Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ: Ο Τραμπ που ξέρουμε, η Μελάνια που φώναζε «δείτε με» και η αυτοκρατορική ομιλία

Διχαστικός, φλύαρος, με μεγαλεπίβολα σχέδια, βαρύγδουπες δηλώσεις και σαν άλλος αυτοκράτορας δίνοντας αμέσως εθνικιστικό τόνο, με λίγα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ που ξέρουμε, υποσχέθηκε να «βάλει την Αμερική πρώτη» στη πρώτη ομιλία του με την ανάληψη των καθηκόντων του ως ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θα πάμε στον Άρη, θα πάρουμε πίσω τη Διώρυγα του Παναμά, θα κηρύξουμε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα, θα μετονομάσουμε τον κόλπο του Μεξικού, θα υπάρχουν μόνο δύο φύλα… αυτά κι άλλα τόσα υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και έκλεισε την πρώτη ομιλία του μετά την ορκωμοσία του τονίζοντας ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει τώρα. Από αυτή τη μέρα και μετά, η χώρα μας θα ανθίσει και θα γίνει και πάλι σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Θα μας ζηλεύει κάθε έθνος και δεν θα επιτρέψουμε να μας εκμεταλλεύονται πλέον κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας της διακυβέρνησης Τραμπ. Θα βάλω, πολύ απλά, την Αμερική πρώτα» ήταν τα πρώτα λόγια του Τραμπ ως 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ συνέχισε εκθέτοντας τα δικά του παράπονα, υποσχόμενος να βάλει τέλος στην «οπλοποίηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν χρησιμοποιήσει τη λέξη αυτή για να κατηγορήσουν την αμερικανική δικαιοσύνη υπό τον Τζο Μπάιντεν ότι ασκεί πολιτικές διώξεις.

Η ομιλία του 47ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεγαλύτερη κατά 14 λεπτά σε σχέση με το 2017. Στη λαμπερή τελετή, έδωσαν το «παρών» ηγέτες κρατών και μεγιστάνες της τεχνολογίας και ο Τραμπ ξετύλιξε μπροστά τους το κουβάρι της μεγαλεπίβολης διακυβέρνησής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε με το αριστερό του χέρι πάνω σε δύο Βίβλους (η μία δώρο της μητέρας του το 1955 – και η άλλη εκείνη που χρησιμοποίησε ο Αβραάμ Λίνκολν κατά την ορκωμοσία του το 1861) που κρατούσε η άκρως εντυπωσιακή σύζυγός του, Μελάνια, και το δεξί του χέρι υψωμένο.

«Ορκίζομαι επισήμως ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, μάρτυς μου ο Θεός». Είχε προηγηθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς.

Ο Ρεπουμπλικανός, πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, κέρδισε μια δεύτερη προεδρική θητεία σε μια από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές στον Λευκό Οίκο, στην πρόσφατη πολιτική ιστορία.

Οι προετοιμασίες για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή γύρω από τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο, τους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στον αέρα, με αμέτρητα drones να καταγράφουν κάθε κίνηση, ενώ περίπου 25.000 αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν ακροβολιστεί στην πόλη ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές.

Μέσα σε όλα και το πολικό ψύχος της Ουάσινγκτον που άλλαξε τα σχέδια και έφερε την ορκωμοσία μέσα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου κι όχι στα σκαλιά όπως είθισται.

Ήδη από το πρωί ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει το στίγμα του αφού λίγες πριν την ορκωμοσία του ανήρτησε μία συλλογή βίντεο από την προεκλογική του εκστρατεία στα social media.

«Μάχη, μάχη μάχη» και «τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα», λέει μεταξύ άλλων ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η μέλλουσα πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ αναχώρησαν από το Blair House κοντά στον Λευκό Οίκο για να παραστούν σε λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

REUTERS/Jeenah Moon
REUTERS/Jeenah Moon
REUTERS/Jeenah Moon

Εκεί βρέθηκε και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα με τα παιδιά της καθώς και ο Τζέι Ντι Βανς με τη σύζυγό του Ούσα.

Η Ιβάνκα Τραμπ με τα παιδια της στην εκκλησία – REUTERS/Jeenah Moon
Η Ιβάνκα Τραμπ με τα παιδια της στην εκκλησία – REUTERS/Jeenah Moon

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ βρέθηκαν από νωρίς μέσα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο.

Στη συνέχεια, οι Τραμπ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την μέχρι πρότινος πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

REUTERS/Nathan Howard

O Τζο και Τζιλ Μπάιντεν δεν έχασαν ευκαιρία να βγάλουν νωρίτερα και μια selfie έξω από τον Λευκό Οίκο πριν τον εγκαταλείψουν οριστικά.

«Μια ακόμη selfie για το δρόμο. Σε αγαπάμε, Αμερική» έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος στο Twitter, αναμένοντας την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ και της Μελάνια.

 

Με σύστημα antidrone ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο σύζυγός της, Νταγκ Έμχοφ υποδέχθηκαν τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τη σύζυγό του, Ούσα, στον Λευκό Οίκο.

REUTERS/Nathan Howard

Ο Τζο Μπάιντεν και η Τζιλ Μπάιντεν υποδέχτηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για το καθιερωμένο τσάι.

«Καλώς ήρθες στο σπίτι», είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τον υποδέχτηκε στη βόρεια πρόσοψη του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα (20.01.2025).

Στη συνέχεια Μπάιντεν και Τραμπ αναχώρησαν με την ίδια λιμουζίνα για το Καπιτώλιο ενόψει της ορκωμοσίας. Νωρίτερα είχαν αναχωρήσει με την ίδια λιμουζίνα οι σύζυγοί τους, Τζιλ και Μελάνια.

Οι δύο τους δεν πήγαν μαζί πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Τραμπ ως γνωστόν δεν παραβρέθηκε την ορκωμοσία του Μπάιντεν, αλλά θα επιστρέψουν στην ίδια παράδοση που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρείχε στον Τραμπ το 2017.

Είναι παράδοση ο απερχόμενος πρόεδρος να συνοδεύει τον εκλεγμένο πρόεδρο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για την τελετή ορκωμοσίας.

Μέσα στο Καπιτώλιο μπήκαν επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με τη σύζυγό του, Χίλαρι, ο Τζορτζ Μπους και η Λόρα, ο Μπαράκ Ομπάμα χωρίς την Μισέλ, η οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ γιατί «δεν μπορεί να παριστάνει τη χαρούμενη», ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η Τζόρτζια Μελόνι που εθεάθη να γελά με τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και πολλοί ακόμα.

Γύρω στις 18:00 ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για την ορκωμοσία.

 

Η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ πήρε θέση για την ορκωμοσία στη Ροτόντα. Τα παιδιά του Τραμπ – η Ιβάνκα Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, η Τίφανι Τραμπ, ο Έρικ Τραμπ και ο Μπάρον Τραμπ – όλοι βρίσκονταν ήδη εκεί.

Και ο CEO του TikTok βρέθηκε στο Καπιτώλιο. Μετά τον σάλο των τελευταίων ημερών που προκάλεσε στις ΗΠΑ το θέμα του TikTok, ο CEO της γνωστής εφαρμογής, Σου Ζι Τσιού μετέβη στο Καπιτώλιο για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η Μελάνια και ο γιος της, Μπάρον στο Καπιτώλιο

Η Μελάνια Τραμπ και ο γιος της, ο Μπάρον, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα κατά την είσοδό τους στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Η νέα Πρώτη Κυρία – που επιστρέφει και πίο δυναμικά αυτή τη φορά… στη θέση της – ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστή. Αλλά και ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Μπάρον και πιθανός διάδοχος του ξεχώριζε λόγω του ύψους του.

Kenny Holston/Pool via REUTERS
Chip Somodevilla/Pool via REUTERS
Chip Somodevilla/Pool via REUTERS

Στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μπήκε ο Ντόναλντ Τραμπ που προσπάθησε να φιλήσει την σύζυγό του, ωστόσο η στιλιστική της επιλογή τον… εμπόδισε.

Για την ορκωμοσία του συζύγου της, η Μελάνια επέλεξε ένα αυστηρό λουκ, ενώ στην πρώτη ορκωμοσία, το 2017, είχε εμφανιστεί με ένα baby-blue Ralph Lauren.

SAUL LOEB/Pool via REUTERS
Chip Somodevilla/Pool via REUTERS
Julia Demaree Nikhinson/Pool via REUTERS

Αυτή τη φορά η Μελάνια εμφανίστηκε με ένα blue black και άσπρο σύνολο και ασορτί καπέλο, ψηλοτάκουνες γόβες και μαύρα δερμάτινα γάντια. Το σύνολό της ήταν το απόλυτο της κομψότητας και τράβηξε όλα τα βλέμματα αλλά και τα φλας.

Ακολούθησε η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και μετά του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ορκίζομαι επισήμως ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τραμπ στον όρκο του.

Φωτογραφίες από την Ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στη Ροτόντα του Καπιτωλίου

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, Κάμαλα Χάρις, Τζορτζ Μπους – SHAWN THEW/Pool via REUTERS
Η Πρισίλα Τσαν σύζυγος του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, και η Λόρεν Σάντσεθ αρραβωνιαστικιά του Τζεφ Μπέζος – SHAWN THEW/Pool via REUTERS
Ο CEO του TikTok Σου Ζι Τσιού στο Καπιτώλιο SHAWN THEW/Pool via REUTERS
Ο Τζεφ Μπέζος με τον CEO της Google Σούνταρ Πιτσάι – SHAWN THEW/POOL/Pool via REUTERS
Οι «τιτάνες» της τεχνολογίας στην ορκωμοσία Τραμπ – SHAWN THEW/Pool via REUTERS
Πανοραμική φωτογραφία από τη Ροτόντα του Καπιτωλίου – Andrew Harnik/Pool via REUTERS
Έρικ Τραμπ, Έλον Μασκ, Ιβάνκα Τραμπ και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ – SHAWN THEW/Pool via REUTERS
Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι – SHAWN THEW/POOL/Pool via REUTERS
Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι – SHAWN THEW/POOL/Pool via REUTERS
Χαν Ζενγκ ο αντιπρόεδρος της Κίνας – SHAWN THEW/POOL/Pool via REUTERS
Ο Μπαράκ Ομπάμα χωρίς τη Μισέλ – SAUL LOEB/Pool via REUTERS

Η διχαστική πρώτη ομιλία Τραμπ: Στρατός στα νότια σύνορα, επιστροφή στα δύο φύλα και αστροναύτες στον Άρη

Ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ημέρα της ορκωμοσίας του ως ημέρα «Ημέρα Απελευθέρωσης», προειδοποίησε επίσης ότι σκοπεύει να επιτεθεί «στη διεφθαρμένη και ριζοσπαστική ελίτ» που «εχει αρπάξει την εξουσία και τον πλούτο εδώ και πολλά χρόνια».

Στη συνέχεια, περιέγραψε γενικά τα πρώτα μέτρα που θα λάβει.

Όπως είχε προαναγγείλει, είπε ότι θα υπογράψει σήμερα μια σειρά διαταγμάτων – 100 στον αριθμό – με τα οποία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και θα στείλει τον στρατό, υποσχόμενος ότι «όλες οι παράνομες είσοδοι θα σταματήσουν» ενώ παράλληλα θα απελαθούν «εκατομμύρια και εκατομμύρια» παράτυπων μεταναστών. Όσοι συλλαμβάνονται θα κρατούνται και θα τερματιστεί έτσι η πολιτική της «σύλληψης και απελευθέρωσης».

«Ο Θεός με έσωσε για να αποδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της», είπε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας του, πέρσι το καλοκαίρι.

Στον τομέα της οικονομίας, είπε ότι θα δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης να επιστρατεύσουν τις «τεράστιες εξουσίες» που έχουν στη διάθεσή τους για να καθυποτάξουν τον «πληθωρισμό ρεκόρ» και να μειώσουν γρήγορα τα κόστη και τις τιμές. Ο πληθωρισμός, είπε, προκλήθηκε από τις μαζικές υπερβολικές δαπάνες και τις κλιμακούμενες τιμές της ενέργειας.

Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας. «Θα εξορύξουμε, μωρό μου, θα εξορύξουμε!» είπε.

Morry Gash/Pool via REUTERS

Η Αμερική, υποσχέθηκε, θα ξαναγίνει ένα βιομηχανικό έθνος. «Έχουμε κάτι που κανένα άλλο βιομηχανικό κράτος δεν θα έχει ποτέ: τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Γη και θα την χρησιμοποιήσουμε».

«Θα ρίξουμε τις τιμές, θα αναπληρώσουμε τα στρατηγικά αποθέματά μας, θα εξάγουμε αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο. Θα ξαναγίνουμε μια πλούσια χώρα και αυτός ο υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας θα μας βοηθήσει», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα «φορολογήσει» τις ξένες χώρες ώστε «να πλουτίσουν» οι Αμερικανοί πολίτες.

«Θα ξεκινήσω αμέσως την αναθεώρηση του εμπορικού συστήματός μας για να προστατεύσω τις οικογένειες και τους Αμερικανούς εργαζομένους», είπε, προσθέτοντας: «Αντί να φορολογούμε τους πολίτες μας για να πλουτίζουν οι άλλες χώρες, θα επιβάλουμε δασμούς και φόρους στις ξένες χώρες για να πλουτίσουν οι πολίτες μας».

Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Τραμπ υποσχόταν ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, μολονότι οι δύο αυτές χώρες προστατεύονται από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε ο ίδιος, κατά την πρώτη θητεία του. Τότε μάλιστα την είχε παρουσιάσει ως «την καλύτερη δυνατή».

Ο Τραμπ προβάλλει ως δικαιολογία για αυτό το σχέδιο την ανάγκη καταπολέμησης της εισόδου ναρκωτικών και παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ. Έχει επίσης απειλήσει να αυξήσει κατά 10% τους δασμούς που επιβάλλονται ήδη στα κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι «θα ανακτήσει» τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, επειδή «παραβιάζονται πλήρως οι στόχοι και το πνεύμα» της συμφωνίας των ΗΠΑ με τη χώρα αυτή.

«Μας έβλαψαν πολύ μέσω αυτού του παράλογου δώρου που δεν θα έπρεπε να έχουμε δώσει ποτέ. Η υπόσχεση που μας έδωσε ο Παναμάς δεν τηρήθηκε», είπε στην ομιλία του. «Τα αμερικανικά πλοία (που περνούν τη Διώρυγα) υπερχρεώνονται και δεν χαίρουν ίσης αντιμετώπισης (…) Και, κυρίως, η Κίνα εκμεταλλεύεται τη Διώρυγα του Παναμά και εμείς δεν την δώσαμε στην Κίνα, την δώσαμε στον Παναμά. Και θα την ξαναπάρουμε» απείλησε.

«Κάθε παράνομη είσοδος θα σταματήσει αμέσως και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ξένων εγκληματιών πίσω στα μέρη από τα οποία ήρθαν», είπε ο Τραμπ.

«Θα αποκαταστήσουμε την πολιτική μου του ‘Παραμείνετε στο Μεξικό’. Θα στείλω στρατιώτες στα νότια σύνορα για να αποκρούσουν την καταστροφική εισβολή στη χώρα μας», επανέλαβε.

Angelina Katsanis/Pool via REUTERS

Ο Τραμπ είπε ότι με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει σήμερα, θα χαρακτηρίζει «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» τα καρτέλ και, επικαλούμενος έναν νόμο του 1798 περί «Ξένων εχθρών», θα ζητήσει από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, για «να εξαλείψει την παρουσία όλων των ξένων συμμοριών και των εγκληματικών δικτύων» που δρουν στις ΗΠΑ.

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, η ευθύνη μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα από τις απειλές και τις εισβολές και αυτό ακριβώς θα κάνω», υπογράμμισε.

«Θα είμαστε ένα έθνος χωρίς όμοιό του, με συμπόνια, θάρρος και εξαιρετισμό. Η δύναμή μας θα σταματήσει όλους τους πολέμους και θα φέρει ένα νέο πνεύμα ενότητας σε έναν κόσμο που ήταν οργισμένος, βίαιος και εντελώς απρόβλεπτος. Η Αμερική θα γίνει ξανά σεβαστή και θαυμαστή», είπε.

«Η πιο υπερήφανη παρακαταθήκη μου θα είναι αυτή του ειρηνοποιού και ενωτικού. Αυτό θέλω να είμαι: ειρηνοποιός και ενωτικός. Με χαρά μου λέω ότι από χθες, μία ημέρα προτού αναλάβω καθήκοντα, οι όμηροι της Μέσης Ανατολής επιστρέφουν στα σπίτια τους», είπε αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα οικοδομήσουμε και πάλι τον ισχυρότερο στρατό που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Θα μετράμε τις επιτυχίες μας όχι μόνο με τις μάχες που κερδίζουμε αλλά επίσης με τους πολέμους που τερματίζουμε και, ίσως το σημαντικότερο, με τους πολέμους στους οποίους ποτέ δεν εμπλακήκαμε», συνέχισε.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει δώσει απεριόριστη χρηματοδότηση για την άμυνα των ξένων συνόρων αλλά αρνείται να υπερασπιστεί τα αμερικανικά σύνορα και, ιδίως, τον ίδιο τον λαό της», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική της ομοσπονδιακής βοήθειας στα τρανσέξουαλ άτομα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ στο εξής θα αναγνωρίζουν μόνο «δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό» όπως αυτά καθορίζονται τη στιγμή της γέννησης. Θα καταργήσει επίσης την ομοσπονδιακή βοήθεια που έχει ως στόχο να ευνοήσει την ποικιλομορφία στους κόλπους της κυβέρνησης.

«Θα βάλω τέλος στην κυβερνητική πολιτική που τείνει να συμπεριλάβει το φύλο και τη φυλή σε όλες τις πλευρές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Από σήμερα, η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα είναι ότι δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο φύλα, αρσενικό και θηλυκό», είπε.

Σύμφωνα με την ομάδα του, η υπόσχεση αυτή θα υλοποιηθεί με ένα από τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει εντός των επόμενων ωρών. Ως άμεση συνέπεια, θα καταργηθεί το φύλο «Χ», δηλαδή ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό, για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «μη δυαδικά», στα επίσημα έγγραφα, όπως στα διαβατήρια και τις βίζες.

Προεκλογικά, ο Τραμπ υποσχόταν ότι θα δώσει εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να σταματήσουν να στηρίζουν τις θεραπείες φυλομετάβασης. Υποσχέθηκε επίσης ότι «θα κρατήσει τους άνδρες μακριά από τα γυναικεία αθλήματα» και ότι θα αποδώσει στους τρανσέξουαλ το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν.

Περίπου οι μισές Πολιτείες, ιδίως εκείνες που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, απαγορεύουν ήδη στους τρανσέξουαλ φοιτητές να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες δηλώνοντας διαφορετικό φύλο από αυτό που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν. Τουλάχιστον 26 Πολιτείες απαγορεύουν επίσης τις θεραπείες φυλομετάβασης στους ανήλικους και ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επεκτείνει το μέτρο σε όλε τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 13 ετών (οι 300.000 είναι ακόμη έφηβοι) δηλώνουν τρανσέξουαλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τους έχουν ξεκινήσει θεραπείες φυλομετάβασης.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον πρώτο γύρο των εκτελεστικών διαταγμάτων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του.

NEWSIT

Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ: Ο Τραμπ που ξέρουμε, η Μελάνια που φώναζε «δείτε με» και η αυτοκρατορική ομιλία

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Αραγτσί, απέκλεισε χθες Δευτέρα την ταχεία επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του επαναλαμβάνοντας πως η Τεχεράνη θέλει να έχει εκ των προτέρων εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον πως δεν θα εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Δεν νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν τόσο γρήγορα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί ερωτηθείς από το CBS για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από αυτή την εβδομάδα.

«Προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών», εξήγησε ο κ. Αραγτσί.

«Θα χρειαστούμε χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».

Ο κ. Αραγτσί ερωτήθηκε επίσης για την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι πως το Ιράν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για να αρχίσει να εμπλουτίζει εκ νέου ουράνιο μέσα σε «μερικούς μήνες».

«Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς», απάντησε ο ιρανός ΥΠΕΞ. «Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για την «ημερομηνία», ούτε για τον «τρόπο» που θα ξαναρχίσουν συνομιλίες – οι δυο χώρες, σημειωτέον, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

«Θέλουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: θα γίνουμε μάρτυρες νέας επίθεσης ενόσω θα συμμετέχουμε σε διάλογο;», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες πως «δεν πρόσφερε τίποτα» στο Ιράν και «δεν του μιλάει», μερικές ημέρες αφού διεμήνυσε πως δεν θα δίσταζε να διατάξει να βομβαρδιστεί εκ νέου η χώρα, αν θεωρήσει πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται επί δεκαετίες πως έχει σκοπό.

«Δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, επισήμως του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους μέσω Truth Social.

«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και κορυφαίους επιστήμονες του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως σκοπός του πολέμου αυτού ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που διαψεύδει πως επιδίωξε ποτέ η ηγεσία της χώρας, επιμένοντας ωστόσο να διατρανώνει πως είναι «νόμιμο» δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ο πόλεμος αυτός 12 ημερών τερματίστηκε την 24η Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία» θα δώσει διαταγή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς σε περίπτωση που το Ιράν αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί επέμεινε χθες πως είναι δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο κατά το 60% για την παραγωγή ενέργειας.

«Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να μας λέτε (…) πως θέλετε να έχουμε μηδέν εμπλουτισμό, κι αν δεν συμφωνήσουμε θα μας βομβαρδίσετε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας», τόνισε ο υφυπουργός.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).

Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.

Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.

«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».

Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.

«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».

Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».

Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για να παραταθούν για έξι μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.

Διαβάστε επίσης: 

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στη «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία

ΕΕ: Βήματα για την οικοδόμηση πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης Ενεργειακής Ένωσης ως το 2030

ΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για την άμυνά της και καλύτερα εξοπλισμένη

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 17 «δέσμες» κυρώσεων αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι κυρώσεις αυτές όμως πρέπει να ανανεώνονται ομόφωνα από τους 27 κάθε έξι μήνες κι η Ουγγαρία, η χώρα που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, απειλεί συχνά να εναντιωθεί.

Τον Ιανουάριο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το σασπένς ως το τέλος, προτού δώσει τελικά πράσινο φως.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης χθες σχετικά με τη 18η δέσμη κυρώσεων, που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν μπόρεσε να ληφθεί καμιά απόφαση, εξαιτίας βέτο που άσκησε η Σλοβακία αυτή τη φορά.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε το βέτο αυτό για να ασκήσει πίεση στην Κομισιόν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον εφοδιασμό της χώρας του με αέριο, καθώς η πρότασή της επιδιώκει να διακοπούν εντελώς οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027 το αργότερο.

Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πρότεινε την 10η Ιουνίου να μειωθεί από τα 60 στα 45 δολάρια το πλαφόν της τιμής πώλησης ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων.

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πολύ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η νέα οροφή των 45 δολαρίων δεν θεωρείται εφαρμόσιμη για την ώρα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, το όριο των 60 δολαρίων επέτρεψε να μειωθούν κατά 30% τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, που κρίνονται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ωστόσο έχει δημιουργήσει στόλο δεξαμενόπλοιων «φαντασμάτων» για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από 500 πλοία κι έχει επίσης μπει στο στόχαστρο της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να προστεθούν 70 δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» στη μαύρη λίστα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 342 ονόματα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη να επεκταθούν οι κυρώσεις σε διυλισμένα προϊόντα που προκύπτουν από το ρωσικό αργό, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται ιδίως μέσω τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

Ακόμη, η ΕΕ εννοεί να προσθέσει άλλες 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών θεσμών οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω του συστήματος SWIFT. Και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών, στη μαύρη λίστα αυτών που βοηθούν, κατά τις Βρυξέλλες, τον ρωσικό στρατό να παρακάμπτει τις ισχύουσες κυρώσεις.

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ