Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά με 34,2% η ΝΔ – Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση δείχνει η δημοσκόπηση της Prorata μόλις λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Prorata στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 32,4%, τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κοντράρονται» για τη δεύτερη θέση, με ποσοστά 13,7% και 13,2%, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μέτρηση της Prorata:

-η ΝΔ κινείται μεταξύ 29.5% και 35.3%

-ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 11.6% έως 15.8%

-το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 11.1% έως 15.3%

-το ΚΚΕ από 7.5% έως 11.1%

-η Ελληνική Λύση από 7.5% έως 11.1%

-η Νίκη από 2.6% έως 5%

-η Πλεύση Ελευθερίας από 3.1% έως 5.7%

-η Νέα Αριστερά από 2.6% έως 5%

-το ΜεΡΑ25 από 1.8% έως 3.8%

-η Φωνή Λογικής από 1.8% έως 3.8%

-ο Κόσμος από 0.9% έως 2.5%

-και τα υπόλοιπα κόμματα από 1.8% έως 3.8%

Στη βάση των παραπάνω ορίων, η κεντρική τιμή της εκτίμησης για τη Νέα Δημοκρατία είναι 32.4%, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 13.7%, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13.2%, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση 9.3%, τη Νίκη 3.8%, τη Νέα Αριστερά 3.8%, το ΜεΡΑ25 και τη Φωνή Λογικής 2.8%, ενώ για ο Κόσμος 1.7%.

Η εταιρεία σημειώνει ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν την προσώρας εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα ως προς δύο κατά βάση στοιχεία του εκλογικού ανταγωνισμού:

-ποια και πόσα κόμματα θα πετύχουν την εκπροσώπηση τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης για τέσσερα κόμματα (Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25 και Φωνή Λογικής) εκτείνονται άνω και κάτω του αναγκαίου αλλά όχι ικανού ορίου του 3%.

-την κατάληψη την 2ης θέσης, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επικαλύπτονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ούτε ποια κόμματα θα εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στην επόμενη ευρωβουλή, ούτε ποιο κόμμα θα καταταγεί στη δεύτερη θέση.

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι στηρίζεται από το 70% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 54%, δηλαδή αυξημένη συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση (Μάιος 2024), με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες – αλλά πάντως μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση – απώλειες προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και δευτερευόντως προς την Πλεύση Ελευθερίας.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό ρήξης με Αντώνη Σαμαρά, «καρφιά» και από Κώστα Καραμανλή

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στη σκληρή κριτική που άσκησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση, στο Πολεμικό Μουσείο, για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή».

Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση ήταν μετωπική και επεκτάθηκε προσωπικά και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παραπέμποντας σε… σκηνικό ρήξης, ενώ αιχμές άφησε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο Κώστας Καραμανλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. ρίχνει τόσο αιχμηρά βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου – η τελευταία φορά σε δημόσια παρέμβαση, ήταν στη Βουλή, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ήταν όμως η πιο αιχμηρή και στοχευμένη επίθεση στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, όπως και του Κώστα Καραμανλή, έρχεται λίγες ημέρες μετά τη «ζωηρή» συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., όπου πολλά στελέχη – και όχι μόνο αυτά που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά – καυτηρίασαν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, αλλά και επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κάποιοι έθεσαν το θέμα να επιλεγεί για το αξίωμα του / της Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο.

«Δεν διαπραγματεύομαι τις θέσεις μου για ”μεγάλα αξιώματα”»

«Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για ”μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται…», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, στον επίλογο της ομιλίας του, μία αποστροφή που ”κουμπώνει” με τη συζήτηση που άνοιξε για την επιλογή του προσώπου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την παρέμβαση του με αναφορές στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – με τη διαπίστωση ότι πλέον η Ευρώπη δεν συγκινεί τους εθνικούς πληθυσμούς και ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό – πριν περάσει στα της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει εάν θα πάει σε πολιτική απομόνωση ή σε πολιτική ολοκλήρωση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών «κατέδειξε πως αποδοκιμάστηκε η ”woke” Ευρώπη, η Ευρώπη της ακραίας λαθρομετανάστευσης και η Ευρώπη της κοινωνικής αποδιοργάνωσης», ενώ τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου σηματοδοτεί «μία στροφή προς τα δεξιά».

Νέα «πυρά» για τον γάμο των ομόφυλων

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Α. Σαμαράς μέμφθηκε τον Πρωθυπουργό ότι δεν άκουσε την προτροπή του να προσέξει η κυβέρνηση μήπως «η υπερβολική αυτοπεποίθηση την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία» και άφησε αιχμές για αλαζονεία, με αντίκτυπο στην κάλπη.

«Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη»

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε πυρά και για την διεύρυνση της Ν.Δ., την οποία υπερασπίστηκε σθεναρά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόσφατη Κ.Ο., την πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές.

«Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι, αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να την κυβερνήσει, όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα», δήλωσε σε άλλο σημείο και καταχειροκροτήθηκε.

«Η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.»

Αναφερόμενος στο μεγάλο ποσοστό της αποχής στις Ευρωεκλογές, κοντά στο 60%, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως αποτελεί «ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα». «Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν ηχηρά… Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας μοιάζει με λευκή απεργία των πολιτών», δήλωσε, προσθέτοντας πως στις εκλογές διαμορφώθηκε… «η μικρότερη και η πιο φοβική Ν.Δ.».

«Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές;», διερωτήθηκε. «Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του…; Πώς γίνεται όταν όλη η Ευρώπη στρέφεται πιο δεξιά ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς του ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;», τόνισε.

Προτροπές για αλλαγές σε πολιτικές…

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η επιστροφή στην πολιτική είναι μονόδρομος». «Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το κάνει, είναι δική του ευθύνη και δίκη μου ευθύνη να το επισημαίνω», δήλωσε.

Κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη μείωση του Φ.Π.Α. ως μέτρο κατά της ακρίβειας, χαρακτήρισε απαραίτητη τη χάραξη ξεχωριστής πολιτικής για την ενίσχυση του δημογραφικού, όπου η λύση δεν θα είναι οι μετανάστες «που δεν ενσωματώνονται και δημιουργούν και συνθήκες ανασφάλειας». «Δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να επιδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2.000 – 3.000 ευρώ τα παιδιά», τόνισε.

«Μία ταπείνωση μετά την άλλη στα εθνικά θέματα»

Ο κ. Σαμαράς ήταν λάβρος για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μίλησε για «μία ταπείνωση μετά την άλλη», χαρακτήρισε «άνευ λογικής» το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, την ώρα, που η ηγεσία της γειτονικής χώρας διδάσκει στη νεολαία τη ”Γαλάζια Πατρίδα”», όπως είπε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας και εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη.

Παράλληλα, με φόντο τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην αποκαλεί τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία, ζήτησε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει «απεμπλοκή της Ελλάδας από τη Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνη», και να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων.

«Καρφιά» και από τον Κ. Καραμανλή

Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πάντως, σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρίση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στις ηγεσίες της Ευρώπης και είπε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και των εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση.

«Διερράγη το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν το κέντρο της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. απαρνήθηκε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της: τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών». «Και η διεύρυνση ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα», τόνισε.

Παράλληλα καταλόγισε στην Ευρώπη, ότι υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντί να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης «στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ».

Καταλόγισε δε και αδυναμία να παρέμβει στο Μεσανατολικό, ενώ τόνισε ότι σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι μεγάλος ο κίνδυνος ακόμη και ανάφλεξης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κ. Καραμανλής για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Αναφερόμενος στον γάμο ομοφύλων, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε λόγο για… καταχρηστικό δικαιωματισμό που θίγει δικαιώματα και ευαισθησίες «ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια»

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως αυτές των δυο χωρών εναντίον της χώρας μας, δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες, και να υπάρξει επισήμανση ότι «ο δρόμος για την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα».

«Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί!», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και δέχτηκε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό.

«Αδιανόητο το συνυποσχετικό με Τουρκία για Χάγη»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στο θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, δηλώνοντας ξεκάθαρα κατά της σύναψης συνυποσχετικού με την Τουρκία.

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», δήλωσε με έμφαση και σε έντονο ύφος ο πρώην Πρωθυπουργός.

Εκτίμησε, με έμφαση στον λόγο του, ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει, όπως είπε, σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εξήγησε: «Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

«Ηγεμονισμός της Τουρκίας – Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο»

«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

«Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, επέλεξε να φορέσει στην εκδήλωση γραβάτα με την ελληνική σημαία.

«Διάρρηξη της εμπιστοσύνης κοινωνιών – πολιτικού συστήματος»

Αναφερόμενος ο πρώην Πρωθυπουργός στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην Ε.Ε. έκανε λόγο για διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνιών και πολιτικού συστήματος.

«Οι πολίτες της Ευρώπης αντέδρασαν στην προσπάθεια επιβολής άνωθεν, ενός άλλου μοντέλου ζωής…. Οι αρχόμενοι δεν εμπιστεύονται τους άρχοντες τους και οι άρχοντες αδυνατούν να κατανοήσουν τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις των αρχομένων. Αυτός είναι ο ορισμός της κρίσης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και της απονομιμοποίησης του στα μάτια πολιτών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Όταν 6 στους 10 εκλογείς απέχουν είναι ώρα επείγοντος συναγερμού και όχι εφησυχασμού», πρόσθεσε.

«Δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας»

«Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν την σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους. Από καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους – κράτους», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Όλα αυτά όμως είναι δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας… Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας πως «αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ το παρών έδωσαν υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, όπως και η Πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου.

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάσταση εκτός ελέγχου – Τελευταία ευκαιρία πριν την αυτοδιάλυση

Ποτέ ένα κόμμα δεν βρισκόταν τόσο κοντά στην αυτοδιάλυση του όσο ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου ένα κόμμα δεν απαξιωνόταν από τα ίδια τα στελέχη του και τον πρόεδρο του. Και ποτέ, αλλά ποτέ, κανένας πρόεδρος κόμματος με δημόσια ανάρτησή του στα social media δεν έχει κατηγορήσει τον προκάτοχό του για υπονόμευση και για μαύρο χρήμα. 

Μήπως δεν φτάνουν αυτά για να φανεί το χάλι ενός κόμματος; Αν δεν φτάνουν θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης – ο οποίος δεν έχει καμμία θεσμική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, κρίνει και  επικρίνει τα στελέχη του κόμματος (χωρίς να ξέρει πρόσωπα και πράγματα) και η άποψή του θα πρέπει να γίνεται σεβαστή απ’ όλους γιατί είναι φίλος του προέδρου. 

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θεσμικά το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνονται και γίνονται υπόγειες διαρροές μόνο σε φίλους και γνωστούς. Τι, δεν φτάνουν αυτά; Ακούστε λοιπόν και αυτό:

Η διαρροή ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανταποκριθεί στο οικονομικό κάλεσμα για την ενίσχυση της ΑΥΓΗΣ έγινε λίγες ώρες μετά από τη στιγμή που στάλθηκε η επιστολή στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες λένε ότι το στέλεχος της Κουμουνδούρου Βαγγέλης Σκούφας έσπευσε να κάνει την διαρροή ενώ γνώριζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ομάδας των «87» ζητούν την παραίτηση του Στέφανου Κασσελάκη! Μα σε ποιο κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά οι πολίτες που έφτασαν μέχρι την κάλπη δεν έχουν καμμία σημασία; Δεν μετράει η ψήφος και ο λόγος τους. 

Άλλωστε οι περισσότεροι από τους «87» είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου. Και τον είχαν στηρίξει γιατί έβλεπαν σε αυτόν κάτι φρέσκο, αποφασιστικό και διαφορετικό. Κάτι που θα  μπορούσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα πνοή. 

Είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για τον οποίο δόθηκαν μάχες με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Μάχες που κερδήθηκαν επώδυνα. Και κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην φράση του Αβραάμ Λινκολν -«αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου δώσε του εξουσία» – μπορεί να βγει αληθινή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι η πλέον κρίσιμη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν δεν επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές ανάμεσα και στα δύο στρατόπεδα τότε δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές από ριάλιτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι φοβούνται ότι είτε στην Πολιτική Γραμματεία είτε στην Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να πιαστούν στα χέρια.

Η λύση είναι μία, αλλά όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Κανονικά πρέπει να κατέβουν οι τόνοι απ’ όλες οι πλευρές. Και ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειριστεί έστω την ύστατη στιγμή με νηφαλιότητα και ηρεμία τα θέματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσει σε σύνθεση των απόψεων. Να σταματήσει να πολιτεύεται με εξωθεσμικούς παράγοντες και να σκύψει επάνω στο κόμμα του. Γιατί όσοι τον ψήφισαν του είπαν “άλλαξέ τα όλα”. Όχι “διάλυσέ τα όλα”. 

Όσοι τον συμβουλεύουν για το αντίθετο δεν ξέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοούν την ιστορία του, την πορεία του, τους ανθρώπους του. Νομίζουν ότι διώχνοντας ή διαγράφοντας όσους έχουν άλλες απόψεις, θα υπάρξει ιδεολογική καθαρότητα στο κόμμα. Σε ποιο κόμμα όμως; Σε λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει μόνος του, όχι μόνο χωρίς στελέχη αλλά  κυρίως  χωρίς ψηφοφόρους. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει. Το πιο εύκολο πράγμα είναι όλες οι πλευρές να διαλύσουν κάτι που ξεκίνησε μικρό και στην πορεία του έγινε μεγάλο. Το δύσκολο είναι όλοι να κάνουν βήματα πίσω και με πραγματικά καλές προθέσεις να ξεκινήσουν από την αρχή.

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χάρης Δούκας απαντά στον Μανώλη Χριστουδουλάκη: «Πάμε τώρα, να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης»

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο Χάρης Δούκας δίνει σήμερα την απάντησή του στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, που χθες δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στον δήμαρχο Αθηναίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω έντονου αναβρασμού στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Χάρη, πάμε;» ρώτησε δημόσια χθες ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με τον Χάρη Δούκα να απαντά σήμερα, Πέμπτη (27.06.24): «Πάμε, να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα».

«Το αύριο είναι αργά, πάμε τώρα», τονίζει, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μία φωτογραφία, όπου απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. 

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Δούκα έχει ως εξής:

«Πάμε,

για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.

Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, για να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα, των μεγάλων αλλαγών και των αξιών.

Τον δρόμο αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fharis.doukas.5%2Fposts%2Fpfbid02jErTh7agdtEwmVo6QsRu2WDr9UMVmgkWUuq1aDJDjgG7643xA6LZPnXtmXScMkB8l&show_text=true&width=500 

Ενώνουμε δυνάμεις, για να νικήσουμε τη ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα.

Τολμάμε για το ΠΑΣΟΚ, για την πατρίδα.

Το αύριο είναι αργά.

Πάμε Τώρα!»

«Χρειαζόμαστε γενναία αλλαγή! Χάρη, πάμε;»

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του ανάρτηση ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωνε ότι «η ελπίδα θέλει υπέρβαση και επιλογές που ενώνουν δυνάμεις», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει».

«Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα ”θέλω” της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα ”εγώ” ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε», δήλωνε. 

«Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα! Χάρη πάμε;», κατέληγε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Το κείμενο του Μανώλη Χριστοδουλάκη

«Η παράταξη βρίσκεται σε μία κρίσιμη, ιστορική καμπή. Η ίδια η πολιτική συγκυρία μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει.

Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτεία και τους θεσμούς της, οι διχαστικές φωνές του δήθεν αντισυστημισμού της ακροδεξιάς που καραδοκούν, αλλά και οι μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις της χώρας, διαμορφώνουν μια ανυπέρβλητη κοινωνική επιτακτικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο. Οφείλει με όρους αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και της δημιουργίας, δυνάμεις ασυμβίβαστα προοδευτικές, σφυρηλατημένες με το βάρος του αξιακού φορτίου της δημοκρατικής παράταξης. Οφείλει να εμπνεύσει την νέα γενιά της πατρίδας μας, και κυρίως, να βάλει τον πήχη ψηλά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ζητάμε περισσότερα και τα διεκδικούμε.

Η παράταξη ανήκει σε όλους εμάς, ανήκει στους εμφανείς και αφανείς αγωνιστές της, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό της χώρας. Σε κάθε κοιτίδα αγωνίας και προβληματισμού, όπου γεννιέται προσδοκία και ελπίδα.

Και η ελπίδα θέλει υπέρβαση, απαιτεί από εμάς επιλογές τολμηρές. Επιλογές που ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν.

 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FChristodoulakisM%2Fposts%2Fpfbid0YAos662v2QLRTmHKvWzf9t1LkCnwNgJPX62M7vKt9EYahgBNDecPeUNk6LqSdC8Bl&show_text=true&width=500

Γνωρίζω καλά, πως βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που κανείς δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του. Πως στο κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που έχει αξία είναι οι προτεραιότητες που βάζεις. Ο αγώνας για την πατρίδα σου, η πίστη στην ψυχή της παράταξης, η αφοσίωση στις ιδέες και τις αρχές σου.

Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα «θέλω» της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα «εγώ» ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε.

Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα!

Χάρη πάμε;».

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ