Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Γιατί αναμένεται να συνεχισθεί η αστάθεια στις τιμές φυσικού αερίου

Θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου και το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών.

Καθώς η περίοδος θέρμανσης τις επόμενες μήνες στην Ευρώπη, η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί σιγά-σιγά στην ήπειρο και μένει να δει κανείς τι θα γίνει με τις τιμές. Οι χώρες είναι καλά προετοιμασμένες για πιθανές εμπλοκές στην προμήθεια, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι κατά 93% πλήρεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν για έντονες διακυμάνσεις των τιμών. «Παρά τα υψηλά αποθέματα της ΕΕ, η πρόβλεψή μας για τις τιμές δείχνει υψηλές τιμές μέχρι το 2024 και το 2025», γράφουν οι Bjarne Schieldrop και Ole Rodahl Hvalbye από τη σουηδική τράπεζα SEB.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, το οποίο καθορίζει την τάση για το ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών, βρίσκεται σήμερα σχεδόν στα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Στις αρχές του έτους, βρισκόταν ακόμη περίπου στα 32 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 16% από τότε.

Οι αναλυτές του Bloomberg αναμένουν ένα εύρος μεταξύ 35 και 40 ευρώ ανά MWh για την περίοδο θέρμανσης. Η αναλύτρια της UBS, Nayoung Kim, γράφει σε σχόλιο αγοράς ότι αναμένει η τιμή να διαμορφωθεί στα χαμηλά επίπεδα των 40 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στους γεωπολιτικούς κινδύνους. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αντιδρούν πολύ ευαίσθητα ακόμη και στις μικρότερες διαταραχές της παραγωγής, ακόμη και αν αυτές δεν επηρεάζουν άμεσα τις προμήθειες στην Ευρώπη.

Το 2021, δηλαδή πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Σχεδόν το 30 τοις εκατό των προμηθειών προέρχεται τώρα από τη Νορβηγία.

Οι ναυτιλιακές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ έχουν επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Αντιπροσώπευαν σχεδόν το 20% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι.

Εμπόριο LNG: οι αγορές φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες

Ωστόσο, η Ευρώπη ανταγωνίζεται με τους πελάτες της Ασίας για αυτές τις παραδόσεις πλοίων LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Οι αγορές φυσικού αερίου που κάποτε ήταν περιφερειακές γίνονται ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένες μέσω του εμπορίου LNG, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα προβλήματα εφοδιασμού στην άλλη άκρη του κόσμου γίνονται πρόβλημα για τους Ευρωπαίους.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από την Ασία συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Commerzbank Barbara Lambrecht, η ασιατική ζήτηση για εισαγωγές αυξήθηκε κατά 10% πέρυσι και παρόμοια αύξηση αναμένεται και για το τρέχον έτος. Αυτό αποτελεί «σημαντικό παράγοντα στήριξης για την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου», γράφει η ίδια.

Σύμφωνα με την Lambrecht, η Κίνα και η Ινδία είναι οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από την άνω του μέσου όρου ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη κατά το τρέχον έτος.

Συνεπώς, η Lambrecht πιστεύει ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι αρκετά χαλαρή προς το παρόν, εν μέρει λόγω της ισχυρής προσφοράς. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών Bloomberg, οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που ταξιδεύουν στις θάλασσες και αναζητούν αγορά πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι συνήθως.

Ωστόσο, υπάρχει τώρα η απειλή διακοπών από τη Νορβηγία: Στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε εκεί μια περίοδος συντήρησης, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία θα είναι περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από τις συνήθεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο βαθμός στον οποίο οι διακοπές στην προμήθεια από τη Νορβηγία επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν ήδη εμφανής στις αρχές Ιουνίου. Τότε, απροσδόκητες διακοπές στη νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου προκάλεσαν εκτόξευση της τιμής κατά 13% μέσα σε μία ημέρα.

Σε αντίθεση με τις διακοπές τον Ιούνιο, η επερχόμενη περίοδος συντήρησης δεν προκαλεί έκπληξη. Επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι των διακυμάνσεων των τιμών είναι ιδιαίτερα υψηλοί αυτή τη φορά, προειδοποιεί η Florence Schmit, Ευρωπαία στρατηγικός σύμβουλος ενέργειας της Rabobank.

«Οποιαδήποτε απόκλιση από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και συνεπώς και στις τιμές της αγοράς, ειδικά φέτος», δήλωσε στο Bloomberg.

Η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία

Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έχει ήδη αντιδράσει έντονα στους γεωπολιτικούς κινδύνους τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές Αυγούστου, η τιμή σκαρφάλωσε σε πάνω από 40 ευρώ ανά MWh, το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Αιτία ήταν η προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ. Εκεί βρίσκεται ένα σημαντικό σημείο τροφοδοσίας φυσικού αερίου.

Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να αξιοποιήσουν άλλες πηγές φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 14% των εισαγωγών φυσικού αερίου εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία το 2023.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία αντικατέστησε μάλιστα τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγέας φυσικού αερίου για την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το ήμισυ του ρωσικού φυσικού αερίου για την ΕΕ ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Υπάρχει ακόμη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά πρόκειται να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ακόμη και μετά τη λήξη της συμφωνίας. Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας.

«Εάν διακοπούν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία θα αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα», λέει η Νατάσα Φίλντινγκ, αναλύτρια φυσικού αερίου στο πρακτορείο τιμών εμπορευμάτων Argus, αναφερόμενη στις κύριες χώρες-καταναλωτές. Οι περιφερειακοί προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο και έχουν δημιουργήσει εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού. Ωστόσο, θα γινόταν πιο ακριβή γι’ αυτούς η προμήθεια αερίου από τη Δύση.

NEWSIT

Ενέργεια: Γιατί αναμένεται να συνεχισθεί η αστάθεια στις τιμές φυσικού αερίου

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» Μερτς σε όλη τη Ευρώπη: Ο επενεξοπλισμός θα προχωρήσει με περικοπές στην υγεία και φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις

Διπλό πακέτο παρεμβάσεων προωθεί ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία προκειμένου να «τρέξει» επενδυτικό πακέτο – μαμούθ στην άμυνα και τις υποδομές 318 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Το πρώτο σκέλος του πακέτου Μερτς για τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού (τόσο από το δημόσιο, όσο και -προσοχή!- από τον ιδιωτικό τομέα) της Γερμανίας (χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει ο επανεξοπλισμός της ΕΕ) αφορά τη μεταρρύθμιση της υγείας -ακολουθώντας τη «σύσταση» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (τον οποίο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο) και το δεύτερο τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Στόχος της πρώτης παρέμβασης Mερτς (δηλαδή των περικοπών στην υγεία) είναι η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, ενώ στόχος της δεύτερης (μείωση φόρων για την επιχειρήσεων) είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ο καγκελάριος Μερτς, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουλίου 2025 (μια μέρα μετά την επίσκεψη Ρούτε στη γερμανική πρωτεύουσα) στην ολομέλεια της Bundesrat (σ.σ. του ομοσπονδιακού συμβουλίου όπου εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας) συνέδεσε τις επενδύσεις για την άμυνα και τις υποδομές στη Γερμανία, μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης το Μάρτιο του 2025 -κεντρικό σημείο της οποίας ήταν το ξεχείλωμα του φρένου χρέους προς χάρη της απεριόριστης αύξησης των αμυντικών δαπανών, σε κοινή «γραμμή» με την μετέπειτα (Ιούνιος 2025) αύξηση του ορίου των αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο 5% έως το 2035 (αντί του 2%) με τις δύο προαναφερθείσες παρεμβάσεις:

  1. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση επιπλέον δημοσιονομικών πόρων για χάρη της αύξησης των δημόσιων αμυντικών δαπανών, ελαχιστοποιώντας το δημόσιο δανεισμό.
  2. Οι μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων παράλληλα με τους «ποταμούς» κρατικού χρήματος τα οποία έχει προγραμματίσει η γερμανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Μερτς από το βήμα του Bundesrat (το οποίο -υπενθυμίζεται- πως είχε ψηφίσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στις 21 Μαρτίου 2025) ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το νέο σχέδιο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, το οποίο συζητήσαμε στην Ομοσπονδιακή Βουλή αυτή την εβδομάδα, προβλέπει επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και της επένδυσης στην άμυνά μας».

Και συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας πως «ο προβλεπόμενος όγκος όλων των επενδυτικών δαπανών φέτος ανέρχεται σε περίπου 116 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ήδη 40 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα επενδύσουμε επίσης επιπλέον 200 δισεκατομμύρια στην άμυνα και 1,4 δισεκατομμύρια είναι διαθέσιμα στο δεύτερο κυβερνητικό σχέδιο για το 2025 μόνο για την πολιτική προστασία και την προστασία του πληθυσμού».

O Μερτς ξεκαθάρισε πως «αυτές οι επενδύσεις για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό της ο χώρας μας είναι αναγκαίες, μάλιστα έχουν καθυστερήσει».

«Εξίσου», σημείωσε, αμέσως μετά πως είναι κάτι άλλο «σαφές»: «Είναι ένα μεγάλο δάνειο που παίρνουμε στη γενιά των παιδιών και των εγγονών μας σε αυτή τη χώρα».

Χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για …παρερμηνείες για το πώς και ποιός θα πληρωθεί αυτό το δάνειο του κράτους (πολλώ δε μάλλον που τις τελευταίες μέρες σημειώνεται αύξηση στις αποδόσεις -και- των γερμανικών κρατικών ομολόγων) για τις επενδύσεις στην ασφάλεια (σ.σ. για την στρατιωτική άμυνα της Γερμανίας) και τον «εκσυγχρονισμό», ο Γερμανός καγκελάριος εξήγησε πως «αποτελεί υποχρέωση για όλους μας να προχωρήσουμε στο μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».

NEWSIT

«Σήμα» Μερτς σε όλη τη Ευρώπη: Ο επενεξοπλισμός θα προχωρήσει με περικοπές στην υγεία και φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Παράταση μέχρι τις 21 Iουλίου

Παράταση μίας εβδομάδας στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2025 αποφάσισε η ΑΑΔΕ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η καταληχτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθίσταται η 21η Ιουλίου 2025 αντί της 15ης Ιουλίου 2025.

Η ΑΑΔΕ έλαβε υπόψη δυσχέρειες και καθυστερήσεις στο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, για την διευκόλυνση των φορολογουμένων παρέχεται επιπλέον χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 313.000 δηλώσεις νομικών προσώπων, έναντι 338.000 δηλώσεων πέρυσι. Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα των περσινών δηλώσεων, απομένουν λιγότερο από 25.000 δηλώσεις προς υποβολή.

Αντίστοιχα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 6.413.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.543.853 πέρυσι.

Με δεδομένο ότι ο ημερήσιος αριθμός υποβολής δηλώσεων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 10.600 δηλώσεις στα νομικά πρόσωπα και τις 80.000 στα φυσικά πρόσωπα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται, επαρκεί για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

NEWSIT

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Παράταση μέχρι τις 21 Iουλίου

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών χωρίς ταυτότητα

Με περισσότερη ευκολία θα γίνεται πλέον η διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδάριθμου σε ανηλίκους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επεκτείνοντας τη δυνατότητα ψηφιακής έκδοσής τους και σε τέκνα άνω των 12 ετών που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα.

Η επέκταση αυτή αποτελεί συνέχεια των δράσεων της ΑΑΔΕ για την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους και διευκολύνει σημαντικά γονείς και κηδεμόνες, στις περιπτώσεις που η έκδοση ΑΦΜ, αυτόματα, δεν κατέστη εφικτή λόγω μη ταυτοποίησης της γονεϊκής σχέσης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στις περιπτώσεις αυτές, πλέον είναι εφικτή η έκδοση ΑΦΜ, που αποτελεί τη βάση του Προσωπικού Αριθμού, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εκδοθεί ταυτότητα για τους ανήλικους αυτούς, καθώς ο Προσωπικός Αριθμός έχει πλέον καταστεί υποχρεωτικός για την έκδοση ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει, το 2023, σε αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο έλαβαν ΑΦΜ αυτόματα περισσότεροι από 710.000 ανήλικοι έως 12 ετών, καθώς και ανήλικοι άνω των 12 ετών που δεν είχαν ήδη.

Για τη νέα διαδικασία επισημαίνονται τα εξής:

  • Αφορά ανηλίκους άνω των 12 ετών, κατοίκους ημεδαπής με ελληνική υπηκοότητα που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα, εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει ΑΦΜ αυτόματα.
  • Το αίτημα υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν τρίτο πρόσωπο, με την υποβολή πιστοποιητικού γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης αντί του δελτίου ταυτότητας και των τυχών λοιπών απαραίτητων δικαιολογητικών (Α. 1185/2023).
  • Η υποβολή του αιτήματος γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

NEWSIT

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών χωρίς ταυτότητα

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ