Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Χομς της Συρίας, μετά την κατάληψη από τζιχαντιστές και αντάρτες

Κάτοικοι έφευγαν μαζικά χθες Πέμπτη από τη Χομς, μετά την κατάληψη από τζιχαντιστές και αντάρτες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους της Χάμας, πόλης στρατηγικής σημασίας σε μικρή απόσταση, καθώς συνεχίζεται η αστραπιαία προέλαση των αντικαθεστωτικών μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη, καταφέρνοντας βαρύ χτύπημα στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Διαβάστε επίσης: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Χάμα και τη Χομς

Νότια του Χαλεπιού, του δεύτερου κυριότερου αστικά κέντρου της Συρίας, η Χάμα επιβλέπει τον δρόμο προς τη Χομς, περίπου σαράντα χιλιόμετρα, και της Δαμασκού, δυο μεγαλουπόλεων που παραμένουν στα χέρια της κυβέρνησης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για επανειλημμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Αρ Ραστάν, γέφυρας στρατηγικής σημασίας στον οδικό άξονα Χάμα-Χομς, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιβραδυνθεί η προέλαση των αντικαθεστωτικών.

Χθες βράδυ, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χομς, ειδικά μέλη της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκει κι ο πρόεδρος Άσαντ, έφευγαν προς δυτική κατεύθυνση, προς τα παράλια, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντικαθεστωτικοί μαχητές, με αιχμή του δόρατος τους εξτρεμιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), εξαπέλυσαν την 27η Νοεμβρίου αιφνιδιαστική έφοδο από το τελευταίο προπύργιό τους, την Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις επαρχίες του Χαλεπιού (βόρεια) και της Χάμας (κεντρικά). Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 800 άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο σύρος υπουργός Άμυνας Αλί Αμπάς διαβεβαίωσε χθες πως η αναδίπλωση των κυβερνητικών δυνάμεων από τη Χάμα δεν είναι παρά «προσωρινό τακτικό μέτρο» και ότι παραμένουν «κοντά στην πόλη».

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «μαχητικά αεροσκάφη έκαναν αρκετά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της γέφυρας Ραστάν στον αυτοκινητόδρομο Χομς-Χάμα (…) στο πλαίσιο προσπάθειας να κοπεί ο δρόμος ανάμεσα στη Χάμα και τη Χομς και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Χομς».

Εξάλλου, «δυνάμεις του καθεστώτος μετέφεραν στη Χομς πάνω από 200 στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν όπλα και υλικό για να ενισχύσουν τις θέσεις τους», σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη συριακή επικράτεια.

Κάτοικοι της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, δεν έκρυβαν πως φοβούνται ότι οι αντικαθεστωτικοί θα προελάσουν και θα πάρουν την πόλη τους.

Την πόλη «πλακώνει ο φόβος», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊντάρ, κάτοικος συνοικίας των αλεβιτών στη Χομς, που θέλει να φύγει το ταχύτερο για την Ταρτούς, προπύργιο των αλεβιτών στις δυτικές ακτές, όπου έστειλε ήδη τους γονείς του.

Αφού οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στη Χάμα, μέρος των κατοίκων βγήκε στον δρόμο, για τους επευφημήσει, σύμφωνα με οπτικό υλικό του AFP. Κάποιοι από αυτούς έβαλαν φωτιά σε γιγαντιαίο πορτρέτο του σύρου προέδρου κρεμασμένο σε δημοτικό κτίριο.

Αντικαθεστωτικοί πυροβολούσαν στον αέρα, κάποιοι γονάτιζαν και προσεύχονταν, ενώ πτώμα κειτόταν στον δρόμο.

Η συμμαχία των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε μέσω Telegram την «πλήρη απελευθέρωση» της πόλης και ότι έβγαλαν από την κεντρική φυλακή «εκατοντάδες κρατούμενους».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «πάνω από 200 στρατιωτικά οχήματα» έφυγαν από τη Χάμα προς τη Χομς.

Οι εχθροπραξίες είναι οι πρώτες αυτού του μεγέθους από το 2020 στη χώρα, όπου ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και οδήγησε στην κατάτμηση της σε ζώνες επιρροής, όπου οι αντιμαχόμενοι υποστηρίζονται από διάφορες ξένες δυνάμεις.

Από την 27η Νοεμβρίου οι μάχες και οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 826 ανθρώπους, ανάμεσά τους 111 αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το σύνολο αυτό, 222 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν από την Τρίτη στις εχθροπραξίες γύρω από τη Χάμα, σημείωσε η ΜΚΟ.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 115.000 εκτοπισμένους σε μια εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε να τερματιστεί το «μακελειό» στη Συρία, αποτέλεσμα κατ’ αυτόν της «χρονίζουσας συλλογικής αποτυχίας» να εξευρεθεί πολιτική λύση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -η χώρα του είναι βασικός υποστηρικτής κάποιων οργανώσεων ανταρτών- κάλεσε τον κ. Άσαντ, που υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν, να αναζητήσει «επειγόντως» τρόπο να επιτευχθεί «πολιτική λύση».

Αφού εξαπολύθηκε η επίθεση των αντικαθεστωτικών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που διαθέτουν βάσεις στη συριακή επικράτεια, εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον τομέων ελεγχόμενων από αυτούς, για να υποστηρίξει τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Ήταν χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης που η Δαμασκός εξαπέλυσε το 2015 αντεπίθεση ανακτώντας προοδευτικά τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και το 2016 τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού, τμήμα του οποίου είχαν στα χέρια τους αντικαθεστωτικοί από το 2012.

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, αποδυναμωμένο έπειτα από έναν χρόνο και πλέον εχθροπραξιών και δυο μήνες ανοικτού πολέμου με το Ισραήλ, διαβεβαίωσε εκ νέου χθες πως θα σταθεί στο πλευρό του κ. Άσαντ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΧΤΣ, ο Άχμεντ ας Σάρεχ, πιο γνωστός με το nom de guerre Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, παρότρυνε το Ιράκ να μην αναμιχθεί στον πόλεμο.

Στο Χαλέπι, μεγάλη πόλη του βορρά, αστυνομικοί και στρατιωτικοί σχημάτιζαν ουρές για να ενταχθούν στις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Ο αρχηγός της ΧΤΣ υποσχέθηκε πως οι άνδρες του δεν θα πάρουν «εκδίκηση» στη Χάμα, όπου ανέφερε ότι μπήκαν οι μαχητές του για να «ξανακλείσουν την πληγή που άνοιξε πριν από 40 χρόνια».

Η Χάμα υπήρξε θέατρο σφαγής που είχε διαπραχθεί από τον στρατό το 1982, επί των ημερών του Χάφεζ αλ Άσαντ -του πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- στην εξουσία, με σκοπό την κατάπνιξη εξέγερσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιές στο Λος Άντζελες: Τοξικά απόβλητα έχουν σκορπίσει παντού – Δραματική έκκληση σε εκτοπισμένους να μην γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από μία εβδομάδα

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας της φονικής φωτιάς στο Λος Άντζελες θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή «για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη» προτού μπορέσουν να επιστρέψουν, προειδοποίησαν οι αρχές χθες Πέμπτη, καθώς εκφράζονται φόβοι για κατολισθήσεις και έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Πολλοί κάτοικοι «διαμαρτύρονται, εκνευρίζονται, διερωτώνται “γιατί συνεχίζουν να μας κρατούν μακριά από τα σπίτια μας”», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόνεν Μιζ στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KTLA, με τις εικόνες από το «βομβαρδισμένο» Λος Άντζελες να κάνουν το γύρο του κόσμου, σε μία από τις χειρότερες φωτιές στην ιστορία της Καλιφόρνια.

Η απόγνωση πολλών εντείνεται, καθώς οι αρχές έχουν δώσει διαταγές που τους εμποδίζουν να επιστρέψουν, ακόμη κι αν υπάρχει πιθανότητα τα σπίτια τους να μην υπέστησαν καμιά ζημιά από τις πυρκαγιές που ρήμαξαν προάστια της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης, μετατρέποντας πάνω από 160.000 στρέμματα σε αποκαΐδια τις τελευταίες κάπου δέκα μέρες.

Υπάρχουν λόγοι: Η κατάσταση είναι ακόμη επικίνδυνη, εξήγησαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτρισμού, αερίου, αποχέτευσης είναι εκτεταμένες. Τοξικά απορρίμματα έχουν σκορπιστεί παντού. Ο κίνδυνος κατολισθήσεων μεγεθύνεται.

«Θα χρειαστεί μία στιγμή», προειδοποίησε ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, ο Ρόμπερτ Λούνα. «Θα πω τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον, κι αυτή είναι απλά εκτίμηση, νομίζω πως θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα απ’ αυτό», συμπλήρωσε.

Τουλάχιστον 27 οι νεκροί

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη (16.01.25), τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την κοινότητα Αλταντίνα, βόρεια του Λος Άντζελες, και το εύπορο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς, βορειοδυτικά της μεγαλούπολης.

Ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς ομάδες έρευνας συνεχίζουν να χτενίζουν τα συντρίμμια.

Το γεγονός πως «νομίζουμε πως μπορεί να έχουμε κι άλλα θύματα» σε κάποιες πυροπαθείς περιοχές είναι από τους λόγους που απαγορεύεται σε εκτοπισμένους να επιτρέψουν, εξήγησαν οι αρχές.

Φόβος για βροχές

Ομάδες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), άρχισαν χθες επιθεωρήσεις και να μαζεύουν εντομοκτόνα, καύσιμα, μπαταρίες λιθίου κι άλλες επικίνδυνες ουσίες από τα βουνά συντριμμιών, προτού γίνουν επικίνδυνα, αποσυντεθούν ή παρασυρθούν.

Αυτό που τους ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο να σημειωθούν βροχές μετά την εξαιρετικά ξηρή περίοδο που έζησε το Λος Άντζελες.

Οι δρόμοι μέσω των οποίων θα γινόταν εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων στις δυο περιοχές που επλήγησαν περισσότερο «έχουν υποστεί ζημιές», σημείωσε ο διευθυντής δημοσίων έργων της κομητείας Μαρκ Πεστρέλα, προσθέτοντας «σε περίπτωση ισχυρών βροχών, αναμένουμε ότι όλη η συνοικία και οι δρόμοι μπορεί να χτυπηθούν από χειμάρρους νερού και λάσπης που παρασέρνουν συντρίμμια».

Λόφοι στο ευρύτερο Λος Άντζελες έχουν αποσταθεροποιηθεί από τις πυρκαγιές και από τις πελώριες ποσότητες νερού που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες για να τις σβήσουν.

Ακόμη και κτίρια που μοιάζουν να είναι άθικτα μπορεί να χτυπηθούν από κατολισθήσεις, σημείωσε ο κ. Πεστρέλα.

Εξασθένησαν οι ισχυροί άνεμοι

Φωτογραφίες από σημείο του Πασίφικ Παλισέιντς εικονίζουν σπίτι, που δεν κάηκε, αλλά κόπηκε στα δύο όταν το χτύπησε κατολίσθηση, κατέρρευσε πλαγιά λόφου έπειτα από την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή του Λος Άντζελες, που έπνεαν για πάνω από μία εβδομάδα εξαπλώνοντας ταχύτατα τις φλόγες, εξασθένησαν χθες, βοηθώντας τους πυροσβέστες —όπως και 900 φυλακισμένους, που οδηγήθηκαν στην περιοχή για να τους βοηθήσουν— να σημειώσουν πρόοδο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κάνω κάτι για το οποίο είμαι περήφανος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέικομπ Κάστρο, φυλακισμένος για 29 χρόνια, καθώς προετοιμαζόταν σε κέντρο εκπαίδευσης για την κατάσβεση πυρκαγιών που διαχειρίζονται οι σωφρονιστικές αρχές της Καλιφόρνιας. «Μου δίνεται ευκαιρία να λυτρωθώ», πρόσθεσε.

NEWSIT

Φωτιές στο Λος Άντζελες: Τοξικά απόβλητα έχουν σκορπίσει παντού – Δραματική έκκληση σε εκτοπισμένους να μην γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από μία εβδομάδα

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ- 48 χιλιόμετρα κάγκελα, 25.000 αστυνομικοί

Στους ρυθμούς της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ κινείται η Ουάσιγκτον, με τις αρχές να έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τη βία.Τη Δευτέρα (20.01.2024) η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η τρίτη «εθνική εκδήλωση ειδικού καθεστώτος ασφαλείας» μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών από το Κογκρέσο και την κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ. Η Ουάσινγκτον είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά σπάνια πραγματοποιούνται τόσες πολλές σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αρχές της πόλης ετοιμάζονται να υποδεχθούν λιγότερους επισκέπτες απ’ όσους είχαν παρακολουθήσει την πρώτη ορκωμοσία Τραμπ πριν από οκτώ χρόνια, όταν οι αρχές είχαν προβλέψει ότι έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα συγκεντρώνονταν στην Ουάσινγκτον.

Όμως έχουν ήδη στηθεί κάγκελα στους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και σε ένα μέρος της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην περίμετρο ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί 48 χιλιόμετρα κάγκελα, αριθμός ρεκόρ.

Εξάλλου περίπου 25.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Ματ Μακούλ, πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία σημαντικών πολιτικών προσώπων και φυσικά των προέδρων.

«Έχουμε ένα σχέδιο ασφαλείας πιο συμπαγές» σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σχολίασε ο ίδιος αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί «ένα σύνολο μέτρων ασφαλείας, κάποια από τα οποία είναι ορατά και κάποια όχι».

Επιπλέον οι καλεσμένοι στην ορκωμοσία θα υποβληθούν σε ενδελεχείς ελέγχους, ελεύθεροι σκοπευτές θα έχουν λάβει θέσεις στις στέγες γειτονικών κτιρίων, drones θα εποπτεύουν τις εκδηλώσεις από ψηλά, ενώ θα υπάρχουν ομάδες ασφαλείας και στο έδαφος.

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι πιο απειλητικό», εκτίμησε ο Μακούλ.

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από τη βία: Ο Τραμπ γλίτωσε από μια απόπειρα κατά της ζωής του τον Ιούλιο στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, όπου ένας θεατής σκοτώθηκε. Δύο μήνες αργότερα έγινε στόχος δεύτερης απόπειρας δολοφονίας σε γήπεδο γκολφ στη Φλόριντα.

Η Μυστική Υπηρεσία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τη δράση της έπειτα από αυτά τα δύο περιστατικά.

Εξάλλου την 1η Ιανουαρίου ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε σε πλήθος στη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων, ενώ σημειώθηκε και έκρηξη σε όχημα Tesla μπροστά από το ξενοδοχείο του Τραμπ στο Λας Βέγκας. Τα δύο αυτά περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αρχές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου, τον Τόμας Μάνγκερ, περίπου 250.000 καλεσμένοι θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας.

«Η μεγαλύτερη απειλή για όλους εμάς παραμένει αυτή του μοναχικού λύκου», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που εξαπολύουν μεμονωμένα πρόσωπα.

Όμως για τις αρχές μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία γνωστή και συγκεκριμένη απειλή για την τελετή.

«Κάθε τέσσερα χρόνια η πόλη μας συμμετέχει στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Είμαστε περήφανοι για αυτή την ευθύνη», δήλωσε η Μίριελ Μπόουζερ δήμαρχος της Ουάσινγκτον.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τραμπ θα είναι παρόντες στην Ουάσινγκτον, αλλά πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν μία ημέρα μετά την προηγούμενη ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου το 2017: οι αρχές αναμένουν περίπου 25.000 ανθρώπους σε μια διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Και άλλες διαδηλώσεις, μικρότερης κλίμακας, είναι προγραμματισμένες για την ημέρα της ορκωμοσίας.

REUTERS/Leah Millis

Η αστυνομία θα φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν «να διαδηλώσουν και να συγκεντρωθούν με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε η Μπόουζερ. Αλλά «η βία, οι καταστροφές και οι παράνομες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε.

Την Κυριακή χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ θα συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για μια συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου.

NEWSIT

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ- 48 χιλιόμετρα κάγκελα, 25.000 αστυνομικοί

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζει σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ – Στο επίκεντρο η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Το λεγόμενο συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας, μετά την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, ανήγγειλαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως είναι «σίγουρη» ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: Tο γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη σύναψη «συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων»

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δεν θα κλεινόταν «ποτέ» χωρίς τον ίδιο, επανέλαβε ο Τραμπ 

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε προχθές Τετάρτη από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δυο από τις χώρες που μεσολάβησαν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή αν εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 33 ομήρων που παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου χιλίων Παλαιστινίων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Το οριστικό τέλος του πολέμου θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημερώθηκε από την ομάδα των διαπραγματευτών ότι κλείστηκαν συμφωνίες για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Ο πρωθυπουργός διέταξε συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής και ασφαλείας σήμερα» και «η κυβέρνηση θα συνεδριάσει κατόπιν για να ψηφίσει και να εγκρίνει τη συμφωνία», συμπλήρωσε το γραφείο του.

Πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την υποδοχή των ομήρων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία παρά την εναντίωση των ακροδεξιών υπουργών του. Ένας από αυτός, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Εθνικής Ασφαλείας), απείλησε χθες Πέμπτη πως θα παραιτηθεί αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την «ανεύθυνη» συμφωνία με τη Χαμάς, χωρίς όμως να εγκαταλείψει τον συνασπισμό του κ. Νετανιάχου.

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς πως υπαναχώρησε από «ορισμένα σημεία» της συμφωνίας, για να «εκβιάσει παραχωρήσεις της τελευταίες στιγμής».

Ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, απέρριψε την ισραηλινή κατηγορία.

Η Χαμάς υπενθύμισε ακόμη πως «κάθε επίθεση, κάθε βομβαρδισμός» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει ομήρους σε κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε παρ’ όλ’ αυτά «σίγουρος» ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

«Αναμένω ότι η εφαρμογή ης θα αρχίσει, όπως έχουμε πει, την Κυριακή», τόνισε κατά την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Η Αίγυπτος, η τρίτη χώρα που μεσολάβησε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, κάλεσε να εφαρμοστεί η συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση».

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανακοίνωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός προκάλεσε ξέσπασμα εκδηλώσεων χαράς, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 81 ανθρώπους σε 24 ώρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Πέμπτη.

Η πολιτική προστασία έκανε λόγο για «εντατικοποίηση» των βομβαρδισμών, που συνεχίζονταν όλη μέρα.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε πως έπληξε «50 στόχους» σε 24 ώρες.

Ο πόλεμος, που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας καταστροφές «άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 94 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Τουλάχιστον 46.788 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έκτοτε στον θύλακο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, που έκαναν σημειωτόν για πάνω από έναν χρόνο, καθώς πρόβαλε στον ορίζοντα η επιστροφή -τη Δευτέρα- του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η πρώτη φάση της προβλέπει «απόλυτη κατάπαυση του πυρός», την απελευθέρωση 33 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, απόσυρση μονάδων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ «θα απελευθερώσει εκατοντάδες παλαιστίνιους φυλακισμένους», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Κατά τη δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι και θα υπάρξει πλήρης ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Η τρίτη και τελευταία φάση θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει την παράδοση των πτωμάτων ομήρων που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στην αιχμαλωσία.

Κατά την πρώτη φάση, θα γίνουν διαπραγματεύσεις για «το οριστικό τέλος του πολέμου», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

Ήδη υφιστάμενη ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, με τη φτώχεια και την ανεργία στα ύψη, η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές από τον πόλεμο και η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της εξαναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και ζουν υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.

Ακόμη κι αν πράγματι σιγήσουν τα όπλα, η συμφωνία αφήνει σε εκκρεμότητα το πολιτικό μέλλον του θυλάκου, όπου η Χαμάς, που θεωρείται αποδυναμωμένη το τρέχον διάστημα, πήρε την εξουσία το 2007.

Παρότι σφυροκοπείται για 15 μήνες από τον ισραηλινό στρατό, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, παρότι παρουσιάζεται ως αποδυναμωμένο, απέχει παρασάγγας από το να έχει εξαλειφθεί, κάτι που αποτελούσε στόχο του πολέμου σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ