Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Φλωρίδης: Τι μέτρα θα εξαγγείλει ο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – «Βραχιολάκι» σε όσους είναι σε επιτήρηση

Νέα νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας που «σαρώνει» στη χώρα μας, αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στη σκιά της άγριας κακοποίησης της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα.

Την ώρα που η κοινωνία παρακολουθεί σαστισμένη τις εξελίξεις γύρω από το ξυλοδαρμό της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, ο Γιώργος Φλωρίδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί της Πέμπτης (20.06.24) αναμένεται να παρουσιάσει τροπολογίες και πρόσθετες διατάξεις για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που ολοένα και εντείνονται, αλλά και αλλαγές που θα επέλθουν στην Ποινική Δικονομία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την ηλεκτρονική παρακολούθηση, με «βραχιολάκι», για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

«Όταν κάποιος βρίσκεται υπό επιτήρηση, θα παρακολουθείται με το λεγόμενο ”βραχιολάκι”», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d24nanrgs5rd

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προανήγγειλε και τη χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας. 

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως μόνο χθες το βράδυ η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία.

«Βαριές περιπτώσεις. Έχουμε προσφυγή σε ιατροδικαστές, σε δομές. 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, 5.500 περίπου συλλήψεις το πρώτο πεντάμηνο του 2024», δήλωσε ο ίδιος. 

«Είναι ένα ζήτημα κάθε μέρα όλο και περισσότερο διογκώνεται γιατί ανοίγουν στόματα. Απελευθερώνονται οι γυναίκες και μιλούν. Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button και κάθε βράδυ έχουμε μεταφορά σε δομές, πολλές γυναίκες και με τα παιδιά τους», πρόσθεσε ο υπουργός.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χάρης Δούκας απαντά στον Μανώλη Χριστουδουλάκη: «Πάμε τώρα, να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης»

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο Χάρης Δούκας δίνει σήμερα την απάντησή του στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, που χθες δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στον δήμαρχο Αθηναίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω έντονου αναβρασμού στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Χάρη, πάμε;» ρώτησε δημόσια χθες ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με τον Χάρη Δούκα να απαντά σήμερα, Πέμπτη (27.06.24): «Πάμε, να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα».

«Το αύριο είναι αργά, πάμε τώρα», τονίζει, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μία φωτογραφία, όπου απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. 

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Δούκα έχει ως εξής:

«Πάμε,

για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.

Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, για να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα, των μεγάλων αλλαγών και των αξιών.

Τον δρόμο αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fharis.doukas.5%2Fposts%2Fpfbid02jErTh7agdtEwmVo6QsRu2WDr9UMVmgkWUuq1aDJDjgG7643xA6LZPnXtmXScMkB8l&show_text=true&width=500 

Ενώνουμε δυνάμεις, για να νικήσουμε τη ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα.

Τολμάμε για το ΠΑΣΟΚ, για την πατρίδα.

Το αύριο είναι αργά.

Πάμε Τώρα!»

«Χρειαζόμαστε γενναία αλλαγή! Χάρη, πάμε;»

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του ανάρτηση ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωνε ότι «η ελπίδα θέλει υπέρβαση και επιλογές που ενώνουν δυνάμεις», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει».

«Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα ”θέλω” της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα ”εγώ” ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε», δήλωνε. 

«Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα! Χάρη πάμε;», κατέληγε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Το κείμενο του Μανώλη Χριστοδουλάκη

«Η παράταξη βρίσκεται σε μία κρίσιμη, ιστορική καμπή. Η ίδια η πολιτική συγκυρία μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει.

Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτεία και τους θεσμούς της, οι διχαστικές φωνές του δήθεν αντισυστημισμού της ακροδεξιάς που καραδοκούν, αλλά και οι μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις της χώρας, διαμορφώνουν μια ανυπέρβλητη κοινωνική επιτακτικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο. Οφείλει με όρους αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και της δημιουργίας, δυνάμεις ασυμβίβαστα προοδευτικές, σφυρηλατημένες με το βάρος του αξιακού φορτίου της δημοκρατικής παράταξης. Οφείλει να εμπνεύσει την νέα γενιά της πατρίδας μας, και κυρίως, να βάλει τον πήχη ψηλά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ζητάμε περισσότερα και τα διεκδικούμε.

Η παράταξη ανήκει σε όλους εμάς, ανήκει στους εμφανείς και αφανείς αγωνιστές της, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό της χώρας. Σε κάθε κοιτίδα αγωνίας και προβληματισμού, όπου γεννιέται προσδοκία και ελπίδα.

Και η ελπίδα θέλει υπέρβαση, απαιτεί από εμάς επιλογές τολμηρές. Επιλογές που ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν.

 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FChristodoulakisM%2Fposts%2Fpfbid0YAos662v2QLRTmHKvWzf9t1LkCnwNgJPX62M7vKt9EYahgBNDecPeUNk6LqSdC8Bl&show_text=true&width=500

Γνωρίζω καλά, πως βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που κανείς δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του. Πως στο κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που έχει αξία είναι οι προτεραιότητες που βάζεις. Ο αγώνας για την πατρίδα σου, η πίστη στην ψυχή της παράταξης, η αφοσίωση στις ιδέες και τις αρχές σου.

Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα «θέλω» της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα «εγώ» ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε.

Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα!

Χάρη πάμε;».

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Κυρ. Μητσοτάκης – Στην ατζέντα τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα

του απεσταλμένου μας Νίκου Αρμένη

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής.

Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν, σύμφωνα με τις Συνθήκες, την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την θέση Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική, αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο, 27 και 28 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: Στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να καθορίσουν μια νέα «Στρατηγική Ατζέντα»

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη σχετική άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.

Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας παραιτούνται από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά Κασσελάκη

«Τσουνάμι» εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα να αποχωρούν από τα όργανα του κόμματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη,

Την παραίτησή τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη (26.06.24) οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, με ένα κείμενο παρέμβαση, στο οποίο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν τουλάχιστον «άκομψες» τις τελευταίες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο, με το οποίο ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από τα κομματικά όργανα, «η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγουν.

Πιο αναλυτικά, το κείμενο παρέμβαση έχει ως εξής:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).

Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι , για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη ,,με την οποία διαφωνούμε.

Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικης διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές .

Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση .

Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα .

Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.

Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο . Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο .

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»

Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμότητας.

Οι υπογράφοντες

Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ

Ενημέρωση : Το κείμενο παρέμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ»

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ