Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δυο δίκες για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου – Σε ποια επέλεξε η παρίσταται η κατηγορούμενη

Με την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη πρώην συζύγου της Ρούλας Πισπιρίγκου, συνεχίζεται η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών, της Μαλένας και της Ίριδας.

Η δίκη συνεχίζεται χωρίς την παρουσία της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία βρίσκεται σε διπλανή αίθουσα όπου αγορεύει ο συνήγορος της, Αλέξης Κούγιας, για την υπόθεση της μικρής Τζωρτζίνας. Στην έναρξη της διαδικασίας με αφορμή το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ανάμεσα στον Μάνο Δασκαλάκη και την κατηγορούμενη, η δικηγόρος του, ζήτησε στην έναρξη της διαδικασίας τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός με μια αήθη επίθεση από την κατηγορούμενη προς τον κ. Δασκαλάκη. Τη σταμάτησαν από το να χιμήξει στον μάρτυρα και ζητούμε να ληφθούν μέτρα από το δικαστήριο σας προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική και σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που έρχονται εδώ», τόνισε η δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε στην συνήγορο ότι «εντός της αίθουσας είναι αυτονόητη η προστασία. Εκτός θα πρέπει να ρυθμιστεί από τη συνοδεία, σε κάθε περίπτωση θα μεριμνήσουμε».

Η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη συνεχίζεται με ερωτήσεις που του υποβάλλονται από την πρόεδρο του Δικαστήριου και επικεντρώνονται στην ημέρα του θανάτου του έξι μηνών βρέφους, της Ίριδας.

Πρόεδρος: Θέλω να σταθούμε στο πανάκι που βρήκατε. Είπατε ότι βρέθηκε χωμένο ανάμεσα στο στρώμα και στα κάγκελα της κούνιας. Έτσι όπως το είδατε εσείς τι εντύπωση σας έδωσε; Ήταν κρυμμένο ή πεσμένο;
Δασκαλάκης: Ότι τραβήξανε τα σεντόνια και πήγε το πανάκι εκεί. Ήταν σαν έχεις ακουμπήσει τα σεντόνια πάνω στο πανάκι.

Πρόεδρος: Συνήθως που του το τοποθετούσατε;
Δασκαλάκης: Στο προσκέφαλο του μωρού.

Πρόεδρος: Όταν ξύπναγε το πανάκι αυτό το βρίσκατε στη θέση του;
Δασκαλάκης: Συνήθως ναι.

Πρόεδρος: Αναφερθήκατε στην κατάθεσή σας στο χωρισμό σας με την κατηγορούμενη και σε καβγά σας. Είχατε πει ότι έφυγε και πήγε σε ξενοδοχείο. Συνδέετε αυτά τα γεγονότα με τους θανάτους;
Δασκαλάκης: Πλέον ναι…..

Εισαγγελέας: Από τον Σεπτέμβριο του 20 που γεννήθηκε η Ίριδα μέχρι που πέθανε μένατε κάθε βράδυ στο σπίτι
Δασκαλάκης: Ναι, γύρναγα αργά δούλευα σε μεταφορική.

Εισαγγελέας: Υπήρχε περίπτωση το παιδί 12 ώρες να κοιμάται και να μην ελεγχθεί;
Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση, καταρχήν θα έμπαινα εγώ σίγουρα όταν γύρναγα και ξύπναγε και η κατηγορουμένη. Το πολύ να περνάγανε πέντε ώρες, το πολύ χωρίς να ελεγχθεί….

Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή ότι γίνονταν τακτικός έλεγχος του παιδιού στο δωμάτιο;
Δασκαλάκης: Και από την κατηγορουμένη, ναι, απ’ όσο ξέρω.

Εισαγγελέας: Γιατί να αφήσει το πανάκι μέσα στη κούνια η κατηγορουμένη αν αυτή του το είχε τοποθετήσει στο στόμα – όπως λέει η δικογραφία -και το παιδί να πεθάνει από ασφυξία; Θέλω να μου πείτε αν θα μπορούσε η κατηγορουμένη να δει τις κηλίδες αίματος το πρωί; Θέλω να μου πείτε τις συνθήκες φωτισμού ….
Δασκαλάκης: Ήταν σκοτάδι στο δωμάτιο αυτό το πρωί. Δεν άνοιγαν τα πατζούρια, ούτε το φως γιατί θα ξυπνούσε η Τζωρτζίνα, ένα φωτάκι υπήρχε.

Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι η κατηγορούμενη γονάτισε και έκλαιγε στη κούνια της Ίριδας γοερά και ότι εσείς εντοπίσατε το πανάκι πρώτα. Τι έκανε εκείνη όταν σας είδε με το πανάκι; Σταμάτησε να κλαίει;
Δασκαλάκης: Κατευθείαν.

Εισαγγελέας: Το πανάκι θα μπορούσε να βρεθεί εκεί που το βρήκατε από μια απότομη κίνηση του παιδιού ή από ένα χέρι ανθρώπου;
Δασκαλάκης: Όταν σήκωσε το παιδί από τη κούνια η αδελφή της κατηγορούμενης, η Δήμητρα, μπορεί να τράβηξε τα παπλώματα για να το σηκώσει και μπορεί το πανάκι να βρέθηκε σε εκείνη τη μεριά. Αυτό όμως είναι μια εικασία….

Πρόεδρος: Βάσει της κατάθεσης της αδελφής το παιδί ήταν ξεσκέπαστο…
Δασκαλάκης: Για αυτό είπα εικασία.

Εισαγγελέας: Πως αντέδρασε η κατηγορούμενη μόλις βρήκατε το πανάκι;
Δασκαλάκης: Σταμάτησε να κλαίει, ξαφνιάστηκε. Κοιταχτήκανε με την αδελφή της.

Εισαγγελέας: Μια άλλη εκδοχή της κ. Τσιόλα ήταν το πανάκι χρησιμοποιήθηκε για σκούπισμα υγρού. Σας είπε ποτέ η κατηγορουμένη ότι με αυτό το πανάκι «σκούπισα το στόμα του μωρού»;
Δασκαλάκη: Ξεκάθαρα όχι.

Εισαγγελέας: Ποια ήταν η ψυχολογική κατάσταση της κατηγορούμενης και αφού έχετε βρει το πανάκι; Την απασχολούσε ο θάνατος της Ίριδας ή αποκατάσταση της σχέσης σας;
Δασκαλάκης: Ήταν πολύς κόσμος στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν όλη την ημέρα στα πατώματα, υπήρχαν όμως ώρες που μπορεί να ξέσπαγε. Έμαθα μετά ότι έπαιρνε τη θεια μου τηλέφωνο και της έλεγε «πείτε του Μάνου να μείνει».

Εισαγγελέας: Γιατί σας είπε να ζητήσετε το πανάκι πίσω από την ιατροδικαστή; Σας έκανε κάποια εντύπωση αυτό;
Δασκαλάκης: Μου είπε ότι κάνανε κάτι στο πανάκι, δεν έδωσα καμία σημασία, είχα το παιδί στο νοσοκομείου. Το μυαλό της ήταν αλλού εκείνη την περίοδο, για παράδειγμα ενώ η Τζωρτζίνα ήταν στη ΜΕΘ του Ρίου εκείνη μου ζητούσε να τη ξεμπλοκάρω για να κάνει ανάρτηση. ….

Εισαγγελέας: Μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας ζητεί νεκροψία από τη Τσιόλα. Γιατί τέτοια εμμονή;
Δασκαλάκης: Λόγω της ιατροδικαστικής με τη Μαλένα δεν είχαμε καμία εμπιστοσύνη στην ιατροδικαστική Αθηνών, ήταν κυρίως δική μου επιθυμία.

Εισαγγελέας: Πάμε στη Μαλένα. Το Μάρτιο του 2019 ποια ήταν η κατάσταση στην οικογένεια σας, οπότε και η Μαλένα εμφανίζει λευχαιμία πως ήταν η σχέση σας;
Δασκαλάκης: Ήταν συγκρουσιακή σχέση. Εκείνο το διάστημα δεν είχαμε όμως ένονους καυγάδες. Επειδή είχε προηγηθεί η εξωσυζυγική μου σχέση και είχα πέσει και εγώ πάνω της για να κερδίσω πάλι την εμπιστοσύνη της.

Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι είχε εμμονή με εσάς. Πως εκδηλώνονταν αυτή συμπεριφορά;
Δασκαλάκης: Για παράδειγμα έβγαινα με φίλους, μου έκανε 500 ερωτήσεις, είχε μούτρα, έπαιρνε το κινητό μου και το έψαχνε. Έμαθα μετά το θάνατο, τη δολοφονία του παιδιού, ότι αυτή έτρεχε στις χαρτορίχτρες για να δει τι κάνω εγώ και ενώ είχε φύγει το παιδί από τη ζωή. Ήταν παρορμητική και πάντα ήθελε να επικρατεί το δικό της.

Εισαγγελέας: Στο νοσοκομείο ήταν τρυφερή με το παιδί;
Δασκαλάκης: Ναι ήταν καταπάνω του.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν καταθέσεις που λένε τα αντίθετα.
Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση, ήταν πάνω στο παιδί.

Εισαγγελέας: Τι ακριβώς σας είπε για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού;
Δασκαλάκης: Ότι πετάχτηκε το παιδί στον ύπνο του, έβγαλε ένα «α» και έπεσε πίσω.

Εισαγγελέας: Σας είπε ότι δεν έβρισκε τους γιατρούς; Σας είπε για καθυστέρησή τους;
Δασκαλάκης: Όχι μου είπε πως τους βρήκε, πως ήταν σε άλλο δωμάτιο και πήγαν. Για καθυστερήσεις τα είπε μετά στις καταθέσεις της. Υπήρχαν παντού γιατροί και νοσηλεύτριες.

Η εξέταση συνεχίζεται.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού ζήτησε ο Εισαγγελέας

Την αθώωση λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη κατηγορία για απόπειρα βιασμού που βαρύνει τον Πέτρο Φιλιππίδη, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανδρέας Καραφλός.

Και για τη δεύτερη υπόθεση, ο κ. Καραφλός ανέφερε πως πάσχει από πλήρη έλλειψη αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων, όπως θα ήταν μια ιατροδικαστική έκθεση.

Κατά τον Εισαγγελέα η κατάθεση της δεύτερης καταγγέλλουσας χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είπε πως σε αυτή τη δεύτερη υπόθεση που βαρύνει τον Φιλιππίδη, δεν έχουμε απλώς «πλείστες αμφιβολίες» αλλά έχουμε «πλέον των πλείστων αμφιβολιών», συμπληρώνοντας πως «τα πράγματα είναι χειρότερα εδώ, σε σχέση με την πρώτη υπόθεση».

Όπως ανέφερε, «Και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν το πανηγυρικό στοιχείο για την απόδειξη: ιατροδικαστική έκθεση», ενώ τόνισε πως ουσιαστικά όλη η υπόθεση είναι δύο καταθέσεις, αυτές των δύο γυναικών.

«Αν τις δεχθείτε ως ακριβείς, αδιαμφισβήτητες τότε καταδικάστε!» είπε στους δικαστές.

Και σε αυτήν την καταγγελία, ο Εισαγγελέας εντόπισε 26 αντιφάσεις και σοβαρά θέματα στους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας. Αναφερόμενος σε ένα προς ένα, ο κ. Καραφλός έδωσε μεγάλη έμφαση στο ότι η καταγγέλλουσα δεν έχει προσδιορίσει σε ποιο από τα αυτοκίνητα του Φιλιππίδη έγινε η απόπειρα, κάτι που θα έλυνε πολλά ζητήματα σχετικά με το κεντρικό κλείδωμα και άλλα.

«Δεν ξέρουμε τι αυτοκίνητο είχε. Πως θα δικάσεις χωρίς τον τόπο του εγκλήματος; Πως θα δικάσουμε; Πως θα ελέγξουμε; Τι είμαστε; Κρεοπώληδες;» σημείωσε, ενώ λίγο αργότερα ανέφερε: «Εδώ πέρα, τις λεπτομέρειες ψάχνουμε για να δικάσουμε ή να αθωώσουμε. Πως να καταδικάσουμε; Γιατί το θέλουν τα κανάλια; Εγώ δεν λειτουργώ έτσι» υπογράμμισε.

Άλλο σοβαρό θέμα που εντόπισε ο Εισαγγελέας αφορά στον τόπο του εγκλήματος στο Ψυχικό, που η καταγγελουσα τον αναφέρει ως αδιέξοδο χωματόδρομο αλλά και ως οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Καραφλό, η ώρα και το σημείο του συμβάντος, απέναντι από το σπίτι του κατηγορούμενου «δεν στέκεται». Όπως ανέφερε: «Τέτοιας μορφής βία σε κοινή θέα, απέναντι από το σπίτι του, δεν στέκει στην κοινή λογική. Παραβιάζουμε ανοικτές πόρτες».

Σε άλλο σημείο ο Εισαγγελέας τόνισε επικαλούμενος πάντα την καταγγέλλουσα, ότι οι αντιδράσεις της, αφού ξέφυγε από τον κατηγορούμενο, δεν συνάδουν με κάτι τόσο σοβαρό.

«Είχε κινητό μαζί της. Βγαίνεις από το αυτοκίνητο. Βγάλε μια φωτογραφία του αυτοκινήτου να την έχουμε να τον πιάσουμε τον λεβέντη. Όταν δηλαδή είναι γνωστός ο βιαστής δεν κάνουμε τίποτα; Άμα γίνονται τέτοια πράγματα πάμε στην Αστυνομία», ανέφερε, ενώ επισήμανε πως το ίδιο βράδυ η καταγγέλλουσα έπαιξε σε παράσταση, πως δεν έγραψε τίποτα στο ημερολόγιο της και δεν ενημέρωσε τους δικούς της.

Και σε αυτήν την υπόθεση ο κ. Καραφλός είπε πως δεν διακρίνει εικόνα βιαστή στον κατηγορούμενο. «Η όλη του σεξουαλική εικόνα όπως μας τον παρουσιάζει η καταγγέλλουσα είναι ότι βρίσκεται σε έκσταση με κλειστά μάτια και αυνανίζεται. Ο κατηγορούμενος αρέσκεται στην αυτοικανοποίηση, με την  φαντασίωση ότι η γυναίκα φωνάζει. Δεν παραπέμπει σε βιαστή αλλά σε κάποιον που αρέσκεται να αυνανίζεται με την εικόνα μίας εξαρτημένης, παγιδευμένος γυναίκας» τόνισε.

Ο Εισαγγελέας παρότρυνε το δικαστήριο να ασχοληθεί στη διάσκεψή του με το «τι λένε και οι δύο καταγγέλουσες στο ΣΕΗ, τι αλλαγές έχουν γίνει στην συνέχεια». «Δώστε πολλή προσοχή! Ούτε με την μία ούτε με άλλη καταγγέλλουσα έγιναν έτσι τα πράγματα» ανέφερε.

Κλείνοντας την αγόρευσή του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα του συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνερ, με αφορμή τις καταγγελίες του meToo, ο Εισαγγελέας παρότρυνε «να δούμε και τα προβλήματα που δημιουργεί».

AΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά δίκη «μαμούθ» στη Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για 553 κλοπές

Ένα μοναδικό περιστατικό εκδίκασης αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη (01.07.2025) στη Θεσσαλονίκη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα εξετάσει 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για εκατοντάδες κλοπές.

Οι 117 φέρεται ανήκουν σε 14 διαφορετικές συμμορίες και φαίνεται πως είχαν ρημάξει από το 2020 μέχρι το 2024 όλη την Θεσσαλονίκη. Οι 57 από αυτούς είναι προφυλακισμένοι και κατηγορούνται ,μεταξύ άλλων, για 152 διαρρήξεις και 315 κλοπές αυτοκινήτων.

Η λεία τους φτάνει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η αρχή του τέλους για τις συμμορίες φαίνεται πως έγινε όταν μέλη σήκωσαν χρηματοκιβώτιο από σπίτι που περιείχε 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Τότε ακριβώς ξεκίνησε και η έρευνα σε βάρος τους, αναφέρει η ΕΡΤ.

thessaloniki kathgoroumenoi klopes

Η δικογραφία φτάνει τις 20.000 σελίδες ενώ οι μάρτυρες είναι γύρω στους 300. Λόγω των πολλών κατηγορούμενων η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετό καιρό αν και βιάζονται να την ολοκληρώσουν για να προλάβουν το 12μηνο της προφυλάκισης.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:18

thessaloniki kathgoroumenoi klopes

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Τζήμας, μαζί με επιτελείς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, επισκέφθηκαν ήδη το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με σκοπό να εξετάσουν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της δίκης.

Αστυνομικοί

Πέρα από αυτό έλεγξαν και τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν λόγω τον μεγάλο αριθμό κατηγορούμενων.

NEWSIT

Ξεκινά δίκη «μαμούθ» στη Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για 553 κλοπές

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μέγαρα: 37χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του, την αδελφή του και τον θείο του – Είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική

Σε κατάσταση αμόκ ένας 37χρονος άνδρας στα Μέγαρα μαχαίρωσε το πρωί της Τρίτης (01.07.2025) σχεδόν όλη την οικογένειά του. Θύματα της επίθεσης είναι η 71χρονη μητέρα του, η αδελφή του αλλά και ο θείος του.

Η αιματηρή επίθεση έγινε στον Πευκενέα Μεγάρων μέσα σε σπίτι, λίγα λεπτά πριν τις 09:00 το πρωί. Ο δράστης που φέρεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, για άγνωστο –μέχρι στιγμής- λόγο, επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο στους συγγενείς του με αποτέλεσμα τα θύματα να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας.

Ο θείος του φέρεται πως τραυματίστηκε ελαφριά ενώ οι 2 γυναίκες φέρουν πιο σοβαρά τραύματα.

Ο 37χρονος συνελήφθη από την πρώτη στιγμή και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα των Μεγάρων.

Από την έρευνα αποδείχθηκε πως στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

NEWSIT

Μέγαρα: 37χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του, την αδελφή του και τον θείο του – Είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ