Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό σε λιγότερες από 24 ώρες

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην πολιτεία Κολίμα του Μεξικού (δυτικά), ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τον φόνο συναδέλφου της στην πολιτεία Μιτσοακάν, καθώς η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα βίας αποδιδόμενο στο οργανωμένο έγκλημα.

Ονομαζόταν Πατρίσια Ραμίρες, ήταν επίσης γνωστή με το ψευδώνυμο Πάτι Μπένμπερι, ήταν περίπου 40 ετών και κάλυπτε γενικά θέματα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Το κίνητρο της δολοφονίας της δεν είναι ακόμη σαφές.

Μια ημέρα νωρίτερα, δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, 25 ετών, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Minuto x Minuto και παρουσιαστής εκπομπής στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό La Poderosa Uruapan.

Πρόκειται για τις δυο πρώτες δολοφονίες δημοσιογράφων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της στην αρχή αυτού του μήνα η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα κράτη του κόσμου για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Έχουν δολοφονηθεί εκεί πάνω από 150 δημοσιογράφοι από το 2000, κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF). Σύμφωνα με άλλη ΜΚΟ, την Άρθρο 19, το 2022 ήταν η πιο πολύνεκρη χρονιά για τον Τύπο στη χώρα, καθώς καταγράφτηκαν τουλάχιστον 13 δολοφονίες δημοσιογράφων από τις αρχές.

Η περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, η Ουρουαπάν, έχει σημαδευτεί από βάρβαρα εγκλήματα -ιδίως αποκεφαλισμούς-, αποδιδόμενα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ των ναρκωτικών ή σε αναμετρήσεις κακοποιών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ευρύτερα, «η αθέμιτη σύμπραξη» αξιωματούχων και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», σχολίαζε πρόσφατα η RSF.

Επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι καλύπτουν «ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την πολιτική ή με το έγκλημα, πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο, δέχονται προειδοποιήσεις ή απειλές, όταν δεν δολοφονούνται απλούστατα».

Από το 2010, το Μεξικό διαθέτει ειδική εισαγγελία, ειδικευμένη στα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, κι από το 2012 έχει δημιουργηθεί Μηχανισμός Προστασίας Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων. Όμως και οι δύο θεσμοί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις ως προς τον προϋπολογισμό και τη στελέχωσή τους.

Η νέα πρόεδρος Σέινμπαουμ έχει εξαγγείλει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του προκατόχου και μέντορά της, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και δεν θα κλιμακώσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που άρχισε το 2006.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων μένουν σχεδόν όλες ατιμώρητες -όπως άλλωστε και πολλές άλλες ανθρωποκτονίες- στο Μεξικό, όπου από το 2006 έχουν καταγραφτεί πάνω από 450.000 φόνοι και 100.000 εξαφανίσεις, κατά τα επίσημα δεδομένα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Ανατροπή με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 31χρονης στο Λος Άντζελες: Το έσκασε μόνη της – Ο πατέρας της αυτοκτόνησε κατά τις έρευνες

Ανατροπή με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 31χρονης στο Λος Άντζελες: Το έσκασε μόνη της – Ο πατέρας της αυτοκτόνησε κατά τις έρευνες

AP Photo/ Damian Dovarganes

Απρόβλεπτη τροπή πήρε η υπόθεση εξαφάνισης μιας 31χρονης στο Λος Άντζελες, καθώς οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση ανακοίνωσαν ότι εξαφανίστηκε οικειοθελώς.

Η 31χρονη Hannah Kobayashi εξαφανίστηκε μυστηριωδώς αφότου το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο LAX, στο Λος Άντζελες.

Τώρα, η νεαρή «πιάστηκε» από κάμερες ασφαλείας να περνάει στο Μεξικό τέσσερις ημέρες μετά την προσγείωσή της στις ΗΠΑ και μία ημέρα μετά την τελευταία φορά που την είδαν, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα (02.12.2024).

Πλάνα από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δείχνουν την 31χρονη φωτογράφο να διασχίζει τα νότια σύνορα με τα πόδια στις 12 Νοεμβρίου κοντά στην Τιχουάνα γύρω στις 12:15 μ.μ., ανέφερε η αστυνομία του Λος Άντζελες.

«Ήταν μόνη της, με τις αποσκευές της και φαινόταν σώα και αβλαβής», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Τζιμ ΜακΝτόνελ. «Προς το παρόν η υπόθεση της Κομπαγιάσι έχει χαρακτηριστεί ως οικειοθελή εξαφάνιση».

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πέταξε το τηλέφωνό της σε κάποιο σημείο αφού έφτασε στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες στις 8 Νοεμβρίου.

Ο McDonnell τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Kobayashi είναι θύμα trafficking ή οποιουδήποτε εγκλήματος.

«Επιπλέον οι ερευνητές σημείωσαν ότι πριν αναχωρήσει από το Μάουι, η Κομπαγιάσι εξέφρασε την επιθυμία να απομακρυνθεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα», είπε.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία της κ. Kobayashi και την καλούμε να επικοινωνήσει με την οικογένειά της, τις αστυνομικές αρχές ή το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ για να μας ενημερώσει ότι είναι ασφαλής».

Η αστυνομία επανέλαβε ότι έχασε σκόπιμα την πτήση ανταπόκρισης από το Λος Άντζελες προς τον προορισμό της, τη Νέα Υόρκη, για άγνωστους λόγους, αν και η οικογένειά της το αμφισβήτησε νωρίτερα τη Δευτέρα.

Μετά την εξαφάνισή της, η οικογένειά της σε συνεργασία με τις αρχές, έστησαν μια συντονισμένη έρευνα στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της οποίας ο πατέρας της έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του.

NEWSIT

Ανατροπή με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 31χρονης στο Λος Άντζελες: Το έσκασε μόνη της – Ο πατέρας της αυτοκτόνησε κατά τις έρευνες

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 12 νεκροί από επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από αυτούς στην Μπέιτ Λάχια στο βόρειο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με γιατρούς, ενώ εξέδωσε νέες εντολές για την απομάκρυνση κατοίκων από το νότιο τμήμα του θύλακα.

Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά πληγμάτων στην Μπέιτ Λάχια –μια από τις δύο πόλεις στις οποίες επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός από τον Οκτώβριο– ενώ άλλοι 4 σκοτώθηκαν σε διάφορα μέρη της Πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους βόρειων συνοικιών της Χαν Γιούνις, πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επικαλούμενος τη ρίψη ρουκετών από μαχητές από αυτές τις περιοχές. Οι εντολές προκάλεσαν την εσπευσμένη έξοδο οικογενειών, κυρίως πριν από την αυγή, προς δυσμάς.

“Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε την περιοχή αμέσως και να μεταφερθείτε στην ανθρωπιστική ζώνη”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, κάποιοι για έως και 10 φορές από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το περασμένο έτος.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την στρατιωτική του επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση μαχητών παλαιστινιακών οργανώσεων υπό τη Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου του 2023, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και συνελήφθησαν όμηροι πάνω από 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχουν σκοτωθεί πάνω από 44.400 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί πολλοί άλλοι, ενώ μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

ΣΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη

Το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπερ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4280 ενήλικες σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;

 

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

 

Ως γνωστόν, η Ελληνική με την Βρετανική πλευρά βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ότι μας ανήκουν και εμείς δεν δεχόμαστε να τα πάρουμε με μορφή δανείου.

Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με την μορφή Παρακαταθήκης. Δηλαδή οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Ελληνική πλευρά συζητάει το θέμα βασικά με το Βρετανικό Μουσείο που είναι και το καθ ύλην αρμόδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να το θέσει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του στην συνάντηση που θα έχουν το πρωί στην Ντάουνιγκ Στριτ. Ο Σερ Κιρ Στάρμερ έχει πει εδώ και καιρό πως δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με το Βρετανικό Μουσείο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ