Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση Μητσοτάκη και Τουσκ για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης μεταξύ των θεμάτων στα οποία εστίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η πρόταση του Έλληνα και Πολωνού πρωθυπουργού να υπάρξει αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία εστίασαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη συζήτησή τους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής χθες Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Όπως εξήγησε ο Αντόνιο Κόστα μιλώντας στον Τύπο, οι συζητήσεις των 27 για την άμυνα επικεντρώθηκαν σε τρία κύρια θέματα: στις στρατιωτικές δυνατότητες, στη χρηματοδότηση και στις συνεργασίες.

«Σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες που πρέπει να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα, συμφωνούμε να επικεντρωθούμε στα πιο κρίσιμα κενά που εντόπισαν τα κράτη-μέλη μέσω του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ. Να εστιάσουμε στις πιο πιεστικές ανάγκες ανάμεσά τους. Και να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου υπάρχει σαφής προστιθέμενη αξία της ΕΕ», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συζήτηση υπήρξε. για παράδειγμα, σαφής εστίαση στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, καθώς επίσης στους πυραύλους, στα πυρομαχικά και στην κινητικότητα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι υπήρξε «ισχυρή υποστήριξη» στην πρόταση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλοι γνωρίζουν ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει μόνο του τη δυνατότητα να οικοδομήσει δική του αντιαεροπορική άμυνα», είπε η Φον ντερ Λάιεν, παρότι όλοι κατανοούν ότι «με τον πόλεμο στα σύνορά μας» αυτό «είναι κάτι απολύτως απαραίτητο».

Όπως είπε, οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, αλλά η αντιαεροπορική ασπίδα είναι «κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο» που πρέπει να συζητηθεί.

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κόστα, το μήνυμα που δόθηκε χθες ήταν πολύ σαφές: «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας – πρέπει να παράγουμε περισσότερες από τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε και να το κάνουμε ταχύτερα».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο Αντόνιο Κόστα σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο και οι αμυντικές δαπάνες ήδη αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ του 2021 και του 2024. «Σήμερα, κατά μέσο όρο, τα 23 κράτη μέλη που είναι επίσης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δαπανούν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.», είπε ο Αντόνιο Κόστα.

Τόνισε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τις ευελιξίες στο πλαίσιο των νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να επιτραπούν περισσότερες εθνικές δαπάνες για την άμυνα. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να κινητοποιηθούν ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και ότι για να βελτιώσει την πρόσβαση στην ιδιωτική χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές της για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Όσον αφορά τους δημόσιους πόρους, είπε ότι η άμυνα θα είναι ένα σημαντικό θέμα στις συζητήσεις για τον επόμενο κύκλο του προϋπολογισμού της ΕΕ, που ξεκινά το 2028. «Αλλά είναι σαφές σε όλους ότι πρέπει να δράσουμε ταχύτερα», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι σε «εξαιρετικούς καιρούς, πρέπει να λάβουμε εξαιρετικά μέτρα», γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πιθανή ελαστικοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις επενδύσεις στην άμυνα. Αυτό θα δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους σε εθνικό επίπεδο, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών, ο Αντόνιο Κόστα είπε ότι «η εταιρική σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ είναι κλειδί για την εγγύηση της διατλαντικής ασφάλειας».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, συμφωνήθηκε ότι η ισχυρότερη Ευρώπη ως προς την άμυνα ενισχύει επίσης τη διατλαντική εταιρική σχέση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι φίλοι, σύμμαχοι και συνεργάτες μας. Είναι σχέση με βαθιές ρίζες που θα αντέξει στον χρόνο», διαβεβαίωσε ο Αντόνιο Κόστα, συμπληρώνοντας ότι προβλήματα και διαφορές απόψεων μπορεί να προκύπτουν μεταξύ φίλων, αλλά πρέπει «να τα αντιμετωπίσουμε, να μιλήσουμε, και να βρούμε λύσεις».

«Φυσικά, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας και τις αρχές μας, χωρίς να διακυβεύουμε τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.

Για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο φυσικός μας εταίρος» και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει «νέα θετική ενέργεια» στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας.

Ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και του ΗΒ.

Ακόμη, επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν «παρών» καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου.

« Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», τόνισε ο Α. Κόστα, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι έχουν ήδη διαθέσει υποστήριξη στην Ουκρανία αξίας 134 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Μ. Αρώνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία είναι από σήμερα προσβάσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στα αποσπάσματα που εμπεριέχονται από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας υπάρχουν ονόματα βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον ενός από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι: οι «γαλάζιοι» Χρήστος Κέλλας (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας), Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας), Φάνης Παππάς (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν βουλευτής Β Θεσσαλονίκης), ο Μάξιμος Σενετάκης (βουλευτής Ηρακλείου), ο Διονύσης Σταμενίτης (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας), Τάσος Χατζηβασιλείου ( νυν υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών) ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής Σερρών) ο βουλευτής Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας).

NEWSIT

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή

Έναρξη των συνεδριών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συγκαλείται στις έντεκα το πρωί, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή προεδρείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ και τα μέλη της πλειοψηφίας αναμένεται να προτείνουν και να υποστηρίξουν για την θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναμένεται να αντιπροτείνουν την εκλογή αναλογικού διακομματικού προεδρείου, δηλαδή σε αυτό να μετέχουν και βουλευτές- μέλη της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια της εκλογής του προεδρείου και της συγκρότησης της Επιτροπής σε Σώμα, αναμένεται να υπάρξει και μια πρώτη αρχική τοποθέτηση των κομμάτων σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Η Επιτροπή έχει λάβει από την απόφαση της Ολομέλειας, ως αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τους δύο μήνες από σήμερα που συγκροτείται σε Σώμα.

Σύμφωνα πάντως με τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ αυτό που θα προταθεί είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» των εργασιών της προηγούμενης Προκαταρκτικής Επιτροπής που αφορούσε τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η όσο το δυνατόν άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στον φυσικό του δικαστή για να ελεγχθεί, δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται ύστερα από κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αποτελεί το επόμενο βήμα της δικαστικής διερεύνησης σύμφωνα με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υιοθέτησης του εργασιών όπως της Προκαταρκτικής Χρ. Τριαντόπουλου, οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούσαν πως οι εργασίες της παρούσας Επιτροπής θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το πόρισμα εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου και η τελική συζήτηση και μυστική ψήφιση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου.

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν προαναγγείλει και τονίσει, θα ζητήσουν την κλήτευση και εξέταση όλων των μαρτύρων που θα προταθούν από τα κόμματα, «χωρίς προσχώματα από την πλειοψηφία της ΝΔ», προκειμένου όπως αναφέρουν, η Επιτροπή να ασκήσει τον θεσμικό προανακριτικό της ρόλο όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 3 του ΚτΒ «συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις αντίστοιχες διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως», συνεπώς η λήψη των αποφάσεων γίνονται με ανάταση χειρός με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 29 ΚτΒ).

Η παρούσα Προκαταρκτική Επιτροπή, απαρτίζεται συνολικά από 26 μέλη εκ των οποίων οι 14 είναι βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές κατά αναλογία προέρχονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικότερα, κατά αλφαβητική σειρά, οι 14 βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Γιώργος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καπάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπύρος Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λιτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ορίσθηκαν ως μέλη οι: Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα. Από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης. Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από τη Νίκη ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος. Από την Πλεύση Ελευθερίας η Ελένη Καραγεωργοπούλου ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Παύλος Σαράκης.

Ι.Α.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας

Tη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ελλάδος ως συμμαχικής χώρας στο ΝΑΤΟ αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Χάγη της Ολλανδίας την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας τηρούσε τη δέσμευση περί αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ) ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεισφέροντας σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Συμμαχία εν μέσω ενός όλο και πιο αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος.

Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα μας, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη σημερινή δέσμευση του 2% και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης χωρών του ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μνεία και στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι βασικό ζητούμενο της Συνόδου είναι η επικαιροποίηση της Δέσμευσης περί Αμυντικών Δαπανών (DIP- Defense Investment Pledge) στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2035 και όπως εξηγούν ο συγκεκριμένος στόχος αποτελείται από δύο πυλώνες: το 3,5% που αφορά αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και το 1,5% που αφορά ευρύτερα επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα.

Εξάλλου, το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Mark Carney.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ