Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Τσάϊλς κατέθεσε προσφυγή για την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου

Οι δικηγόροι της Αμερικανίδας γυμνάστριας, Τζόρνταν Τσάιλς κατέθεσαν προσφυγή την Δευτέρα (16/9) ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, αμφισβητώντας την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου, που της απονεμήθηκε αρχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων.

Η 23χρονη Τσάϊλς κατέλαβε την τρίτη θέση στις ασκήσεις εδάφους, χάρη σε μια αναθεώρηση της βαθμολογίας της, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει την Ρουμάνα, Ανα Μπαρμπόσου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ρουμανικής αποστολής αμφισβήτησαν την απόφαση ενώπιον του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) και κέρδισαν την υπόθεση, με την αιτιολογία ότι η Τσάϊλς είχε ζητήσει επαναξιολόγηση της βαθμολογίας της με καθυστέρηση… τεσσάρων δευτερολέπτων!

Ετσι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) λοιπόν επέστρεψε το χάλκινο στο Μπαρμπόσου.

Οι δικηγόροι της Τσάϊλς, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, λέγοντας ότι έχουν αποδείξεις βίντεο ότι η Αμερικανίδα υπέβαλε έγκαιρα το αίτημά της.

Καταγγέλλουν επίσης μια «σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων» υπέρ της Μπαρμπόσου, διασφαλίζοντας ότι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εργαστθί για αρκετά χρόνια ως σύμβουλος για την Ρουμανία.

«Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Τσάϊλς ζητά από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να αποκαταστήσει την βαθμολογία που έλαβε νόμιμα στην τελική δοκιμασία», αναφέρουν οι δικηγόροι της από την εταιρεία Gibson Dunn και προσθέτουν:

«Κάθε στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαιτησίας, πρέπει να σέβεται το δίκαιο παιχνίδι».

Η έκκληση της Τσάϊλς υποστηρίζεται από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι της αθλήτριας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τη Σάκκαρη στο Citi Open

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Citi Open η Μαρία Σάκκαρη (Νο90), η οποία αγωνίστηκε με wild card και επικράτησε με 2-0 σετ (6-3, 6-4) της Κέιτι Μπόουλτερ, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στις «16» της διοργάνωσης.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια χρειάστηκε μόλις 82 λεπτά για να επιβληθεί της Βρετανίδας και να πάρει το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο, όπου την περιμένει η Έμα Ναβάρο, Νο2 του ταμπλό και Νο11 στην παγκόσμια κατάταξη.

Σάκκαρη και Ναβάρο έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές στο παρελθόν, με την Ελληνίδα να προηγείται στις νίκες με 2-1, έχοντας επικρατήσει πέρυσι στο Ντουμπάι και στο Indian Wells.

Στο σημερινό ματς, η Σάκκαρη πήρε από νωρίς τον έλεγχο, προηγούμενη με 3-0 και στη συνέχεια με 5-1. Αν και η Μπόουλτερ κατάφερε να μειώσει προσωρινά σε 5-3, η Σάκκαρη ολοκλήρωσε το πρώτο σετ με 6-3.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στο δεύτερο σετ, με τη Σάκκαρη να ξεκινά με break και να προηγείται 2-0. Ένα ακόμη break της έδωσε προβάδισμα με 5-1, όμως η Βρετανίδα αντέδρασε και μείωσε σε 5-4. Παρά την πίεση, η Σάκκαρη παρέμεινε ψύχραιμη και «σφράγισε» τη νίκη στο 10ο game.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Χάλκινο μετάλλιο στο Ranking Series ο Κουγιουμτσίδης

Το χάλκινο μετάλλιο στο Ranking Series της Ουγγαρίας κατέκτησε ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης. Ο Ελληνας πρωταθλητής αγωνίστηκε στα 79κ. και έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών.

Το… φαινόμενο της ελληνικής Πάλης επέστρεψε στις παλαίστρες μετά από απουσία σχεδόν ενός έτους, τελευταία φορά αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με το… καλημέρα έδειξε τις διαθέσεις του!

Στους «16» ο Κουγιουμτσίδης νίκησε με τεχνική υπεροχή τον Γάλλο Καντίεβ. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε τον Αμερικανό Χέινς. Με νέα μεγάλη εμφάνιση επικράτησε με 7-3 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε τον Εβλόεβ από το Τατζικιστάν και γνώρισε την ήττα.

Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο με τον Γερμανό Καχντ και σε μόλις 1.25″ επικράτησε με τεχνική υπεροχή, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλίνα Σχούκ, από τα χρυσά μετάλλια στην πρώτη γραμμή του πολέμου!

Πριν από οκτώ χρόνια, η Αλίνα Σχούκ ήταν ένα από τα κορυφαία εκκολαπτόμενα αστέρια του παγκόσμιου στίβου, καθώς είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ακοντισμό (2018) και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο έπταθλο (2017). Οι επιδόσεις της αποτελούσαν εχέγγυο για μία εντυπωσιακή καριέρα, όμως η ζωή είχε διαφορετικά… σχέδια για την -σήμερα- 26χρονη Ουκρανή, η οποία, πλέον, είναι στρατιώτης στην ταξιαρχία «Khartiia».

Ως μέλος της Εθνοφρουράς, η Σχούκ, η οποία κατάγεται από την πόλη Μπρόβαρι -κοντά στο Κίεβο- διαχειρίζεται την συνεργασία με στρατιώτες από περίπου είκοσι χώρες.

Τον Ιανουάριο του 2025, η Σχούκ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο μετά από ρήξη μυός. Ωστόσο, μια λοίμωξη κατά την διάρκεια της επέμβασης, έθεσε σε κίνδυνο την ανάρρωσή της.

«Πλέον δεν μπορώ να σηκώσω βάρος με το δεξί μου χέρι, με το οποίο συνήθιζα να κάνω ρίψεις. Η επιστροφή στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν είναι πλέον η προτεραιότητά μου αυτήν την στιγμή», τονίζει η Σχουκ φορώντας το αλεξίσφαιρο γιλέκο της και προσθέτει: «Ο αθλητισμός παραμένει το θεμέλιο μου. Είναι σαν το Excel, χωρίς αυτό, δεν καταλαβαίνεις την λογική».

Το 2020, η Ουκρανή πρωταθλήτρια προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ομως ακολούθησαν η αναβολή της κορυφαίας διοργάνωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και διαδοχικοί τραυματισμοί και χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης. Άφησε τους αγώνες για να γίνει η επιχειρησιακή διευθύντρια μιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων. Εκεί, βοηθά τους Ουκρανούς βετεράνους να διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς τους. Η μετάβασή της της ως μάχιμη έγινε σταδιακά, περνώντας από τον εθελοντισμό, στην αμεσότερη συμμετοχή.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να είμαι χρήσιμη στην πρώτη γραμμή, δεν δίστασα». Το 2025, εντάχθηκε στην «Khartiia», μια νέα ταξιαρχία που δημιουργήθηκε εν μέσω του πολέμου. Αναπτυγμένη κοντά στο Χάρκοβο, συντονίζει τις σχέσεις με τους ξένους στρατιώτες, σχετικά με την στρατολόγηση, τις ενημερώσεις, τον εξοπλισμό και την μετάφραση: «Αυτοί οι μαχητές συχνά αντικαθιστούν τους Ουκρανούς που δεν ήθελαν ποτέ να φέρουν όπλα. Η βοήθειά τους είναι τεράστια».

Στην εν λόγω ταξιαρχία, ο μέσος όρος ηλικίας, κυμαίνεται από τα 26 έως τα 28 έτη. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κίνητρο στην ζωή μου. Οι άνθρωποι δίνουν το 135%, μόλις κοιμούνται δύο ώρες. Εδώ, κανείς δεν ρωτάει «γιατί;» Όλοι γνωρίζουν την απάντηση. Στον στρατό, δεν είμαι γυναίκα στρατιώτης, αλλά απλώς ένας στρατιώτης μεταξύ άλλων. Δεν έχω βιώσει ποτέ σεξισμό, ούτε στον αθλητισμό, ούτε εδώ».

Οι γυναίκες είναι… σπάνιο είδος στην παρέα της, αλλά υπάρχουν αλλού: «Συχνά, είναι ακόμη πιο ανθεκτικές σωματικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διακρίσεις ανά φύλο, όχι σε αυτόν τον πόλεμο. Το άγχος προηγείται της απειλής. Αλλά όταν είναι εκεί, μπροστά σου, ο φόβος εξαφανίζεται. Στον στρατό, δεν μιλάμε για το μέλλον. Απλώς για το τώρα. Ξέρω ότι θα βρω τον εαυτό μου μετά την νίκη. Σε αθλητικό ή σε οικονομικό επίπεδο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ