Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ για νέες επιθέσεις μετά το φονικό πλήγμα με drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ απείλησε σήμερα το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο, μετά το χθεσινό πλήγμα με drones εναντίον βάσης του στρατού νότια της Χάιφα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 60 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

 

Πρόκειται για το πιο φονικό πλήγμα που έχει εξαπολύσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την United Hatzalah, μια οργάνωση εθελοντών διασωστών, από την επίθεση τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, ενώ αφιέρωσε την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Σε άλλη ανακοίνωση σήμερα το σιιτικό κίνημα έκανε λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολάχ.

 

«Μάχες σώμα με σώμα».

Εξάλλου χθες, Κυριακή, το απόγευμα το λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το μέτωπο του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι η επιστροφή των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ λόγω των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Στον Λίβανο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 1.300 τον αριθμό των νεκρών από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Την ίδια περίοδο σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με βάση τον ΟΗΕ.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναταμπίγιε.

 

UNIFIL

Στο μεταξύ η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κατήγγειλε τις «σοκαριστικές ισραηλινές παραβιάσεις» εναντίον θέσεών του, αφού την Παρασκευή είχε κάνει λόγο για «επαναλαμβανόμενα» ισραηλινά πυρά εναντίον της στον νότιο Λίβανο, ένα συμβάν που προκάλεσε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη UNIFIL, χθες Κυριακή το πρωί δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν «βιαίως» σε μία από τις βάσεις της, ενώ ακολούθησαν πυρά που «προκάλεσαν καπνό» εξαιτίας του οποίου «15 κυανόκρανοι παρουσίασαν ερεθισμούς στο δέρμα και γαστρεντερικές διαταραχές».

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, τραυματίζοντας 25 στρατιώτες. Η επίθεση, εξήγησε η ίδια πηγή, σημειώθηκε πολύ κοντά σε βάση της UNIFIL και ένα άρμα μάχης, που βοηθούσε στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών, δέχθηκε πυρά και κάνοντας όπισθεν έπεσε στη βάση της UNIFIL.

«Δεν υπήρξε εισβολή σε βάση. Δεν υπήρξε προσπάθεια να εισέλθουμε σε βάση. Επρόκειτο για ένα άρμα μάχης που δεχόταν σφοδρά πυρά, σε ένα περιστατικό με πολλαπλά θύματα, που έκανε όπισθεν για να γλιτώσει από τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ναντάβ Σοσάνι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον ΟΗΕ να αποσύρει «αμέσως» τη UNIFIL από τις περιοχές των συγκρούσεων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε χθες ότι οι «επιθέσεις» εναντίον των κυανόκρανων ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ο πόλεμος στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα για τον οποίο αποτέλεσε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει εξελιχθεί και σε σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς ηγέτες να απειλούν να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση με πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει στο Ισραήλ ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη.

 

Πλήγματα εναντίον εκτοπισμένων

Στο μεταξύ στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας η τοπική πολιτική άμυνα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι – «ανάμεσά τους παιδιά» και «ολόκληρες οικογένειες»– σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Νουσεϊράτ από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 50 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξετάζει τις πληροφορίες» για την επίθεση αυτή. Παράλληλα νωρίς σήμερα επεσήμανε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «κέντρου διοίκησης και ελέγχου που βρισκόταν στο εσωτερικό του συγκροτήματα όπου παλαιότερα λειτουργούσε το νοσοκομείο Σουχαντάχ αλ Άκσα».

Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από το πλήγμα αυτό. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων στο εσωτερικό» αυτού του νοσοκομείου.

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).

Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.

Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.

«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».

Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.

«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».

Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».

Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για να παραταθούν για έξι μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.

Διαβάστε επίσης: 

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στη «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία

ΕΕ: Βήματα για την οικοδόμηση πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης Ενεργειακής Ένωσης ως το 2030

ΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για την άμυνά της και καλύτερα εξοπλισμένη

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 17 «δέσμες» κυρώσεων αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι κυρώσεις αυτές όμως πρέπει να ανανεώνονται ομόφωνα από τους 27 κάθε έξι μήνες κι η Ουγγαρία, η χώρα που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, απειλεί συχνά να εναντιωθεί.

Τον Ιανουάριο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το σασπένς ως το τέλος, προτού δώσει τελικά πράσινο φως.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης χθες σχετικά με τη 18η δέσμη κυρώσεων, που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν μπόρεσε να ληφθεί καμιά απόφαση, εξαιτίας βέτο που άσκησε η Σλοβακία αυτή τη φορά.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε το βέτο αυτό για να ασκήσει πίεση στην Κομισιόν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον εφοδιασμό της χώρας του με αέριο, καθώς η πρότασή της επιδιώκει να διακοπούν εντελώς οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027 το αργότερο.

Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πρότεινε την 10η Ιουνίου να μειωθεί από τα 60 στα 45 δολάρια το πλαφόν της τιμής πώλησης ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων.

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πολύ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η νέα οροφή των 45 δολαρίων δεν θεωρείται εφαρμόσιμη για την ώρα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, το όριο των 60 δολαρίων επέτρεψε να μειωθούν κατά 30% τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, που κρίνονται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ωστόσο έχει δημιουργήσει στόλο δεξαμενόπλοιων «φαντασμάτων» για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από 500 πλοία κι έχει επίσης μπει στο στόχαστρο της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να προστεθούν 70 δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» στη μαύρη λίστα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 342 ονόματα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη να επεκταθούν οι κυρώσεις σε διυλισμένα προϊόντα που προκύπτουν από το ρωσικό αργό, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται ιδίως μέσω τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

Ακόμη, η ΕΕ εννοεί να προσθέσει άλλες 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών θεσμών οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω του συστήματος SWIFT. Και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών, στη μαύρη λίστα αυτών που βοηθούν, κατά τις Βρυξέλλες, τον ρωσικό στρατό να παρακάμπτει τις ισχύουσες κυρώσεις.

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο «μπαμπάκας» Τραμπ επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ λέει ο Λευκός Οίκος με viral βίντεο στα social media

Το αμήχανο αστείο που έκανε χθες (25.06.2025) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε για τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τον «μπαμπάκα που πρέπει μερικές φορές να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα» έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κι έγινε viral στα social media.

Μάλιστα, το απίστευτο σχόλιο του Μαρκ Ρούτε για τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι άρεσε στην Ουάσινγκτον, αφού ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «μπαμπάκας» (daddy) σε βίντεο που ανέβασε στο «Χ».

«Ο μπαμπάκας επέστρεψε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος στην ανάρτηση, συνοδεύοντας την  με ένα βίντεο στο οποίο ακούγεται το τραγούδι «Hey Daddy (Daddy’s home)» του Usher μαζί με εικόνες από τη συμμετοχή του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

 

Ο Ρούτε χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «μπαμπάκας» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος μάλωσε το Ισραήλ και το Ιράν για τις παραβιάσεις της μεταξύ τους εκεχειρίας.

Ο Τραμπ συνέκρινε τις εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με δύο παιδιά που μαλώνουν και απαντώντας ο Ρούτε γέλασε και σχολίασε : «Και μετά ο μπαμπάκας πρέπει να χρησιμοποιήσει μερικές φορές σκληρή γλώσσα για να τα πείσει να σταματήσουν».

 

Την Τρίτη (24.06.2025) έπειτα από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες πολεμούσαν «τόσο καιρό και τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν».

Η «απολογία» του ΓΓ  του ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στο Reuters μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «μπαμπάκας» για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι σύμμαχοι βλέπουν τις ΗΠΑ, και όχι συγκεκριμένα για τον Τραμπ.

«Στην Ευρώπη ακούω καμιά φορά τις χώρες να λένε ‘Μαρκ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό μας;’. Και λέω ότι αυτό ακούγεται λίγο σαν ένα μικρό παιδί που ρωτά τον μπαμπά του ‘Θα μείνεις με την οικογένεια;’», εξήγησε.

NEWSIT

Ο «μπαμπάκας» Τραμπ επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ λέει ο Λευκός Οίκος με viral βίντεο στα social media

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ