Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 1987 στην Ελλάδα, στην Ινδία το 2015: Τα πιο θανατηφόρα κύματα καύσωνα στην ιστορία

«Βράζει» ο τόπος, η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα, καμίνι η χώρα, «ψηνόμαστε», πότε θα δροσίσει… Όπου βρεθείς κι όπου σταθείς τις τελευταίες μέρες η ζέστη έχει αναδυθεί σε Νο1 θέμα συζήτησης. Στα γραφεία, στο μετρό, στις ειδήσεις. 

Ευρωεκλογές ήταν και πέρασαν, το διήμερο των Coldplay στο ΟΑΚΑ είναι πλέον μία γλυκιά ανάμνηση και τώρα είναι ο καύσωνας που ήρθε και έκλεισε σχολεία, έφερε τηλεργασία στο Δημόσιο κι έκανε τα κλιματιστικά να πάρουν «φωτιά».

Ο καύσωνας στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που «αγγίζουν» τους 45 βαθμούς Κελσίου – μέσα Ιουνίου! – υποχωρεί σιγά σιγά και από το Σάββατο (15.06.2024), θα δροσίσει σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Μέχρι τότε ας κάνουμε υπομονή και ας αναλογιστούμε ότι υπήρξαν καύσωνες, στο πέρασμα των χρόνων, που όχι μόνο εκτόξευσαν τον υδράργυρο σε πρωτοφανή επίπεδα αλλά μετατράπηκαν σε αόρατους δολοφόνους, στέρησαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έμειναν στην ιστορία. 

Νέα Υόρκη – 1896

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Νέα Υόρκη είχε 3 εκατομ. κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ζούσαν στις περιβόητες στενές και αποπνικτικές πολυκατοικίες του Lower East Side αλλά και σε άλλες γειτονιές χαμηλού βιοτικού επιπέδου. 

Όταν 10 ημέρες αμείλικτης ζέστης έψησαν το «Μεγάλο Μήλο» τον Αύγουστο του 1896, αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μετατράπηκαν από μια δυσάρεστη πραγματικότητα σε θανατική καταδίκη για περίπου 1.300 Νεοϋορκέζους.

Μην αντέχοντας να «ψήνονται» στα ασφυκτικά γεμάτα υπνοδωμάτια τους και επειδή απαγορευόταν να ξαπλώνουν σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πάρκα, πολλοί ένοικοι αναζήτησαν μια ανάσα φρέσκου αέρα και δροσιάς σε ταράτσες, σκάλες κινδύνου και προβλήτες. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αποκοιμηθούν από την εξάντληση, να χάσουν την ισορροπία τους και να πεθάνουν. 

Περισσότερα από 1.000 άλογα πέθαναν εκείνες τις ημέρες. 

Κι ενώ αριθμός των νεκρών αυξανόταν, η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Υπήρξε όμως ένας άνθρωπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ, ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε τότε εντολή στην αστυνομική δύναμη να διανέμει δωρεάν πάγο στις γειτονιές των πολυκατοικιών και να παρέχει ασθενοφόρα για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, το κύμα καύσωνα έσωσε την παραπαίουσα πολιτική καριέρα του Ρούσβελτ και τελικά τον βοήθησε να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Το βορειοαμερικανικό κύμα καύσωνα του 1936

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρονική συγκυρία του βορειοαμερικανικού καύσωνα του 1936 δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Ταλαιπωρημένη από τη Μεγάλη Ύφεση και την πολυετή ξηρασία και «τυφλωμένη» από τις αέναες καταιγίδες σκόνης, η χώρα δέχτηκε άλλο ένα εξουθενωτικό χτύπημα όταν οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ιστορικά υψηλά σε 12 πολιτείες. 

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα του 1936 διαδέχτηκε ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας, με τους Αμερικανούς απροετοίμαστους για μια τόσο δραστική αλλαγή του καιρού.

Στη Νέα Υόρκη, 75 μοδίστρες σε ένα εργοστάσιο λιποθύμησαν λόγω της ζέστης. Στο Ντιτρόιτ, μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις, γιατροί και νοσηλευτές κατέρρευσαν ενώ περιέθαλπαν ασθενείς, μην αντέχοντας τη ζέστη και την εξάντληση, και τα νεκροτομεία γέμισαν με πτώματα.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πάνω από 5.000 Αμερικανοί και 1.100 Καναδοί είχαν πεθάνει λόγω της ζέστης ή είχαν πνιγεί προσπαθώντας να δροσιστούν σε ποτάμια και λίμνες.

Οι χειρότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον Ιούλιο, όταν σημειώθηκε το ρεκόρ στη Βόρεια Ντακότα με 49 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη υποχώρησε τον Σεπτέμβρη για να καταφθάσει ένας από τους πιο κρύους χειμώνες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ελλάδα – 1987

Ο καύσωνας του 1987 είχε χτυπήσει την Ελλάδα στα μέσα και τέλη Ιουλίου – από τις 20 έως 31 Ιουλίου – και είχε αφήσει πίσω του 1.300 νεκρούς στην περιοχή της Αθήνας, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον φονικότερο που έχει πλήξει ποτέ την χώρα.

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9 βαθμούς Κελσίου στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6 βαθμούς Κελσίου στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας.

Επιπλέον, η υγρασία ήταν υψηλή (60% στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου) και οι ταχύτητες του ανέμου χαμηλές, συμβάλλοντας στη δυσφορία ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πρώτοι νεκροί – εννέα στον αριθμό – στην Αθήνα καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία καθημερινά.

Στις 23 Ιουλίου πέθαναν 12, στις 24 άλλοι 95 και στις 25 Ιουλίου άλλοι 250, προκαλώντας προβλήματα στην ταφή τους. Στις 26 Ιουλίου τα θύματα είχαν φτάσει τα 900, στις 27 Ιουλίου προστέθηκαν 180 και στις 28 Ιουλίου άλλα 200.

Οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν με τέτοιους ρυθμούς που δεν υπήρχε χώρος στα νεκροτομεία των νοσοκομείων για τις σορούς.

Υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι.

Αν και ο καύσωνας έπληξε και άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, θεωρείται ότι η δυσφορία ήταν εντονότερη στην Αθήνα λόγω και της παρουσίας φωτοχημικού νέφους, το οποίο είχε επιδεινωθεί από θερμοκρασιακές αναστροφές που προκάλεσε ένα βαρομετρικό υψηλό από τη Σαχάρα.

Το κύμα καύσωνα του 1987 παραμένει μέχρι και στις μέρες μας από τα πιο άσχημα διεθνώς.

Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003

Το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης ήταν το 2003.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2003, οι χώρες σε όλη την Ευρώπη έζησαν ένα καύσωνα που ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν ως το θερμότερο καλοκαίρι από το 1500 μ.Χ.

Οι καυτές θερμοκρασίες κορυφώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 άτομα, με τον φόρο αίματος να είναι βαρύς στους πολύ νέους, στους χρόνια ασθενείς και στους ηλικιωμένους που ζούσαν μόνοι τους ή σε γηροκομεία.

Δασικές πυρκαγιές μαίνονταν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ το λιώσιμο των παγετώνων προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες στις Άλπεις και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Η Γαλλία επλήγη περισσότερο από την κρίση, με περίπου 14.000 θανάτους, καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν στους 40 βαθμούς Κελσίου σε μια χώρα με γερασμένο πληθυσμό και περιορισμένο κλιματισμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε μία ολόκληρη αποθήκη-ψυγείο για να διαχειριστούν τα πτώματα.

Τελικά το κύμα υποχώρησε μετά τα μέσα Αυγούστου.

Ο τρομακτικά υψηλός αριθμός των νεκρών, στη Γαλλία και αλλού, έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη ετοιμότητας για ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές με ιστορικά εύκρατο κλίμα.

Οι αναφορές έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση, για άγνοια των συνθηκών που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η αφυδάτωση και για ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2003, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέπτυξαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, τα οποία δίνουν έμφαση στους χώρους πρασίνου, τα συστήματα προειδοποίησης και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τους πιο ευάλωτους.

Ρωσία – 2010

Το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Ρωσία το 2010 ήταν, μακράν, το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα της σύγχρονης εποχής.


Ο καύσωνας που έπληξε τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, είναι ο χειρότερος τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους, δήλωνε ο διευθυντής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δε βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρολόφ.
Μάλιστα η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο καύσωνας στη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, κατέρριψε κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί).

Περισσότεροι από 55.000 Ρώσοι πέθαναν από τη ζέστη τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς. Μερικά από τα θύματα πέθαναν από θερμοπληξία και θερμική εξάντληση, άλλοι έχασαν τη ζωή τους λόγω των τρομερών δασικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι αξιωματούχοι κατέγραψαν επίσης θάνατους από πνιγμό, αφού οι κάτοικοι κατέφευγαν σωρηδόν σε ποτάμια και λίμνες για να δροσιστούν. Η ζέστη παρέμεινε έντονη όλο τον Ιούλιο.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία έφτασε τους 44°C.

Ινδία – 2015

Ο καύσωνας στην Ινδία το 2015, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.500 ανθρώπους.

Παρόλο που η χώρα είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες, αυτό ήταν το πιο μαζικό φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών.

Οι άδειες των γιατρών ανακλήθηκαν ώστε να βοηθήσουν στην φροντίδα των χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές με προβλήματα υγείας τα οποία έχουν προκληθεί από την υπερβολική ζέστη.

Οι περισσότεροι νεκροί από το κύμα καύσωνα ήταν εργάτες οικοδομών, άστεγοι και ηλικιωμένοι.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 7,2 ρίχτερ στο Περού και προειδοποίηση για τσουνάμι

Τεράστιος σεισμός μεγέθους 7,2 ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή (28.06.2024)  στη νότια ακτή του Περού.

Ο σεισμός στο Περού ήταν τόσο ισχυρός που εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι τουλάχιστον 3 μέτρων.

Το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Atiquipa, Arequipa και το εστιακό του βάθος ήταν 60 χιλιόμετρα. 

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1806584516946829621&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fseismos-7-2-rixter-sto-perou-kai-proeidopoiisi-gia-tsounami%2F4121714%2F&sessionId=a13bc51b6456cfa3eb99c0089dccbd75fa45e7a8&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-1&features=eyJ0ZndfdGltZWxpbmVfbGlzdCI6eyJidWNrZXQiOltdLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2ZvbGxvd2VyX2NvdW50X3N1bnNldCI6eyJidWNrZXQiOnRydWUsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdHdlZXRfZWRpdF9iYWNrZW5kIjp7ImJ1Y2tldCI6Im9uIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd19yZWZzcmNfc2Vzc2lvbiI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfZm9zbnJfc29mdF9pbnRlcnZlbnRpb25zX2VuYWJsZWQiOnsiYnVja2V0Ijoib24iLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X21peGVkX21lZGlhXzE1ODk3Ijp7ImJ1Y2tldCI6InRyZWF0bWVudCIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3Nob3dfYmlyZHdhdGNoX3Bpdm90c19lbmFibGVkIjp7ImJ1Y2tldCI6Im9uIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd19kdXBsaWNhdGVfc2NyaWJlc190b19zZXR0aW5ncyI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdXNlX3Byb2ZpbGVfaW1hZ2Vfc2hhcGVfZW5hYmxlZCI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdmlkZW9faGxzX2R5bmFtaWNfbWFuaWZlc3RzXzE1MDgyIjp7ImJ1Y2tldCI6InRydWVfYml0cmF0ZSIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfbGVnYWN5X3RpbWVsaW5lX3N1bnNldCI6eyJidWNrZXQiOnRydWUsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdHdlZXRfZWRpdF9mcm9udGVuZCI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9fQ%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1806583662236102897&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fseismos-7-2-rixter-sto-perou-kai-proeidopoiisi-gia-tsounami%2F4121714%2F&sessionId=a13bc51b6456cfa3eb99c0089dccbd75fa45e7a8&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν, σείεται ο δρόμος από τον ισχυρό σεισμό με τα αυτοκίνητα να «χορεύουν» στην κυριολεξία, ενώ έχουν γίνει και κατολισθήσεις. 

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-2&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1806584896799776996&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fseismos-7-2-rixter-sto-perou-kai-proeidopoiisi-gia-tsounami%2F4121714%2F&sessionId=a13bc51b6456cfa3eb99c0089dccbd75fa45e7a8&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-3&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1806586204705403178&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fseismos-7-2-rixter-sto-perou-kai-proeidopoiisi-gia-tsounami%2F4121714%2F&sessionId=a13bc51b6456cfa3eb99c0089dccbd75fa45e7a8&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-4&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1806586488336912759&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fseismos-7-2-rixter-sto-perou-kai-proeidopoiisi-gia-tsounami%2F4121714%2F&sessionId=a13bc51b6456cfa3eb99c0089dccbd75fa45e7a8&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Το Περού είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα και οι σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι συχνοί και πολλές φορές θανατηφόροι.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν» στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν και Τραμπ – «Είσαι κλαψιάρης», δεν αντάλλαξαν χειραψία

Τα είχε όλα τα πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ. Είχε ένταση, κατηγορίες, αντεγκλήσεις, προσβολές, όχι όμως και χειραψία την οποία απέφυγαν επιμελώς οι δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Με τους τόνους να είναι υψηλοί ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ μονομάχησαν στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τα ξημερώματα της Πέμπτης (28.06.2024). Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος πρώην πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. 

Στη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν υπογράμμισε τον ρόλο του Τραμπ στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, μετά την οποία πολλές αμερικανικές πολιτείες απαγόρευσαν ή επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις επεμβάσεις διακοπής της κύησης.

«Είναι τρομερό αυτό που κάνατε», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

https://youtube.com/watch?v=SXFy0RtsbFQ%3Ffeature%3Doembed

Συμπεριφέρεσαι «σαν Παλαιστίνιος»

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν πολύ επικριτικός για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δαπανήσει η χώρα του προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του και αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «υπερβάλλει» και «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση.

Το αφήγημα πως οι παράτυποι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αληθεύει», τόνισε ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν όσα λέει. Για άλλη μια φορά υπερβάλλει, ψεύδεται» είπε για τον Τραμπ στη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, στις 10 Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες σοκ από την κατάρρευση της οροφής του αεροδρομίου στο Νέο Δελχί – Ο σταθμός είχε ανακαινιστεί πρόσφατα

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί της Ινδίας όπου κατέρρευσε η οροφή του πρόσφατα ανακαινισμένου τερματικού σταθμού με συνέπεια ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και οκτώ να τραυματιστούν.

Πολλά αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τεράστια ατσάλινα δοκάρια που κατέρρευσαν στην περιοχή αναχώρησης του τερματικού σταθμού 1 του αεροδρομίου στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Η οροφή έπεσε κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης.

«Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένα άτομο πέθανε. Οι επιχειρήσεις διάσωσης ολοκληρώθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ατούλ Γκαρντ, διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Νέο Δελχί.

Ολόκληρος ο τερματικός σταθμός, ένας από τους τρεις στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ινδίας, εκκενώθηκε και διατάχθηκε έρευνα για το συμβάν, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Κιντζαράπου Ραμμόχαν Ναϊντού.

Τουλάχιστον 10 πτήσεις ακυρώθηκαν και 40 καθυστέρησαν μετά την κατάρρευση.

https://youtube.com/watch?v=Isnpe3N7ZwA%3Ffeature%3Doembed

Αυτός ο τερματικός σταθμός, ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο για πτήσεις εσωτερικού, είναι ένα από τα πολλά έργα που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον Μάρτιο, ενόψει των γενικών εκλογών της χώρας.

«Λόγω της έντονης βροχόπτωσης σήμερα το πρωί (Παρασκευή), τμήμα της στέγης κατέρρευσε γύρω στις 05:00. Ομάδες διάσωσης εργάζονται για να παράσχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια και ιατρική βοήθεια στους πληγέντες» τόνισαν οι αρχές του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή τους.

Οι υπόλοιποι τερματικοί σταθμοί του αεροδρομίου λειτουργούν κανονικά, όπως και ο χώρος αφίξεων του Terminal 1.

Η πρωτεύουσα του Νέου Δελχί επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες μετά την άφιξη των μουσώνων στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ