Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Νόμπελ Ειρήνης: Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί βραβεύεται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. H Ναργκίς Μοχαμαντί βραβεύτηκε για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν.

H Ναργκίς Μοχαμαντί βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και για τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Όπως αναφέρει η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ, «ο γενναίος αγώνας της ήρθε με τεράστιο προσωπικό κόστος». Συνολικά, το καθεστώς την συνέλαβε 13 φορές, την καταδίκασε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώματα. Η κ. Μοχαμάντι βρίσκεται ακόμη στη φυλακή. Τον Σεπτέμβριο του 2022 μια νεαρή Κούρδισσα, η Μάχσα Αμινί, δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την ιρανική αστυνομία ηθών. Η δολοφονία της πυροδότησε τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν από τότε που ήρθε στην εξουσία το 1979.

Με το σύνθημα «Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία», εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταπίεση των γυναικών από τις αρχές. Το καθεστώς κατέστειλε σκληρά τις διαδηλώσεις: περισσότεροι από 500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Χιλιάδες τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών που τυφλώθηκαν από πλαστικές σφαίρες που έριξε η αστυνομία. Τουλάχιστον 20 000 άτομα συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από το καθεστώς.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1710218490299170927&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fnompel-eirinis-stin-irani-nargkis-moxamanti%2F3876207%2F&sessionId=dd94b31959da82766b62e7307f4e8c600a917a32&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

Η πορεία της

Στη δεκαετία του 1990, ως νεαρή φοιτήτρια φυσικής, η Νάργκες Μοχαμάντι είχε ήδη διακριθεί ως υπέρμαχος της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε ως μηχανικός καθώς και ως αρθρογράφος σε διάφορες μεταρρυθμιστικές εφημερίδες. Το 2003 ασχολήθηκε με το Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τεχεράνη, έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί.

Το 2011, η Μοχαμάντι συνελήφθη για πρώτη φορά και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για τις προσπάθειές της να βοηθήσει φυλακισμένους ακτιβιστές και τις οικογένειές τους. Δύο χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωσή της με εγγύηση, η κ. Μοχαμάντι συμμετείχε σε μια εκστρατεία κατά της χρήσης της θανατικής ποινής.

Το Ιράν είναι από καιρό μεταξύ των χωρών που εκτελούν το υψηλότερο ποσοστό των κατοίκων τους ετησίως. Μόνο από τον Ιανουάριο του 2022, περισσότεροι από 860 κρατούμενοι έχουν τιμωρηθεί με θάνατο στο Ιράν. Ο ακτιβισμός της κατά της θανατικής ποινής οδήγησε στην εκ νέου σύλληψη της Μοχαμάντι το 2015 και σε ποινή επιπλέον ετών πίσω από τοίχους. Με την επιστροφή της στη φυλακή, άρχισε να αντιτίθεται στη συστηματική χρήση βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας κατά των πολιτικών κρατουμένων, ιδίως των γυναικών, που ασκείται στις ιρανικές φυλακές. Το περσινό κύμα διαμαρτυριών έγινε γνωστό στους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν μέσα στη διαβόητη φυλακή Evin στην Τεχεράνη. Για άλλη μια φορά, η κ. Μοχαμάντι ανέλαβε την ηγεσία. Από τη φυλακή εξέφρασε την υποστήριξή της στους διαδηλωτές και οργάνωσε δράσεις αλληλεγγύης μεταξύ των συγκρατουμένων της. Οι σωφρονιστικές αρχές απάντησαν επιβάλλοντας ακόμη αυστηρότερους όρους. Απαγορεύτηκε στην κ. Μοχαμάντι να δέχεται κλήσεις και επισκέπτες. Ωστόσο, κατάφερε να βγάλει λαθραία ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times για την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί. Το μήνυμα ήταν: «Όσο περισσότεροι από εμάς κλειδώνονται, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε». Από την αιχμαλωσία, η κ. Μοχαμάντι βοήθησε να διασφαλιστεί ότι οι διαμαρτυρίες δεν έχουν υποχωρήσει.

Η Νορβηγική Ακαδημία των Νόμπελ αναφέρει:

Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι γυναίκα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μαχήτρια της ελευθερίας. Απονέμοντάς της το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει τον θαρραλέο αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Ιράν. Το φετινό Βραβείο Ειρήνης αναγνωρίζει επίσης τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που, κατά το προηγούμενο έτος, διαδήλωσαν κατά των πολιτικών διακρίσεων και καταπίεσης του θεοκρατικού καθεστώτος που στοχεύουν τις γυναίκες. Μόνο αγκαλιάζοντας ίσα δικαιώματα για όλους μπορεί ο κόσμος να επιτύχει την αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών που ο Alfred Nobel προσπάθησε να προωθήσει. Το βραβείο στον Ναργκίς Μοχαμαντί ακολουθεί μια μακρά παράδοση στην οποία η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ έχει απονείμει το Βραβείο Ειρήνης σε όσους εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Αυτές είναι σημαντικές προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολά

Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολά στοίχισε χθες Τετάρτη τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα ανησυχίας για το ξέσπασμα πολέμου με το Ισραήλ, ενώ αναμένεται σήμερα ομιλία του ηγέτη του σιιτικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολά αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Χθες βράδυ, το λιβανικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι «το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450».

Το νέο κύμα εκρήξεων ακολούθησε τη σειρά επιθέσεων της προηγουμένης και την ταυτόχρονη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ πως οι στόχοι του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται και συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου είναι στην πράξη καθημερινές οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να φύγουν και στις δύο πλευρές της μεθορίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι.

Στη Βηρυτό, ασύρματοι εξερράγησαν ταυτόχρονα χθες σε νότια προάστια, τη στιγμή που γίνονταν οι κηδείες τεσσάρων μελών της Χεζμπολά τα οποία έχασαν τη ζωή τους την προηγουμένη εξαιτίας εκρήξεων βομβητών, ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Οι νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους στις κηδείες και πολλοί έσπευσαν να καλυφθούν.

Προχθές Τρίτη, οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί το ισλαμιστικό κίνημα, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 ως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο στα σύνορα, για να υποστηρίξει τη Χαμάς, όπως τονίζει.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα απολύτως σχόλιο δημόσια για τις εκρήξεις, που βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου.

Σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ της κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz, οι εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού κινήματος έχουν πλέον φέρει «το Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, ο Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, εκτίμησε πως οι επιθέσεις αυτές προμηνύονται ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή στη Χεζμπολά δήλωσε στο AFP ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ανήκαν σε παρτίδα που εισήχθη πρόσφατα» από το κίνημα και αποτελείτο «από 1.000 συσκευές».

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που διενεργείται από τις λιβανικές αρχές, οι συσκευές αυτές είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες τοποθετημένες πλάι στις μπαταρίες τους», δήλωσε πηγή στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός του Middle East Institute, εκτίμησε μέσω X ότι «η Μοσάντ», η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, «παρεισέφρησε στην αλυσίδα εφοδιασμού» της Χεζμπολά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή, για να συζητήσει τη σειρά εκρήξεων στον Λίβανο.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε χθες τις «επιθέσεις» με τη χρήση παγιδευμένων βομβητών, εκφράζοντας την «μεγάλη ανησυχία» του για την κατάσταση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «θορυβημένος» καλώντας να αποφευχθεί περαιτέρω «κλιμάκωση», ενώ η Ουάσιγκτον επίσης προειδοποίησε εναντίον κάθε «κλιμάκωσης».

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως ευθύνεται και για τη νέα σειρά εκρήξεων στον Λίβανο κάνοντας λόγο περί «απειλής» για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, διαμηνύοντας πως θα εγγυηθεί οι εκτοπισμένοι πολίτες του να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά.

Οι βασικοί διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ως τώρα ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», και στον βορρά και στον νότο, και «το καθήκον μας είναι σαφές: να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά σώων στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ. Τις δηλώσεις του λίγο ως πολύ επανέλαβαν, σε χωριστές τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε επίσκεψη στο Κάιρο, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και της Χαμάς να επιδείξουν την «πολιτική βούληση» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά τους, αντιπρόσωποι της αμερικανικής, της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της βρετανικής διπλωματίας θα συναντηθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την κατάσταση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος συνεχίζεται στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ακόμη ενός σχολείου που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων, σε συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας (βόρεια).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, υποστηρίζοντας πως μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το σχολείο για να «σχεδιάζουν και να διαπράττουν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Χθες η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για να «καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες» της Χαμάς και τα «κυκλώματα χρηματοδότησής της», καθώς και σε βάρος «εξτρεμιστών» ισραηλινών εποίκων που διέπραξαν «βίαιες ενέργειες» σε βάρος παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 349η ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Πελικό και στις ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε γυναίκες, τις βίαζε και τις βιντεοκοπούσε

Ένας πρώην πράκτορας της CIA καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος τουλάχιστον 20 γυναικών τις οποίες νάρκωνε και φωτογράφιζε παρά τη θέλησή τους.

Ο 48χρονος Μπράιαν Τζέφρι Ρέιμοντ παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2023 την ενοχή του για την νάρκωση 4 γυναικών. Ο πρώην πράκτορας της CIA, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος περισσότερων από 20 γυναικών, με 6 από τις οποίες συνευρέθηκε χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι είχε ναρκώσει 28 γυναίκες και στη συνέχεια τις είχε γδύσει και βιντεοσκοπήσει ή φωτογραφήσει εν αγνοία τους. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, ο πρώην πράκτορας είχε προσπαθήσει να καταστρέψει τις εικόνες αυτές και αφού μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν εναντίον του.

Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν κατά την τελευταία του αποστολή του στο Μεξικό τον Μάιο του 2020, όταν μια γυμνή γυναίκα ζήτησε βοήθεια φωνάζοντας από το μπαλκόνι κτιρίου στην πρωτεύουσα.

Τα γεγονότα αυτά έγιναν από το 2006 ως το 2020 σε πολλές χώρες. Ο Μπράιαν Τζέφρι Ρέιμοντ είχε υπηρετήσει στο Μεξικό και στο Περού, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο 48χρονος έπειθε γυναίκες που γνώριζε στο Tinder και σε άλλες εφαρμογές γνωριμιών να τον επισκεφτούν στο διαμέρισμά του που νοίκιαζε μέσω της Αμερικανικής κυβέρνησης μέσα στο οποίο νάρκωνε τα θύματά του. Μόλις εκείνες έχαναν τις αισθήσεις τους, «έστηνε» τα σώματά τους σε διάφορες πόζες, τα φωτογράφιζε και στη συνέχεια ασελγούσε σε αυτά.

Η καταδίκη του Raymond έρχεται εν μέσω υπολογισμού για σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα ότι ένας άλλος βετεράνος αξιωματικός της CIA αντιμετώπισε κατηγορίες επειδή φέρεται να σήκωσε τη φούστα μιας συναδέλφου και να τη φίλησε με τη βία κατά τη διάρκεια ενός πάρτι υπό την επήρεια μέθης στο γραφείο στη Βιρτζίνια.

Ακόμα ένας άλλος πρώην υπάλληλος της CIA – ασκούμενος αξιωματικός – πρόκειται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα τον επόμενο μήνα, με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε μια γυναίκα στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Langley, της Βιρτζίνια. Αυτή η υπόθεση ενθάρρυνε πολλές  γυναίκες να προσέλθουν στις αρχές και στο Κογκρέσο με δικές τους αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις, ανεπιθύμητα αγγίγματα και αυτό που υποστηρίζουν είναι οι προσπάθειες της CIA να τις φιμώσει.

NEWSIT

Υπόθεση Πελικό και στις ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε γυναίκες, τις βίαζε και τις βιντεοκοπούσε

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους: Tι αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν

Την απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, σε στάσεις λεωφορείων, ζωολογικούς κήπους και άλλα παρόμοια σημεία.

Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για ένα υγειές περιβάλλον σε βασικούς υπαίθριους χώρους, ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι στην ΕΕ, ιδίως τα παιδιά και οι νέοι.

Στους εξωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες, υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών και στάσεις και σταθμοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η Κομισιόν προτείνει αυστηρότερους κανόνες και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είτε περιέχουν νικοτίνη, είχε όχι», σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του παθητικού καπνίσματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως σημαντικά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύουν τη διεθνή συνεργασία για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των μέτρων που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θα παράσχει στήριξη, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και 80 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon, για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης καθώς και της πρόληψης του εθισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης μία εργαλειοθήκη πρόληψης για τη στήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.

Δείτε ΕΔΩ το προσχέδιο της Κομισιόν

NEWSIT

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους προτείνει η Κομισιόν – Tι αναφέρει το προσχέδιο

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ