Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Προβλήματα σε πτήσεις, τηλεπικοινωνίες και συναλλαγές από μεγάλης κλίμακας βλάβη στην Microsoft και τα Windows

Μπροστά σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Αυστραλία και Βρετανία καθώς μια ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της Microsoft έχει επηρεάσει την λειτουργία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και συστήματα αεροδρομίων που επηρεάζουν τις πτήσεις αλλά και Μέσα Ενημέρωσης.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας. “Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο X.

Που υπάρχουν προβλήματα

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στους βρετανικούς σιδηροδρόμους αλλά και σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη. Στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ στο Λονδίνο οι ουρές είναι τεράστιες.

Στην Γερμανία έκλεισε το αεροδρόμιο του Βερολίνου και στην Σκωτία το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.  

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής. Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

 

Καθυστερήσεις και σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, το Σίπχολ στην Ολλανδία.

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, έχουν εκδώσει στάσεις εδάφους λόγω προβλημάτων επικοινωνίας. Αυτό έρχεται λιγότερο από μία ώρα αφότου η Microsoft δήλωσε ότι είχε επιλύσει τη διακοπή των υπηρεσιών cloud που επηρέασε αρκετούς παρόχους χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών, όλο αυτό φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με αναρτήσεις τους στελέχη μεγάλων βρετανικών ΜΜΕ ενημέρωναν τους πολίτες για ποιο λόγο δεν βγήκαν σήμερα το πρωί εκπομπές στον αέρα.

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

 

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω του Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας. «Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Διαβεβαίωσε ότι «Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια». Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει “μεγάλη τεχνική βλάβη”, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

NEWSIT

Παγκόσμιο μπλακάουτ σε πτήσεις, τηλεπικοινωνίες και συναλλαγές από μεγάλης κλίμακας βλάβη στην Microsoft και τα Windows

 

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί έπειτα από ένα δεκαήμερο επεισόδιο «βίαιης επίθεσης», μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»-ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»

 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεση σε Ισραήλ και Χαμάς για να συμφωνήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τον καταυλισμό, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αφήσει πίσω τους σοβαρές ζημιές στις υποδομές της πόλης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μεταφέρει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη βίαιη καταστροφή και την ερήμωση που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο την κατάσταση στις πόλεις Τζενίν και Τουλκάρεμ, όπως και στους καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τζόρτζια: Αυτός είναι ο 14χρονος δράστης του μακελειού με τους 4 νεκρούς – Θα δικαστεί ως ενήλικας

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του ανήλικου δράστη που αιματοκύλησε σχολείο στη Τζόρτζια, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Πρόκειται για τον Κολτ Γκρέι, μόλις 14 ετών.

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του σερίφη. Παράλληλα, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του δράστη του μακελειού του σχολείου στη Τζόρτζια. Πρόκειται για τον Κολτ Γκρέι, 14 ετών, από το Γουίντερ, που σκότωσε δύο καθηγητές μαθηματικών, τον Richard Aspinwall και την Christina Irimie, καθώς και τους 14χρονους μαθητές, Mason Schermerhorn και Christian Angulo.

Το γραφείο του σερίφη είπε επίσης, ότι δεν θα «δημοσιεύσει βίντεο ή ήχο από κάμερα στο σώμα αστυνομικών για να προστατεύσει την ακεραιότητα της έρευνας». Ο 14χρονος ήταν μαθητής στο σχολείο στο οποίο επιτέθηκε.

Θα δικαστεί ως ενήλικας

Ο Κολτ άκουσε την Πέμπτη να του απαγγέλλονται κατηγορίες για τον φόνο δυο συμμαθητών του και δυο εκπαιδευτικών στο λύκειο όπου φοιτούσε, στην Τζόρτζια.

Η σφαγή προστέθηκε στην ατελείωτη μακάβρια σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται επί δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, φαινόμενο που δεν έχει παρόμοιο σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου.

Ο έφηβος κατηγορείται για τέσσερις φόνους – δυο συνομήλικων συμμαθητών του, 39χρονου καθηγητή και 53χρονης καθηγήτριας, που δίδασκαν μαθηματικά – μέσα στο λύκειο Απαλάτσι, στη Γουάιντερ, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ατλάντας.

Το γραφείο έρευνας της πολιτείας, που ανακοίνωσε ότι θα δικαστεί ως ενήλικος, διευκρίνισε χθες ότι ο κατηγορούμενος θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα.

«Η έρευνα (…) συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία μέσω X. «Βρισκόμαστε στη δεύτερη ημέρα της πολύ περίπλοκης έρευνας και η τήρηση των διαδικασιών είναι κεφαλαιώδης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως χθες επρόκειτο να γίνει νεκροψία-νεκροτομή των θυμάτων.

Οι τραγωδίες αυτής της φύσης επαναλαμβάνονται αέναα στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφορούν περισσότερα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι και το ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά την αγορά και την κατοχή ακόμη και πολεμικών όπλων είναι εντυπωσιακά χαλαρό.

Ο πατέρας του του έκανε δώρο το φονικό όπλο

Όπως μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε προχθές ήταν τουφέκι τύπου AR-15, όπως συμβαίνει συχνά σε τραγωδίες αυτού του είδους, το οποίο του είχε κάνει δώρο ο πατέρας του.

Ο 54χρονος πατέρας έχει πλέον συλληφθεί.

Το ζήτημα της γονεϊκής ευθύνης για εγκλήματα ανηλίκων προβάλλεται ολοένα πιο έντονα το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ.

«Πώς είναι δυνατόν να έχεις τουφέκι εφόδου στο σπίτι, να μην το έχεις κλειδωμένο και το παιδί σου να ξέρει πού είναι;», διερωτήθηκε ρητορικά χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Πρέπει να φροντίσουμε να λογοδοτούν γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε όπλα», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, οι γονείς εφήβου ο οποίος σκότωσε τέσσερις μαθητές στο λύκειο όπου φοιτούσε, στο Μίσιγκαν, καταδικάστηκαν να εκτίσουν κάθειρξη δέκα ως δεκαπέντε ετών, απόφαση δίχως προηγούμενο, που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει ενίσχυση των ελέγχων ως προς την αγορά και την κατοχή όπλων – ιδέα στην οποία αντιστέκεται σθεναρά το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA.

Αξιοσημείωτο στην υπόθεση της σφαγής στο λύκειο: τον Μάιο του 2023, ο έφηβος, τότε μόλις 13 ετών, όπως και ο πατέρας του, ανακρίθηκαν από την αστυνομία σχετικά με απειλές για επίθεση σε σχολείο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης· όμως δεν δόθηκε συνέχεια, καθώς δεν θεωρήθηκε πως υπήρχε εύλογη αιτία, γνωστοποίησε το FBI.

NEWSIT

Αυτός είναι ο 14χρονος δράστης του μακελειού με τους 4 νεκρούς σε σχολείο στην Τζόρτζια – Θα δικαστεί ως ενήλικας

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τι γνωρίζουμε για τον νόμο περί ηθών στο Αφγανιστάν

Ο νόμος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για την «προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» ρυθμίζει πολλές πλευρές της ζωής των Αφγανών σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Ιδού τι γνωρίζουμε γι’ αυτό το κείμενο των 87 σελίδων και των 35 άρθρων.

– Η πιο σκληροπυρηνική διάταξη αφορά τη φωνή των γυναικών (οι οποίες είχαν ήδη αποκλεισθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα πέραν του Δημοτικού σχολείου), η οποία δεν πρέπει να ακούγεται έξω από την κατοικία τους.

– Ένας άνδρας δεν μπορεί να κοιτάζει το σώμα ούτε το πρόσωπο μιας γυναίκας που δεν ανήκει στην οικογένειά του, και αντιστρόφως.

– Μια γυναίκα οφείλει να καλύπτεται πλήρως ενώπιον μιας μη μουσουλμάνας.

– Οι άνδρες οφείλουν να φέρουν γένειάδα μακρύτερη από μια γροθιά.

– Όταν γυμνάζεται, ένας άνδρας οφείλει να είναι καλυμμένος με φαρδιά ρούχα τουλάχιστον από τον αφαλό μέχρι κάτω από το γόνατο.

– Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που χλευάζουν ή εξευτελίζουν τους μουσουλμάνους.

– Οι εταιρείες μεταφορών οφείλουν να προσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους ώστε να επιτρέπουν στους επιβάτες και τους οδηγούς να προσεύχονται στην ώρα τους.

– Ο σοδομισμός απαγορεύεται «ακόμα και με τη σύζυγό σου».

– Τα παραδοσιακά παιγνίδια με σκληρά αυγά, καρύδια ή κόκκαλα αρνιού απαγορεύονται.

– Απαγορεύεται να τραβάει κανείς ή και να βλέπει φωτογραφίες ή βίντεο ζωντανών όντων σε υπολογιστές ή smartphones.

– Απαγορεύεται να έχει κάποιος φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους και να τους βοηθάει.

– Απαγορεύεται η ανυπακοή στους γονείς.

Εξάλλου, εδώ και τρία χρόνια έχουν ήδη επιβληθεί πολυάριθμες υποχρεώσεις:

– Η υποχρέωση να υπάρχει ένας «μαχράμ», ένας άνδρας συνοδός που να ανήκει στην οικογένεια, στις μετακινήσεις μιας γυναίκας.

– Οι γυναίκες οφείλουν να είναι καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων (χιτζάμπ).

– Η προσευχή (σε συγκεκριμένες ώρες) και η νηστεία του ραμαζανιού είναι υποχρεωτικές.

– Απαγορεύεται η μουσική σε δημόσιους χώρους, όπως και τα παιγνίδια με χρήματα.

– Απαγορεύονται οι εορτασμοί του Νοβρούζ (η νέα χρονιά στα περσικά) και του χειμερινού ηλιοστασίου καθώς και τα πυροτεχνήματα.

– Απαγορεύονται η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.

– Απαγορεύεται να μεταφέρει κανείς μια γυναίκα που δεν είναι καλυμμένη, και πρέπει «να αποφεύγει να την μεταφέρει» αν ο μαχράμ της «δεν έχει σώας τας φρένας» ή είναι υπερβολικά νέος.

– Στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Ο νόμος αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα.

– Επιτρέπει στη γυναίκα να βγαίνει μόνη της από της σπίτι της «σε περίπτωση σημαντικής ανάγκης», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

– Από τη στιγμή που οι φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους απαγορεύονται, μπορούν άραγε οι Αφγανοί να εξακολουθούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις μη μουσουλμανικών χωρών; Η Καμπούλ μπορεί άραγε να συνεργάζεται με αυτές τις χώρες;

– Οι ταξιαρχίες του υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας (PVPV) μπορούν να επιβάλλουν οποιαδήποτε τιμωρία θεωρούν «αρμόζουσα» (μέχρι τρεις ημέρες κράτηση) και η οποία δεν αποτελεί «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων». Άραγε αυτή η αστυνομία ηθών θα μπορεί, για παράδειγμα, να μαστιγώνει τους Αφγανούς στη μέση του δρόμου;

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Ιουλίου. Θα εφαρμοστεί άραγε πλήρως και από πότε;

Οι γυναίκες, η φωνή των οποίων δεν μπορεί να ακούγεται πλέον, εξακολουθούν να μιλούν στο ραδιόφωνο, όπως και στην τηλεόραση.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα ακόμα και στις λιγότερο «αυστηρές» επαρχίες, όπως αυτή της Καμπούλ;

Πώς η αστυνομία ηθών θα μπορεί να εφαρμόζει, για παράδειγμα, την απαγόρευση κάθε φωτογραφίας ή βίντεο με ανθρώπους, ζώα ή φυτά σε κινητά τηλέφωνα ή τη δημοσιοποίησή τους στα μέσα ενημέρωσης;

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Καμπούλ οι ταξιαρχίες του PVPV περιπολούν δραστήρια και προειδοποιούν τις γυναίκες χωρίς «μαχράμ», με μαλλιά που δεν είναι σωστά καλυμμένα ή οι οποίες δεν φορούν γάντια.

Στη κεντρική επαρχία Παρουάν, γυναίκες δέχθηκαν επιπλήξεις επειδή δεν φορούσαν μάσκα και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρειο Αφγανιστάν) ένας οδηγός ταξί λέει πως «προειδοποιήθηκε επανειλημμένα να μην μεταφέρει γυναίκες χωρίς μαχράμ ή που δεν φορούν χιτζάμπ».

Ένας 23χρονος κάτοικος της Καμπούλ αφηγείται πως τον σταμάτησαν τρεις φορές επειδή δεν έχει γενειάδα. «Φοβήθηκα και τους υποσχέθηκα ότι θα την αφήσω να μεγαλώσει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ήδη σε μια ιδιωτική τράπεζα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως όλοι οι άνδρες έχουν αλλάξει τα δυτικά κοστούμια τους με σαλβάρι καμίζ, την παραδοσιακή ενδυμασία.

ΓΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ