοπεποίθηση την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία» και άφησε αιχμές για αλαζονεία, με αντίκτυπο στην κάλπη.

«Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη»

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε πυρά και για την διεύρυνση της Ν.Δ., την οποία υπερασπίστηκε σθεναρά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόσφατη Κ.Ο., την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές.

«Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι, αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να την κυβερνήσει, όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα», δήλωσε σε άλλο σημείο και καταχειροκροτήθηκε.

«Η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.»

Αναφερόμενος στο μεγάλο ποσοστό της αποχής στις Ευρωεκλογές, κοντά στο 60%, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως αποτελεί «ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα». «Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν ηχηρά… Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας μοιάζει με λευκή απεργία των πολιτών», δήλωσε, προσθέτοντας πως στις εκλογές διαμορφώθηκε… «η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.».

«Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές;», διερωτήθηκε. «Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του…; Πώς γίνεται όταν όλη η Ευρώπη στρέφεται πιο δεξιά ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς του ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;», τόνισε.

Προτροπές για αλλαγές σε πολιτικές…

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η επιστροφή στην πολιτική είναι μονόδρομος». «Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το κάνει, είναι δική του ευθύνη και δίκη μου ευθύνη να το επισημαίνω», δήλωσε.

Κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη μείωση του Φ.Π.Α. ως μέτρο κατά της ακρίβειας, χαρακτήρισε απαραίτητη τη χάραξη ξεχωριστής πολιτικής για την ενίσχυση του δημογραφικού, όπου η λύση δεν θα είναι οι μετανάστες «που δεν ενσωματώνονται και δημιουργούν και συνθήκες ανασφάλειας». «Δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να επιδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2.000 – 3.000 ευρώ τα παιδιά», τόνισε.

«Μία ταπείνωση μετά την άλλη στα εθνικά θέματα»

Ο κ. Σαμαράς ήταν λάβρος για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μίλησε για «μία ταπείνωση μετά την άλλη», χαρακτήρισε «άνευ λογικής» το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, την ώρα, που η ηγεσία της γειτονικής χώρας διδάσκει στη νεολαία τη ”Γαλάζια Πατρίδα”», όπως είπε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας και εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη.

Παράλληλα, με φόντο τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην αποκαλεί τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία, ζήτησε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει «απεμπλοκή της Ελλάδας από τη Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνη», και να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων.

«Καρφιά» και από τον Κ. Καραμανλή

Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πάντως, σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρίση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στις ηγεσίες της Ευρώπης και είπε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και των εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση.

«Διερράγη το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν το κέντρο της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. απαρνήθηκε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της: τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών». «Και η διεύρυνση ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα», τόνισε.

Παράλληλα καταλόγισε στην Ευρώπη, ότι υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντί να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης «στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ».

Καταλόγισε δε και αδυναμία να παρέμβει στο Μεσανατολικό, ενώ τόνισε ότι σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι μεγάλος ο κίνδυνος ακόμη και ανάφλεξης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κ. Καραμανλής για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Αναφερόμενος στον γάμο ομοφύλων, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε λόγο για… καταχρηστικό δικαιωματισμό που θίγει δικαιώματα και ευαισθησίες «ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια»

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως αυτές των δυο χωρών εναντίον της χώρας μας, δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες, και να υπάρξει επισήμανση ότι «ο δρόμος για την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα».

«Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί!», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και δέχτηκε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό.

«Αδιανόητο το συνυποσχετικό με Τουρκία για Χάγη»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στο θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, δηλώνοντας ξεκάθαρα κατά της σύναψης συνυποσχετικού με την Τουρκία.

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», δήλωσε με έμφαση και σε έντονο ύφος ο πρώην Πρωθυπουργός.

Εκτίμησε, με έμφαση στον λόγο του, ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει, όπως είπε, σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εξήγησε: «Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

«Ηγεμονισμός της Τουρκίας – Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο»

«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

«Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, επέλεξε να φορέσει στην εκδήλωση γραβάτα με την ελληνική σημαία.

«Διάρρηξη της εμπιστοσύνης κοινωνιών – πολιτικού συστήματος»

Αναφερόμενος ο πρώην Πρωθυπουργός στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην Ε.Ε. έκανε λόγο για διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνιών και πολιτικού συστήματος.

«Οι πολίτες της Ευρώπης αντέδρασαν στην προσπάθεια επιβολής άνωθεν, ενός άλλου μοντέλου ζωής…. Οι αρχόμενοι δεν εμπιστεύονται τους άρχοντες τους και οι άρχοντες αδυνατούν να κατανοήσουν τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις των αρχομένων. Αυτός είναι ο ορισμός της κρίσης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και της απονομιμοποίησης του στα μάτια πολιτών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Όταν 6 στους 10 εκλογείς απέχουν είναι ώρα επείγοντος συναγερμού και όχι εφησυχασμού», πρόσθεσε.

«Δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας»

«Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν την σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους. Από καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους – κράτους», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Όλα αυτά όμως είναι δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας… Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας πως «αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ το παρών έδωσαν υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, όπως και η Πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημιουργία Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας προχωρούν Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε χθες το βράδυ, επιστολή προθέσεων (LoI), για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, με τους υπουργούς ‘Αμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov.

‘Οπως ανακοινώθηκε, η υπογραφή έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο κ. Δένδιας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.   

 Με την υπογραφή της επιστολής επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.

 Η υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Η επιστολή προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των  ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία: 

 1. Διασυνοριακή μετακίνηση.

2. Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.

3. Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες. 

4. Ανάπτυξη υποδομών.

 Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 Η δημιουργία του διαδρόμου έρχεται επίσης σε συνέχεια της υπογραφής της επιστολής προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς ‘Αμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2023.

 Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

 Μετά από πρόταση του κ. Δένδια, οι τρεις υπουργοί ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην επιστολή προθέσεων.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο κ. Δένδιας παρέστη στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Lloyd J. Austin III,  στους υπουργούς ‘Αμυνας των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. 

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αλλαγή όλων των σχολικών βιβλίων προανήγγειλε ο Κυρ. Πιερρακάκης

Την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στην σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA. .

«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας για τον διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τους «αναπληρωτές εκπαιδευτικούς», επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση «η σχέση μόνιμων εκπαιδευτικών με αναπληρωτές να μειωθεί στο 50%, όπως και ο πρωθυπουργός δήλωσε» και υπεραμύνθηκε της προτεραιότητας των διορισμών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για φέτος τονίζοντας πως «στην επόμενη περίοδο προτεραιότητα θα έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

«Δεν μπορεί κανείς να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό τους στο ελάχιστο και να αντιμετωπίζει πολύ γρήγορα τα κενά που δημιουργούνται για διάφορους υπαρκτούς λόγους» ανέφερε ο κ.Πιερρακάκης.

«Οι αλλαγές στην εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσουν από το Νηπιαγωγείο για να καταλήξουν στο Λύκειο» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, επιμένοντας «στην ανάγκη να συνδυαστούν αυτές με βελτιώσεις στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς όμως να καταργεί κανείς το κεκτημένο τόσων ετών και κυρίως τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στα σχολεία θα ακολουθήσουν τις προτροπές του ΟΟΣΑ, ώστε η ελληνική εκπαίδευση να συμπορευτεί με τις παγκόσμιες σταθερές και επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στο ψηφιακό φροντιστήριο και αυτές που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο με την εισαγωγή στο Λύκειο του «ζωντανού φροντιστηρίου με ερωτήσεις και διδάσκοντες καθηγητές που θα είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο Παιδείας».

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά σε θέματα υποδομών, αναφέροντας πως «σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναζητούμε χρηματοδότηση για να βοηθήσουμε τους Δήμους να βελτιώσουν τις υποδομές των σχολείων, γιατί δεν γίνεται τεχνολογικά η εκπαίδευση να βαδίζει στο 2025 με διαδραστικούς πίνακες και άλλες αλλαγές και δίπλα να υπάρχει η απειλή του ετοιμόρροπου σοβά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»

Την υποψηφιότητά της για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου

Η υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ είναι η έκτη κατά σειρά μετά από αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου, Μιχάλη Κατρίνη και Μιλένας Αποστολάκη.

Στην δήλωσή της με την οποία η Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος κάνει λόγο για πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι μπορούν να κερδίσουν τη Νέα Δημοκρατία. 

«Από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Από τις γειτονιές των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων ξεκίνησε το ταξίδι του το ΠΑΣΟΚ φέρνοντας την Αλλαγή στις ζωές όλων.

Και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μπορούμε να νικήσουμε την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή.

Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα. Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και της δημόσιας παιδείας, της καθημερινότητας.

Με θετικό, δημιουργικό λόγο και όχι απλή διαμαρτυρία.

Να απευθυνθούμε στους νέους που αναζητούν ευκαιρίες και προοπτική, τους μη προνομιούχους της εποχής μας, σ΄ όσους που θέλουν να δημιουργήσουν και δεν μπορούν σε μια Ελλάδα χωρίς κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Θα το ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ! Όλοι μαζί!

https://youtube.com/watch?v=yTn8ATrcDYM%3Ffeature%3Doembed

Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είμαι μπροστά, θα είμαι υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζητώ την στήριξή σας!

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη σύγχρονη, προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα!»

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ