ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Ιβάν… πίσω από τον Γιοβάνοβιτς

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άρχισε η θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πέτυχε δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές για την League Β του Nations League, επικρατώντας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Φινλανδίας με 3-0 και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 2-0.
Μετρώντας πέντε τέρματα ενεργητικό, κανένα παθητικό και θετική εικόνα σε αμφότερες τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, οι Ελληνες διεθνείς, φαίνεται πως απέκτησαν εκ νέου ισχυρό κίνητρο για διάκριση, μετά την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του EURO 2024. Αυτό όμως, που είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού, είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ομάδας. Και αυτό πιστώνεται κατά κύριο λόγο στην επιδραστικότητα του Γιοβάνοβιτς, αλλά και στην ποιότητα χαρακτήρα της συγκεκριμένης «φουρνιάς» ποδοσφαιριστών. Με παραστάσεις και καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των παικτών, αποδεικνύουν πως έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα.
Από τα χρόνια των κορυφαίων διδασκάλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, των αειμνήστων, Βαλερί Λομπανόφσκι και Ρίνους Μίχελς, οι οποίοι ουσιαστικά άλλαξαν την φιλοσοφία στο λαοφιλέστερο των παιχνιδιών, η θετική ψυχολογία των παικτών, αποτελούσε «ακρογωνιαίο λίθο» στο «κτίσιμο» μίας ομάδας. Και από εκείνα τα χρόνια, δηλαδή περίπου μισό αιώνα νωρίτερα, επινοήθηκε και τηρήθηκε «ευλαβικά», ένας «άγραφος νόμος».
Για να επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μία καλή ομάδα, με υψηλές προσδοκίες και προοπτική, πρέπει να βρεις οπωσδήποτε τρεις ποδοσφαιριστές «κλειδιά». Εναν κεντρικό αμυντικό, έναν δημιουργό (σ.σ. το παλιό «δεκάρι») και έναν επιθετικό που βάζει την μπάλα στα δίχτυα.
Και παρά το γεγονός, πως παραμένει άγνωστο εάν ο Σέρβος προπονητής είναι «θιασώτης» αυτού του… αξιώματος, όλα δείχνουν ότι έχει βρει αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ο Γιοβάνοβιτς είχε «πέσει με τα μούτρα στην δουλειά», πολύ πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του και συγκεκριμένα από την ημέρα που «έδωσε τα χέρια» με τον Μάκη Γκαγκάτση, τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος -επίσης- δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του. Γιατί όταν ο Γιοβάνοβιτς δίνει τα χέρια, είναι σαν να έχει υπογράψει το συμβόλαιο του.
Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν, με την βοήθεια των συνεργατών του «κτένισε» την υφήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για όλους τους Ελληνες παίκτες, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού. Παρακολουθούσε διαρκώς το «μεταγραφικό παζάρι» και σχημάτισε πλήρη εικόνα, έτσι ώστε να καταλήξει στην επιλογή της πρώτης αποστολής. Αριστος γνώστης της ψυχολογίας, ο έμπειρος κόουτς, φρόντισε να ενισχύσει το φρόνημα των διεθνών, ενώ παράλληλα έβαλε εαυτόν σε «δεύτερη μοίρα», επισημαίνοντας ότι ο προπονητής σε μία εθνική ομάδα «περισσότερο επιλέγει, παρά προπονεί».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως θα ήταν «τουλάχιστον κακό, για να μην πω κάτι χειρότερο, εάν δεν ήξερα τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σέρβος τεχνικός, έδειξε χωρίς δισταγμό τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Ηταν 4 Απριλίου 1999, όταν στο περιθώριο του ντέρμπι Ηρακλής-Αρης και με αφορμή τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκολσβαία, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο υψώνοντας ένα πλακάτ με την φράση «Στην Ελλάδα κτυπά η καρδιά της καρδιάς μας». Και όπως ήταν λογικό, γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στο «Καυτανζόγλειο» εκείνη την ημέρα…
Επιστρέφοντας σε αμιγώς αγωνιστικό κλίμα, γίνεται αντιληπτό, ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει καταλήξει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στον άξονα των τριών ποδοσφαιριστών, πάνω στους οποίους μπορεί να «κτίσει» την ομάδα. Πρόκειται για τον Κώστα Κουλιεράκη, έναν κεντρικό αμυντικό με εντυπωσιακή ποδοσφαιρική ευφυϊα, εξαιρετικές ικανότητες, σημαντικότερες δυνατότητες και μεγάλη προοπτική για μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου». Ο δεύτερος «πυλώνας», είναι ο Τάσος Μπακασέτας, ένας ποδοσφαιριστής, με άριστη τεχνική κατάρτιση και αντίληψη της χωροταξίας μέσα στο γήπεδο, ο οποίος μπορεί εξ’ ίσου καλά να «φτιάξει» το παιχνίδι, να «μοιράσει» ασιστ και να σκοράρει. Οσον αφορά στο τρίτο μέρος αυτού του άξονα, δεν είναι άλλος από τον -τρόπον τινά- ελληνιστί συνεπώνυμο του Γιοβάνοβιτς, Φώτη Ιωαννίδη. Ο νεαρός επιθετικός έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» την τελευταία διετία, καθώς έχει βελτιωθεί εκπληκτικά σε όλους τους τομείς «εμπλοκής» του, με αποκορύφωμα την εκτελεστική δεινότητα. Δεν είναι άλλωστε, διόλου τυχαία τα δεκάδες εκατομμύρια, που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για να τον αποκτήσουν, σύλλογοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Πριν απ΄όλα αυτά, όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει επιλέξει τους συνεργάτες του με αυστηρά κριτήρια. Και δίπλα στο «σταθερό» επιτελείο του τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τους βοηθούς του, Πρέντραγκ Ερακ και Νίκο Κολομπούρδα, προστέθηκε (σ.σ. ή καλύτερα διατηρήθηκε, καθώς η συνεργασία τους σταμάτησε για μερικούς μήνες όταν ο κόουτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό), ο αναλυτής, Δημήτρης Μπρούσαλης. Μαζί με τον προπονητή φυσικής κατάστασης, Δημήτρη Δανιηλίδη, τον βοηθό του, Χρήστο Καρυδόπουλο και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Φάνη Κατεργιαννάκη, συναποτελούν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με τους οποίους καταστρώνουν τα πλάνα τους και στοχοθετούν, κάνοντας την απαραίτητη αυτοκριτική. Και φυσικά με την αρωγή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Βασίλη Τοροσίδη, των δύο πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών, που επελέγησαν από την νέα διοίκηση της ΕΠΟ και οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της εθνικής ομάδας, προκειμένου με την εμπειρία τους να συνδράμουν τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της «οικογένειας», επιλύοντας παράλληλα, ο,τιδήποτε προκύπτει.
Ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε ποδόσφαιρο σε μία κρίσιμη καμπή για την «στρογγυλή Θεά». Ηταν η εποχή που από την απόλυτη -μέχρι και σε βαθμό αυθαιρεσίας ενίοτε- ελευθερία κινήσεων, το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταφέρεται σε έναν «πλανήτη» με μεγαλύτερη οργάνωση, ευρύτερο προγραμματισμό και περισσότερα ποδοσφαιρικά «κουτάκια».
Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στα χρονικά, είπε κάποτε ότι η πιό δύσκολη θέση για να καλυφθεί είναι το «8», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Την ονόμασα θέση Μόντριτς. Επειδή ο Μόντριτς μπορεί να αμύνεται σαν 6άρι και να επιτίθεται σαν 10άρι». Για όσους λοιπόν δεν γνώρισαν τον ποδοσφαιριστή Γιοβάνοβιτς ήταν αυτό ακριβώς. Δεν άφηνε καμμία φάση χαμένη, έκανε δεκάδες χιλιόμετρα σε κάθε ματς, διέθετε εντυπωσιακή διορατικότητα, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και με λίγα λόγια «έκανε την μπάλα ότι ήθελε», προσπαθώντας κυρίως να βοηθήσει τους συμπαίκτες του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ενα μικρό δείγμα της ποδοσφαιρικής ευφυϊας του Γιοβάνοβιτς, αποτυπώνεται και στο βίντεο από το εκπληκτικό γκολ, που σημείωσε ο Σέρβος το 1991 στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ηρακλή με την Δόξα Δράμας.
Πέραν των γνώσεων περί προπονητικής και γενικότερα της ποδοσφαιρικής «ζωής», ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ο οποίος δεν έχει ανάγκη ν’ αποδείξει σε κανένα απολύτως τίποτε. Μετά από τέσσερις δεκαετίες στα γήπεδα, είναι οικονομικά ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από συμπλέγματα κατωτερότητας ή/και ανωτερότητας. Εχει κάνει εδώ και καιρό την απομυθοποίηση που οφείλει στον εαυτό του, κάθε άνθρωπος της ηλικίας και της εμπειρίας του, γνωρίζοντας άριστα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την βελτίωση. Και όχι απλά μία έννοια «της μόδας», όπως συμβαίνει στην σύγχρονη εποχή…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τον 16χρονο Κουμουκέλη αγόρασε από την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός

Πανίσχυρη ομάδα Κ17 για το επόμενο πρωτάθλημα της Super League δημιουργεί ο Παναθηναϊκός. Μετά τον αρχηγό της εθνικής Παίδων, Ζαχαρία Πετούση, οι «πράσινοι» απέκτησαν τον Παναγιώτη Κουμουκέλη από την ΑΕΚ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο 16χρονος εξτρέμ είχε εκδηλώσει εδώ και πολλές εβδομάδες την επιθυμία να αποχωρήσει από την Ένωση, όντας δυσαρεστημένος από συγκεκριμένες συμπεριφορές κατά τη θητεία του στα Σπάτα. Ο Παναθηναϊκός γνώριζε ότι ο παίκτης ήθελε να φύγει, αξιοποίησε το γεγονός ότι είχε ελάχιστα τροφεία και τον έκανε άμεσα επαγγελματία, με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ έχασε έναν ποδοσφαιριστή που θεωρούνταν project έναντι ενός πολύ μικρού ποσού (περίπου 6.000 ευρώ).
Ο Κουμουκέλης μετακόμισε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2023, προερχόμενος από την Ακαδημία του Αστέρα Αμαλιάδας. Προϊόν ενδελεχούς scouting της ΑΕΚ στην Πελοπόννησο, ήταν ένας από τους ελάχιστους παίκτες της με κλήσεις στις μικρές εθνικές ομάδες. Παρά το status του διεθνή, κατά την περσινή σεζόν δεν «προβιβάστηκε» στην Κ17, αλλά έμεινε στάσιμος στην Κ16 η οποία συμμετείχε είτε σε τουρνουά εκτός συναγωνισμού είτε εναντίον αντιπάλων χαμηλής δυναμικότητας (Πρωτάθλημα ΕΠΣΑ Κ17). Έχασε τη θέση του στην εθνική ομάδα κι αυτό πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.
Τώρα, στον Παναθηναϊκό καλείται να αποδείξει την αξία του σε υψηλότερο επίπεδο. Στο Κορωπί δείχνουν να πιστεύουν πολύ στις ικανότητές του αριστεροπόδαρου άσου και γι΄αυτό δεν δίστασαν να επενδύσουν άμεσα πάνω του. Με δεδομένο ότι είχε κλείσει τα 16 (22/5/2009) τον έκαναν άμεσα επαγγελματία καλύπτοντας τα τροφεία για τα δύο χρόνια παρουσίας του στην ΑΕΚ.
Γιώργος Μανταίος
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δεύτερη θέση για τον Καραλή στην Οστράβα

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής στο μίτινγκ της Οστράβα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο άλμα επί κοντώ με καλύτερη προσπάθεια στα 5,92 μέτρα, επίδοση που επιβεβαιώνει την εξαιρετική του κατάσταση ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος των Ομάδων στη Μαδρίτη.
Ο Έλληνας επικοντιστής ξεκίνησε τον αγώνα του με άκυρη προσπάθεια στα 5,62μ., ωστόσο πέρασε με τη δεύτερη το συγκεκριμένο ύψος και στη συνέχεια αποφάσισε να αφήσει τα 5,72μ. για να δοκιμάσει κατευθείαν στα 5,82μ. Εκεί χρειάστηκε τρεις προσπάθειες, αλλά τελικά τα κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο.
Η άνοδός του χάλκινου Ολυμπιονίκη του επί κοντώ συνεχίστηκε με επιτυχία στα 5,92μ., το οποίο πέρασε με την πρώτη, δείχνοντας εξαιρετική σταθερότητα και ψυχραιμία. Ο Καραλής επιχείρησε να περάσει και τα 6,02μ., ωστόσο δεν κατάφερε να τα υπερβεί.
Παρά τις άκυρες προσπάθειες στα 6,02μ., η συνολική του παρουσία στην Οστράβα επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική φόρμα και με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Μόντο Ντουπλάντις, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ αγώνα με 6,13μ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αποθεωτική υποδοχή για την αποστολή του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη (vids)


Την αποθέωση από δεκάδες φιλάθλους του συλλόγου εισέπραξε η αποστολή του ΠΑΟΚ φτάνοντας νωρίς σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη από τη Γαλλία, μετά την επική νίκη που κατέκτησε ο «Δικέφαλος» το βράδυ της Τετάρτης (2/4) απέναντι της Σολέ (88-90) στον δεύτερο ημιτελικό για το FIBA Europe Cup και την πρόκρισή του στους τελικούς της διοργάνωσης. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει στις 16 και 23 Απριλίου, εκτός και εντός έδρας, αντίστοιχα, την Μπιλμπάο.
Οι «ασπρόμαυροι» προσγειώθηκαν λίγο πριν τις 07:00 σε ελληνικό έδαφος και έκαναν, μερικά λεπτά αργότερα, την εμφάνισή τους στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου «Μακεδονία», δεχόμενοι το «θερμό» καλωσόρισμα από τους υποστηρικτές τους.
«Περάσαμε στον τελικό, αλλά η δουλειά μας ακόμη δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ακόμη δύο παιχνίδια να δώσουμε, το δεύτερο είναι στην έδρα μας, πρέπει να συγκεντρωθούμε, να τα δώσουμε όλα και να φέρουμε το Κύπελλο», δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου, άμα τη άφιξη του ΠΑΟΚ στη βάση του, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Θανάσης Χατζόπουλος.
Πρόσθεσε λέγοντας για τον δεύτερο ημιτελικό με τη Σολέ, αλλά και για τη συνέχεια των υποχρεώσεων του ΠΑΟΚ: «Στο -14 έλεγα ότι δεν μπορεί, τα παιδιά θα παλέψουν και θα το «γυρίσουν», τους παροτρύναμε, ήταν και οι οδηγίες του προπονητή και όλα πήγαν καλά. Οι αντοχές των παιδιών είναι το κάτι άλλο. Όταν μπήκε το τρίποντο και πήγαμε στην παράταση, είπα είναι αμαρτία να χάσουμε αυτήν την πρόκριση. Πρέπει τώρα να ξεκουραστούμε, γιατί προέχει το παιχνίδι που έρχεται για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος (εκτός έδρας με την ΑΕΚ). Στο μουσείο μας , από εκεί και πέρα, υπάρχει ο χώρος, αν χρειαστεί θα του κάνουμε ανακαίνιση για να μπει και το τρίτο ευρωπαϊκό».
Ο κορυφαίος για τον ΠΑΟΚ στον δεύτερο ημιτελικό με τη Σολέ, που έβαλε και το καθοριστικό τρίποντο στέλνοντας το ματς με τη γαλλική ομάδα στην παράταση, Φρανκ Μπάρτλεϊ, με τη σειρά του, δήλωσε:
«Ήμουν προετοιμασμένος, πάτησα καλά, πήρα την μπάλα, έπρεπε να βάλω το τρίποντο και το έβαλα. Ήταν το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας μου, μέχρι τώρα, ο δεύτερος ημιτελικός με τη Σολέ, προφανώς. Δε θυμάμαι να έχω βάλει πρόσφατα 8 τρίποντα σε ένα ματς, όπως το έκανα τώρα. Θα είναι δύσκολοι οι τελικοί με την Μπιλμπάο, η δεύτερη αναμέτρηση είναι στην έδρα μας και αυτό έχει τη σημασία του. Το είπα και πριν από μερικές μέρες, ονειρεύομαι το τρόπαιο. Είναι όνειρό μου να το κερδίσουμε, να το κρατάω στα χέρια μου, έχουμε την ευκαιρία να το πετύχουμε».
ΡΟΥΛΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Τα Προβλήματα Στις Εισπρακτικές Εταιρείες και η σημασία της Διαμεσολάβησης για την Ανάσχεση των Πλειστηριασμών
-
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ5 ημέρες ago
Στην Εύβοια το μοναδικό Wine Spa της Ελλάδας-Πως η Λένγκα Γρηγοριάδου, δημιούργησε έναν μοναδικό χώρο υψηλής ποιότητας σε υπηρεσίες και προϊόντα
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
«Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» ξεκινά στο Σανσιντούι της Κίνας
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός για τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Αγία Παρασκευή: Ψάχνουν τα κινητά του πρώην ζευγαριού και τα μυστηριώδη ταξίδια του καθηγητή – Στη ΓΑΔΑ ο σύντροφος της οικονομολόγου
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Πλημμύρες στο Τέξας: 119 οι νεκροί και 173 οι αγνοούμενοι – Τραγωδία δίχως τέλος
-
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ4 ημέρες ago
Clockwork Engineering Ενέργεια με ακρίβεια. Λύσεις με ροή.
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Καιρός: Στους 42°C η θερμοκρασία την Τρίτη και την Τετάρτη – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ