Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία, Χαλκίδα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε οικίες, κοσμηματοπωλεία και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα, προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 18 Ιουνίου, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ανδρών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή ομάδων της ΟΠΚΕ, του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Μέγαρα, Μαρκόπουλο Αττικής και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε μέλη, σε βάρος των οποίων, αλλά και σε ακόμη δύο ταυτοποιημένων ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και απόπειρες, απόπειρα ληστείας, όπλα και παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Ειδικότερα, σύμφωνα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, από την πολύμηνη έρευνα, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφάλειας Κηφισιάς, Μαρκοπούλου Αττικής και Σπάρτης Λακωνίας, πρόεκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε οικίες και καταστήματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:

Κλοπές σε καταστήματα (κυρίως κοσμηματοπωλεία)

– Κατόπτευαν τους χώρους γύρω από το κατάστημα-στόχο προκειμένου να διαπιστωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού.

– Προσέγγιζαν το κατάστημα με επιχειρησιακά οχήματα που διέθεταν.

– Με εργαλεία που κατείχαν (βαριοπούλες, λοστούς, τρυπάνια) κατέστρεφαν τη σειρήνα του συναγερμού, παραβίαζαν το προστατευτικό πλέγμα της πρόσοψης, έσπαζαν τον υαλοπίνακα ή παραβίαζαν την κεντρική θύρα.

– Εισέρχονταν στο χώρο, τον οποίον ερευνούσαν, παραβίαζαν τυχόν χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Κλοπές σε σπίτια

– Προσέγγιζαν τα σπίτια-στόχους, βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά οχήματά τους.

– Αφού εξακρίβωναν την απουσία ή μη των ενοίκων, υπερπηδούσαν την περίφραξη και παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή πόρτες.

– Εισέρχονταν στον χώρο, τον ερευνούσαν και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και χρηματοκιβώτια.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και χρησιμοποιούσαν γάντια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, ενώ αλλοίωναν τα πραγματικά στοιχεία των επιχειρησιακών οχημάτων τους, αφαιρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τοποθετώντας σε αυτά άλλες, αφαιρεθείσες από άλλα οχήματα.

Κατά την ΕΛΑΣ, σημαντικό ρόλο στη συνοχή της οργάνωσης και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε το γεγονός ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές.

Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» τους αποτελεί ότι διέπρατταν έως και πέντε κλοπές ανά εξόρμησή τους, ανεξαρτήτου περιοχής, ενώ σε περιπτώσεις που τα ηλικιωμένα θύματα βρίσκονταν εντός των οικιών, οι δράστες παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Παράλληλα, δεν δίστασαν σε μία περίπτωση να ασκήσουν βία σε βάρος ηλικιωμένης, όταν προσπάθησε να καλέσει βοήθεια από την τηλεφωνική συσκευή της.

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης (32χρονος), ήταν παρών στην πλειοψηφία των διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Επέβλεπε τους συνεργούς του κατά την κατόπτευση των χώρων, καθοδηγούσε ως προς την επιλογή των κλοπιμαίων και έδινε το σύνθημα για την αποχώρηση από τα σημεία.

Παράλληλα, για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους υπήρχε αυστηρός επιμερισμός των ρόλων μεταξύ των μελών (τσιλιαδόροι, μέλη που αναλάμβαναν την παραβίαση και είσοδο και οδηγοί).

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και σε σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, συνολικά, 2.055 ευρώ, οκτώ οχήματα ως προϊόντα εγκλήματος και ένα ως μέσο τέλεσης, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και tablets, πλήθος καρτών SIM, πλήθος κοσμημάτων χειρός, πλήθος ρολογιών, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων, πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τράπεζας, πλήθος χρυσιζόντων και ασημιζόντων κοσμημάτων, πλήθος ψευδοκοσμημάτων (faux bijoux), πλήθος φυσιγγίων, καραμπίνα, ηλεκτρικό τρυπάνι, δύο μαχαίρια, δελτίο κατάθεσης των 10.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου, απόδειξη είσπραξης 5.000 ευρώ από μεσιτικό γραφείο για το κλείσιμο μονοκατοικίας με οικόπεδο, πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας κατά την τέλεση των κλοπών, κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας και καταγραφικό μηχάνημα βιντεοσκόπησης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 31 κλοπές-διαρρήξεις σε οικίες, πέντε κλοπές και δύο απόπειρες σε κοσμηματοπωλεία, πέντε κλοπές σε καταστήματα, δύο κλοπές οχημάτων, δώδεκα κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και μία ληστεία σε οικία, στις περιοχές της Αττικής, Λακωνίας, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται άνω του ενός εκατομμυρίου και 50 χιλιάδων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητάς τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Αποτελέσματα πανελληνίων 2024: Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις

Οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα (28.06.2024) από το υπουργείο Παιδείας και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Αφού έμαθαν πως έγραψαν στις πανελλήνιες, οι μαθητές που έδωσαν φέτος εξετάσεις θα πρέπει τώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να επιλέξουν τις σχολές στις οποίες θα ήθελαν να περάσουν. Και μετά να περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.

Τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών είχαν αυξημένη δυσκολία και όπως φαίνεται από τα στατιστικά των πανελλαδικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «χαντάκωσαν» πολλούς μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58,95% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική και το 58,37% στα Μαθηματικά.

Καθώς τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών δυσκόλεψαν αρκετά τους μαθητές, οι βάσεις εισαγωγής, κυρίως, στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να έχουν πτωτικές τάσεις, εκτιμούν οι Θόδωρος Καλαϊτζίδης και Θανάσης Λέλες από τον όμιλο φροντιστηρίων Διακρότημα.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Ιστορίας και στη συνέχεια στο μάθημα της Έκθεσης θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τις υψηλόβαθμες σχολές.

Στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, οι επιδόσεις των μαθητών στη Φυσική, τα
Μαθηματικά και στην Έκθεση δεν είναι ικανοποιητικές οπότε, επίσης, αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων.

«Στο πεδίο Υγείας και Ζωής θα επηρεαστούν οι υψηλόβαθμες σχολές από τις αρνητικές επιδόσεις των μαθητών κυρίως στο μάθημα της Φυσικής.

Τέλος, στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά, το οποίο πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελεί συχνό φαινόμενο στο 4ο επιστημονικό πεδίο», σημειώνουν.

Σε κάποιες από τις σχολές που ανήκουν σε μεσαίες ή χαμηλές τιμές μορίων εισαγωγής θα υπάρχουν αυξομειώσεις στη βάση εισαγωγής, οι οποίες θα σχετίζονται με τη ζήτηση από τους υποψηφίους.

«Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί καίριας σημασίας απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται με προσεκτική και όχι επιπόλαια αποκρυπτογράφηση της προσωπικότητας, των κλίσεων του ατόμου, καθώς και των επαγγελμάτων που του ταιριάζουν», καταλήγουν οι Θόδωρος Καλαϊτζίδης και Θανάσης Λέλες από τον όμιλο φροντιστηρίων Διακρότημα.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Στο results.it.minedu.gov.gr οι βαθμοί – Πότε θα βγουν οι Βάσεις 2024

Αποτελέσματα Πανελληνίων του 2024 με χιλιάδες υποψήφιους σε ολόκληρη τη χώρα να μαθαίνουν τα αποτελέσματα. Οι βαθμοί καθορίζουν για ακόμα μια χρονιά τις βάσεις στις σχολές, μετά τις Πανελλήνιες 2024.

Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων ανακοινώνονται, στην πιο μεγάλη μέρα για χιλιάδες υποψήφιους, μετά τη δοκιμασία των φετινών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μαθαίνουν πώς έγραψαν και οι βαθμοί τους, καθορίζουν για ακόμα μία χρονιά τις Βάσεις στις σχολές. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν το μεσημέρι σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και ταυτόχρονα θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει τη σχετική αίτηση. Στην ιστοσελίδα οι υποψήφιοι θα μαθαίνουν τους βαθμούς, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι βαθμολογίες, πιθανότατα, θα συνοδεύονται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των Πανελληνίων εξετάσεων 2024, κάτι που θα μπορέσει να οδηγήσει σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την εικόνα για τις Βάσεις εισαγωγής για τη φετινή χρονιά.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις

Θεαματική μείωση των αριστούχων, δηλαδή όσων έχουν γράψει 18-20, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται κατά την ανακοίνωση των βαθμολογιών σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αφού δεν θα ξεπεράσουν συνολικά το 10%. Ως συνέπεια αυτού, θα δούμε πτώση των βάσεων κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές.

Πτωτική αναμένεται και η πορεία των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές ή οι Ψυχολογίες, που είναι παραδοσιακά υψηλόβαθμες – να σημειωθεί ότι πέρσι, είχε σημειωθεί άνοδος στις βάσεις της Νομικής Αθηνών, που έφτασε τα 18.125 μόρια.

Το υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα, πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει σήμερα μετά τις 13.00 μ.μ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και σήμερα, ούτως ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Η διαδικασία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους ο 17χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τον 16χρονο και η μητέρα του

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο 17χρονος οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε τον 16χρονο σε ένα σοκαριστικό θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια.

Όπως μεταδίδει το evima.gr για τις εξελίξεις γύρω από το τροχαίο στην Κάρυστο Εύβοιας που «πάγωσε» το πανελλήνιο, ο 17χρονος οδηγός του φορτηγού και η μητέρα του μετέβησαν σήμερα, Παρασκευή (28.06.24) στον εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως ο 17χρονος δεν είχε νόμιμη άδεια οδήγησης, ενώ οι Αρχές έχουν πάρει δείγμα αίματος και ούρων για να διαπιστώσουν αν είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ