Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να δοθεί προτεραιότητα στη «μαζική παραγωγή» drones εφόδου, αφού παρακολούθησε χθες Πέμπτη δοκιμή συστήματος του είδους σε εργοστάσιο, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί σύστημα σειριακής παραγωγής το συντομότερο δυνατόν και να περάσει σε μαζική παραγωγή» drones ικανών να φέρουν εκρηκτική γόμωση, ανέφερε το KCNA.

Το συγκεκριμένο είδος τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σχεδιάζεται ώστε να πέφτει πάνω σε εχθρικούς στόχους, δρώντας σαν πολύ πιο φθηνό υποκατάστατο κατευθυνόμενων πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ αποκάλυψε τέτοιου είδους UAVs δικής της παραγωγής για πρώτη φορά τον Αύγουστο, με ειδικούς να εκτιμούν πως πιθανόν η απόκτηση αυτή της δυνατότητας οφείλεται στην ενίσχυση της συμμαχίας της με τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δοκιμής, drones έπληξαν «με ακρίβεια» τους στόχους αφού πέταξαν ακολουθώντας προκαθορισμένες τροχιές, σύμφωνα με το KCNA.

«Τα drones εφόδου-αυτοκτονίας προς χρήση σε διάφορες εμβέλειες έχουν αποστολή να πλήττουν με ακρίβεια όλους τους εχθρικούς στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα», συνέχισε το πρακτορείο.

Για τον κ. Κιμ, τα όπλα του είδους είναι «στοιχείο εύκολο να χρησιμοποιηθεί» λόγω του συγκριτικά χαμηλού κόστους παραγωγής τους και την ευρεία γκάμα εφαρμογής τους, πάντα σύμφωνα με το KCNA.

Σημείωσε πως η Βόρεια Κορέα «πρόσφατα έδωσε σημασία» στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων και στην ένταξή τους στη συνολική στρατιωτική στρατηγική ης χώρας.

Ειδικοί εκτιμούν πως τα drones αυτά, οπτικό υλικό που εικονίζει κάποια δημοσιεύθηκε από κρατικά ΜΜΕ τον Αύγουστο, έχουν μεγάλες ομοιότητες με το «Lancet 3», ρωσικής κατασκευής, το «Harop», ισραηλινής κατασκευής, και το «Hero 30», επίσης ισραηλινής κατασκευής.

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να απέκτησε πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές από τη Ρωσία, που με τη σειρά της πιθανόν τις προμηθεύτηκε από το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη υπάρχουν υποψίες πως τις απέκτησε με πειρατεία ή κλοπή από το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του αρχηγού του κράτους και γενικού γραμματέα του Κόμματος Εργατών της Κορέας καταγράφεται σε περίοδο μεγάλης έντασης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στη Βόρεια Κορέα, που πρόσφατα έκανε δοκιμή πυραύλου που παρουσιάστηκε ως ο πιο προηγμένος στο οπλοστάσιό της και κατηγορείται από τη Δύση, τη Σεούλ και το Κίεβο πως ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες της για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

«Μαζική» επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό της Ουκρανίας – 35χρονη νεκρή

«Μαζική» ρωσική επίθεση τη νύχτα είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της γυναίκα στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

«Η Οδησσός για ακόμη μια φορά υπέστη μαζική επίθεση του εχθρού (…) Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας άνθρωπος είναι νεκρός» και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δυο παιδιά, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών μέσω Telegram.

Το θύμα είναι «γυναίκα 35 ετών που κοιμόταν κοντά σε παράθυρο», σύμφωνα με τον δήμαρχο του λιμανιού αυτού στη Μαύρη Θάλασσα, τον Χενάντι Τρουχάνοφ, που εκφράστηκε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ, «πολυκατοικία στο κέντρο της Οδησσού καταστράφηκε, διαμερίσματα πήραν φωτιά, (άλλες) πολυκατοικίες, εκκλησία και κάπου τριάντα οχήματα υπέστησαν ζημιές» εξαιτίας της επίθεσης.

Στοχοποιήθηκε επίσης αγωγός του συστήματος θέρμανσης της πόλης και μονάδα θέρμανσης αναγκαστικά διέκοψε τη λειτουργία της, κατά την ίδια πηγή.

Σε στιγμιότυπα που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εικονίζονται πυροσβέστες καθώς προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιά σε τριώροφο κτίριο και προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένη.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τελευταία εντείνουν τις επιθέσεις τους στη νότια Ουκρανία και έχουν ιδίως βάλει στο στόχαστρο πολιτικά πλοία σε λιμάνια στην περιφέρεια της Οδησσού, ενώ από την άλλη το Κίεβο εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ενεργειακών υποδομών στη Ρωσία ή τομείς της ουκρανικής ελεγχόμενες από τον ρωσικό στρατό.

Τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοεμβρίου, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν στην Οδησσό, έπειτα από αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε πυρκαγιά σε σπίτια και αποθήκες, σύμφωνα με τις αρχές.

Εδώ αι μήνες, η ουκρανική κυβέρνηση απαιτεί από τους δυτικούς συμμάχους της να της διαθέσουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αποκρούει τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Σεργκέι Σαϊγκού από την πλευρά του έκρινε πως η Δύση θα έπρεπε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα αν θέλει πραγματικά να βάλει τέλος στα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πανικός στην πρωτεύουσα της Αϊτής – Εκατοντάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από συμμορίες

Πανικός επικρατούσε χθες Πέμπτη σε τομείς της Πορτ-ο-Πρενς, όπου εκατοντάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από συμμορίες που κυρίευσαν την προηγουμένη συνοικία στρατηγικής σημασίας της αϊτινής πρωτεύουσας εναντίον της οποίας έκαναν εφόδους για αρκετούς μήνες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κάτοικοι των συνοικιών Ναζόν, Ντελμά 30 και Κριστ-Ρουά φοβούνται πως οι γειτονιές τους θα γίνουν οι επόμενοι στόχοι συμμοριών που λυμαίνονται τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου και πολλοί έφυγαν, με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με μοτοσικλέτες, έχοντας μαζί τους κάποια ρούχα, σημαντικά έγγραφα, ακόμη και κάποια έπιπλα που μπορούσαν να μεταφέρουν.

Η συνοικία Σολινό έπεσε προχθές Τετάρτη, την κατέλαβε η «Viv Ansanm» («Ζούμε Μαζί»), συμμαχία συμμοριών που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο και οι ενέργειές της οδήγησαν στην παραίτηση του αμφιλεγόμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Προσπαθούσε να κυριεύσει την περιοχή αυτή επί μήνες, καθώς προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα: πρόσβαση σε σημαντικούς οδικούς άξονες και τη σύνδεση με άλλες συνοικίες υπό τον ζυγό της στο κέντρο.

«Ζούσα στη Σολινό. Δεν μπορώ να μείνω πλέον. Κακοποιοί με έδιωξαν από το σπίτι μου. Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω. Θα ζήσω στον δρόμο», είπε η Μαρζορί, με λιγοστά προσωπικά της είδη που μετέφερε πακεταρισμένα πάνω στο κεφάλι, κοντά στη Ναζόν. «Δεν μπορώ πλέον να ακούω να σφυρίζουν σφαίρες. Κάνει κακό στην ψυχική μου υγεία. Είμαι εξουθενωμένη».

Εκατοντάδες κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στα τοπικά γραφεία του γραφείου προστασίας του πολίτη (OPC) στη συνοικία Μπουρντόν, τα οποία μετατράπηκαν σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων, όπως πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία τους τελευταίους μήνες.

«Ο μεγάλος μου γιος σκοτώθηκε από κακοποιούς τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς εκεί κάτω, στη Ντελμά. Πυρπόλησαν το σπίτι μου. Κατέφυγα στη Σολινό, σε άλλο σπίτι. Αλλά έβαλαν φωτιά και σ’ αυτό», αφηγήθηκε ο Αβενέλ, πρόσφυγας στο OPC, μαζί με τη γυναίκα του και τρία παιδιά τους.

Από τη Δευτέρα, το Πορτ-ο-Πρενς ζει στους ρυθμούς της νέας κλιμάκωσης της βίας της Viv Ansanm, με φόντο πολιτική κρίση που κορυφώθηκε με την αποπομπή του πρωθυπουργού Γκάρι Κονίλ από το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης και την αντικατάστασή του από τον επιχειρηματία Αλίξ Ντιντιέ Φιλς-Εμέ.

Αυτός ο τελευταίος, που ορκίστηκε τη Δευτέρα, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να οργανώσει εκλογές στην Αϊτή, τις πρώτες από το 2016. Διεξάγει έκτοτε διαβουλεύσεις για να σχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο.

Η αϊτινή πρωτεύουσα έχει εξάλλου αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, μετά την απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) να απαγορεύσει τις εμπορικές πτήσεις εταιρειών των ΗΠΑ προς το διεθνές αεροδρόμιο της Πορτ-ο-Πρενς, αφού τρία αεροσκάφη χτυπήθηκαν από σφαίρες τη Δευτέρα.

Πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου η βία των συμμοριών κλιμακώθηκε περαιτέρω φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, ενώ είναι πλέον βουνό οι καταγγελίες για σεξουαλική βία, απαγωγές για λύτρα και εκβιάσεις, την ώρα που μεγάλο μέρος του πληθυσμού απειλείται από λιμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει το συγκλονιστικό βίντεο που έχει καταγράψει καρέ – καρέ τη στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω κακοκαιρίας ανοιχτά των ακτών της Αφρικής, με επιβάτες, μάλιστα, να στέλνουν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς θεωρούσαν πως θα πεθάνουν.

Οι δραματικές σκηνές στο κρουαζιερόπλοιο Explorer of the Seas της Royal Caribbean εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Όπως δείχνουν τα πλάνα, επιβάτες προσπαθούν να σταθούν όρθιοι, ενώ αντικείμενα πέφτουν και σπάνε γύρω τους.

Το βίντεο κατέγραψε με το κινητό του ο καναδός επιβάτης Νταν Σο, 41 ετών. «Ήταν σαν τον Τιτανικό», δήλωσε στο Kennedy News and Media, περιγράφοντας το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ούρλιαζαν, ενώ ακούγονταν ήχοι από διάφορα αντικείμενα που έσπαγαν.

«Συνήθως τα κύματα κάνουν το πλοίο να ταλαντεύεται, αλλά εδώ έγερνε για πέντε λεπτά στη μία πλευρά. Κράτησε τη θέση του για περίπου τρία λεπτά», είπε, μεταξύ άλλων.

«Σκέφτηκα ότι αυτό ίσως είναι το τέλος και ότι το πλοίο θα βυθιζόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έβγαλα το κινητό μου και έστειλα ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου, λέγοντάς τους ότι δεν ξέρω τι θα συμβεί και να προσέχουν».

«Έγραφα το τελευταίο μου μήνυμα, πιστεύοντας ότι θα πεθάνω», συμπλήρωσε ο 41χρονος, που ταξίδευε για πρώτη φορά στη ζωή του με κρουαζιερόπλοιο.

 

Σύμφωνα με το CBS News, ένας επιβάτης τραυματίστηκε, ενώ ζητήθηκε από τους επιβάτες να μείνουν στα δωμάτιά τους κατά τη διάρκεια ελέγχων ασφαλείας, που κράτησαν μία ώρα.

Το πλοίο έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση στη Λας Πάλμας για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία δήλωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

NEWSIT

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ