Δεδομένου ότι αρκετοί εκλογείς αναρωτιούνται «που ψηφίζω» ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου υπάρχει η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» από το υπουργείο Εσωτερικών. Το εκλογικό τμήμα των ψηφοφόρων καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους.
Η απάντηση στην ερώτηση «που ψηφίζω» θα σας δοθεί σε λίγα δευτερόλεπτα, κάνοντας απλά βήματα : To μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό). Μάλιστα, οι εκλογείς μπορούν να εντοπίσουν το εκλογικό τους τμήμα και μέσω χάρτη.
Στην πλατφόρμα δεν εμφανίζεται ειδική ένδειξη στους εκλογείς οι οποίοι επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Οι συγκεκριμένοι εκλογείς θα ενημερωθούν για την αποστολή του εκλογικού υλικού με email και/ή SMS.
Αν δεν παραληφθεί ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου από την αρμόδια επιτροπή συλλογής έως το Σάββατο (8/6/2024) και ώρα 17:00, τότε, οι τελευταίοι, αφού ενημερωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών μεταξύ 11:00 και 19:00 στο εκλογικό τμήμα που εμφανίζεται στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις».
Παράλληλα, τονίζεται ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Από την Ελλάδα θα αναδειχθούν 21 Ευρωβουλευτές, ενώ συνολικά 720 θα απαρτίζουν την σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω
Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο, δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ακολούθως, ο εκλογέας αποσύρεται στο ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) όπου, χωρίς να είναι θεατός, θα τοποθετήσει στο φάκελο το ψηφοδέλτιο της επιλογής του. Στη συνέχεια ο εκλογέας, αφού κολλήσει τον φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη:
α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο
Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης. Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.
Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».
Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».
Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.
Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone
Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.
Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο
Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.
Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».
Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει