Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EE: Οι βιομηχανίες φαρμάκου και αυτοκινήτου μπαίνουν σε «μπελάδες» από τους δασμούς του Τραμπ

Η κερδοφορία των εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν σημαντικούς κόντρα ανέμους εάν υλοποιηθούν οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς, με τους βασικούς τομείς βιομηχανίας της περιοχής, να είναι οι πιο εκτεθειμένοι.

Οι ενδεχόμενοι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν τα κέρδη του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 3% έως 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence (ΒΙ). Οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας και των πολυτελών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης των κερδών του δείκτη φέτος, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ έφθασαν τα 605,8 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές του BI Λοράν Ντουιγιέ και Κάιντι Μενγκ. Η Novo Nordisk πραγματοποίησε το 58% των εσόδων στις ΗΠΑ το 2024, ενώ για τη Sanofi ήταν σχεδόν το μισό.

Ο Τραμπ διέταξε την Πέμπτη (13.02.2025) την κυβέρνησή του να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ανταποδοτικών δασμών ανά χώρα, αυξάνοντας την προοπτική μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά ενός «παγκόσμιου συστήματος» που, όπως λέει, είναι στραμμένο εναντίον των ΗΠΑ. Ξεχώρισε την ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ως πιθανούς στόχους, καθώς και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμάκων. Όλες οι μελέτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Απριλίου και ο Τραμπ θα μπορούσε να δράσει αμέσως μετά.

Στο μέτωπο των καταναλωτικών αγαθών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και η χώρα αποτελεί βασική αγορά για τα είδη πολυτελείας. Ο νέος δασμός 25% του Τραμπ στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές από τις 6 Μαρτίου θα μπορούσε να αφαιρέσει 6 δισ. ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη των Stellantis, Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz Group, σύμφωνα με στοιχεία του BI.

Περίπου το 65% των αυτοκινήτων με το δικό της εμπορικό σήμα που πωλεί η Volkswagen στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο Μεξικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσει τη δυναμικότητα στις ΗΠΑ ή να εγκαταλείψει την αγορά συνολικά, δήλωσε ο αναλυτής της Stifel, Ντάνιελ Σβαρτζ.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θέτουν τις βιομηχανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση όταν κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις. Οι σουηδικές εταιρείες Sandvik και Hexagon κινδυνεύουν από τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό, καθώς είναι εκτεθειμένες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε η Pauline Eschbach του BI. Περαιτέρω πρόβλημα θα μπορούσε να προέλθει από πιθανούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται το 2023, τα 12 ανήκουν σε αυτούς τους τρεις ιδιαίτερα εκτεθειμένους τομείς. Ένας δασμός 10% έως 20% σε αυτές τις κατηγορίες – στις οποίες περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα και τα αλκοολούχα ποτά – θα έκοβε περίπου 1,1% έως 2,1% των πωλήσεων και 3,3% έως 6,6% των λειτουργικών κερδών, σύμφωνα με την έρευνα του BI.

Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, το υψηλότερο άκρο της αγοράς θα ήταν πιο ανθεκτικό. «Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας είναι σε σχετικά καλύτερη θέση να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος μέσω προσαρμογών των τιμών, καθώς η πελατειακή τους βάση τείνει να είναι πιο πρόθυμη να δεχτεί αυξήσεις τιμών», έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Scope Ratings, Εουτζένιο Πιλιέγκο.

Η προηγούμενη εμπειρία με τους δασμούς του 2018 σημαίνει επίσης ότι ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες να μετριάσουν τις επιπτώσεις μέσω της τοπικοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε η αναλύτρια του BI Karen Ubelhart.

Η Diageo, στην οποία ανήκουν η τεκίλα Don Julio και το ουίσκι Johnnie Walker, απέσυρε τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της, με τη διευθύνουσα σύμβουλο Ντέμπρα Κρου να λέει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στο Μεξικό και τον Καναδά θα μπορούσαν «πολύ καλά να επηρεάσουν» την δυναμική.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί «λόγω της εμφάνισης του λαϊκισμού, του πατριωτισμού και του προστατευτισμού σε αρκετές οικονομίες», ανέφερε η φινλανδική εταιρεία κατασκευής γερανών Konecranes Oyj στην έκθεσή της για το τέταρτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να πλήξουν την κερδοφορία.

Οι δασμοί έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στις ευρωπαϊκές κλήσεις και ανακοινώσεις κερδών.

Οι αμερικανικές εταιρείες μιλούν επίσης περισσότερο για τους δασμούς. Οι αναφορές κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε πάνω από 1.700 από το προηγούμενο τρίμηνο μεταξύ των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον Russell 3000, αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, με την περίοδο υποβολής εκθέσεων να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο εμπορικός πόλεμος «ήταν σκληρός για τις μετοχές το 2018 και αποτελεί κίνδυνο για τις προοπτικές και πάλι το 2025», έγραψαν σε σημείωμά τους οι Τζίνα Μάρτιν Άνταμς και Τζίλιαν Γουλφ του BI.

Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 θα μειωθούν κατά 2% έως 3% εάν επιβληθεί το σύνολο των προτεινόμενων δασμών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs. Είτε τα περιθώρια κέρδους θα συρρικνωθούν εάν οι εταιρείες απορροφήσουν το κόστος, είτε οι πωλήσεις τους θα μειωθούν εάν μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κόστιν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs στις ΗΠΑ.

Το κόστος πωλήσεων της Chipotle Mexican Grill θα αυξηθεί κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι προμηθεύεται περίπου το 2% των πωλήσεών της από το Μεξικό, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Άνταμ Ράινερ. Η παιχνιδοβιομηχανία Mattel δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές.

 

NEWSIT

EE: Οι βιομηχανίες φαρμάκου και αυτοκινήτου μπαίνουν σε «μπελάδες» από τους δασμούς του Τραμπ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δημιουργική εποχή για την “Romanos” στο Λιμάνι της Πάτρας

Το ιστορικό Ναυτιλιακό Γραφείο της Πάτρας “Ρωμάνος” μέσα από το διαδίκτυο παρουσίασε τη νέα του επένδυση που ενισχύει σημαντικά την εμπορική δραστηριότητα στο Λιμάνι της Πάτρας. Νέοι εντελώς σύγχρονοι χώροι, νέα οργάνωση και νέες θαλάσσιες διαδρομές, αφού η Πάτρα έχει πλέον ροές προς Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Θυμίζουμε ότι λίγα χρόνια πριν, δεν λειτουργούσε εμπορικό τμήμα στο λιμάνι της Πάτρας. Το άνοιξαν, ο τότε  Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ν. Κοντοές και οι επιχειρηματίες Δ. Πλέσσας και Σπ. Ρωμάνος,  Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες αλλά και 9 ολόκληροι  μήνες για να γνωματεύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι τα roll– trailers δεν χρειάζονται… πινακίδες κυκλοφορίας και μπορούν να ενταχθούν στο μεταφορικό έργο εντός του λιμένα, όπως συνέβαινε σε κάθε άλλο λιμάνι της Ευρώπης και της χώρας, πλην Πατρών!

Με την γνωμάτευση αυτή η Τουρκική εταιρεία UN RoRo ενοικιάζει 15 στρέμματα στο λιμάνι και ξεκινά μεταφορικό  έργο Κωνσταντινούπολη – Πάτρα – Τεργέστη.

Έτος 2025. Δανοί έχουν ήδη από το 2019 εξαγοράσει την UN RoRo. Πρόκειται για την δυναμική εταιρεία DFDS, η οποία έχει σπουδαίο μεταφορικό έργο στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης και αποφασίζει να μπει και στην αγορά της Μεσογείου. Βαφτίζει την δραστηριότητα της BU Med και σε συνεργασία με το ναυτιλιακό  Πρακτορείο ΡΩΜΑΝΟΣ, ένα από τα ιστορικότερα της Πάτρας με διαδρομή 75 χρόνων, ενοικιάζονται κι άλλοι χώροι, φτάνοντας τα 26,5 στρέμματα.

Η Ρωμάνος επενδύει σε σύγχρονες και με ιδιαίτερη αισθητική εγκαταστάσεις. Με ένα εντυπωσιακό Port office, αναβαθμίζει εντυπωσιακά χώρους του Λιμένα, περνώντας το μήνυμα ότι τα μεγάλα πρότζεκτ, απαιτούν αντίστοιχες επενδύσεις στήριξης.

Η διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία DFDS – Ρωμάνου οφείλεται στην μετατροπή τη Πάτρας σε ναυτιλιακό κόμβο. Πάνω από 20 διαφορετικά πλοία της DFDS έχουν καταπλεύσει στην Πάτρα, ενώ πέραν της κύριας γραμμής με Τουρκία και Ιταλία, έχουν ήδη ανοιχθεί δυο νέες γραμμές με το λιμάνι της Sete (Γαλλία) και της Damietta  (Aίγυπτος). Δηλαδή η Πάτρα, είναι πλέον λιμάνι τριών ηπείρων, Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής!

H άνοδος της σύμπραξης DFDS – ΡΩΜΑΝΟΣ  θα φέρει στην γραμμή της Τουρκίας με την Πάτρα και τον Όμιλο Γκριμαλντι που θα νοικιάσει και αυτός άλλα 15 στρέμματα. Παράλληλα και ο ΟΛΠΑ βελτιώνει αισθητά τις υπηρεσίες του και τους χώρους του, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις που έχουν προκύψει.

Αυτό που ξεκίνησε το 2018 στο λιμάνι της Πάτρας με το εμπορευματικό του μέρος, είναι φανερό ότι εξελίσσεται όλο και καλύτερα και όταν αρχίσει να υλοποιείται το master plan από τον ΟΛΠΑ, η Πάτρα θα μπορέσει να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές.
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα

Στην διήμερη ετήσια Σύνοδο (24-25/6) του ΝΑΤΟ στην Χάγη – η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε μία συνάντηση μόλις λίγων ωρών – το μείζον ζήτημα είναι η απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των ετήσιων δαπανών για εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους.

Την μετατροπή αυτής της απαίτησης σε απόφαση έχει αναλάβει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό είναι αλήθεια, ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο κ. Ρούτε. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ήδη η Ισπανία με την κάθετη αντίρρησή της στην απόφαση αυτή, έχει πετύχει την εξαίρεσή της ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται να «παίζει» και με το Βέλγιο. Κάτι έχει «ψελλίσει» και η Ελλάδα, αλλά τίποτα περισσότερο.

Είναι αλήθεια ότι σε μία «Ενωμένη (;) Ευρώπη» με οικονομίες διαφορετικών δυνατοτήτων όσο αφορά στο ισοζύγιο εσόδων/δαπανών στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας, η προσθήκη μιας επιπλέον δαπάνης από 3,5% έως και 2,5% του ΑΕΠ ετησίως είναι δημοσιονομικά ανατρεπτική… «αλλαγή» οικονομικής πολιτικής. Και έχει συνέπειες.

Για την Ελλάδα είναι διπλά σημαντική καθώς η «προσθήκη» αυτή μέσα στην δεκαετία του 2030 και μετά, «χτυπάει» ακριβώς στην πλέον ευαίσθητη και δύσκολο να αξιολογηθεί φάση αποπληρωμής του χρέους του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου.

Για να ήμαστε σαφείς, σήμερα ο Προϋπολογισμός «δουλεύει» με τις προδιαγραφές του τρίτου μνημονίου που για να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, όσο αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δηλαδή την «ομαλή» αποπληρωμή του χρέους, βαδίζει στις ράγες αφ’ ενός της εξασφάλισης ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ και πάνω. Και αφ’ εταίρου στην απαγκίστρωση (μέσω Ηρακλή Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και τιτλοποιήσεων) των τραπεζών από το ιδιωτικό χρέος.

Μέχρι το 2030 – 32, η επιτυχής ενεργός διαχείριση χρέους του ΟΔΔΗΧ σε συνδυασμό με τους δύο προαναφερθέντες όρους της αναδιάρθρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, θα έχει απαλλάξει το χρέος από το πρώτο διακρατικό δάνειο των 52 δις ευρώ (εκτός απροόπτου). Και έτσι θα αρχίσει να «ξεχρεώνει» τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στον EFSF/ESM, που είναι το βασικό κομμάτι του χρέους και αρχίζουν να πληρώνονται από την επόμενη δεκαετία (2032) για αρκετές δεκαετίες.

Με άλλα λόγια μια απόφαση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και στην συνέχεια από την Βουλή, θα φορτώσει τον Προϋπολογισμό και την δύσκολη περίοδο έναρξης αποπληρωμής του χρέους προς τον ESM, με άλλο ένα 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και μονίμως για «αμυντικές» δαπάνες, επιπρόσθετα στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να συνεχίσουν, για να πληρώνεται ασφαλώς το χρέος !

Σε μία οικονομία δηλαδή όπως η ελληνική της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών από πλευράς δημοσίου εξαρτάται από τον ευρωπαϊκό παράγοντα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και όχι από τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και σε συνθήκες «πολεμικής ετοιμότητας» για την Ε.Ε. (αυτό λέει η απόφαση του ΝΑΤΟ), θα πρέπει να αφαιρεθούν πόροι από την οικονομία και να δανεισθεί το δημόσιο ακόμα περισσότερο για να ανταποκριθεί σε μία πρωτοφανή και διαρκή αύξηση μη παραγωγικών δαπανών.

Λόγω του ιστορικού της οικονομίας της Ελλάδας, αυτού που οδήγησε στα τρία μνημόνια και την βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους, είναι προφανές ότι το μονοπάτι οδηγεί και πάλι σε μία αναβίωση της απειλής του χρέους, καθώς η οικονομία δεν διαθέτει ενδογενείς πόρους για να καλύψει την νέα υπερδιπλάσια απαίτηση για τις «αμυντικές» δαπάνες. Και αυτό θα συμβεί ακριβώς την στιγμή που η οικονομία με όλα όσα έχουν προηγηθεί, έχει αρχίσει να κάνει τις αγορές να την βγάζουν διστακτικά από την περιοχή κινδύνου και προσοχής…

Χωρίς να γνωρίζουμε κάτι από αυτά που ίσως συζητούνται ήδη στα υπουργικά γραφεία, μπορούμε από αυτές τις γραμμές να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα, ότι αν η Αθήνα αποδεχθεί την υπερδιπλάσια αύξηση των σημερινών «αμυντικών» δαπανών με χρόνο επίτευξης το 2035, στο ΥΠΟΙΚ και πιο συγκεκριμένα στον ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο για να σχεδιάσουν «άμυνες» διαχείρισης για την νέα απειλή χρέους.

Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει δημοσιονομικά «χαρακτηριστικά» ενός 4ου Μνημόνιο άμυνας, απέναντι στην έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης του δημόσιου δανεισμού. Από τώρα μέχρι… τα εγγόνια μας.

NEWSIT

Πώς επιστρέφει από άλλη «πόρτα», η απειλή του χρέους για την Ελλάδα

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει απορρίψει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον σε διακριτό χρονικό ορίζοντα (ή αλλιώς μέχρι το 2027), αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για άλλους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Έγκυρες πηγές του newsit.gr αναφέρουν πως μελετάται από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή μελετών μία αυξο- μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) με κριτήριο του πόσο υγιεινά είναι τα προϊόντα στα οποία επιβάλλονται.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται μία αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ανθυγιεινά προϊόντα, όπως τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα και μία μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα λιγότερο ανθυγιεινά ή αμιγώς υγιεινά προϊόντα.

Σε αυτή την περίπτωση αφενός θα μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και άρα οι τελικές τιμές σε μία μερίδα των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, τα οποία είναι και υγιεινά, ενώ θα αυξανόταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ενδεχομένως και οι τελικές τιμές για τα ανθυγιεινά.

Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ενισχυόταν η κατανάλωση των υγιεινών προϊόντων χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές απώλειες, ενώ παράλληλα θα εισακουόταν το αίτημα πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων για μείωση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση, οι οποίοι είναι κατά κανόνα άδικοι καθώς είναι ίδιοι ανεξάρτητα από το εισόδημα του καταναλωτή.

NEWSIT

Στα σκαριά αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης – Κριτήριο η υγεία των καταναλωτών

 

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ