ΔΙΕΘΝΗ
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αυτή τη στιγμή

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος συνεχίζει να μην τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα σκέφτεται να κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 19 της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της συμφωνίας ως προς το συνταγματικό της όνομα έναντι όλων. Αποκαλεί τη χώρα του ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ εντός συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από την συμφωνία. Θέλω βέβαια να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».
»Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς (…) Πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».
Για το Κυπριακό, σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν το έθεσε στη συνάντησή τους κι αν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Καταρχάς η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι υπάρχει πρωτοβουλία του ΟΗΕ και πράγματι η ειδική απεσταλμένη έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμά της στον ΓΓ, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του περιεχομένου του, προφανώς δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ’ αυτού.
»Η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είναι μια θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία, η Λευκωσία και η Αθήνα δεν αποκλίνουν. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχω (…) σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο. Από εκεί πέρα θα συζητήσω και αύριο με τον Γενικό Γραμματέα με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο ίδιος να εμπλακεί σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο δεύτερη διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό προσεχώς και ποιο θα είναι το σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν έχω να σας πω κάτι επ’ αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγορεί πως παραδέχτηκε κενά στην ελληνική εθνική άμυνα με αφορμή την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
«Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλους όσοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δυο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του υπουργείου εθνικής Άμυνας, κι έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.
»Άρα επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεων μου και θέλω επίσης να επισημάνω ότι μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε χρήματα (…) για να το καταστρέψουμε. Αυτά για εκείνους οι οποίοι διακινούν (…) τέτοια σενάρια. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μετά από δεκαετή κρίση, είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Μπελαρά οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026 και να διαπιστώσει κανείς πραγματικά αν σήμερα η χώρα είναι πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ο,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά το 2019 τη διακυβέρνηση του τόπου».
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια εξέλιξη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας και πώς απαντά στην κριτική για το ότι η παράδοση F-16 στο Κίεβο αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Για το ζήτημα της πρωτοβουλίας μας θέλω να θυμίσω (…) ότι είναι ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αλλά αυτό το οποίο νομίζω κατέστη σαφές και σε αυτή τη σύνοδο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη δική της αμυντική ικανότητα. Να δαπανήσει περισσότερους πόρους αλλά ταυτόχρονα να το κάνει με πιο έξυπνο τρόπο. Και ότι αυτό δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αντίθετα ενισχύει το ΝΑΤΟ. Και ότι είναι πολύ πιθανόν, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ως Ευρωπαίοι τη δική μας άμυνα, να χρειαστεί να αναζητήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν των εθνικών προϋπολογισμών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν τα όριά τους, ειδικά σε περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό η πρόταση την οποία κατέθεσα με τον πολωνό πρωθυπουργό έχει τη διάσταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε εκεί ακόμα, δεν έχουμε πετύχει κάποια ευρωπαϊκή συμφωνία για κάτι τέτοιο, όμως είναι μια πρόταση η οποία έχει ακουστεί θετικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
»Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 (…) Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Φαντάζομαι είδατε κι εσείς τις σκηνές από τη φρικτή ρωσική επίθεση εναντίον παιδιατρικού νοσοκομείου πριν από λίγες μέρες, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Ουκρανοί. Και αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Και για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εκπέμφθηκε με πολύ μεγάλη ένταση από όλους τους συναδέλφους μου, με μια εξαίρεση – μπορείτε να αντιληφθείτε ποια. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να συζητούμε για μια δίκαιη λύση, αλλά με συνθήκες αξιοπρέπειας και σχετικής ισοτιμίας».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα. «Έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα -να το επαναλάβω αυτό- με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει».
Ερωτηθείς αν υπήρξε προβληματισμός των συμμάχων για την απόφαση του ΝΑΤΟ να προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως για το θέμα έχει απαντήσει ήδη.
Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν έγινε συζήτηση, έστω «στο πόδι» για ελληνικά εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πάντα στις παρυφές αυτών των συναντήσεων κορυφής έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε, έστω σύντομα, ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Και με τον πρόεδρο Μπάιντεν σύντομα, και λίγο πιο εκτενώς με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Άντονι Μπλίνκεν, επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζητήσαμε κάποιες κοινές προκλήσεις και τα θέματα τα οποία μας απασχολούν (…) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί “τη λιμοκτονία ως όπλο”

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ, που αποκλείει από τις 2 Μαρτίου την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ότι χρησιμοποιεί «τη λιμοκτονία ως όπλο».
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατς, που απέκλεισε την Τετάρτη την περίπτωση να επιτρέψει την εκ νέου είσοδο βοήθειας στη Γάζα, είναι «μια νέα δημόσια παραδοχή ενός εγκλήματος πολέμου», δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση.
«Αυτό περιλαμβάνει την καταφανή χρήση της λιμοκτονίας ως όπλου και τη στέρηση βασικών αγαθών -τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων-για τους αθώους αμάχους για έβδομη συνεχή εβδομάδα», πρόσθεσε η οργάνωση.
Το Ισραήλ μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από τις 2 Μαρτίου. «Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εισέλθει στη Γάζα», δήλωσε ο Ίσραελ Κατς την Τετάρτη σε ανακοίνωση.
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εδώ και 18 μήνες, βιώνει «πιθανόν τη χειρότερη» ανθρωπιστική κατάσταση από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου 2023.
ΤΦ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Έλον Μασκ θέλει «λεγεώνα» απογόνων πριν από την Αποκάλυψη – Η εξαγορά σιωπής και οι συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων με γυναίκες

Έλον Μασκ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – σύμφωνα με το Forbes – και στενός συνεργάτης του αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν σκοπό: Να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα. Ωστόσο, τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του κρύβουν μία πολύ σκοτεινή ιστορία.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Έλον Μασκ, ο οποίος και έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει δημιουργήσει μία «λεγεώνα» παιδιών.
Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο παγκόσμιος ρυθμός γεννήσεων καταρρέει και το γεγονός αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Η λύση; Να κάνει περισσότερα παιδιά ο ίδιος και να ενθαρρύνει άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Και δεν πρόκειται μόνο για λόγια.
Ο Έλον Μασκ έχει προσφέρει το σπέρμα του σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, έχει χρησιμοποιήσει παρένθετες μητέρες κι έχει ενορχηστρώσει μυστικές συμφωνίες σε ένα πολύ στενό κύκλο προκειμένου να κρατήσει εκτός δημοσιότητας τις οικογενειακές υποθέσεις του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το σχέδιο έχεις ως εξής: Πρώτα προσεγγίζει γυναίκες μέσω της πλατφόρμα X, ζητώντας να γεννήσουν το παιδί του. Αφού… «συμφωνήσουν» συνάπτει μαζί τους συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων, εξαγοράζοντας με αυτό τον τρόπο τη σιωπή τους.
Ο 53χρονος μεγιστάνας είναι γνωστό πως έχει αποκτήσει 14 παιδιά με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, ανάμεσά τους και η μουσικός Grimes, οπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Ωστόσο, πηγές είπαν στην Wall Street Journal ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών του Έλον Μασκ μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla φέρεται να αναφέρεται στα παιδιά του ως «λεγεώνα», παραπέμποντάς ευθέως στον ρωμαϊκό στρατό.
Η περίπτωση της Άσλι Σεντ Κλερ
Χαρακτηριστική της προσέγγισης του Έλον Μασκ στις γυναίκες που επιθυμεί να γεννήσουν το παιδί του είναι η γνωριμία του με την influencer Άσλι Σεντ Κλερ. Ήταν 2023 όταν ο μεγιστάνας της Τεχνολογίας ξεκίνησε να την ακολουθεί στο Χ, προχωρώντας, μάλιστα, σε σχόλια στις αναρτήσεις της.
Η πρόσκληση για μία συνάντηση από κοντά δεν άργησε. Ο Έλον Μασκ της ζήτησε να πάει στο Σαν Φρανσίσκο, ένα κάλεσμα το οποίο και αποδέχθηκε η influencer. Αμέσως η σχέση τους έγινε ερωτική. Μάλιστα, μετά την πρώτη τους ερωτική επαφή, ο Έλον Μασκ φέρεται να είπε στην Άσλι Σεντ Κλερ να «διαλέξει όνομα» για το μελλοντικό τους παιδί.
Λίγους μήνες αργότερα, η Άσλι Σεντ Κλερ φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι. Η ίδια ισχυρίζεται ότι πρόκειται για παιδί του Έλον Μασκ, κάτι που αρνείται μέχρι και σήμερα ο ίδιος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Σεντ Κλερ ήταν έγκυος, ο Μασκ φέρεται να της πρότεινε να φέρουν κι άλλες γυναίκες στην εξίσωση, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά πιο γρήγορα.
Οι ανησυχίες του Μασκ
Ο Έλον Μασκ νησυχεί έντονα για τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. «Για να φτάσουμε σε επίπεδο λεγεώνας πριν την Αποκάλυψη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παρένθετες μητέρες» έγραψε σε μήνυμα προς την Σεντ Κλερ, το οποίο εξασφάλισε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τη γνωστή άποψή του -που πλέον υιοθετείται από πολλούς στους συντηρητικούς κύκλους- «ο πολιτισμός θα καταρρεύσει», αν οι άνθρωποι δεν αρχίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά.
«Πιστεύω ότι για τις περισσότερες χώρες, η υπογεννητικότητα θα πρέπει να θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν» είχε δηλώσει σε επενδυτικό συνέδριο στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο χρόνο.
«Αν δεν δημιουργείς νέους ανθρώπους, δεν υπάρχει ανθρωπότητα, και όλες οι πολιτικές του κόσμου δεν έχουν σημασία» είχε πει.
Οι συμφωνίες εκατομμυρίων
Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τον Έλον Μασκ συνεχίζονται. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χρησιμοποιεί τον πλούτο του, προκειμένου να εξασφαλίζει τη σιωπή των μητέρων των παιδιών του. Και πώς το κάνει αυτό; Με ρήτρες εμπιστευτικότητας που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες πληρωμής.
Βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις γυναίκες φέρεται να έχει ο στενός του συνεργάτης Τζάρεντ Μπέρτσαλ. Είναι το πρόσωπο που μεσολαβεί για να κανονίσει με τις γυναίκες τις διαδικασίες για τις εγκυμοσύνες και την οικονομική στήριξη.
«Έχουμε περάσει τόσα πολλά. Το να μην υπογράφει κάποιος μια συμφωνία όταν του δίνουμε πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια είναι εντελώς παράλογο και ανεύθυνο, ειδικά επειδή έχουμε αντιμετωπίσει άτομα πολύ ασταθή, ψυχικά ασταθή, που ξαφνικά “θυμούνται λάθος” τα γεγονότα» έλεγε ο Μπέρτσαλ στην Σεντ Κλερ τον περασμένο Δεκέμβριο.
NEWSIT
ΔΙΕΘΝΗ
Η Τιτανομαχία ΗΠΑ – Κίνα: Ποιος τελικά θα επικρατήσει;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στην Κίνα, πιστεύοντας πως αυτή τη στιγμή το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ουάσιγκτον και μέσω των δασμών επιδιώκει μια γενικότερη διαπραγμάτευση που θα θέσει νέες βάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και θα γείρει τη ζυγαριά προς το μέρος του Αμερικανού προέδρου.
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αρχίζει να παίρνει την μορφή εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τιτάνων δεν περιορίζεται στο εμπορικό επίπεδο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, με έκταση άνω των εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων κάθε μία, περιλαμβάνονται μαζί με τον Καναδά και την Ρωσία στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο.
Ομως η Κίνα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων στο τέλος του 2024, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο μετά την Ινδία, με τετραπλάσιο πληθυσμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Το ΑΕΠ τους υπερέβη τα 29.000 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Η Κίνα ακολουθεί με 18.000 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ήταν η πρώτη εξαγωγική δύναμη προϊόντων στον κόσμο (3.580 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες η πρώτη εισαγωγική δύναμη (3.360 δισεκατομμύρια), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα στα εμπορεύματα (355 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024), σύμφωνα με την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα, εκτός των εξαιρέσεων. Το Πεκίνο απάντησε με την επιβολή δασμών 125%.
Πρωταθλήτριες στις εκπομπές αερίων
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στο κόσμο ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευθεί να περιορίσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2005, αλλά ο κλιματοσκεπτικιστής Τραμπ ανακοίνωσε και πάλι την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.
Η Κίνα έχει δεσμευθεί να σταθεροποιήσει τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2030 και να φθάσει στην ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2060.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γέννησαν τους Gafam, του ψηφιακούς κολοσσούς Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft, ενώ η Κίνα έχει τους δικούς της κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας, τους Batx (την μηχανή αναζήτησης Baidu, την Alibaba για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την Tencent για τα κοινωνικά δίκτυα και τα βιντεοπαιχνίδια, την Xiaomi για τα smartphones).
Η ΑΙ, το TikTok και ο… Άρης
Ο σινοαμερικανικός τεχνολογικός ανταγωνισμός εκδηλώνεται επίσης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μετά το λανσάρισμα του ChatGPT τον Νοέμβριο 2022, τα μοντέλα γενετικής AI πολλαπλασιάσθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η κινεζική start-up DeepSeek, που ιδρύθηκε το 2023, αναστάτωσε τον κόσμο της τεχνητής Νοημοσύνης με το chatbot R1 που εμφανίζει τις επιδόσεις των αμερικανικών ανταγωνιστών του με πολύ μικρότερο όμως κόστος.
Νόμος που ψηφίσθηκε το 2024 από το αμερικανικό Κονγκρέσο επιβάλλει στην κινεζική ByteDance να εκχωρήσει τον έλεγχο των αμερικανικών δραστηριοτήτων του δικτύου TikTok, που κατηγορείται ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές την παράνομη συγκέντρωση δεδομένων για τους αμερικανούς χρήστες, διαφορετικά απειλείται με απαγόρευση λειτουργίας στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέθεσε για τις 19 Ιουνίου την λήξη της σχετικής προθεσμίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν το 2023 μακράν πρώτες στον κόσμο σε αμυντικές δαπάνες, με 916 δισεκατομμύρια δολάρια, τριπλάσιες από την Κίνα που κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο με 296 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Ρωσία κατέχουν περί το 90% των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο, με περισσότερες από 5.000 πυρηνικές κεφαλές η καθεμία στις αρχές του 2024, πολύ μπροστά από την Κίνα που κατέχει αριθμό δέκα φορές μικρότερο.
Η Κίνα, που έστειλε τον πρώτο της αστροναύτη στο διάστημα το 2003, έχει επενδύσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ στο διαστημικό της πρόγραμμα σε μία προσπάθεια να προλάβει τις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Η Κίνα προσεδάφισε το 2019 διαστημικό όχημα στην κρυμμένη πλευρά της Σελήνης σε παγκόσμια πρώτη και το 2021 προσεδάφισε ένα μικρό ρομπότ στον Άρη. Φιλοδοξεί να στείλει μέχρι το 2030 την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη και να εγκαταστήσει εκεί βάση.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, το πρόγραμμα Artemis της Nasa προβλέπει την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στην Σελήνη το 2027 και μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Για την μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών, η Nasa έχει επιλέξει εδώ και χρόνια την συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την μεταφορά υλικού και τεχνολογιών στην Σελήνη.
NEWSIT
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη – 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών σε 5 χώρες
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Αποκλεισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί “τη λιμοκτονία ως όπλο”
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Το 2024 ο κλάδος του e-commerce ξεπέρασε τα 124 δισ.ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού 2025 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora, το «Μέλισμα» της ΕΛΣ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες ago
Επικαιροποιείται ο κατάλογος αποζημιώσεων, επιδομάτων, ασφαλίστρων, που δεν συνυπολογίζονται στον φόρο εισοδήματος
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής (βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Τροχαίο στην Εγνατία: Οι κάμερες «συνέλαβαν» το αφρενάριστο φορτηγό του Ουκρανού – Δεν έχει καταγραφεί αυτοκίνητο να του κόβει τον δρόμο
-
ΥΓΕΙΑ4 ημέρες ago
Καρκίνος: Νέες θεραπείες και η δύναμη της πρόληψης