«Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τραγωδία. Δύο τρένα συγκρούστηκαν και τουλάχιστον 57 άτομα σκοτώθηκαν» ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, η οποία άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση.
Δείτε παρακάτω Live τη συνέντευξη Τύπου
Η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη κάνοντας λόγο για Γολγοθά των συγγενών, «που αναγκάστηκαν να γίνουν ερευνητές και νομικοί».
«Μετά το έγκλημα, ακολούθησε ένα ακόμα: αυτό της συγκάλυψης. Το βαθύ κράτος, προς πάσα κατεύθυνση προσφέρει υπηρεσίες πλήρους προστασίας στους εμπλεκόμενους», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινωνίας, λέγοντας πως ακόμα και όταν στράφηκαν στη Δικαιοσύνη «και εκεί βρήκαμε εμπόδια».
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαστε θεατές στη μεγαλύτερη προσπάθεια παραπλάνησης, τόνισε.
Παράλληλα, συνεχίζοντας να εξαπολύσει «πυρά» κατά της κυβέρνησης, ανέφερε πως «μόνο με επικοινωνιακά τρικ μπορεί να επιβιώσει το ψέμα», κατηγορώντας τους, μάλιστα, πως απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο.
«Αναζητούμε τους ενόχους, τη δικαιοσύνη, για να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία, γιατί διψούμε για έναν δίκαιο κόσμο γεμάτο οξυγόνο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη, δε, στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έκανε λόγο για «τραγελαφική κατάσταση όπου το κρατος είναι εναντίον του εαυτού γιατί βγάζει αλήθειες που δεν βολεύουν αλλά δεν αμφισβητούνται», επιμένοντας ότι «είναι επιστημονική αλήθεια ότι τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα».
«Τον ήλιο όσα χρήματα και να ξοδέψεις, δεν μπορείς να τον κρύβεις για πάντα», συμπλήρωσε κλείνοντας.

Τα τρία ερωτήματα που συζητούνται στη συνέντευξη Τύπου:
«1ον: Μπορεί η έκρηξη και η τεράστια πυρόσφαιρα του εγκλήματος των Τεμπών, την οποία όλοι βλέπουμε στις οθόνες μας να προκλήθηκαν από τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των ηλεκτρομηχανών του σιδηρόδρομου;
2ον: Απεικονίζουν ή όχι την τραγική αμαξοστοιχία των Τεμπών της 28.02.2023 τα VIDEO, τα οποία βρήκε η εταιρεία SECURITY στον Κάδο Σκουπιδιών υπολογιστών (Recycle Bin) τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 και τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτα από τον Δημοσιογράφο, κ. Πορτοσάλτε και έτσι ενημερωθήκαμε και εμείς ότι μόλις είχαν μπει στη δικογραφία;
3ον: Μπορεί ένα πόρισμα εθνικού οργανισμού να αποτελέσει κατά τον νόμο (άρθρο 167Α ΠΚ) αθέμιτη επιρροή, πίεση και απειλή σε βάρος ενός δικαστικού λειτουργού;».
Νίκος Καρνάβος: «Υπήρχε καύσιμο που έκαψε ανθρώπους»
«Η επιστήμη, είναι αλήθεια, είτε την πιστεύετε είτε όχι. Λειτουργήσαμε με τις αρχές της επιστήμης επιστήμης και της τέχνης, όπως μάθαμε και ορκιστήκαμε όταν πήραμε το δίπλωμά μας. Με βάση αυτόν τον όρκο ανέλαβα να κάνω τις τεχνικές εκθέσεις» ανέφερε ο χημικός μηχανικός Αριστοτελείου, Νίκος Καρναβός.
Σχετικά με την πυρόσφαιρα, σημείωσε πως «ο κ. Μιχόπουλος χρησιμοποίησε μοντέλα, τα οποία τα χρησιμοποιεί όλο ο κόσμος. Τρέξαμε αυτά τα πράγματα και επιβεβαιώσαμε τα σενάρια», είπε, παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες από την έκθεση του κ. Κοκοτσάκη.
Με βάση μοντέλα που παρουσιάζει ο κ. Κάρναβος, υπογραμμίζει πως «κάνοντας την ανάλυση ρίσκου μας βγάζει ότι είναι 78% να συμβεί ξανά αυτό το συμβάν».
«Είναι ο σχηματισμός ενός πυκνού νέφους ατμών από την απελευθέρωση εύφλεκτων αερίων ή υγρών – επίσημος ορισμός είναι αυτός – και αν βρεθεί πηγή ανάφλεξης, μπορεί να προκύψει πυρκαγιά του νέφους. Χρειαζόμαστε ένα νέφος ατμών» είπε για την πυρόσφαιρα.
Την ίδια στιγμή, σχετικά με τα έλαια σιλικόνης από τους μετασχηματιστές, o κ. Καρνάβος παρουσίασε σημεία της έκθεσης Μιχόπουλου: «Οι δύο ήταν άθικτοι και ο ένας φαινόταν χτυπημένος, αλλα αν ήταν από έκρηξη θα είχε άλλη μορφή» ανέφερε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «υπήρξε καύσιμο που έκαψε ανθρώπους» όπως χαρακτηριστικά είπε, κάνοντας λόγο για ένα αναμφισβήτητο γεγονός. «Δεν μπορεί κανείς με επιστημονικό τρόπο να μου το απορρίψει και να μου πει ότι κάνω λάθος».
Ο κ. Καρνάβος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γενικού Χημείου του Κράτους, κατηγορώντας το ότι παρέδωσε ένα φύλλο χαρτί. «Από το Γενικό Χημείο είπαν ότι βρήκαν μόνο ένα πράγμα» είπε για να συμπληρώσει πως όταν ο ίδιος προχώρησε σε ανάλυση των φασμάτων βρήκε «ξυλόλιο, βενζόλιο, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, βαριούς υδρογονάνθρακες, χλωριομένους υδρογονάνθρακες και έλαια σιλικόνης».
Ο καθηγητής παρουσίασε την ανάλυση συγκεντρώσεων ξυλολίου στο σημείο 29 μέρες μετά το δυστύχημα, τονίζοντας πως «είναι υψηλότερα από ότι η τυπική τιμή σε αγροτικά πάρκα».
NEWSIT