Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

24 Ιουλίου 1974: Η ιστορική επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ο Ιούλιος του 1974 σημαδεύτηκε από γεγονότα που άλλαξαν οριστικά την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Η πτώση της επταετούς δικτατορίας, που είχε επιβληθεί το 1967, ήρθε σε μια περίοδο έντονης κρίσης, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο να λειτουργεί ως καταλύτης για την κατάρρευση του καθεστώτος.

Το δικτατορικό καθεστώς βρισκόταν ήδη σε παρακμή από το 1973. Ο πληθωρισμός, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και η διεθνής απομόνωση είχαν υπονομεύσει την «αυθεντία» του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και η επακόλουθη στρατιωτική επέμβαση αποκάλυψαν την ευπάθεια του συστήματος. Η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη δεν έφερε σταθερότητα, αλλά οδήγησε στην καταστροφική απόφαση για πραξικόπημα στην Κύπρο.

Όταν στις 15 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να εισβάλει στο νησί. Στις 23 Ιουλίου, ο διορισμένος από τη χούντα στη θέση του προέδρου Φ. Γκιζίκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη πολιτικών προσώπων, όπου αποφασίστηκε η παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς.

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως πρωθυπουργού αποδείχθηκε καθοριστική. Με την άφιξή του από το Παρίσι στις 24 Ιουλίου, ξεκίνησε επίσημα η Μεταπολίτευση. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν τον νέο ηγέτη και να γιορτάσουν το τέλος της δικτατορίας.

Η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε την πολύπλοκη διαδικασία της δημοκρατικής αποκατάστασης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα:

* Κατήργησε τα δικτατορικά νομοθετήματα

* Απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατουμένους

* Προκήρυξε εκλογές

* Ετοίμασε το Σύνταγμα του 1975

Η 24η Ιουλίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της δημοκρατίας, συμβολίζοντας την επιστροφή στη νομιμότητα και τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών. Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αλλά πάντα με βάση τα δημοκρατικά ιδεώδη που επανήλθαν εκείνη την κρίσιμη ημέρα.

Σήμερα, 51 χρόνια μετά, η επέτειος αυτή παραμένει ζωντανή στην ιστορική μνήμη της χώρας. Υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, ενώ η κληρονομιά της Μεταπολίτευσης αποτελεί θεμέλιο για τη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Δένδιας: Μόνο στον Στρατό Ξηράς η θητεία από 1/1/2026 – Νέο δόγμα αποτροπής

Από 1η Ιανουαρίου 2026 καταργείται η κατάταξη στρατεύσιμων σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η αποζημίωση για τους φαντάρους αυξάνεται σε 50 ευρώ το μήνα, από 8,8 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για αυτούς που υπηρετούν στην παραμεθόριο θα αυξηθεί στα 100 ευρώ το μήνα.

 

Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Νέα Δομή Δυνάμεων στηρίζεται στη λογική της προσαρμογής, της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας, με διακλαδικότητα και δικτυοκεντρική λειτουργία, με εξορθολογισμό κατανομής προσωπικού με τη συγχώνευση στρατοπέδων, αλλά και τη σύσταση νέων μονάδων και διευθύνσεων.

«Ο σκοπός είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου. Οι αρχηγοί και τα συμβούλια έχουν επεξεργαστεί με επιμέλεια τα διδάγματα των σύγχρονων πολέμων. Είναι φανερό πλέον ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί, δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών, δημιουργώντας τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, ό,τι δηλαδή σήμερα είναι το 4ο Σώμα Στρατού. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα» εξήγησε ο υπουργός.

«Καταργούμε», συμπλήρωσε, «τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης. Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς. Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, της δίνουμε και νέες αρμοδιότητες και δημιουργούμε Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το σύγχρονο Όπλο Πολέμου».

«Προχωράμε στη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων. Έχουμε ήδη προβεί σε συγχωνεύσεις 137 στρατοπέδων. Και προχωράμε και στη συγχώνευση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων από 15 σε 6. Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Θα έχουμε από όλα αυτά μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατ. τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Συγχρόνως, προχωράμε στη νέα αντίληψη που τα διδάγματα των πολέμων που διεξάγονται, ιδίως του πολέμου της Ουκρανίας, τα καθιστούν απαραίτητα» συνέχισε και ανέλυσε: «Αναφέρομαι στη δημιουργία σειράς έργων αμυντικής οχύρωσης, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών -η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως- θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατ. ευρώ».

 

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «το νομοθέτημα ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Αυτό το νομοθέτημα», συνέχισε, «προβλέπει την ενοποίηση των τριών Ταμείων στο ΤΑΕΘΑ, ένα ενιαίο ταμείο, ένας ενιαίος ιδιοκτησιακός φορέας, και τη δημιουργία ενός νέου φορέα αρμόδιου για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, του ΦΑΑΕΔ».

«Η φιλοδοξία είναι να χρηματοδοτηθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη συντήρηση των δομών».

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους καιρούς τους οποίους ζούμε και την καχυποψία της κοινωνίας, εν μέρει και των κομμάτων, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και αν είναι προφανής η ανάγκη και είναι απαραίτητο να συμβεί. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υιοθετήσει και θα περιλάβει στο νομοθέτημα οιαδήποτε λογική πρόταση που οδηγεί στη διαφάνεια της διαχείρισης και που θα προέλθει από την αντιπολίτευση ή από οιονδήποτε άλλον. Θέλουμε να είναι όλα διαυγή» ξεκαθάρισε.

«Είναι», ανέλυσε, «προφανές ότι η πραγματική εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, αν λάβει κανείς υπόψη την ανάγκη του χρόνου υλοποίησης, δεν αφορά την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Όμως, θα πρέπει να θέσουμε στέρεες ρίζες, που να επιτρέπουν ειδικά σε αυτό το υπουργείο, αυτά τα οποία γίνονται να είναι αντικείμενο συνολικής συναίνεσης του πολιτικού συστήματος και όχι διαφορών. Στα θέματα της Άμυνας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

 

Στεγαστικό των Ενόπλων Δυνάμεων: 2.059 κατοικίες έως το 2027

Ειδικότερα, για το στεγαστικό πρόγραμμα εξήγησε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια συνολικά είχαν κατασκευαστεί 799 κατοικίες». «Σε 20 χρόνια, 799 κατοικίες» επανέλαβε.

«Εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, θα έχουμε κατασκευάσει στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως, 1.059 κατοικίες και μέχρι το 2027 θα φτάσουμε στον αριθμό των 2.059 κατοικιών. Ήδη σήμερα που συζητάμε, εάν τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί είναι ακριβή, έχουμε υπερβεί τις 799 κατοικίες της προηγούμενης εικοσαετίας» επισήμανε.

«Συνδυαζόμενο αυτό με τις μισθολογικές αυξήσεις και τις άλλες δυνατότητες στη στρατιωτική οικογένεια, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καθιστά την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ελκυστική για τους νέους Έλληνες. Χρειαζόμαστε, και το έχω πει επανειλημμένως, τους καλύτερους Έλληνες, τις καλύτερες Ελληνίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το μέγεθος της απειλής είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εμάς. Για να το ισοσκελίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε, χρειαζόμαστε τους καλύτερους από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε και μια μικρή αναδρομή «στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα» στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τη συνολική προσέγγιση «στις δυνατότητες της χώρας για αποτροπή, δηλαδή στην αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή δυνατότητα άμυνας, που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και που θα απελευθερώσει τα νέα πλοία του Στόλου, αλλά και τα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενεάς, από την απλή χωρική υπεράσπιση της πατρίδας».

Υπενθύμισε το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, «το οποίο», όπως είπε, «έχει ήδη νομοθετηθεί και το οποίο λειτουργεί, και λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία».

Ήδη ο «Κένταυρος» είναι, εξήγησε, «ένα υπερήφανο παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν δέκα ήδη έργα σε εξέλιξη και έντεκα ακόμα θα προκηρυχθούν. Βεβαίως, το ΕΛΚΑΚ έχει στενή συνεργασία με τη νεο-δημιουργημένη Διεύθυνση Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ακόμη, τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατατέθηκε 12ετής και στην πραγματικότητα 20ετής προγραμματισμός εξοπλισμών, ο οποίος έχει και τη φιλοδοξία να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα με το 25% του συνολικού ποσού. Επίσης, αποτελεί μια πρωτοτυπία στην Ελλάδα».

Μίλησε για τη νέα Δομή Δυνάμεων, «το νέο συμπαγές σύστημα, το οποίο θα υπηρετείται από τα νέα μέσα τα οποία αποκτάμε» ενώ για τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες υπογράμμισε ότι αναβαθμίστηκαν «με το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, αλλά σε αυτό το θέμα υπάρχει πολύ μεγάλη φιλοδοξία και πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Για τις μισθολογικές αυξήσεις, που ήδη έχουν ανακοινωθεί, είπε ότι «ένα τμήμα τους αφορά τον Στόλο, το επίδομα του Στόλου, το επίδομα των Ειδικών Συνθηκών» ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στις αποδοχές των φοιτητών των Στρατιωτικών Σχολών και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε να έρθει το νομοθέτημα από το υπουργείο Οικονομικών για να νομοθετηθούν οι νέες αυξήσεις τις οποίες ήδη έχω ανακοινώσει μετά την έγκριση του πρωθυπουργού, και οι οποίες ανεξαρτήτως πότε θα έρθει το νομοθέτημα, θα ισχύουν, όπως υπάρχει κυβερνητική δέσμευση, από 1/10/2025».

Στην παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πριν την Αναχώρηση
Έρευνα Προορισμού:
Ασφάλεια και πολιτική κατάσταση: Ενημερωθείτε για την κατάσταση του προορισμού σας από αξιόπιστες πηγές, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών.
Κριτικές και αξιολογήσεις: Ελέγξτε κριτικές για το κατάλυμα και την περιοχή που θα επισκεφθείτε.
Ασφάλιση Ταξιδιού:
Κάλυψη υγείας και ακυρώσεων: Εξασφαλίστε ασφάλιση ταξιδιού που καλύπτει υγειονομική περίθαλψη, απώλεια αποσκευών, και ακυρώσεις.
Εμβολιασμοί και φαρμακείο:
Εμβολιασμοί: Ελέγξτε αν χρειάζονται εμβολιασμοί για τον προορισμό σας και ενημερωθείτε σχετικά με τους τοπικούς υγειονομικούς κινδύνους.
Προσωπικό φαρμακείο: Πακετάρετε τα βασικά φάρμακα και πρώτες βοήθειες.
Ετοιμασία Εγγράφων:
Αντίγραφα εγγράφων: Φωτοτυπήστε το διαβατήριο, ταυτότητα, εισιτήρια, και κρατήσεις. Κρατήστε αντίγραφα σε ηλεκτρονική μορφή και σε κάποιο ασφαλές σημείο.
Κατά τη Μετάβαση
Μεταφορικά Μέσα:
Αξιόπιστες εταιρείες: Επιλέξτε αξιόπιστες εταιρείες για τη μεταφορά σας.
Ασφαλής φύλαξη αποσκευών: Μην αφήνετε τις αποσκευές σας χωρίς επιτήρηση.
Ασφαλή ταξιδιωτικά έγγραφα:
Χρήση τσαντάκι ασφαλείας: Χρησιμοποιείτε τσαντάκι με ασφάλεια για τα τιμαλφή σας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Κατά τη Διαμονή
Καταλύματα:
Επιλογή ασφαλούς καταλύματος: Επιλέξτε καταλύματα με καλές κριτικές για την ασφάλεια.
Κλείδωμα πορτών και παραθύρων: Κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα όταν είστε μέσα ή έξω από το δωμάτιο.
Χρηματοκιβώτιο:
Αποθήκευση τιμαλφών: Χρησιμοποιείτε το χρηματοκιβώτιο του δωματίου για τα τιμαλφή και τα σημαντικά έγγραφα.
Προσοχή στα Κοινωνικά Δίκτυα:
Προσωπική ασφάλεια: Μην ανακοινώνετε την ακριβή τοποθεσία και το πρόγραμμά σας στα κοινωνικά δίκτυα.
Εξοικείωση με την περιοχή:
Έξοδοι κινδύνου: Εντοπίστε τις εξόδους κινδύνου του καταλύματος.
Σχέδιο διαφυγής: Εξετάστε το σχέδιο διαφυγής του ξενοδοχείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σε Δημόσιους Χώρους
Προσοχή στα Προσωπικά Αντικείμενα:
Ασφαλής φύλαξη: Μην αφήνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα εκτεθειμένα και πάντα να τα έχετε υπό επιτήρηση.
Αποφυγή επικίνδυνων περιοχών:
Ασφαλείς διαδρομές: Αποφεύγετε περιοχές που έχουν αναφερθεί ως επικίνδυνες και προτιμάτε φωτισμένες και πολυσύχναστες διαδρομές.
Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ:
Μέτρο στο ποτό: Πίνετε υπεύθυνα και διατηρείτε την ικανότητά σας να αντιδράτε σε περίπτωση ανάγκης.
Σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης
Επικοινωνία με την υποδοχή:
Αριθμοί έκτακτης ανάγκης: Γνωρίζετε τον αριθμό τηλεφώνου της υποδοχής και τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.
Κρατήστε την ψυχραιμία σας:
Ακολουθήστε τις οδηγίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες των υπαλλήλων του ξενοδοχείου και των τοπικών αρχών.
Κατά την Επιστροφή
Έλεγχος Υγείας:
Ιατρικός έλεγχος: Επισκεφτείτε το γιατρό αν αισθάνεστε άρρωστοι ή παρουσιάσετε συμπτώματα μετά την επιστροφή σας.
Ασφάλεια δεδομένων:
Αλλαγή κωδικών πρόσβασης: Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
ΚΑΜΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ομπρέλες και ξαπλώστρες από την παραλία απομάκρυνε συνεργείο του δ. Πολυγύρου

Ομπρέλες, ξαπλώστρες και καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί παράνομα στην παραλία της Γερακινής από περίοικους απομάκρυνε, σήμερα το πρωί, συνεργείο του Δήμου Πολυγύρου, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούν να τοποθετήσουν τη δική τους ομπρέλα στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι το φαινόμενο της παράνομης τοποθέτησης καθισμάτων και ομπρελών στην άμμο ξεκινάει στις αρχές του καλοκαιριού και διαρκεί ως το τέλος του καθώς όσοι μένουν σε κατοικίες μπροστά στη θάλασσα τοποθετούν μέσα στην άμμο τσιμεντένες βάσεις και σε αυτές στηρίζουν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τις οποίες δένουν με αλυσίδες. «Κάποιοι μάλιστα, πακτώνουν στην άμμο και άλλες τρεις ή τέσσερις ομπρέλες δίπλα από τη δική τους καθώς δεν θέλουν να έχουν άλλους ανθρώπους δίπλα τους. Σε αυτές φιλοξενούν και τους φίλους ή τους επισκέπτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προχωρήσαμε και πέρσι σε μια παρόμοια ενέργεια. Ενημερώσαμε τον κόσμο ότι είναι παράνομο να πηγαίνει κάποιος να τοποθετεί μόνιμα μια ομπρέλα με αλυσίδα και ξαπλώστρα στην παραλία και να καταλαμβάνει το χώρο που πρέπει να είναι ελεύθερος για όλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι προηγήθηκαν εκκλήσεις του δήμου προς τους κατοίκους και τους παραθεριστές. Επισήμανε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται όσοι είχαν τοποθετήσει τις ομπρέλες τους στην παραλία και απομακρύνθηκαν, ωστόσο διαμαρτύρονταν ως τώρα και εκείνοι που δεν μένουν μπροστά στη θάλασσα και θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους.

«Το πρόβλημα στον Δήμο Πολυγύρου είναι πολύ έντονο στις παραλίες της Γερακινής και των Καλυβών. Γενικότερα, όμως, το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη Χαλκιδική, όπου υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες μπροστά στη θάλασσα ή κοντά στη θάλασσα», υπογράμμισε ο δήμαρχος και διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με όσα μηχανήματα, πόρους και εργατικό δυναμικό διαθέτει ο δήμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ