Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πότε ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα

Αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδος η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του κοινωνικού τουρισμού 2024 – 2025 της ΔΥΠΑ, το αργότερο έως και την Παρασκευή (21.6.2024).

Μέχρι την Τρίτη 11 Ιουνίου ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, ενώ το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ αρχίζει από την 1η Ιουλίου.

Σχεδόν ένας στους τρεις θα λάβει φέτος το voucher, καθώς υποβλήθηκαν 535.684 αιτήσεις για 899.892 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ φέτος θα δοθούν συνολικά 300.000 voucher διακοπών.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μονοήμερη στο Ναύπλιο: Όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες

Μια μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα και τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να φύγεις πολύ μακριά από την πρωτεύουσα για να απολαύσεις τις ομορφιές της Ελλάδας. Η μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι όταν θες ένα διάλειμμα. Και σου προσφέρει ταυτόχρονα χαλαρές στιγμές σε γραφικά σοκάκια αλλά και ένα ταξίδι στο χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αυτή την αρχοντιά της και τον αριστοκρατικό της χαρακτήρα, έχει κρατήσει ακόμη και σήμερα. Και είναι διάχυτο σε ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου.

Μιάμιση μόλις ώρα μακριά από την πρωτεύουσα, το Ναύπλιο ήταν ανέκαθεν ένας αγαπημένος προορισμός για μονοήμερη. Μόλις φτάσεις, θα ξετυλιχθεί μπροστά σου ένα μεγάλο μέρος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη βυζαντινή περίοδο, την Ενετοκρατία, αλλά και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν κατά την Επανάσταση του 1821 και την προσπάθεια των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Εκεί συνέβησαν σημαντικά γεγονότα με πρωταγωνιστές σπουδαία πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας.

Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του Ναυπλίου υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ένας σπουδαίος ηγέτης στην επανάσταση του 1821 και φυλακίστηκε για δύο χρόνια στο κάστρο του Παλαμηδίου. Αλήθεια, γνωρίζεις πού δείχνει ο Κολοκοτρώνης και το περίεργο με τη στάση του αλόγου του;

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Thessaly Evros Pass»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το «Thessaly Evros Pass», μέσω του vouchers.gov.gr, με στόχο τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου, που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Tο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 4.45 εκατ. ευρώ, αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργηθεί από τον φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χωρίζεται ως εξής:

– «Thessaly Α Pass» που αφορά στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, και στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου, με οικονομική ενίσχυση εκατό (100) ευρώ για όσους το επιλέξουν ως προορισμό

– «Thessaly Β Pass» που αφορά στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων, με οικονομική ενίσχυση εκατόν πενήντα (150) ευρώ για όσους το επιλέξουν

– «Evros Pass» που αφορά στο Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με οικονομική ενίσχυση διακόσια (200) ευρώ για όσους το επιλέξουν

To «Thessaly Evros Pass» δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν επομένως να υποβάλλουν αίτηση:

– Όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

– Όσοι δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

– Όσοι δεν είναι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024 ή όσοι δεν επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024-2025.

– Όσοι δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Επισημαίνεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Το «Thessaly Evros Pass» μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο, είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

– τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και

– ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται με απλό και φιλικό τρόπο και αφορούν 3 φάσεις (Ιούλιος – Αύγουστος, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Η υποβολή των αιτήσεων για κάθε φάση είναι κοινή, με τον δικαιούχο να επιλέγει τον προορισμό και τη φάση ή τις φάσεις που επιθυμεί.

Αναλυτικά:

– Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr με τους κωδικούς του στο TaxisNet

– Αμέσως μετά, καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password) αντίστοιχα

– Στη συνέχεια, επιλέγει τον προορισμό και τη φάση ή τις φάσεις της επιλογής του

– Τέλος, ο πολίτης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις μη επιλέξιμες κατηγορίες δικαιούχων στο πλαίσιο της δράσης και ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης, επιλέγοντας το «Υποβολή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ο πολίτης έχει ήδη καταχωρήσει τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ. Επ.) στο emep.gov.gr, τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα και δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια πιστοποίησης, καθώς και ότι η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Για τους δικαιούχους που θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης θα εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας εντός 2 εργάσιμων ημερών. Μετά την έκδοση, ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών θα ενημερώσει τον δικαιούχο σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Αρμόδιοι για την υλοποίηση του «Thessaly Evros Pass» είναι οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Να επισημάνουμε ότι το «Thessaly Evros Pass» υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Travel Weekly: Η Αστυπάλαια, το κορυφαίο «μυστικό» νησί της Ελλάδας για τους Βρετανούς

Την σύγχρονη τάση των «δίδυμων προορισμών» αναδεικνύει σε έρευνά του το Travel Weekly https://travelweekly.co.uk/destinations/greek-islands-mykonos-santorini-corfu-kos-rhodes, προτείνοντας τα πέντε καλύτερα μη συμβατικά νησιά της Ελλάδας που προσφέρουν ξεχωριστές ταξιδιωτικές αποδράσεις χωρίς όμως την κοσμοσυρροή των αντίστοιχων καθιερωμένων ονομάτων του ελληνικού τουρισμού. 
Στην πρώτη θέση της «μυστικής πεντάδας» της λίστας του Travel Weekly βρίσκεται η Αστυπάλαια, που σύμφωνα με το δημοφιλές βρετανικό μέσο «αποτελεί ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των Δωδεκανήσων, θυμίζει πεταλούδα και διαθέτει παραδοσιακά κατάλευκα χωριά, εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα και φανταστικές παραλίες. Όλα όσα έχει ονειρευτεί κανείς, μείον τα πλήθη». Ακολουθούν η Μήλος, η Σύμη, οι Παξοί και η Ιθάκη. Στον αντίποδα, τα πέντε νησιά που βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως. Το άρθρο επισημαίνει πως η ανάγκη για νέους ανεξερεύνητους προορισμούς γίνεται κάθε χρόνο πιο έντονη, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι διαδικτυακές αναζητήσεις διεθνώς. Σημειώνεται πως έντονο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες στις βιώσιμες καινοτομίες, τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τις ομορφιές της Αστυπάλαιας που παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο του νησιού Νίκο Κομηνέα στην διεθνή έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο, WTM, στο πλαίσιο του sustainability marathon που διοργάνωσε το Γραφείο ΕΟΤ Μ.Βρετανίας. «Η Αστυπάλαια εξελίσσεται σε έναν βιώσιμο προορισμό, μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα. Η ανταπόκριση των ταξιδιωτών είναι αξιοσημείωτη στις αλλαγές. Αναμένουμε μία τουριστική χρονιά με πολύ καλή δυναμική», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ