Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου – Επίθεση και στην πρωτεύουσα της Συρίας

Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σάρωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολά, με τα τουλάχιστον δεκαεπτά πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο σήμερα στο Παρίσι – Τι θα συζητηθεί – Συμμετέχει και ο Γ. Γεραπετρίτης 

Στρατιώτης νεκρός, άλλοι 7 τραυματίες στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία

Οι ισραηλινές αρχές κατονόμασαν 6 δημοσιογράφους του al Jazeera ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 3 μέλη του σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον νότο

Επίθεση του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Συρίας – Πολυκατοικία ο στόχος

Ανησυχία Όστιν για τα πυρά του Ισραήλ εναντίον του στρατού του Λιβάνου

Η Γερμανία υπερδιπλασιάζει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Η Χαμάς θέλει η Ρωσία να πιέσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο προς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη μεταπολεμική Γάζα

Σύμφωνα με το πρακτορείο (ANI στα γαλλικά, NNA στα αγγλικά), επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα σύνορα τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν πλέον σε γενικευμένη σύρραξη πριν από έναν μήνα, την 23η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο νωρίς το πρωί για βομβαρδισμό σε «πολυκατοικία» στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, ενώ η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, τουλάχιστον ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό, καθώς και στη Χομς.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, στην ενδέκατη περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, που πλέον έχει επεκταθεί στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, παρότρυνε το Ισραήλ να αποφύγει κλιμάκωση με το Ιράν, υποστηρικτή των δυο ισλαμιστικών κινημάτων.

Το ANI μετέδωσε χθες βράδυ πως έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού έπειτα από ισραηλινή διαταγή στους κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από διάφορους τομείς.

Οπτικό υλικό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζει τεράστια έκρηξη ακολουθούμενη από λιγότερο ισχυρές.

Σύμφωνα με το ANI, ισοπεδώθηκαν έξι ακίνητα μόνο στη συνοικία Λαϊλάκι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανέφερε πως χτυπήθηκε γραφείο του στη νότια Βηρυτό.

Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τον βομβαρδισμό στη συνοικία Τζνα.

Αυτός ο τελευταίος βομβαρδισμός σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους πέντε, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Χθες το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο, στον νότιο Λίβανο, τρέποντας σε φυγή μέρος των κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, με πλούσια φοινικική και ρωμαϊκή αρχαιολογική κληρονομιά, όπου οι δρόμοι ήταν έρημοι.

«Σείστηκε όλη η πόλη», αφηγήθηκε η Ράνα, κάτοικος η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όταν εξαπολύθηκαν οι βομβαρδισμοί «στην καρδιά της Τύρου».

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε τη νέα περιοδεία του στην περιφέρεια περίπου έναν μήνα αφότου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο κι ενώ όλες οι διεθνείς μεσολαβητικές προσπάθειες μέχρι τώρα έχουν αποτύχει.

Χθες Τετάρτη, ο κ. Μπλίνκεν έκρινε ότι έχει έρθει η «στιγμή» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει πετύχει «τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του» στον παλαιστινιακό θύλακο, ιδίως να «εγγυηθεί πως δεν υπάρξει ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου».

Μετά την έφοδο της Χαμάς, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής του Στέιτ ΄Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών τη 16η Οκτωβρίου, προσφέρει «ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους» και να «τελειώσει ο πόλεμος».

Ωστόσο, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ που μίλησε στον Τύπο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για «μήνες μαχών» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Το Ισραήλ, πρόσθεσε η πηγή αυτή, δεν διεξάγει «πόλεμο εναντίον της Γάζας, ούτε πόλεμο εναντίον του Λιβάνου», αλλά «πόλεμο εναντίον του Ιράν, ενίοτε άμεσα, ενίοτε έμμεσα, με τους συμμάχους του Ιράν».

Ο κ. Μπλίνκεν θεωρεί «πολύ σημαντικό το Ισραήλ να ανταποδώσει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση», καθώς το Ιράν έχει διαμηνύσει πως θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση ισραηλινής ανταπόδοσης στην εκτόξευση 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβαλε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που επρόκειτο να αρχίσει στο βόρειο τμήμα του, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τη νέα επίθεση εναντίον της Χαμάς που άρχισαν την 6η Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.792 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σχεδόν όλους τους κατοίκους του θυλάκου (2,4 εκατ.), που ετοιμάζονται να ζήσουν δεύτερο χειμώνα με ολοένα πιο ακραίες ελλείψεις, υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς.

«Δεν περιμέναμε να ζήσουμε κι άλλον χειμώνα με πόλεμο», σχολίασε χθες η Σάλεχ Αμπού αλ Τζαμπίν, 32 ετών, στον κατάμεστο καταυλισμό προσφύγων στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του μικρού θυλάκου.

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πανιά της σκηνής, τα κατέστρεψε ο ήλιος το καλοκαίρι» και «θα χρειαστούμε επίσης κουβέρτες και ρούχα», πρόσθεσε.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 θεωρείται πως παραμένουν σε ομηρία στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως οι 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Στον Λίβανο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχιζαν χθες τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο που άρχισαν την 30ή Σεπτεμβρίου. Η Χεζμπολά επιβεβαίωσε πως απέτρεψε νέα εισβολή.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερωθεί η Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με τη δική του επικράτεια, ώστε να επιστραφεί η ασφαλής επιστροφή των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές από την 8η Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης και βιομηχανικής εγκατάστασης κοντά στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλούπολη του κεντρικού Ισραήλ, καθώς και ότι στοχοποίησε άλλες δύο στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Χάιφα, στον βορρά.

Το κίνημα εξάλλου επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο σε ισραηλινό βομβαρδισμό του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά σε πλήγμα στη νότια Βηρυτό την 27η Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο αφότου εντατικοποιήθηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ καταμετρά κάπου 800.000 εκτοπισμένους.

Ο Λίβανος «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», προειδοποίησε χθες στη Βηρυτό η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ, υποσχόμενη πως η κυβέρνησή της θα προσφέρει επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 60 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη de facto τράπεζα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι «εγκλήματα πολέμου» (HRW)

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Αλ Καρντ αλ Χάσαν, χρηματοπιστωτικού οργανισμού συνδεόμενου με το προσκείμενο στο Ιράν σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου», έκρινε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Είναι πανθομολογούμενο -το έχουν πει οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά και ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό τον Σεπτέμβριο- πως ο Αλ Καρντ αλ Χάσαν («αγαθοεργός δανεισμός» στα αραβικά) συνδέεται άρρηκτα με το λιβανικό ένοπλο κίνημα.

Μολαταύτα, η HRW υπογράμμισε πως η de facto τράπεζα παραμένει «πολιτικός στόχος».

«Το να χαρακτηρίζεται στρατιωτικός στόχος πολιτικός θεσμός εξαιτίας της πολιτικής του ταυτότητας, αντί της πραγματικής συμβολής του στη στρατιωτική δράση, θέτει όλους τους εμπορικούς οργανισμούς σε κίνδυνο σε καιρό πολέμου», επισήμανε ο Ράμζι Κάις, ερευνητής της ΜΚΟ ειδικευμένος στον Λίβανο.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε κάπου τριάντα υποκαταστήματα του χρηματοπιστωτικού θεσμού αυτού, από τους μεγαλύτερους στη χώρα στον τομέα της χορήγησης μικρών δανείων.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση από ιδρύσεως κράτους τα τελευταία χρόνια κι ο τραπεζικός τομέας του, που επισώρευσε χρέη δισεκατομμυρίων, έχει καταρρεύσει.

ΦΩΤΟ  EPA/WAEL HAMZEH

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανέβαλε συνεδρίασή του, για λόγους ασφαλείας

Ρωσικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δυο ανθρώπους στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, την επομένη της νέας κατακόρυφης ανόδου της έντασης που σήμανε η εκτόξευση από τη Ρωσία νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς εναντίον ουκρανικής πόλης.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανέβαλε συνεδρίασή του, για λόγους ασφαλείας 

Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας: Η Μόσχα οδήγησε σε αποτυχία την ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία για το 2025

Η Σούμι -πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Ουκρανίας, που γειτονεύει με τη Ρωσία- επλήγη από «τεράστιες εκρήξεις», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχός της Άρτεμ Κόμπζαρ, διευκρινίζοντας πως ως τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ίσχυε συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές και καλώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση, κατοικημένη συνοικία χτυπήθηκε από ρωσικό drone, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα.

Η Σούμι γειτονεύει με ρωσικές περιφέρειες, ιδίως με την Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές κοινότητες εξαπολύοντας αιφνιδιαστική επίθεση τον Αύγουστο.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι, σε αντίποινα για τη χρήση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πυραύλων δυτικής κατασκευής για να πλήττονται στόχοι στη χώρα του, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο νέου τύπου υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, η διαμόρφωση του οποίου ήταν συμβατική, ή αλλιώς ότι δεν έφερε πυρηνική κεφαλή.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως με την έγκριση από πλευράς Ουάσιγκτον της χρήσης αμερικανικών πυραύλων στο ρωσικό έδαφος, «ο πόλεμος που προκάλεσε η Δύση στην Ουκρανία απέκτησε χαρακτηριστικά (σύρραξης) με παγκόσμιο χαρακτήρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, ο Νετανιάχου ορκίζεται πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, προχωρώντας χθες Πέμπτη στην έκδοση άνευ προηγουμένου ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που θεωρεί υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: «Σκανδαλώδες» το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψη Νετανιάχου

Η Ουάσινγκτον «απορρίπτει κατηγορηματικά» τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

 Ο Ορμπάν λέει πως θα προσκαλέσει τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία μετά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας ανέβαλε επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» πέντε «τρομοκράτες της Χαμάς» στη Μπέιτ Λάχια στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 12 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα του Λιβάνου 

Άλλο ένταλμα του ΔΠΔ, για τα ίδια εγκλήματα, εκδόθηκε ταυτόχρονα σε βάρος του Μοχάμεντ Ντέιφ, του επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, η πολυαίμακτη έφοδος του οποίου την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας ακολουθήθηκε από ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θανάτους και πελώριες καταστροφές έκτοτε στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Καμιά σκανδαλώδης αντιισραηλινή απόφαση δεν θα μας εμποδίσει -ειδικά εμένα- να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την πατρίδα μας με κάθε τρόπο», διαβεβαίωσε ο κ. Νετανιάχου, σε διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του χθες Πέμπτη το βράδυ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατακεραύνωσε την «αντισημιτική» ενέργεια. Παρουσίασε τον εαυτό του ως το θύμα σε νέα «δίκη του Ντρέιφους», παραπέμποντας στην ιστορική, πολύκροτη υπόθεση δικαστικής πλάνης σε βάρος γαλλοεβραίου λοχαγού που είχε συνταράξει τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, όταν ξέσπασε στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας, μέχρι την αθώωση και την αποκατάστασή του.

Η έκδοση των ενταλμάτων, που χαρακτηρίστηκε επίσης «σκανδαλώδης» από τον αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αν μη τι άλλο θα περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις που μπορούν να κάνουν οι δυο ισραηλινοί ηγέτες. Καθώς οποιοδήποτε από τα 124 κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη του δικαστηρίου είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, υποχρεωμένο να τους συλλάβει μόλις εισέλθουν στην επικράτειά του, αν και δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όπως και η Κίνα, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξήρε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των ισραηλινών ηγετών, βλέποντας στην εξέλιξη «σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη», χωρίς να σχολιάσει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε ταυτόχρονα σε βάρος του ηγέτη του δικού του στρατιωτικού βραχίονα.

Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ είναι «άνευ προηγουμένου», «δικαιολογημένα» αλλά και «καθυστερημένα», έκρινε ο Ριντ Μπρόντι, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι κ.κ. Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες.

Οι δυο άνδρες, πάντα σύμφωνα με το ΔΠΔ, «εκ προθέσεως και εσκεμμένα στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό αγαθά απόλυτα απαραίτητα για την επιβίωσή του», ιδίως την τροφή, το νερό, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε «συνθήκες διαβίωσης υπολογισμένες για να προκληθεί η καταστροφή μέρους του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», σύμφωνα με το δικαστήριο, που πάντως σημειώνει πως δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί τεκμήρια «για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης».

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μοχάμεντ Ντέιφ εκδόθηκε παρότι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ενδιαφερόμενος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό τη 13η Ιουλίου στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς αρνείται πως είναι νεκρός.

«Αυτό σημαίνει ότι η φωνή των θυμάτων ακούστηκε», ανέφερε η Γιαέλ Βίας Γκβίρσμαν, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες 300 Ισραηλινών, θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία -καμιά- ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», αντέτεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ από την δική του πλευρά σημείωσε ότι τα εντάλματα σύλληψης πρέπει να «γίνουν σεβαστά και να εκτελεστούν», αν και κάποιες μέλη της ΕΕ τα επέκριναν, ειδικά η Ουγγαρία, που έκανε λόγο για «ντροπή για το διεθνές δικαστικό σύστημα».

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 44.056 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Ακολούθησαν την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στο Ισραήλ, η ανακοίνωση του ΔΠΔ προκάλεσε κατάπληξη, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας έγινε δεκτή μάλλον μοιρολατρικά.

Ο Χασάν Χασάν, εκτοπισμένος στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σίγουρος πως το ένταλμα δεν πρόκειται να εκτελεστεί: «καμιά απόφαση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ», εξήγησε.

Μόλις χθες, στον παλαιστινιακό θύλακο η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο 22 ανθρώπων σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό τη νύχτα στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Άλλα ισραηλινά πλήγματα, στη Μπέιτ Λάχια και στην Τζαμπάλια (βόρεια) άφησαν πίσω δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Ισραήλ παράλληλα εξαπέλυσε από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, κινήματος προσκείμενου στο Ιράν, που άνοιξε «μέτωπο υποστήριξης» στη Χαμάς την 8η Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας έκτοτε στην πράξη καθημερινά ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Και, την 30ή Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο.

Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στον Λίβανο.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο της Χεζμπολά στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι, ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Και χθες βράδυ, πρόσθεσε πως άλλοι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σε πλήγματα στον νότο. Οι πολύνεκρες επιδρομές έγιναν καθώς ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χόκστιν, βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου μετέβη έπειτα από διαπραγματεύσεις στη Βηρυτό, για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Το χτύπημα στην Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο, οι απειλές για παγκόσμιο πόλεμο και η επόμενη ημέρα

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία «ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του την Πέμπτη (21.11.24).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στη δοκιμή του νέου πυραυλικού συστήματος Oreshnik, το οποίο, όπως τόνισε, αντανακλά τις δυνατότητες της ρωσικής τεχνολογίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία προκάλεσε αυτή την απάντηση», είπε μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε συνθήκες μάχης, πραγματοποιήθηκε δοκιμή ενός από τα πιο πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτήν την περίπτωση, με μία μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου», είπε, πριν προσθέσει ότι «η δοκιμή ήταν επιτυχής. Ο στόχος επιτεύχθηκε».

«Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι γνωστά από τη σοβιετική εποχή χτυπήθηκε στο έδαφος της Ουκρανίας, στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ. Εξακολουθεί να κατασκευάζει πυραύλους και άλλους εξοπλισμούς», συμπλήρωσε.

Η επίθεση, όπως είπε, έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά».

 

Η απειλή για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας, τα όπλα της οποίας χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, των οποίων όπλα χρησιμοποίησε η Ουκρανία πλήττοντας εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία, από περιφερειακή, αποκτά πλέον στοιχεία παγκόσμιας σύρραξης», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για την αυξημένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την παροχή όπλων προηγμένης τεχνολογίας στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία – τα προηγούμενα 24ωρα – εξαπέλυσε επίθεση με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.

 

«Δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί του πολέμου στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας κατά ρωσικών στρατηγικών στόχων με τη χρήση δυτικών όπλων «δεν αλλάζουν την κατάσταση», ούτε «θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της 22ας Φεβρουαρίου 2022.

Όπως είπε «οι εχθροί δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους», στο πεδίο της μάχης, όπου θεωρεί πως η Ρωσία επικρατεί.

Ζελένσκι: Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν την ειρήνη

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «είναι σαφές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών», και ξεσπώντας κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε:

«Σήμερα (σ.σ. 21.11.2024), ο παράφρων γείτονάς μας, αποκάλυψε για άλλη μία φορά την πραγματική του φύση – την περιφρόνησή του για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Και κυρίως τον φόβο του, που είναι τόσο συντριπτικός που εξαπολύει τον έναν πύραυλο μετά τον άλλο, ψάχνοντας τον πλανήτη για περισσότερα όπλα – είτε από το Ιράν είτε από τη Βόρεια Κορέα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέχισε, λέγοντας ότι «σήμερα υπήρξε ένας νέος ρωσικός πύραυλος. Όλα τα χαρακτηριστικά – ταχύτητα, ύψος – είναι ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα από εμπειρογνώμονες».

Η πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας «είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κλίμακας και της βιαιότητας» του πολέμου κατά της Ουκρανίας, τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που προσθέτει ότι ο Ρώσος πρόεδρος περιφρονεί όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν «αγνοεί τους πάντες» που προέτρεψαν κατά της περαιτέρω επέκτασης του πολέμου και πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε μόνος του αυτόν τον πόλεμο – έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο – και κάνει τα πάντα για να τον παρατείνει, τώρα για πάνω από 1.000 ημέρες».

«Όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο αλλά φτύνει στο πρόσωπο όσους πραγματικά θέλουν να αποκατασταθεί η ειρήνη», γράφει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αφορμή για τη δήλωση του Ουκρανού ηγέτη ήταν το χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ντνίπρο με έναν νέο πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.

Ο Ζελένσκι σημειώνει ότι έκανε ένα βήμα «προς την κλιμάκωση και την επέκταση αυτού του πολέμου» με τη χρήση του νέου πυραύλου στην Ουκρανία. Προσθέτει ότι είναι το δεύτερο βήμα της Ρωσίας προς την κλιμάκωση, μετά τους 11.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στα σύνορα της Ουκρανίας.

 

Το Κίεβο ζητά απάντηση της Δύσης στη Ρωσία

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει γρήγορα στη χρήση, όπως είπε, «ενός νέου τύπου όπλων από τη Ρωσία».

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος ICBM είχε στόχο το Ντνίπρο και εκτοξεύτηκε από τη ρωσική περιοχή του Αστραχάν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων.

Δεν διευκρίνισε τι είδους πολεμική κεφαλή είχε ο πύραυλος ή τι είδους πύραυλος ήταν. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνικά όπλα.

Το κοινοβούλιο αναβάλλει προγραμματισμένη συνεδρίασή του

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε χθες Πέμπτη η ουκρανική κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση Suspilne, επικαλούμενη πηγές της.

Η συνεδρίαση της Βέρχοβνα Ράντα (της ουκρανικής Βουλής) σήμερα 22ης Νοεμβρίου θα συμπεριλάμβανε «υποβολή ερωτήσεων στην κυβέρνηση», πλην όμως «ακυρώθηκε για λόγους δυνητικών προβλημάτων ασφαλείας», σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό οργανισμό.

Κατά τις πηγές του, η επόμενη συνεδρίαση δεν προγραμματίζεται πριν από τον Δεκέμβριο, ενώ τα μέλη της Βουλής έλαβαν οδηγία να φροντίσουν τα μέλη των οικογενειών τους να είναι μακριά από συνοικία του Κιέβου όπου βρίσκονται το κοινοβούλιο και δημόσιες υπηρεσίες.

Η αναβολή ακολουθεί την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έπληξαν την πόλη Ντνίπρο (κεντρική Ουκρανία) με νέο, υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, σε αντίποινα για τη χρήση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικής κατασκευής πυραύλων στο ρωσικό έδαφος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως το νέο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε περίπτωση «κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών» της Ουκρανίας.

Προειδοποιήσεις για πυραυλικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας εξώθησαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να κλείσουν προσωρινά τις πρεσβείες τους προχθές Τετάρτη.

Μέλος της Βέρχοβνα Ράντα που ανήκει στην αντιπολίτευση, ο Ολεξίι Χοντσαρένκο, εξέφρασε απογοήτευση για τη ματαίωση της συνεδρίασης του σώματος, τονίζοντας πως χάθηκε ευκαιρία να τεθούν ερωτήματα στην κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να πετύχει τους σκοπούς του»

Παρίσι και Λονδίνο δεν θα αφήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να “γράψει εκ νέου τις αρχές των διεθνών σχέσεων” και θα τον εμποδίσουν να “επιτύχει τους σκοπούς του” στην Ουκρανία, υπόσχονται οι επικεφαλής της γαλλικής και της βρετανικής διπλωματίας σε κοινό τους άρθρο.

«Η Γαλλία και η Βρετανία δεν θα τον αφήσουν να επιτύχει τους σκοπούς του. Μαζί με τους συμμάχους μας, θα καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται προκειμένου η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», διαβεβαιώνουν ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Ντέιβιντ Λάμι στο κείμενο αυτό που δημοσίευσε απόψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να «γράψει εκ νέου τις αρχές των διεθνών σχέσεων με την επιστροφή στον νόμο του ισχυρότερου και την κατάργηση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας η οποία διασφάλισε την ειρήνη για γενιές ολόκληρες», καταγγέλλουν.

Όμως, «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης, όλος ο κόσμος πλήττεται από αυτή την απόπειρα ‘πουτινοποίησης’», παρατηρούν οι δύο υπουργοί, που υπόσχονται να πολεμήσουν «ακατάπαυστα αυτή την εκστρατεία».

«Καμιά δίκαιη και διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί δια της βίας ή της (στρατιωτικής) ισχύος», επισημαίνουν, επικαλούμενοι κυρίως την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο.

Απέναντι σε αυτό τον «κατακερματισμό του κόσμου», οι δύο σύμμαχοι αναφέρουν ότι προτείνουν μια «συνεκτική εναλλακτική λύση», «βασισμένη στην τεχνολογική πρόοδο, το διεθνές δίκαιο και την πολυμερή δράση».

NEWSIT

Το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο, οι απειλές Πούτιν για παγκόσμιο πόλεμο και η επόμενη ημέρα

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ