«Σηκωθείτε το πρωί. Πηγαίνετε για δουλειά. Εσείς συνταξιοδοτείστε πολύ νωρίς», έλεγε ως παρουσιάστρια του Fox News την περίοδο της κρίσης
AP Photo/Rebecca Blackwell
Καθόλου κολακευτικά σχόλια για τους Έλληνες είχε κάνει κατά το παρελθόν η Κίμπερλι Γκιλφόιλ που αποτελεί την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ είχε αναφερθεί με εξαιρετικά απρεπείς χαρακτηρισμούς για τους Έλληνες την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τότε που η χώρα μας πάλευε να σταθεί όρθια.
Συγκεκριμένα η υποψήφια νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα το 2015 σε εκπομπή που παρουσίαζε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες «τζαμπατζήδες», οι οποίοι θα έπρεπε να τιμωρηθούν επειδή απέρριψαν το πακέτο διάσωσης της ΕΕ.
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ είχε αναφερθεί και στο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες ως τεμπέληδες που εξαρτώνται υπερβολικά από την κυβέρνηση τους.
«Εννοώ ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι τζαμπατζήδες. Δεν έχει σημασία εάν φτιάχνεις εξαιρετικό γιαούρτι. Δεν με νοιάζει», ήταν τα λόγια της.
Συρία: Το ΣΑ ζήτησε ειρήνη, ανθρωπιστική βοήθεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δήλωση του χθες Τρίτη τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικής διαδικασίας υπό συριακή ηγεσία και ευθύνη, στη βάση της απόφασης 2254 (2015), η οποία θα υπηρετεί τις θεμιτές προσδοκίες όλων των Σύρων. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να σεβαστούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια. Υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ιδίως της αποτροπής ανασύνταξης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Και ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και διεθνούς υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστήριξε τη Δύναμη Παρατηρητών του ΟΗΕ για την Αποχώρηση (UNDOF) και ζήτησε να τηρηθεί η Συμφωνία Αποχώρησης του 1974, με τήρηση της ηρεμίας στην Περιοχή Διαχωρισμού. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και να προστατεύονται οι διπλωματικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ακολουθεί ανεπίσημη απόδοση της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας:
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν την εφαρμογή μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, υπό την ηγεσία της Συρίας και με ευθύνη της Συρίας, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές που απαριθμούνται στην απόφαση 2254 (2015), η οποία θα διευκολυνθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Υποστήριξαν εν προκειμένω τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν, να συμβάλει στη διευκόλυνση τέτοιας διαδικασίας υπό συριακή ηγεσία και με ευθύνη της Συρίας. Αυτή η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις θεμιτές προσδοκίες όλων των Σύρων, να τους προστατεύει όλους και να τους επιτρέψει να καθορίσουν ειρηνικά, ανεξάρτητα και δημοκρατικά το μέλλον τους.
Τα μέλη του ΣΑΗΕ επιβεβαίωσαν επίσης την ισχυρή δέσμευσή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και κάλεσαν όλα τα κράτη να τηρήσουν αυτές τις αρχές. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη η Συρία και οι γείτονές της να απέχουν αμοιβαία από κάθε ενέργεια ή επέμβαση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια άλλου.
Τα μέλη του ΣΑΗΕ υπογράμμισαν τη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία και υπενθύμισαν επίσης τις υποχρεώσεις όλων των μερών βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως των ψηφισμάτων 1267, 1989 και 2253 και σχετίζονται με την κατάσταση στη Συρία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν τη σημασία της παρεμπόδισης του ΙΚ (γνωστού επίσης ως Ντάες) και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων να αποκαταστήσουν τις δυνατότητές τους και να τους αρνηθούν ασφαλές καταφύγιο στη Συρία.
Επανέλαβαν την υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αναζήτησης δικαιοσύνης, και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις περιστάσεις, μεταξύ άλλων επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ανθρωπιστική πρόσβαση, και ζήτησαν πρόσθετη διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων να αυξήσουν την ανθρωπιστική υποστήριξη για τους πολίτες που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη Συρία. Τα μέλη του ΣΑΗΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα, τις οικογένειες, όσους εξαφανίστηκαν και τον συριακό λαό.
Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη Δύναμη Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για την Αποχώρηση και την εφαρμογή της εντολής της και κάλεσαν τα μέρη να απέχουν από κάθε δραστηριότητα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων και των υποδομών της. Ζήτησαν επίσης τον σεβασμό της Συμφωνίας Αποχώρησης του 1974, συμπεριλαμβανομένων των αρχών σχετικά με την Περιοχή Διαχωρισμού, και τόνισαν την υποχρέωση όλων των μερών να τηρούν πλήρως τους όρους της και να διατηρούν την ηρεμία και να μειώνουν τις εντάσεις. Επανέλαβαν ότι το απαραβίαστο των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού, όπως ισχύει, πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Πυρά σε σχολείο στις ΗΠΑ: Την επίθεση διέπραξε 15χρονη μαθήτρια
Έφηβη δεκαπέντε ετών άνοιξε πυρ μέσα σε τάξη του σχολείου όπου φοιτούσε στη Μάντισον, στη βόρεια πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους, μέλος του διδακτικού προσωπικού και άλλο παιδί, και τραυματίζοντας άλλους έξι ανθρώπους, προτού αυτοκτονήσει, ανακοίνωσε η αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).
Στην τάξη γινόταν συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν συμμαθητές της διαφόρων τάξεων και εκπαιδευτικοί, διευκρίνισε.
Το πρόσωπο που άνοιξε πυρ «ταυτοποιήθηκε» και ήταν δεκαπεντάχρονη, εξήγησε ο Σον Μπαρνς, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη, ο ίδιος πρώην εκπαιδευτικός.
«Ήταν μαθήτρια του σχολείου και τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι είναι νεκρή εξαιτίας τραύματος από σφαίρα που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της», πρόσθεσε.
Η έφηβη χρησιμοποίησε πιστόλι.
Το νέο mass shooting -επιθέσεις με τη χρήση όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών διωκτικών αρχών- μέσα σε σχολείο διαπράχθηκε στο Abundant Life Christian School, ιδιωτικό σχολικό ίδρυμα στη Μάντισον, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των περίπου 270.000 κατοίκων.
Ανάμεσα στους τραυματίες, δυο παιδιά είναι σε σοβαρή κατάσταση και θεωρείται πως διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, ενώ άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού και τρία παιδιά είναι λιγότερο σοβαρά.
Η διάπραξη τέτοιας επίθεσης μέσα σε σχολείο από κορίτσι παραμένει εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στη χώρα, άλλωστε μόλις το 3% των mass shootings στις ΗΠΑ διαπράττεται από γυναίκες ή κορίτσια, σύμφωνα με μελέτες.
Δεν είναι ακόμη γνωστό το κίνητρο. Οι γονείς της έφηβης συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές και η αστυνομία δεν σκοπεύει να τους απαγγείλει κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Μπαρνς.
«Η σημερινή είναι πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για τη Μάντισον, αλλά για όλη τη χώρα μας, καθώς άλλος ένας αρχηγός αστυνομίας δίνει συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει για τη βία στις κοινότητές μας», δήλωσε ο κ. Μπαρνς νωρίτερα. «Κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος σε αυτό το κτίριο είναι θύμα και θα παραμείνει θύμα για την υπόλοιπη ζωή του. Τέτοια τραύματα δεν επουλώνονται», πρόσθεσε. Τόνισε πως στην άμεση δράση τηλεφώνησε μαθητής της δεύτερης τάξης για να πει πως στο σχολείο του είχε διαπραχθεί επίθεση με όπλο – καλώντας τους δημοσιογράφους να συνειδητοποιήσουν τι είπε μόλις.
Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφτεί 322 επιθέσεις με τη χρήση όπλων μέσα σε σχολείο φέτος, σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου K-12 School Shooting Database.
Ουκρανία: Εμείς δολοφονήσαμε τον Ιγκόρ Κιρίλοφ – Ποιος ήταν ο Ρώσος αντιστράτηγος και επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής προστασίας
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, δήλωσε πηγή της υπηρεσίας στο Reuters. Το Sky News δεν έχει επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι το Κίεβο θεωρούσε τον Ρώσο Κιρίλοφ «εγκληματία πολέμου» και «απολύτως νόμιμο στόχο». Ακόμα τον κατηγόρησε ότι διέταξε τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά των δυνάμεων της Ουκρανίας στον πόλεμο.
Χθες (16.12.2024), η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) καταδίκασε τον Κιρίλοφ ερήμην για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η SBU ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σχεδόν 5.000 φορές υπό την ηγεσία του Κιρίλοφ.
Η στιγμή της έκρηξης
Η Ρωσία αντιμετωπίζει τον θάνατο του Ιγκόρ Κιρίλοφ ως τρομοκρατικήενέργεια, δήλωσε η Ερευνητική Επιτροπή της χώρας.
Απειλές για άμεση εκδίκηση στην ηγεσία του Κιέβου μετά τη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ τα ξημερώματα στη Μόσχα εξέφρασε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του καθεστώτος του Κιέβου θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτη τιμωρία για τη δολοφονία του Κιρίλοφ» διεμήνυσε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. «Συνειδητοποιώντας το αναπόφευκτο της στρατιωτικής της ήττας, εξαπολύει δειλά και κατάπτυστα χτυπήματα σε ειρηνικές πόλεις».
Ποιος ήταν ο Ιγκόρ Κιρίλοφ Το προφίλ του
Ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, ανώτερος Ρώσος στρατηγός και επικεφαλής των Δυνάμεων Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Άμυνας της χώρας, σκοτώθηκε έξω από πολυκατοικία στην οδό Ριαζάνσκι Προπσέπ, η οποία ξεκινά περίπου 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κρεμλίνου. Ο βοηθός του σκοτώθηκε επίσης κατά την έκρηξη που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των ρωσικών αρχών οφείλεται σε τοποθέτηση βόμβας που βρισκόταν κρυμμένη σε ένα ηλεκτρικό πατίνι στον δρόμο.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass, φοίτησε στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης της Χημικής Άμυνας στο Kostroma.
Yπηρέτησε σε διαφορετικούς ρόλους στον στρατό της Ρωσίας που σχετίζεται με επικίνδυνα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης του Αρχηγού των Στρατευμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας.
Στον Κιρίλοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξωτερικό και τον Καναδά, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
H ανάληψη της ευθύνης από την Ουκρανία έρχεται ενώ έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την επίθεση.
Η βόμβα περιείχε 300 γραμμάρια TNT – Για να σκοτώσει τον Κιρίλοφ ήταν σε απόσταση 1,5 μ.
Η συσκευή που σκότωσε τον Αντιστράτηγο Κιρίλοφ ήταν τηλεχειριζόμενη, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass και αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το θύμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου περιείχε περίπου 300 γραμμάρια εκρηκτικού υλικού. Παραθέτει δήλωση αξιωματούχου επιβολής του νόμου που αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Η αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή είχε ισχύ περίπου 300 γραμμαρίων ισοδύναμου ΤΝΤ».
Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο εργαλείο του ΟΗΕ για την εκτίμηση ζημιών από εκρήξεις, 300 γραμμάρια ισοδύναμου ΤΝΤ μπορούν να σπάσουν μικρά παράθυρα σε απόσταση περίπου 17 μέτρων ή να προκαλέσουν ζημιές σε τούβλινα σπίτια από απόσταση 1,3 μέτρων.
Για να προκληθεί θάνατος, η ίδια ποσότητα ΤΝΤ θα έπρεπε να εκραγεί περίπου 1,55 μέτρα μακριά από ένα άτομο.
Ο Κιρίλοφ σκοτώθηκε μία ημέρα μετά την απαγγελία κατηγοριών στην Ουκρανία
Χθες, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) απήγγειλε κατηγορίες στον Κιρίλοφ ερήμην (καθώς δεν βρισκόταν στη χώρα) για τη χρήση χημικών όπλων στο μέτωπο του πολέμου.
Η SBU ισχυρίζεται ότι τα χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στη χώρα πάνω από 4.800 φορές από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον κατηγορούν για τη διάπραξη εγκλημάτωνπολέμου. «Η προδικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη για να τεκμηριωθούν και άλλα περιστατικά παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η SBU τη Δευτέρα.
Ο Ουκρανός Συνταγματάρχης Αρτέμ Βλάσιουκ δήλωσε ότι πάνω από 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν νοσηλευτεί λόγω χημικής δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Σύμφωνα με την SBU, οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν χημικά όπλα σε Ουκρανούς στρατιώτες με drones. Οι «χημικές χειροβομβίδες» απελευθερώνουν δηλητηριώδη αέρια που ερεθίζουν τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι έχει πραγματοποιήσει σειρά στοχευμένων δολοφονιών στο έδαφός της από το Φεβρουάριο 2022 που άρχισε ο πόλεμος της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.
Στις πιο προβεβλημένες από τις δολοφονίες αυτές περιλαμβάνονται ο φόνος, το 2022, της ΝτάριαΝτούγκινα, της κόρης του ρώσου εθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντρ Ντούγκιν, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ο φόνος του μπλόγκερ ΒλάντλενΤατάρσκι, που υποστήριζε τον πόλεμο, σε βομβιστική επίθεση σε καφενείο το 2023 και ο πυροβολισμός, πέρυσι, ενός ρώσου κυβερνήτη υποβρυχίου που κατηγορούνταν από το Κίεβο για εγκλήματα πολέμου.
Τα ρωσικά στρατεύματα άμυνας από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές επιθέσεις, γνωστά ως RKhBZ, που διοικούσε ο Κιρίλοφ, είναι ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν υπό συνθήκες ραδιενεργού, χημικής και βιολογικής μόλυνσης και έχουν ως αποστολή την προστασία χερσαίων δυνάμεων που επιχειρούν σε ακραίες συνθήκες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει