ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Τσάϊλς κατέθεσε προσφυγή για την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου
Οι δικηγόροι της Αμερικανίδας γυμνάστριας, Τζόρνταν Τσάιλς κατέθεσαν προσφυγή την Δευτέρα (16/9) ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, αμφισβητώντας την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου, που της απονεμήθηκε αρχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων.
Η 23χρονη Τσάϊλς κατέλαβε την τρίτη θέση στις ασκήσεις εδάφους, χάρη σε μια αναθεώρηση της βαθμολογίας της, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει την Ρουμάνα, Ανα Μπαρμπόσου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ρουμανικής αποστολής αμφισβήτησαν την απόφαση ενώπιον του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) και κέρδισαν την υπόθεση, με την αιτιολογία ότι η Τσάϊλς είχε ζητήσει επαναξιολόγηση της βαθμολογίας της με καθυστέρηση… τεσσάρων δευτερολέπτων!
Ετσι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) λοιπόν επέστρεψε το χάλκινο στο Μπαρμπόσου.
Οι δικηγόροι της Τσάϊλς, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, λέγοντας ότι έχουν αποδείξεις βίντεο ότι η Αμερικανίδα υπέβαλε έγκαιρα το αίτημά της.
Καταγγέλλουν επίσης μια «σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων» υπέρ της Μπαρμπόσου, διασφαλίζοντας ότι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εργαστθί για αρκετά χρόνια ως σύμβουλος για την Ρουμανία.
«Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Τσάϊλς ζητά από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να αποκαταστήσει την βαθμολογία που έλαβε νόμιμα στην τελική δοκιμασία», αναφέρουν οι δικηγόροι της από την εταιρεία Gibson Dunn και προσθέτουν:
«Κάθε στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαιτησίας, πρέπει να σέβεται το δίκαιο παιχνίδι».
Η έκκληση της Τσάϊλς υποστηρίζεται από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι της αθλήτριας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε ηλικία μόλις 18 ετών κατέκτησε τις 14 κορυφές άνω των 8.000μ του πλανήτη
Ο 18χρονος Νεπαλέζος, Νίμα Ρίντζι έγινε σήμερα (9/10) ο μικρότερος σε ηλικία ορειβάτης στην Ιστορία, που κατάφερε να ανεβεί και στις 14 κορυφές ύψους άνω των 8.000 μέτρων στον πλανήτη, μετά την ολοκλήρωση του κατορθώματος του, στην κινεζική κορυφή, Σίσα Πάνγκμα.
«Ο Νίμα Ρίντζι έφθασε στην κορυφή σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πατέρας του, Τάσι και πρόσθεσε: «Είχε προπονηθεί καλά και ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να το κάνει».
Η κατάκτηση των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου, που βρίσκονται στους ορεινούς όγκους των Ιμαλαΐων και του Καρακορούμ, θεωρείται ένα από τα «Δισκοπότηρα» της ορειβασίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον Ιταλό, Ράϊνχολτ Μάσνερ το 1986, περίπου μόλις πενήντα ορειβάτες κατάφεραν αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα.
Περισσότεροι από είκοσι ορειβάτες έχουν φθάσει στην κατασκήνωση βάσης στην Σίσα Πάνγκμα (σ.σ. υψόμετρο 8.027 μέτρα), στην κινεζική επαρχία του Θιβέτ, αυτήν την σεζόν με την ελπίδα να ολοκληρώσουν την ανάβαση και στις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.
«Αυτή η κορυφή, δεν είναι μόνο το επιστέγασμα του προσωπικού μου ταξιδιού, αλλά και ένας φόρος τιμής σε όλους τους σέρπα (σ.σ. οδηγοί ορειβάτες) που τόλμησαν να ονειρεύονται πέρα από τα όρια που παραδοσιακά μας επιβάλλονται», δήλωσε μετά το κατόρθωμα του ο Νίμα Ρίντζι Σέρπα και συνέχισε:
«Τα ψηλά βουνά είναι κάτι περισσότερο από εργασία, είναι μια μαρτυρία της δύναμης, της αντοχής και του πάθους μας».
Ο προηγούμενος νεαρότερος κατακτητής των 14 κορυφών άνω των 8.000 μέτρων, είναι ο Νεπαλέζος, Μίνγκμα Γκιάμπου «Ντέιβιντ» Σέρπα, ο οποίος τα κατάφερε το 2019 σε ηλικία 30 ετών.
«Είναι μια υπερήφανη στιγμή για την χώρα μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Υψηλών Βουνών του Νεπάλ, Νίμα Νούρου Σέρπα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Νίμα έχει απελευθερωθεί από όλα τα στερεότυπα και η επιτυχία του, δείχνει ότι όλα είναι δυνατά με ισχυρή αποφασιστικότητα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η κληρωτίδα «είχε κέφια», γεμάτος ντέρμπι ο δρόμος προς τον τελικό του Κυπέλλου
Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Αρη στην «φάση των 16» του κυπέλλου Ελλάδας, ξεχωρίζει από την σημερινή κλήρωση για την συνέχεια του θεσμού μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 17 Μαϊου στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ θα παίξει με το Αιγάλεω, ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο και ο Ολυμπιακός με την Καλλιθέα.
Σε περίπτωση πρόκρισης του ΠΑΟΚ, θα προκύψει είτε ντέρμπι «δικεφάλων», είτε ντέρμπι με τον «συμπολίτη», Αρη, ενώ πολύ πιθανό είναι και το ντέρμπι «αιωνίων».
Αναλυτικά η κλήρωση για την «φάση των 16», έχει ως εξής:
Ζάκυνθος-Αιγέας Πλωμαρίου/Καβάλα ή Αστέρας Τρίπολης AKTOR ΟΦΗ-Βόλος Ατρόμητος-Παναθηναϊκός Αιγάλεω-ΠΑΟΚ Κηφισιά-Παναχαϊκή Athens Kallithea-Ολυμπιακός ΑΕΚ-Άρης Πανσερραϊκός-Πανιώνιος
Τα «ζευγάρια» των προημιτελικών:
Πανσερραϊκός ή Πανιώνιος vs Ζάκυνθος-Αιγέας Πλωμαρίου/Καβάλα ή Αστέρας Τρίπολης AKTOR
Ατρόμητος-Παναθηναϊκός vs Athens Kallithea-Ολυμπιακός
ΑΕΚ-Αρης vs Αιγάλεω-ΠΑΟΚ
ΟΦΗ-Βόλος vs Κηφισιά-Παναχαϊκή
Τα ζευγάρια των ημιτελικών:
Πανσερραϊκός ή Πανιώνιος vs Ζάκυνθος – Αιγέας Πλωμαρίου/Καβάλα ή Αστέρας Τρίπολης AKTOR / ΟΦΗ – Βόλος vs Κηφισιά – Παναχαϊκή
Ατρόμητος – Παναθηναϊκός vs Athens Kallithea – Ολυμπιακός / ΑΕΚ – Άρης vs Αιγάλεω – ΠΑΟΚ
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Κυπέλλου
5η φάση
1η αγωνιστική: 29 – 31 Οκτωβρίου 2024
2η αγωνιστική: 3 – 5 Δεκεμβρίου 2024
6η φάση
1η αγωνιστική: 17 – 18 Δεκεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 7 – 9 Ιανουαρίου 2025
7η φάση
1η αγωνιστική: 4 – 5 Φεβρουαρίου 2025
2η αγωνιστική: 25 – 27 Φεβρουαρίου 2025
Τελικός: Σάββατο 17 Μαΐου 2025
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Ιβάν… πίσω από τον Γιοβάνοβιτς
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άρχισε η θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πέτυχε δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές για την League Β του Nations League, επικρατώντας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Φινλανδίας με 3-0 και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 2-0.
Μετρώντας πέντε τέρματα ενεργητικό, κανένα παθητικό και θετική εικόνα σε αμφότερες τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, οι Ελληνες διεθνείς, φαίνεται πως απέκτησαν εκ νέου ισχυρό κίνητρο για διάκριση, μετά την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του EURO 2024. Αυτό όμως, που είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού, είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ομάδας. Και αυτό πιστώνεται κατά κύριο λόγο στην επιδραστικότητα του Γιοβάνοβιτς, αλλά και στην ποιότητα χαρακτήρα της συγκεκριμένης «φουρνιάς» ποδοσφαιριστών. Με παραστάσεις και καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των παικτών, αποδεικνύουν πως έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα.
Από τα χρόνια των κορυφαίων διδασκάλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, των αειμνήστων, Βαλερί Λομπανόφσκι και Ρίνους Μίχελς, οι οποίοι ουσιαστικά άλλαξαν την φιλοσοφία στο λαοφιλέστερο των παιχνιδιών, η θετική ψυχολογία των παικτών, αποτελούσε «ακρογωνιαίο λίθο» στο «κτίσιμο» μίας ομάδας. Και από εκείνα τα χρόνια, δηλαδή περίπου μισό αιώνα νωρίτερα, επινοήθηκε και τηρήθηκε «ευλαβικά», ένας «άγραφος νόμος».
Για να επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μία καλή ομάδα, με υψηλές προσδοκίες και προοπτική, πρέπει να βρεις οπωσδήποτε τρεις ποδοσφαιριστές «κλειδιά». Εναν κεντρικό αμυντικό, έναν δημιουργό (σ.σ. το παλιό «δεκάρι») και έναν επιθετικό που βάζει την μπάλα στα δίχτυα.
Και παρά το γεγονός, πως παραμένει άγνωστο εάν ο Σέρβος προπονητής είναι «θιασώτης» αυτού του… αξιώματος, όλα δείχνουν ότι έχει βρει αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ο Γιοβάνοβιτς είχε «πέσει με τα μούτρα στην δουλειά», πολύ πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του και συγκεκριμένα από την ημέρα που «έδωσε τα χέρια» με τον Μάκη Γκαγκάτση, τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος -επίσης- δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του. Γιατί όταν ο Γιοβάνοβιτς δίνει τα χέρια, είναι σαν να έχει υπογράψει το συμβόλαιο του.
Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν, με την βοήθεια των συνεργατών του «κτένισε» την υφήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για όλους τους Ελληνες παίκτες, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού. Παρακολουθούσε διαρκώς το «μεταγραφικό παζάρι» και σχημάτισε πλήρη εικόνα, έτσι ώστε να καταλήξει στην επιλογή της πρώτης αποστολής. Αριστος γνώστης της ψυχολογίας, ο έμπειρος κόουτς, φρόντισε να ενισχύσει το φρόνημα των διεθνών, ενώ παράλληλα έβαλε εαυτόν σε «δεύτερη μοίρα», επισημαίνοντας ότι ο προπονητής σε μία εθνική ομάδα «περισσότερο επιλέγει, παρά προπονεί».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως θα ήταν «τουλάχιστον κακό, για να μην πω κάτι χειρότερο, εάν δεν ήξερα τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σέρβος τεχνικός, έδειξε χωρίς δισταγμό τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Ηταν 4 Απριλίου 1999, όταν στο περιθώριο του ντέρμπι Ηρακλής-Αρης και με αφορμή τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκολσβαία, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο υψώνοντας ένα πλακάτ με την φράση «Στην Ελλάδα κτυπά η καρδιά της καρδιάς μας». Και όπως ήταν λογικό, γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στο «Καυτανζόγλειο» εκείνη την ημέρα…
Επιστρέφοντας σε αμιγώς αγωνιστικό κλίμα, γίνεται αντιληπτό, ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει καταλήξει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στον άξονα των τριών ποδοσφαιριστών, πάνω στους οποίους μπορεί να «κτίσει» την ομάδα. Πρόκειται για τον Κώστα Κουλιεράκη, έναν κεντρικό αμυντικό με εντυπωσιακή ποδοσφαιρική ευφυϊα, εξαιρετικές ικανότητες, σημαντικότερες δυνατότητες και μεγάλη προοπτική για μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου». Ο δεύτερος «πυλώνας», είναι ο Τάσος Μπακασέτας, ένας ποδοσφαιριστής, με άριστη τεχνική κατάρτιση και αντίληψη της χωροταξίας μέσα στο γήπεδο, ο οποίος μπορεί εξ’ ίσου καλά να «φτιάξει» το παιχνίδι, να «μοιράσει» ασιστ και να σκοράρει. Οσον αφορά στο τρίτο μέρος αυτού του άξονα, δεν είναι άλλος από τον -τρόπον τινά- ελληνιστί συνεπώνυμο του Γιοβάνοβιτς, Φώτη Ιωαννίδη. Ο νεαρός επιθετικός έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» την τελευταία διετία, καθώς έχει βελτιωθεί εκπληκτικά σε όλους τους τομείς «εμπλοκής» του, με αποκορύφωμα την εκτελεστική δεινότητα. Δεν είναι άλλωστε, διόλου τυχαία τα δεκάδες εκατομμύρια, που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για να τον αποκτήσουν, σύλλογοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Πριν απ΄όλα αυτά, όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει επιλέξει τους συνεργάτες του με αυστηρά κριτήρια. Και δίπλα στο «σταθερό» επιτελείο του τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τους βοηθούς του, Πρέντραγκ Ερακ και Νίκο Κολομπούρδα, προστέθηκε (σ.σ. ή καλύτερα διατηρήθηκε, καθώς η συνεργασία τους σταμάτησε για μερικούς μήνες όταν ο κόουτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό), ο αναλυτής, Δημήτρης Μπρούσαλης. Μαζί με τον προπονητή φυσικής κατάστασης, Δημήτρη Δανιηλίδη, τον βοηθό του, Χρήστο Καρυδόπουλο και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Φάνη Κατεργιαννάκη, συναποτελούν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με τους οποίους καταστρώνουν τα πλάνα τους και στοχοθετούν, κάνοντας την απαραίτητη αυτοκριτική. Και φυσικά με την αρωγή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Βασίλη Τοροσίδη, των δύο πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών, που επελέγησαν από την νέα διοίκηση της ΕΠΟ και οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της εθνικής ομάδας, προκειμένου με την εμπειρία τους να συνδράμουν τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της «οικογένειας», επιλύοντας παράλληλα, ο,τιδήποτε προκύπτει.
Ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε ποδόσφαιρο σε μία κρίσιμη καμπή για την «στρογγυλή Θεά». Ηταν η εποχή που από την απόλυτη -μέχρι και σε βαθμό αυθαιρεσίας ενίοτε- ελευθερία κινήσεων, το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταφέρεται σε έναν «πλανήτη» με μεγαλύτερη οργάνωση, ευρύτερο προγραμματισμό και περισσότερα ποδοσφαιρικά «κουτάκια».
Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στα χρονικά, είπε κάποτε ότι η πιό δύσκολη θέση για να καλυφθεί είναι το «8», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Την ονόμασα θέση Μόντριτς. Επειδή ο Μόντριτς μπορεί να αμύνεται σαν 6άρι και να επιτίθεται σαν 10άρι». Για όσους λοιπόν δεν γνώρισαν τον ποδοσφαιριστή Γιοβάνοβιτς ήταν αυτό ακριβώς. Δεν άφηνε καμμία φάση χαμένη, έκανε δεκάδες χιλιόμετρα σε κάθε ματς, διέθετε εντυπωσιακή διορατικότητα, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και με λίγα λόγια «έκανε την μπάλα ότι ήθελε», προσπαθώντας κυρίως να βοηθήσει τους συμπαίκτες του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ενα μικρό δείγμα της ποδοσφαιρικής ευφυϊας του Γιοβάνοβιτς, αποτυπώνεται και στο βίντεο από το εκπληκτικό γκολ, που σημείωσε ο Σέρβος το 1991 στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ηρακλή με την Δόξα Δράμας.
Πέραν των γνώσεων περί προπονητικής και γενικότερα της ποδοσφαιρικής «ζωής», ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ο οποίος δεν έχει ανάγκη ν’ αποδείξει σε κανένα απολύτως τίποτε. Μετά από τέσσερις δεκαετίες στα γήπεδα, είναι οικονομικά ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από συμπλέγματα κατωτερότητας ή/και ανωτερότητας. Εχει κάνει εδώ και καιρό την απομυθοποίηση που οφείλει στον εαυτό του, κάθε άνθρωπος της ηλικίας και της εμπειρίας του, γνωρίζοντας άριστα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την βελτίωση. Και όχι απλά μία έννοια «της μόδας», όπως συμβαίνει στην σύγχρονη εποχή…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Λίβανος: Θα καταφέρει το Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ στο έδαφός της; Ανάλυση των FT
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Νέος πολύνεκρος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά τις μάχες στον νότιο Λίβανο
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Η κληρωτίδα «είχε κέφια», γεμάτος ντέρμπι ο δρόμος προς τον τελικό του Κυπέλλου
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Κολωνός: Συνελήφθη 48χρονος για τον πυροβολισμό άνδρα έξω από κατάστημα στον Κολωνό
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων (βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Θεσσαλονίκη: Δίωξη στον 16χρονο που κατηγορείται ότι βίασε 13χρονη – «Ούτε που την ακούμπησε» λέει ο πατέρας του
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Κακοκαιρία Cassandra: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Μπάιντεν: «Μπορούμε να αποφύγουμε» ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή