Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday 2024: Πώς μοιράζεται η πελατεία μεταξύ eshops και καταστημάτων

Έφθασε η πολυπόθητη Black Friday 2024 σήμερα (29.11.2024) και οι Έλληνες καταναλωτές φαίνονται διχασμένοι για τον τρόπο που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Προτιμούν το online shopping ή τις αγορές σε φυσικό κατάστημα;

Πάνω από 4 στους 10 Έλληνες καταναλωτές ψωνίζουν online και 5 στους 10 σε φυσικά καταστήματα στην Black Friday 2024 και την Cyber Monday (2.11.2024), που ακολουθεί τρεις μέρες μετά. Οι κυριότεροι λόγοι είναι η άμεση παραλαβή του προϊόντος και το να μην ασχοληθούν με επιστροφές.

Ενόψει Black Friday η αγοραστική κίνηση στην ελληνική αγορά εκτιμάται πως θα κυμανθεί «στα περσινά επίπεδα με περίπου 3 εκατ. πωλήσεις με μέση απόδειξη κοντά στα 100 ευρώ και συνολικό τζίρο γύρω στα 300 εκατ. ευρώ», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς), Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη: «Το μεγαλύτερο εκπτωτικό γεγονός της χρονιάς είναι η Black Friday και αποτελεί μια καλή ευκαιρία έξυπνων αγορών για πάνω από 8, στους 10, Έλληνες.

Παρόλο που εβδομάδες πριν οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προσφορές και να κάνουν προαγορές, η κορύφωση των εκπτωτικών αγορών πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Black Friday και Cyber Monday.

Η ψηφιακή τράπεζα Revolut Bank UAB, πραγματοποίησε έρευνα με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, σχετικά με τα σχέδια και τα κίνητρα των καταναλωτών ενόψει της Black Friday που επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον. Παρόλο που 1 στους 10 Έλληνες πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πια μεγάλες προσφορές στις τιμές, όπως στο παρελθόν, τουλάχιστον οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι η Black Friday αποτελεί μια καλή ευκαιρία για συμφέρουσες αγορές. Μάλιστα, αρκετοί είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να μην χάσουν τις ευκαιρίες της Black Friday».

Το κύριο κίνητρο που οδηγεί τους 5 στους 10 Έλληνες να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια της Black Friday, είναι οι εκπτώσεις σε επώνυμα προϊόντα που, συνήθως, δεν αγοράζουν, επειδή είναι πολύ ακριβά. Ακολουθεί το κίνητρο για 4 στους 10 της αγοράς προϊόντων που συνήθως αγοράζουν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά σε χαμηλότερες τιμές.

Οι 2 στους 10 εκμεταλλεύονται την Black Friday 2024 για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα και 1 στους 10 για να εφοδιαστεί φθηνότερα είδη καθημερινής ανάγκης, ενώ 1 στους 5 χρησιμοποιεί την Black Friday για να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, ως ανταμοιβή με μια μικρή και φθηνή απόλαυση.

Στην προσπάθεια των καταναλωτών να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές μέσω άγνωστων ιστοσελίδων e – shops, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως ελλοχεύουν απάτες. Οι διαδικτυακοί απατεώνες περιμένουν να εκμεταλλευτούν την ζήτηση των ημερών.

Αναμφίβολα, οι υπηρεσίες Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος παρακολουθούν στενά κακόβουλες δραστηριότητες, ώστε να περιορίσουν τις παραπλανητικές αγορές και να προστατεύσουν τους καταναλωτές να μην πέσουν θύματα απάτης και χάσουν τα χρήματά τους.

Ωστόσο, «το ασφαλέστερο για τους καταναλωτές και το ζητούμενο για τους εμπόρους, ανεξάρτητα με τον τρόπο που επιθυμεί ο καθένας να κάνει τις αγορές του, είναι να επιλέξει ελληνικά e-shops και τοπικά φυσικά καταστήματα», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

NEWSIT

Black Friday 2024: Πώς μοιράζεται η πελατεία μεταξύ eshops και καταστημάτων

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού

Ακόμα πιο… δύσκολες μέρες θα περάσουν οι καταναλωτές καφέ, καθώς η τιμή των κόκκων Arabica είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 27 χρόνια.

Μια λίβρα της ποικιλίας καφέ τύπου Arabica για παράδοση σε τρεις μήνες διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE σε τιμές άνω των 311 αμερικανικών δολαρίων κατά περιόδους την περασμένη Δευτέρα (25.11.2024). Η τιμή αυτή είναι περίπου 1/3 υψηλότερη από ό,τι στις αρχές του έτους και περίπου 1/4 υψηλότερη από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η σημαντική αύξηση της τιμής του καφέ οδηγεί επίσης τα αμοιβαία κεφάλαια για γεωργικά εμπορεύματα, όπως το Invesco DB Agriculture Fund -όπου ο καφές έχει μία από τις υψηλότερες σταθμίσεις με 6,4%- σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Η τελευταία φορά που το αμοιβαίο κεφάλαιο έφτασε σε τέτοιο υψηλό ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Δεν είναι μόνο ο καφές που έχει ακριβύνει πάρα πολύ φέτος. Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού και του κακάο έχουν επίσης σπάσει ρεκόρ φέτος. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για παράδειγμα, η Βραζιλία, η πιο σημαντική χώρα για την καλλιέργεια Arabica, βίωσε ξηροθερμικές συνθήκες στις αρχές του έτους, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές στα δέντρα του καφέ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια παραγωγή Arabica της Βραζιλίας την περίοδο συγκομιδής 2025/26 αναμένεται να μειωθεί κατά 11%.

Τα αποθέματα στη Βραζιλία μειώνονται επίσης, καθώς η χώρα εξήγαγε ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα καφέ φέτος. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Safras e Mercado, το 70% της προηγούμενης συγκομιδής είχε ήδη πωληθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σε σύγκριση με το 64% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Nestlé θέλει να αυξήσει τις τιμές

Οι τιμές για τους κόκκους Robusta αυξήθηκαν ακόμη πιο απότομα φέτος, υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές τους. Η κύρια χώρα καλλιέργειας είναι το Βιετνάμ, όπου τα φυτά επλήγησαν επίσης από ακραία ξηρασία. Κατά την έναρξη της συγκομιδής τον Οκτώβριο, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν στη συνέχεια ζημιές στην πιο σημαντική περιοχή καλλιέργειας καφέ της χώρας.

Οι καταναλωτές αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του καφέ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, η Nestlé, θέλει να αυξήσει τις τιμές και να εισαγάγει μικρότερα μεγέθη συσκευασίας.

Και στο μέλλον, μια οδηγία της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει τον καφέ ακόμη πιο ακριβό. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να μπορούν να ανιχνεύονται μέχρι τα μεμονωμένα αγροτεμάχια, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές.

Ωστόσο, εάν οι περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, θα είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβείς συντεταγμένες GPS. Ως εκ τούτου, χώρες παραγωγοί όπως η Βραζιλία έχουν επικρίνει τον σχεδιαζόμενο κανονισμό, επειδή φοβούνται ότι οι μικροκαλλιεργητές θα μπορούσαν να υποστούν ζημιά.

Ο νόμος της ΕΕ επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι εταιρείες πρόκειται τώρα να λάβουν καθυστέρηση.

Το κακάο έχει επίσης γίνει πιο ακριβό

Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών επηρεάζει επίσης το κακάο – ένα άλλο εμπόρευμα που έχει γίνει πολύ πιο ακριβό φέτος. Την άνοιξη, οι τιμές του κακάο έφτασαν επανειλημμένα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά η αγορά έχει πλέον ηρεμήσει λίγο. Παρ’ όλα αυτά, ένας τόνος κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με την αρχή του έτους.

Η χαμηλή ρευστότητα στις προθεσμιακές αγορές και οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις δύο σημαντικότερες χώρες καλλιέργειας κακάο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο εδώ.

Η αγορά κακάο αντιμετωπίζει έλλειμμα προσφοράς για τρίτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, υπάρχουν και συστημικοί λόγοι γι’ αυτό: Τόσο στην Ακτή Ελεφαντοστού όσο και στη Γκάνα, οι κυβερνήσεις καθορίζουν σταθερές τιμές πριν από την κύρια συγκομιδή, οι οποίες πηγαίνουν στους αγρότες. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε πρόσφατα: Οι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού λαμβάνουν περίπου 20% περισσότερο ανά κιλό, ενώ στην Γκάνα έως και 45%.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που λαμβάνουν οι τοπικοί παραγωγοί εξακολουθούν να είναι μόνο το ένα τρίτο περίπου της τρέχουσας τιμής του κακάο στο χρηματιστήριο. Για πολλούς αγρότες, η καλλιέργεια κακάο εξακολουθεί επομένως να μην αξίζει τον κόπο λόγω των φτωχών συγκομιδών, και η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια εκτρέπεται για παράνομη εξόρυξη χρυσού, για παράδειγμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ορισμένοι παραγωγοί στη Γκάνα αναμένουν επίσης υψηλότερες τιμές, γι’ αυτό και επί του παρόντος συσσωρεύουν τους κόκκους που συλλέγουν, προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω την προσφορά.

Ο χυμός πορτοκαλιού θα κάνει επίσης πιο ακριβό το πρωινό τραπέζι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από την αρχή του έτους. Και εδώ, η ξηρασία που επικρατούσε στη Βραζιλία στις αρχές του έτους και μια ύπουλη ασθένεια των φυτών οδήγησαν σε κακή συγκομιδή.

Η μαζική αύξηση των τιμών αυτών των τριών γεωργικών προϊόντων αντικατοπτρίζει μόνο ένα μέρος της συνολικής τάσης, όπως δείχνει ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών. Στις 127,4 μονάδες, ο δείκτης, ο οποίος καταγράφει την εξέλιξη των τιμών της παγκόσμιας αγοράς για 55 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2023.

NEWSIT

Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.

NEWSIT

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025

Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.

Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ