Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ενώ η προεκλογική του καμπάνια κατέρρεε

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι πλέον γεγονός, με την απελευθέρωση συνολικά 26 ατόμων.

Στον κατάλογο των κρατουμένων περιλαμβάνονται τρεις Αμερικανοί πολίτες και ένας μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, οι οποίοι επαναπατρίζονται από τη Ρωσία. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς, τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, τη Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα και τον αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα.

Σε αντάλλαγμα, 8 Ρώσοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από φυλακές στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που κατηγορούνται για δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Τα παιδιά δύο εκ των κρατουμένων επέστρεψαν, επίσης, στη Ρωσία.

Παράλληλα, 12 Γερμανοί υπήκοοι και Ρώσοι πολιτικοί κρατούμενοι επιστρέφουν στη Γερμανία.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου της Άγκυρας χθες Πέμπτη.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για έναν «διπλωματικό άθλο» και μία «ιστορική» ανταλλαγή κρατουμένων, τη «μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», όπως τη χαρακτήρισε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Πώς όμως ο Τζο Μπάιντεν, σε μια «γλυκόπικρη καμπή» της θητείας του, κατάφερε να διαχειριστεί και να ολοκληρώσει επιτυχώς τον «διπλωματικό άθλο» της ανταλλαγής κρατουμένων τη στιγμή μάλιστα που η προεκλογική του καμπάνια κατέρρεε;

Το χρονικό των επίπονων διαπραγματεύσεων

Την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσιζε να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία, μετά τις αφόρητες πιέσεις που δεχόταν για την πνευματική του οξύτητα κατάφερε μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το Politico, το μυαλό του Τζο Μπάιντεν ήταν αλλού καθώς παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα να εκρήγνυνται στον ουρανό πάνω από τον Λευκό Οίκο στις 4 Ιουλίου.

Δύο τεράστιας σημασίας ζητήματα εκτυλίσσονταν στο παρασκήνιο. Και τα δύο θα καθόριζαν την προεδρία του:

Μια διεθνής ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ ολοκληρωνόταν και η προεκλογική του εκστρατεία κατέρρεε.

Ο Μπάιντεν, όπως περιέγραψαν οι βοηθοί του, φαινόταν εκείνη την ημέρα να είναι επικεντρωμένος μόνο σε ένα από αυτά τα ζητήματα: Να φέρει πίσω τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη Ρωσία: Τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, τον Πολ Γουίλαν και την Αλσού Κουρμασέβα.

Και για όσους άκουγαν τις παρατηρήσεις του Μπάιντεν εκείνη την ημέρα, οι μυστικές διαπραγματεύσεις έδωσαν επιπλέον βάρος στην παραδοσιακή του υπογραφή: «Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι στο διάολο είμαστε», είπε.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο στενός του κύκλος ήταν ανήσυχοι, αβέβαιοι για το πού ακριβώς θα οδηγούσαν οι επόμενες εβδομάδες. Υπολόγιζαν ότι ο τρόπος που θα χειρίζονταν τον Ιούλιο ήταν κρίσιμος για τον ίδιο πολιτικά και προσωπικά.

Και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να δείξει στο αμερικανικό κοινό ότι ο πρόεδρος ασχολείται πολύ με τη διακυβέρνηση ήταν κάτι για το οποίο δεν μπορούσαν να μιλήσουν.

«Αυτό που δεν γνώριζαν οι άνθρωποι ήταν πόσα πολλά συνέβαιναν παρασκηνιακά στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Και απαιτούσε την προσοχή του προέδρου. Συμμετείχε σε κάθε συζήτηση».

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών από τη Ρωσία βρισκόταν σε εξέλιξη πολύ πριν από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι υπολογισμοί του προέδρου σχετικά με την ανταλλαγή δεν επηρεάστηκαν από τις σκέψεις του για το αν θα παραιτηθεί.

Όμως τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους.

«Εκείνη την Κυριακή που ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρική κούρσα – τις ίδιες ακριβώς ώρες, ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και έκανε τηλεφωνήματα», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ.

«Το θεώρησα αρκετά εξαιρετικό, κάτι για το οποίο δούλευε, προφανώς για πολύ καιρό, να πρέπει να το κλείσει και να το ολοκληρώσει την ίδια στιγμή που το ανακοίνωνε – αυτό πρέπει να ήταν γλυκόπικρο γι’ αυτόν».

Ο Μπάιντεν έπρεπε να περιμένει περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή του για να μοιραστεί τα χαρμόσυνα νέα με τον κόσμο.


Καθώς οι εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία γίνονταν όλο και πιο δυνατές τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, ο πρόεδρος δήλωνε ότι θα παραμείνει στην κούρσα.

«Δεν πάω πουθενά», έλεγε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «Morning Joe» σε συνέντευξή του στις 8 Ιουλίου.

Και συνέχισε να εκφράζει, κατ’ ιδίαν, την πεποίθηση ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα γίνει.

Στις 9 Ιουλίου, την επομένη αυτής της συνέντευξης, ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέρρευσαν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και το επιτελείο τους την χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία να μιλήσουν με τους Γερμανούς ομολόγους τους για την προτεινόμενη ανταλλαγή.

Μέχρι τότε, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει μέσω των διαύλων πληροφοριών με τις ΗΠΑ ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανταλλαγή κρατουμένων.

Η συμφωνία προετοιμαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο. Μετά την απελευθέρωση της σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, ο Σάλιβαν και ο Μπάιντεν επινόησαν ένα σχέδιο για να πάρουν πίσω περισσότερους Αμερικανούς ομήρους από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Γκέρσκοβιτς και Γουίλαν.

Όταν η Ρωσία απέρριψε μια αρχική πρόταση τον Ιανουάριο του 2023, ο Σάλιβαν επινόησε μια στρατηγική που θα προσέλκυε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως τη Γερμανία. Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερο χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά οι Ρώσοι παρουσίασαν ένα άλλο εμπόδιο στον σχεδιασμό του Σάλιβαν: Είπαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023 ότι ήθελαν τον Βαντίμ Κράσικοφ, έναν συνταγματάρχη της FSB που σκότωσε έναν Τσετσένο αντιφρονούντα το 2019, να απελευθερωθεί από τη φυλακή στη Γερμανία.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γκέρσοβιτς συνελήφθη στη Ρωσία στις 29 Μαρτίου 2023.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ο Σάλιβαν και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς μίλησαν αρκετές φορές με ομολόγους τους στην Ευρώπη και στη Ρωσία για να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να γίνει η συμφωνία.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ουάσιγκτον: Να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συμφωνήσει στην απελευθέρωση του Κράσικοφ.

Η κυβέρνησή του δεν ήταν αρχικά δεκτική σε αυτή την ιδέα, σύμφωνα με άλλον Αμερικανό αξιωματούχο.

Μετά από πολλές πιέσεις, οι Γερμανοί υποχώρησαν. Και στις αρχές Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος έκανε μια τελική προσπάθεια να πείσει τους Ρώσους να συμφωνήσουν στην ανταλλαγή κρατουμένων. Οι Ρώσοι υπέγραψαν τη συμφωνία στα μέσα Ιουλίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αλλά καθώς εκτυλισσόταν το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο Μπάιντεν προσπαθούσε να αποκρούσει μια ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός του.

Μια πολιτική κρίση εκτυλίσσεται

Μετά την παραπαίουσα και ασταθή εμφάνισή του σε ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου, νομοθέτες στο Καπιτώλιο και άλλοι στην Ουάσινγκτον τον κάλεσαν να αποχωρήσει. Πρώτα, ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι. Στη συνέχεια, σιγά σιγά, ήρθαν οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων της Νάνσι Πελόζι και του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ.

Ο Μπάιντεν πήρε τα πάνω του και εμφανίστηκε στη σκηνή σε μια συγκέντρωση τις ημέρες που ακολούθησαν το ντιμπέιτ, λέγοντας ότι αν και ήταν μεγαλύτερος, εξακολουθούσε να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος.

Οι βοηθοί του έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν ακόμα κατάλληλος για το αξίωμα – και ότι ήταν αυτός που χρειάζονταν οι Αμερικανοί για να πλοηγηθούν σε δύσκολες παγκόσμιες στιγμές.

«Σε κάθε ζήτημα που είναι κρίσιμης σημασίας για τον κόσμο … οι ξένοι ηγέτες στρέφονται σε αυτόν, όπως έκαναν πάντα. Και όταν μιλάω με τους πιο σημαντικούς συμμάχους και ηγέτες μας, όλοι έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητά του να κάνει τη δουλειά σήμερα», δήλωσε στο Politico τον περασμένο μήνα ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν που ασχολείται με θέματα Μέσης Ανατολής.

Αξιωματούχοι εντός του Λευκού Οίκου περιέγραψαν τα μέσα Ιουλίου ως μία από τις πιο έντονες δύο εβδομάδες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εργάζονταν παρασκηνιακά για την ανταλλαγή κρατουμένων, προσπαθώντας να διασώσουν μια παραπαίουσα διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και προσπαθώντας να πείσουν την Αμερική ότι ο ηγέτης της ήταν ακόμη ικανός να ηγηθεί.

Αλλά ενώ η πολιτική κρίση είχε καταλάβει για τα καλά την ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας, το προσωπικό εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν ήταν απασχολημένο με την προσπάθεια να οριστικοποιήσει τις τελευταίες υλικοτεχνικές λεπτομέρειες της ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Μπάιντεν αντιμετώπιζε και τις δύο αυτές προκλήσεις με το πρόσθετο βάρος ότι έπρεπε να το κάνει από μακριά- είχε βρεθεί θετικός στο Covid κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας, αναγκάζοντάς τον σε μια παρατεταμένη περίοδο απομόνωσης την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Ο Σάλιβαν, ο οποίος βρισκόταν στο συνέδριο ασφάλειας του Άσπεν στο Κολοράντο, υπερασπίστηκε τον Μπάιντεν στη σκηνή κατά τη διάρκεια του πάνελ του λέγοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε αυτόν τον τύπο να κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού στην αίθουσα καταστάσεων».

Στο περιθώριο του συνεδρίου έκανε την τελευταία στιγμή τηλεφωνήματα σε ευρωπαίους συναδέλφους του για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Ένα νομικό αλαλούμ στη Σλοβενία κινδύνευε να ανατρέψει ολόκληρη τη συμφωνία. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος είναι ακόμη θολές, αλλά περιλάμβαναν το να πείσουν τα σλοβενικά δικαστήρια να επιτρέψουν την απελευθέρωση του Ρώσου κρατούμενου.

Στις 21 Ιουλίου, αναρρώνοντας ακόμη από το κορονοϊό και απομονωμένος στο σπίτι του στην παραλία του Ντέλαγουερ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ για να τον πείσει να κινηθεί γρήγορα για την επίλυση του προβλήματος, ώστε ο Ρώσος που ήταν φυλακισμένος στη χώρα να απελευθερωθεί μαζί με τους υπόλοιπους.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Μπάιντεν είχε ήδη αποφασίσει να τερματίσει την πολιτική του καριέρα. Η συνομιλία του με τον Γκόλομπ θα ήταν ένα από τα τελευταία, και ίσως το πιο σημαντικό, τηλεφωνήματά του.

Η συμφωνία για τους ομήρους ήταν οριστική σε όλες τις λεπτομέρειες εκτός από μερικές λεπτομέρειες εκείνη την ημέρα. Αλλά κρατήθηκε μυστική έως ότου οι Αμερικανοί μεταφέρθηκαν από τη ρωσική επιτήρηση χθες Πέμπτη.

Οι αξιωματούχοι όλης της διοίκησης είχαν περάσει μήνες δουλεύοντας προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με τα πάνω και κάτω – μια ανώμαλη διαδικασία που ο Σάλιβαν απέδωσε στις πραγματικότητες των ευαίσθητων διεθνών συζητήσεων και όχι στις πολιτικές δοκιμασίες που ο Μπάιντεν υπέμενε πιο κοντά στο σπίτι του.

Από την ανακοίνωση για τη συμφωνία, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν ότι η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μια συμφωνία που μόνο ο Μπάιντεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας.

Η συμφωνία, υποστηρίζουν, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς συμμαχίες, τις οποίες ο Μπάιντεν έχει εκτιμήσει και ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει.

«Αυτή η ανταλλαγή δεν είναι τυχαία. Είναι πραγματικά το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηγεσίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν και από τη δύναμη των σχέσεων», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ή, όπως το έθεσε η Φιόνα Χιλ, πρώην ανώτερη σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία, η οποία έκτοτε έχει γίνει σφοδρή επικριτής: «Οι Γερμανοί θα ήταν πολύ απίθανο να το κάνουν αυτό για τον Τραμπ».

Στο βήμα της Πέμπτης, περιτριγυρισμένος από τα μέλη των οικογενειών των Αμερικανών κρατουμένων, ο Μπάιντεν αναγνώρισε πως βασίστηκε στους συναδέλφους του στο εξωτερικό για να βοηθήσει στην επίτευξη της συμφωνίας που θα μπορούσε να καθορίσει τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.

«Η συμφωνία που κατέστησε δυνατή αυτή την ανταλλαγή ήταν ένας άθλος διπλωματίας και φιλίας» δήλωσε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο σημαντικό».

Πληροφορίες από Politico

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

NEWSIT

Πώς ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ενώ η προεκλογική του καμπάνια κατέρρεε

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολά

Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολά στοίχισε χθες Τετάρτη τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα ανησυχίας για το ξέσπασμα πολέμου με το Ισραήλ, ενώ αναμένεται σήμερα ομιλία του ηγέτη του σιιτικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολά αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Χθες βράδυ, το λιβανικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι «το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450».

Το νέο κύμα εκρήξεων ακολούθησε τη σειρά επιθέσεων της προηγουμένης και την ταυτόχρονη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ πως οι στόχοι του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται και συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου είναι στην πράξη καθημερινές οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να φύγουν και στις δύο πλευρές της μεθορίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι.

Στη Βηρυτό, ασύρματοι εξερράγησαν ταυτόχρονα χθες σε νότια προάστια, τη στιγμή που γίνονταν οι κηδείες τεσσάρων μελών της Χεζμπολά τα οποία έχασαν τη ζωή τους την προηγουμένη εξαιτίας εκρήξεων βομβητών, ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Οι νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους στις κηδείες και πολλοί έσπευσαν να καλυφθούν.

Προχθές Τρίτη, οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί το ισλαμιστικό κίνημα, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 ως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο στα σύνορα, για να υποστηρίξει τη Χαμάς, όπως τονίζει.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα απολύτως σχόλιο δημόσια για τις εκρήξεις, που βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου.

Σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ της κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz, οι εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού κινήματος έχουν πλέον φέρει «το Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, ο Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, εκτίμησε πως οι επιθέσεις αυτές προμηνύονται ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή στη Χεζμπολά δήλωσε στο AFP ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ανήκαν σε παρτίδα που εισήχθη πρόσφατα» από το κίνημα και αποτελείτο «από 1.000 συσκευές».

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που διενεργείται από τις λιβανικές αρχές, οι συσκευές αυτές είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες τοποθετημένες πλάι στις μπαταρίες τους», δήλωσε πηγή στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός του Middle East Institute, εκτίμησε μέσω X ότι «η Μοσάντ», η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, «παρεισέφρησε στην αλυσίδα εφοδιασμού» της Χεζμπολά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή, για να συζητήσει τη σειρά εκρήξεων στον Λίβανο.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε χθες τις «επιθέσεις» με τη χρήση παγιδευμένων βομβητών, εκφράζοντας την «μεγάλη ανησυχία» του για την κατάσταση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «θορυβημένος» καλώντας να αποφευχθεί περαιτέρω «κλιμάκωση», ενώ η Ουάσιγκτον επίσης προειδοποίησε εναντίον κάθε «κλιμάκωσης».

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως ευθύνεται και για τη νέα σειρά εκρήξεων στον Λίβανο κάνοντας λόγο περί «απειλής» για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, διαμηνύοντας πως θα εγγυηθεί οι εκτοπισμένοι πολίτες του να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά.

Οι βασικοί διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ως τώρα ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», και στον βορρά και στον νότο, και «το καθήκον μας είναι σαφές: να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά σώων στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ. Τις δηλώσεις του λίγο ως πολύ επανέλαβαν, σε χωριστές τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε επίσκεψη στο Κάιρο, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και της Χαμάς να επιδείξουν την «πολιτική βούληση» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά τους, αντιπρόσωποι της αμερικανικής, της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της βρετανικής διπλωματίας θα συναντηθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την κατάσταση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος συνεχίζεται στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ακόμη ενός σχολείου που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων, σε συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας (βόρεια).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, υποστηρίζοντας πως μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το σχολείο για να «σχεδιάζουν και να διαπράττουν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Χθες η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για να «καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες» της Χαμάς και τα «κυκλώματα χρηματοδότησής της», καθώς και σε βάρος «εξτρεμιστών» ισραηλινών εποίκων που διέπραξαν «βίαιες ενέργειες» σε βάρος παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 349η ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Πελικό και στις ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε γυναίκες, τις βίαζε και τις βιντεοκοπούσε

Ένας πρώην πράκτορας της CIA καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος τουλάχιστον 20 γυναικών τις οποίες νάρκωνε και φωτογράφιζε παρά τη θέλησή τους.

Ο 48χρονος Μπράιαν Τζέφρι Ρέιμοντ παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2023 την ενοχή του για την νάρκωση 4 γυναικών. Ο πρώην πράκτορας της CIA, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος περισσότερων από 20 γυναικών, με 6 από τις οποίες συνευρέθηκε χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι είχε ναρκώσει 28 γυναίκες και στη συνέχεια τις είχε γδύσει και βιντεοσκοπήσει ή φωτογραφήσει εν αγνοία τους. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, ο πρώην πράκτορας είχε προσπαθήσει να καταστρέψει τις εικόνες αυτές και αφού μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν εναντίον του.

Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν κατά την τελευταία του αποστολή του στο Μεξικό τον Μάιο του 2020, όταν μια γυμνή γυναίκα ζήτησε βοήθεια φωνάζοντας από το μπαλκόνι κτιρίου στην πρωτεύουσα.

Τα γεγονότα αυτά έγιναν από το 2006 ως το 2020 σε πολλές χώρες. Ο Μπράιαν Τζέφρι Ρέιμοντ είχε υπηρετήσει στο Μεξικό και στο Περού, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο 48χρονος έπειθε γυναίκες που γνώριζε στο Tinder και σε άλλες εφαρμογές γνωριμιών να τον επισκεφτούν στο διαμέρισμά του που νοίκιαζε μέσω της Αμερικανικής κυβέρνησης μέσα στο οποίο νάρκωνε τα θύματά του. Μόλις εκείνες έχαναν τις αισθήσεις τους, «έστηνε» τα σώματά τους σε διάφορες πόζες, τα φωτογράφιζε και στη συνέχεια ασελγούσε σε αυτά.

Η καταδίκη του Raymond έρχεται εν μέσω υπολογισμού για σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα ότι ένας άλλος βετεράνος αξιωματικός της CIA αντιμετώπισε κατηγορίες επειδή φέρεται να σήκωσε τη φούστα μιας συναδέλφου και να τη φίλησε με τη βία κατά τη διάρκεια ενός πάρτι υπό την επήρεια μέθης στο γραφείο στη Βιρτζίνια.

Ακόμα ένας άλλος πρώην υπάλληλος της CIA – ασκούμενος αξιωματικός – πρόκειται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα τον επόμενο μήνα, με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε μια γυναίκα στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Langley, της Βιρτζίνια. Αυτή η υπόθεση ενθάρρυνε πολλές  γυναίκες να προσέλθουν στις αρχές και στο Κογκρέσο με δικές τους αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις, ανεπιθύμητα αγγίγματα και αυτό που υποστηρίζουν είναι οι προσπάθειες της CIA να τις φιμώσει.

NEWSIT

Υπόθεση Πελικό και στις ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε γυναίκες, τις βίαζε και τις βιντεοκοπούσε

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους: Tι αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν

Την απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, σε στάσεις λεωφορείων, ζωολογικούς κήπους και άλλα παρόμοια σημεία.

Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για ένα υγειές περιβάλλον σε βασικούς υπαίθριους χώρους, ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι στην ΕΕ, ιδίως τα παιδιά και οι νέοι.

Στους εξωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες, υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών και στάσεις και σταθμοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η Κομισιόν προτείνει αυστηρότερους κανόνες και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είτε περιέχουν νικοτίνη, είχε όχι», σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του παθητικού καπνίσματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως σημαντικά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύουν τη διεθνή συνεργασία για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των μέτρων που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θα παράσχει στήριξη, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και 80 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon, για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης καθώς και της πρόληψης του εθισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης μία εργαλειοθήκη πρόληψης για τη στήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.

Δείτε ΕΔΩ το προσχέδιο της Κομισιόν

NEWSIT

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους προτείνει η Κομισιόν – Tι αναφέρει το προσχέδιο

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ