Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Κύμα» αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα σήμερα και αύριο – Υψηλή συγκέντρωση και στην επιφάνεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία Copernicus

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες ώρες στη χώρα μας, καθώς ο καύσωνας σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη που θα έχει αυξημένη συγκέντρωση, θα δημιουργήσουν ένα αποπνικτικό και άκρως επικίνδυνο σκηνικό στην ατμόσφαιρα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό της χώρας μας κάτι το οποίο εξαιτίας του καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο ertnews, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10,  ακόμα και στην επιφάνεια. 

Οι προβλέψεις CAMS από την αρχή της εβδομάδας προϊδέαζαν για το τι θα συμβεί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.

Με τις υψηλότερες τιμές της αφρικανικής σκόνης όλα δείχνουν ότι εμφανίζονται πιθανότατα σήμερα, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Μιλώντας για την αφρικανική σκόνη, ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ) ανέφερε: «Η ομάδα ΑtmoΗub παρακολουθεί επεισόδια εισβολής της σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1800908975086727309&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fellada%2Fkyma-afrikanikis-skonis-pnigei-ti-xora-simera-kai-ayrio-ypsili-sygkentrosi-kai-stin-epifaneia-ti-deixnoun-ta-stoixeia-Copernicus%2F4109428%2F&sessionId=4e3300cf76dbfd6d4541c31a701661915094721e&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους  απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα»

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Αποτελέσματα πανελληνίων 2024: Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις

Οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα (28.06.2024) από το υπουργείο Παιδείας και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Αφού έμαθαν πως έγραψαν στις πανελλήνιες, οι μαθητές που έδωσαν φέτος εξετάσεις θα πρέπει τώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να επιλέξουν τις σχολές στις οποίες θα ήθελαν να περάσουν. Και μετά να περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.

Τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών είχαν αυξημένη δυσκολία και όπως φαίνεται από τα στατιστικά των πανελλαδικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «χαντάκωσαν» πολλούς μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58,95% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική και το 58,37% στα Μαθηματικά.

Καθώς τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών δυσκόλεψαν αρκετά τους μαθητές, οι βάσεις εισαγωγής, κυρίως, στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να έχουν πτωτικές τάσεις, εκτιμούν οι Θόδωρος Καλαϊτζίδης και Θανάσης Λέλες από τον όμιλο φροντιστηρίων Διακρότημα.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Ιστορίας και στη συνέχεια στο μάθημα της Έκθεσης θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τις υψηλόβαθμες σχολές.

Στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, οι επιδόσεις των μαθητών στη Φυσική, τα
Μαθηματικά και στην Έκθεση δεν είναι ικανοποιητικές οπότε, επίσης, αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων.

«Στο πεδίο Υγείας και Ζωής θα επηρεαστούν οι υψηλόβαθμες σχολές από τις αρνητικές επιδόσεις των μαθητών κυρίως στο μάθημα της Φυσικής.

Τέλος, στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά, το οποίο πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελεί συχνό φαινόμενο στο 4ο επιστημονικό πεδίο», σημειώνουν.

Σε κάποιες από τις σχολές που ανήκουν σε μεσαίες ή χαμηλές τιμές μορίων εισαγωγής θα υπάρχουν αυξομειώσεις στη βάση εισαγωγής, οι οποίες θα σχετίζονται με τη ζήτηση από τους υποψηφίους.

«Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί καίριας σημασίας απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται με προσεκτική και όχι επιπόλαια αποκρυπτογράφηση της προσωπικότητας, των κλίσεων του ατόμου, καθώς και των επαγγελμάτων που του ταιριάζουν», καταλήγουν οι Θόδωρος Καλαϊτζίδης και Θανάσης Λέλες από τον όμιλο φροντιστηρίων Διακρότημα.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Στο results.it.minedu.gov.gr οι βαθμοί – Πότε θα βγουν οι Βάσεις 2024

Αποτελέσματα Πανελληνίων του 2024 με χιλιάδες υποψήφιους σε ολόκληρη τη χώρα να μαθαίνουν τα αποτελέσματα. Οι βαθμοί καθορίζουν για ακόμα μια χρονιά τις βάσεις στις σχολές, μετά τις Πανελλήνιες 2024.

Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων ανακοινώνονται, στην πιο μεγάλη μέρα για χιλιάδες υποψήφιους, μετά τη δοκιμασία των φετινών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μαθαίνουν πώς έγραψαν και οι βαθμοί τους, καθορίζουν για ακόμα μία χρονιά τις Βάσεις στις σχολές. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν το μεσημέρι σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και ταυτόχρονα θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει τη σχετική αίτηση. Στην ιστοσελίδα οι υποψήφιοι θα μαθαίνουν τους βαθμούς, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι βαθμολογίες, πιθανότατα, θα συνοδεύονται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των Πανελληνίων εξετάσεων 2024, κάτι που θα μπορέσει να οδηγήσει σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την εικόνα για τις Βάσεις εισαγωγής για τη φετινή χρονιά.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις

Θεαματική μείωση των αριστούχων, δηλαδή όσων έχουν γράψει 18-20, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται κατά την ανακοίνωση των βαθμολογιών σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αφού δεν θα ξεπεράσουν συνολικά το 10%. Ως συνέπεια αυτού, θα δούμε πτώση των βάσεων κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές.

Πτωτική αναμένεται και η πορεία των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές ή οι Ψυχολογίες, που είναι παραδοσιακά υψηλόβαθμες – να σημειωθεί ότι πέρσι, είχε σημειωθεί άνοδος στις βάσεις της Νομικής Αθηνών, που έφτασε τα 18.125 μόρια.

Το υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα, πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει σήμερα μετά τις 13.00 μ.μ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και σήμερα, ούτως ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Η διαδικασία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους ο 17χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τον 16χρονο και η μητέρα του

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο 17χρονος οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε τον 16χρονο σε ένα σοκαριστικό θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια.

Όπως μεταδίδει το evima.gr για τις εξελίξεις γύρω από το τροχαίο στην Κάρυστο Εύβοιας που «πάγωσε» το πανελλήνιο, ο 17χρονος οδηγός του φορτηγού και η μητέρα του μετέβησαν σήμερα, Παρασκευή (28.06.24) στον εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως ο 17χρονος δεν είχε νόμιμη άδεια οδήγησης, ενώ οι Αρχές έχουν πάρει δείγμα αίματος και ούρων για να διαπιστώσουν αν είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ