Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 80 ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε μισή ώρα στο Λίβανο – Μηνύματα εστάλησαν στους κατοίκους να απομακρυνθούν

Το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί δεκάδες πλήγματα στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο –πάνω από 80 σε ένα μισάωρο, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI–, αφού εξέδωσε προειδοποίηση προς τον πληθυσμό, ενώ δεσμεύτηκε για “πιο εκτεταμένες” επιδρομές κατά της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα δεν έπαυε να καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η ανησυχία του είναι να μην γίνει ο Λίβανος “άλλη Γάζα”, αναφερόμενος στον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός συνέστησε νωρίς σήμερα το πρωί στους πολίτες του Λιβάνου “να απομακρυνθούν από στόχους” της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα που έχουν στόχο το λιβανικό σιιτικό κίνημα “θα συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον” και ότι αυτά θα είναι “πιο σημαντικά και μεγαλύτερης ακρίβειας”.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πριν από λίγο ότι κάτοικοι του Λιβάνου έλαβαν μηνύματα από το Ισραήλ στα σταθερά τους τηλέφωνα με τα οποία τους ζητούσαν να απομακρυνθούν από εκεί όπου βρισκόντουσαν, ενώ το γραφείο του υπουργού Πληροφόρησης του Λιβάνου ανακοίνωσε στο AFP ότι έλαβε τέτοια προειδοποίηση.

“Κάτοικοι της Βηρυτού και πολλών περιοχών έλαβαν μηνύματα στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, πηγή των οποίων είναι ο ισραηλινός εχθρός. Τα μηνύματα τους καλούσαν να εκκενώσουν γρήγορα τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται”, μετέδωσε το ANI.

Το γραφείο του υπουργού Πληροφόρησης Ζιάντ Μακάρι στη Βηρυτό δήλωσε στο AFP ότι έλαβε τέτοια προειδοποίηση.

“Το σταθερό τηλέφωνο χτύπησε (…) και όταν η βοηθός του υπουργού απάντησε, άκουσε ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο καλείτο (το προσωπικό) να εκκενώσει το κτίριο διότι επρόκειτο να βομβαρδιστεί”, σημείωσε η πηγή αυτή.

Το ANI μετέδωσε επίσης ότι “τα εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν (…) πάνω από 80 αεροπορικά πλήγματα σε ένα μισάωρο” σήμερα το πρωί, στοχοθετώντας περιοχές του νοτίου Λιβάνου, ταυτοχρόνως με “εντατικές επιδρομές στην Κοιλάδα Μπεκάα”, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ανταποκριτές του AFP στο νότιο και το ανατολικό τμήμα του Λιβάνου γνωστοποίησαν επίσης έντονα πλήγματα.

Ρουκέτα έπληξε επίσης ακατοίκητη πλαγιά βουνού ανατολικά της πόλης-λιμάνι Βύβλος σήμερα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και ένας κάτοικος της περιοχής.

Η περιοχή αυτή δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα πληγεί από αεροπορική επιδρομή, αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε χωριά χριστιανών και σιιτών εκεί, σύμφωνα με τον κάτοικο που επικαλέστηκε το Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου μέτωπο κατά του Ισραήλ σε υποστήριξη της συμμαχικής της Χαμάς και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ “ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα”.

Η ισραηλινή κυβέρνηση περιλαμβάνει πλέον στους στόχους της όσον αφορά τον πόλεμο την επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του που έφυγαν από εκεί λόγω των πυρών της Χεζμπολάχ.

“Είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε ώστε οι κάτοικοι του βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με πλήρη ασφάλεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί να βάλλουν εναντίον των κατοίκων της, των πόλεών της, και ούτε εμείς θα το ανεχτούμε”, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Καταφέραμε στην Χεζμπολάχ μια σειρά πληγμάτων που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί”, πρόσθεσε, μιλώντας για πρώτη φορά για το θέμα μετά τις επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται στο Ισραήλ, κατά συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού φιλοϊρανικού κινήματος και έπειτα από ισραηλινό πλήγμα κατά του επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας του την Παρασκευή κοντά στη Βηρυτό.

“Θα πλήξουμε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ”, προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χέρτσι Χαλέβι, σημειώνοντας ότι αυτό είναι “ένα μήνυμα στην Χεζμπολάχ, στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής”.

“Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν: είμαστε έτοιμοι για όλα τα στρατιωτικά σενάρια” απέναντι στο Ισραήλ, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, στην κηδεία του Ιμπραχίμ Ακίλ, του διοικητή της επίλεκτης μονάδας του λιβανικού κινήματος που σκοτώθηκε την Παρασκευή, και ανακοίνωσε “μια νέα φάση” στην μάχη κατά του Ισραήλ.

Χθες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, εκ των οποίων δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, σε ισραηλινά πλήγματα κατά του σιιτικού κινήματος στον Λίβανο.

Αυτό ανακοίνωσε πυρά εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο βόρειο Ισραήλ.

Περίπου 150 ρουκέτες, πύραυλοι και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones)” εξαπολύθηκαν προς το βόρειο Ισραήλ “χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές”, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με αυτόν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκαν να πάνε σε καταφύγια στο βόρειο Ισραήλ, όπου τα σχολεία ήταν κλειστά μέχρι και σήμερα.

Οι ανταλλαγές πυρών έγιναν πιο σφοδρές μετά το κύμα εκρήξεων φορητών συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2.931 την Τρίτη και την Τετάρτη στα προπύργια του λιβανικού κινήματος, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Την Παρασκευή το ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού “αποκεφάλισε” την επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ, την μονάδα Ραντουάν, της οποίας 16 μέλη σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραχίμ Ακίλ. Από την επιδρομή σκοτώθηκαν συνολικά 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και άμαχοι, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Απέναντι σε αυτόν τον κύκλο βίας, οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε να ξεσπάσει ένας πιο ευρύς πόλεμος”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. “Η περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας επικείμενης καταστροφής”, δήλωσε παράλληλα η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Η Αίγυπτος εξέφρασε φόβους για “ολοκληρωτικό πόλεμο” στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μπορεί να ζημιώσει τις προσπάθειες για εκεχειρία στην πολιορκούμενη και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός συνεχίζει την επίθεση αντιποίνων του.

Σε σχεδόν έναν χρόνο, η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, και σε δεκάδες ανθρώπους στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν πρωτοφανή επίθεση στο νότιο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους που πέθαναν ή σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στη Γάζα.

Από τους 251 που απήγαγε η Χαμάς και κρατούσε στη Γάζα, οι 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της, αλλά οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο στρατός του εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα, στην οποία έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους τουλάχιστον 41.431 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, ενώ έχει επίσης προκαλέσει εκεί ανθρωπιστική καταστροφή.

 

–Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν–

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι είχε συνομιλία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σχετικά με τα πρόσφατα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

“Έκανα στον υπουργό μια αποτίμηση της κατάστασης όσον αφορά τις απειλές της Χεζμπολάχ και τον ενημέρωσα για τις επιχειρήσεις των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) για την υποβάθμιση της ικανότητας της Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων”, σημείωσε ο Γκάλαντ σε ανάρτησή του στο X.

“Επίσης συζητήσαμε για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση και τις απειλές που θέτουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του”, πρόσθεσε.

ΣΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ διεμήνυσε πως θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολά του Λιβάνου «ως τη νίκη»

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά πριν από «τη νίκη», απορρίπτοντας διεθνή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών, κι οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης:

 

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.

Η Χεζμπολά από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από εφτακόσιους ανθρώπους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

Ο Χασάν Σλιμ πήρε την ηλικιωμένη μητέρα του και πήγαν να βρουν καταφύγιο στο έδαφος της Συρίας, παρότι η γειτονική χώρα έχει γίνει κομμάτια εξαιτίας του εμφυλίου που διαρκεί από το 2011. «Αποφεύγαμε τη Συρία, εξαιτίας του πολέμου, όμως ο πόλεμος έφτασε τώρα στην πόρτα μας», εξήγησε ο 24χρονος, που είναι άνεργος.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, μαζί με αραβικές και δυτικές χώρες, κάλεσαν προχθές Τετάρτη να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» προκειμένου να δοθεί «ευκαιρία στη διπλωματία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως τόνισε χθες πως ο στρατός του θα συνεχίσει τη μάχη με τη Χεζμπολά «με όλη την απαραίτητη ισχύ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ισραέλ Κατς υπερθεμάτισε, διατρανώνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «ως τη νίκη» κι ότι δεν θα υπάρξει καμία «κατάπαυση του πυρός στον βορρά».

Δυο ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επίσης απέρριψαν την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. «Η εκστρατεία στον βορρά δεν μπορεί να τερματιστεί παρά μόνο με έναν τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολά», έκρινε ο κ. Σμότριτς. Ο κ. Μπεν Γκβιρ από την πλευρά του απείλησε πως θα μποϊκοτάρει τις εργασίες της κυβέρνησης αν κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διατυπώθηκε «σε συντονισμό» με το Ισραήλ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως θα ήταν «λάθος» του κ. Νετανιάχου να «απορρίψει» την προταθείσα κατάπαυση του πυρός, καθώς έτσι θα καταστεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζοντας πως η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολά να «απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε εναντίον «ολοκληρωτικού πολέμου», που θα ήταν «καταστροφικός», τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη».

Προχθές Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διέταξε τους άνδρες του να προετοιμαστούν για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου πως το «κέντρο βάρους» των επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον στον βορρά, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολά τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα ακολούθησε την αποδοθείσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποκεφάλισε την επίλεκτη μονάδα Ραντουάν του σιιτικού κινήματος.

Από την 8η Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.540 ανθρώπους στη λιβανική επικράτεια, ανέφεραν χθες οι αρχές της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει πλήξει «πάνω από 2.000 στόχους», θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας 9.360 ρουκέτες ή πύραυλοι τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

Πολλοί ισραηλινοί ζουν «αληθινή αγωνία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν οι ρουκέτες πλησιάσουν, αν θα πλήξουν τη Χάιφα», εξήγησε η Φίντα Χούρι, 28χρονη κάτοικος.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, προσθέτοντας πως «οι σειρήνες (της αεράμυνας) και οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά την αναχαίτισή (του) και την πτώση συντριμμιών».

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πολιτική προστασία ανακοίνωσε χθες ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι σε βομβαρδισμό εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια (βόρεια).

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 41.534 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο τυφώνας Ελέν έφτασε στην Φλόριντα – Ενισχύθηκε στην «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατηγορία 4

Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Ελέν έφθασε αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) πάνω από το έδαφος στην αμερικανική πολιτεία Φλόριντα, ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

«Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Ελέν έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «περί τις 23:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το NHC.

Ο τυφώνας νωρίτερα ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, κι ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του διαλόγου, της διπλωματίας και της δημοκρατίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αναλάβει θέση κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί μεταρρύθμιση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις βελτιωμένες σχέσεις με την γείτονα Τουρκία, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδος στην Ουκρανία, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας για την επίλυση του Κυπριακού μέσω της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 

Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Αυτό το έργο ξεκινά άμεσα, από την άμεση γειτονιά μας. Εξάλλου, ως πύλη προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται 900 μίλια μακριά τόσο από τη Γάζα όσο και από την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Κατά το τελευταίο έτος, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έξι φορές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο ημέρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα έγγραφο όπου αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.

»Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αποκλιμακώσουμε κάθε ένταση που ενδέχεται να προκύψει.

»Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονά (της): την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.

»Άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Μέση Ανατολή

«Η συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και οι φρικτές δοκιμασίες των αμάχων στη Γάζα δυστυχώς συνεχίζονται. Η κλιμάκωση απειλεί να προκαλέσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην περιοχή.

»Η Ελλάδα καλεί όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και αυτών στους οποίους ασκεί επιρροή, να απόσχουν από τη διαιώνιση του σημερινού καταστροφικού κύκλου βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά στην επιδίωξη της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης.

»Ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά χωρίς την απειλή πυραύλων ή βομβών να καταστρέφουν τις ζωές τους. Η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες.

»Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία. Πρέπει να δούμε την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων που απομένουν.

»Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όσο μακρινό, όσο αδύνατο κι αν φαντάζει σήμερα, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας πλάι στον άλλο με ειρήνη και ασφάλεια. Και ο μόνος δρόμος είναι να γίνει πραγματικότητα η λύση δύο κρατών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Κυπριακό

«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα δεν αποτελεί λύση. Ο πρόεδρος (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος) Χριστοδουλίδης απηύθυνε χθες, από αυτό το βήμα, μια συναισθηματικά φορτισμένη και ειλικρινή ομιλία, ανακαλώντας στη μνήμη τη βία και το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια.

»Εξέφρασε επίσης την ακλόνητη δέσμευσή του στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή τη δέσμευση. Έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται à la carte και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ή να διαγραφεί.

»Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον να καλλιεργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συζητήσουν ειλικρινά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Δυτικά Βαλκάνια

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή. Είκοσι-ένα χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ειλικρινής: οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λάβουν την οριστική απόφαση να αφήσουν πίσω τους την τραυματική κληρονομιά του παρελθόντος.

»Η αναβίωση εθνικιστικών αφηγημάτων και επιδιώξεων δεν πρέπει να έχει θέση σήμερα σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ.

»Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλόπιστα, είτε μιλάμε για το Ντέιτον, είτε για τις Πρέσπες, είτε για τις συμφωνίες Βελιγραδίου-Πρίστινας», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει επαναφέρει τη βία, τη δυστυχία και την καταστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών είναι ο θεμελιώδης πυλώνας του διεθνούς δικαίου, ο ακρογωνιαίος λίθος του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

»Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η Ελλάδα συντάχθηκε με πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζητώντας δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Τεχνητή νοημοσύνη

«Επιτρέψτε μου να κλείσω αναφερόμενος συνοπτικά σε δύο κρίσιμα ζητήματα για το κοινό μας μέλλον: την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως στα παιδιά μας και στους εφήβους μας.

»Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης φαντάζει απεριόριστη. Μία τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο μας με τρόπο που θα ξεπεράσει πιθανότατα ακόμη και την έλευση του προσωπικού υπολογιστή, την κυκλοφορία των κινητών τηλεφώνων ή τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη ζημιά.

»Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών. Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις.

»Η ψηφιακή τεχνολογία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία που πρέπει να λειτουργεί βάσει κανονισμών υγείας και ασφάλειας. Η γενική αρχή, ο χρυσός κανόνας, είναι ένας και απαράλλαχτος: μην κάνεις κακό», επισήμανε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ