Connect with us

ΥΓΕΙΑ

88η ΔΕΘ: Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε Ελληνίδες 30 – 35 ετών – Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ που έγινε το Σαββατοκύριακο (07-08.09.2024).

Ο έλεγχος γονιμότητας είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, την ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα. Η σημασία της δωρεάν διαδικασίας, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά σημαντική και όπως ο ίδιος ανέφερε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ήταν τα εξής:

  • ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για τις Ελληνίδες 30 έως 35 ετών
  • η απλοποίηση των διαδικασιών για την κάλυψη των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, την ώρα που η υπογονιμότητα στην Ελλάδα αγγίζει το 18% ανάμεσα στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, συνεχίζεται και η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκε κατά 450 χιλ. μεταξύ 2008-2022.

Ανάχωμα στην παραπάνω κατάσταση, που δεν επηρεάζει μόνο τη δημογραφική ισορροπία, αλλά και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, προσπαθεί να βάλει η Πολιτεία φέρνοντας τις δωρεάν εξετάσεις γονιμότητας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στη βελτίωση της ενημέρωσης των γυναικών και την υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη γονιμότητά τους.

Η Αντιμυλλέριος Ορμόνη, ή αλλιώς ΑΜΗ, η αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη που μετρά το ωοθηκικό απόθεμα της γυναίκας και μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα για το κατά πόσο είναι σε θέση να συλλάβει.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στο iatropedia.gr, εξηγεί την επιστημονική σημασία της ΑΜΗ.

«Η AMH, η οποία δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα στις γυναίκες πέφτει απότομα στο 5% και μάλιστα πολύ νωρίς, δηλαδή στην ηλικία των 35 ετών. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει ο πληθυσμός και με την δωρεάν εξέταση που θα παρέχει το κράτος, θα μπορεί μια γυναίκα και ξέρει που βρίσκεται το ωοθηκικό της απόθεμα και θα έχει ανάλογα τη δυνατότητα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις ως προς την αναπαραγωγική της δυνατότητα», σημειώνει ο γιατρός.

«Ικανοποιείται επιτέλους το αίτημα για δωρεάν έλεγχο της ΑΜΗ»

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας την ένταξη της μέτρησης των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης σε πρόγραμμα εθνικού σχεδιασμού για τον έλεγχο του ωοθηκικού αποθέματος του πληθυσμού.

Ο κ. Πάντος, εκφράζει την ικανοποίησή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις:

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η Πολιτεία αφουγκράζεται τις ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας και μάλιστα εν καιρώ υπογεννητικότητας που διανύει η Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης ως προς την φυσιολογία του οργανισμού και την αναπαραγωγή. Η φύση είναι λίγο πιο αυστηρή στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες», τονίζει.

Παράλληλα ο γιατρός επισημαίνει πως η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίσουν, είτε να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για τεκνοποίηση, είτε να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων, εάν ακόμη δεν είναι έτοιμες να αποκτήσουν παιδιά άμεσα.

«Αν δηλαδή η γυναίκα δεν έχει σύντροφο και έχει τις σπουδές της μπροστά και έχει άλλες προτεραιότητες θα μπορεί εγκαίρως να κρυοσυντηρήσει ωάρια. Που αυτό είναι σημαντικό να γίνεται πριν την ηλικία των 35 ετών. Γι’ αυτό ζητούσαμε να γίνει ο έλεγχος από τα 30 έως τα 35. Από την άλλη, αν η γυναίκα είναι σε γάμο ή έχει σύντροφο, διαπιστώνοντας εγκαίρως ποιο είναι το ωοθηκικό της απόθεμα θα μπορεί να αποφασίσει για την απόκτηση παιδιού. Θα ξέρει δηλαδή τι να κάνει, ώστε να μην μείνει «μετέωρη» και ταλαιπωρείται αργότερα με εξωσωματικές ή άλλου τύπου διαδικασίες να αποκτήσει παιδάκι», τονίζει ο Κωνσταντίνος Πάντος.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία εφάρμοσε πρόσφατα μια παρόμοια εθνική πρωτοβουλία, ενσωματώνοντας την AMH στο εθνικό της σύστημα υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

«Οι γυναίκες που γνώριζαν τα επίπεδα της AMH τους λάμβαναν διαφορετικές αποφάσεις», αναφέρει ο Πάντος. «Είτε ξεκινούσαν νωρίτερα τις διαδικασίες για την απόκτηση παιδιού, είτε προχωρούσαν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων».

Αυτή η έγκαιρη πληροφόρηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά 27%, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε εξοικονόμηση 9,3 εκατομμυρίων ευρώ στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, το 83% των γυναικών που γνώριζε τα επίπεδα της ΑΜΗ άλλαξε τα αναπαραγωγικά του σχέδια, με το 35,9% να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% να προχωρά σε κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής στην Ελλάδα μπορεί να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα, βοηθώντας τις γυναίκες να λαμβάνουν συνειδητοποιημένες αποφάσεις για το μέλλον τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ

Εκτός από τις δωρεάν εξετάσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυτή η πρωτοβουλία θα διευκολύνει τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, κάνοντάς την όλη διαδικασία πιο προσβάσιμη και λιγότερο χρονοβόρα.

Ο κ. Πάντος σχολίασε θετικά αυτή την κίνηση, σημειώνοντας πως «οτιδήποτε κάνει η Πολιτεία με σκοπό να απλοποιήσει και να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία πρόσβασης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ιδίως σε μια εποχή υπογεννητικότητας».

Και κατέληξε: «Θα ήταν ίσως καλό, μέσα σε μια εποχή έντονης υπογεννητικότητας που διανύει η Ελλάδα, η Πολιτεία να βοηθήσει και οικονομικά ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν το αυτονόητο για τους πολλούς, δηλαδή ένα παιδάκι».

Πηγή: Ιωάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr

NEWSIT

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε Ελληνίδες 30 – 35 ετών – Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 48 χειρουργικές ομάδες που κάνουν επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», υποστήριξε πως πρώτα δημιουργήθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, γιατί θέλαμε να αποδείξουμε στις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορούμε να κάνουμε τα απογευματινά χειρουργεία. «Από τις 28 Νοεμβρίου σταματάμε τα επί πληρωμή, θα τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά, γιατί έχουμε βάλει ορόσημο να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε έναν χρόνο. Αν δεν φτάσουμε τις 34.000 σε ένα χρόνο, χάνουμε τα χρήματα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και γλίτωσαν πολλά χρήματα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η θετική διάσταση για την πληρωμή είναι ότι αν κάνεις, για παράδειγμα, ένα απογευματινό χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ΕΣΥ, πληρώνεις το 1/4 από ό,τι θα πλήρωνες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Για τη λειτουργία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου και εξήγησε πως μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου «έχουμε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σε λίγο καιρό θα είναι και δημόσια για να μπορεί ο κάθε ασθενής να μπαίνει στο site και να βλέπει την αναμονή ανά κλινική».

Η κάθε κλινική -όπως είπε- θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις 20 παλαιότερες περιπτώσεις και θα ρωτά τους ασθενείς αν επιθυμούν να προχωρήσουν στο χειρουργείο ώστε να προγραμματιστεί. «Αν δεν το επιθυμούν, θα βγαίνουν από τη λίστα. Έτσι θα απελευθερώνουμε 20 χειρουργεία ανά κλινική και θα επικαιροποιούμε τη λίστα» κατέληξε.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. «Αν είναι τωρινό περιστατικό, δεν το δικαιούται γιατί προηγούνται οι παλαιότεροι. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή φτάνει ακόμα και τα 4 χρόνια, είναι βέβαια ελάχιστες. Εγώ θέλω να είμαι βέβαιος ότι αυτός ο ασθενής που δεν είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» και έμεινε τελευταίος, ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει το χειρουργείο του δωρεάν», κατέληξε.

Για την απόφαση να ενταχθούν στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Έχουμε προβλέψει ότι 9 από τα 54 εκατομμμύρια μπορούν να ξοδευτούν στις ιδιωτικές κλινικές. Πρώτον, για να μην «μπουκώσει» το σύστημα στα Δημόσια Νοσοκομεία και δεύτερον, γιατί υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ. Έχουμε πει λοιπόν ότι μπορεί κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε εμείς το χειρουργείο του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για άτομα σε ανοσοκαταστολή

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν τηυν έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (από τα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές Αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση, όπως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυες.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι στη χώρα μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, βρέφη και παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικοί υπάλληλοι, κλειστοί πληθυσμοί όπως στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

Συνολικά, για την περίοδο 2024-2025 θα κυκλοφορήσουν έξι διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια για ενδομυική χορήγηση, δύο εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται σε άτομα 60 ετών και άνω, ως ακολούθως:

Vaxigrip Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών

Fluarix Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών

Influvac-subUnit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών

Flucelvax Tetra QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από δύο ετών

Efluelda QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο, από 65 ετών

Fluad Tetra aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο+ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών

Με τον όρο ανοσοκαταστολή αναφερόμαστε στη δυσλειτουργία ή καταστολή της φυσιολογικής λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων στοιχείων της φυσικής ή/και επίκτητης ανοσίας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Μπορεί είτε να οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα π.χ. λοίμωξη HIV είτε να είναι αποτέλεσμα θεραπευτικών χειρισμών που γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.

Τα άτομα σε ανοσοκαταστολή δεν πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς. Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή, εάν είναι εφικτό. Ειδικά τα αδρανοποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή. Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό μπορεί να είναι μειωμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια λήψης συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έως και έξι μήνες από την τελευταία χορήγηση της θεραπείας. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον έχουν παρέλθει τρεις έως έξι μήνες από τη μεταμόσχευση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου αναμένεται πτωχή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό, μπορεί να συστήνεται αναμνηστικός εμβολιασμός για ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ανά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη εμβολιασμού των φροντιστών και του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου των ασθενών σε ανοσοκαταστολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Οι υγιεινές συνθήκες ζωής και η ποιότητα ύπνου συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου

Η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology». Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.

Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση- ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βελτιστη, ενδιάμεση και φτωχή. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία. Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ