Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Κλαούδια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

H κλιματολόγος και πρώην δήμαρχος στο Μεξικό Κλαούδια Σέινμπαουμ έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της χώρας, σε μια ιστορική ψηφοφορία που στιγματίστηκε ωστόσο από σωρεία δολοφονιών. 

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ σύμφωνα με τα exit polls θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ορκιστεί πρόεδρος του Μεξικού.

«Δεν θα σας απογοητεύσω», υποσχέθηκε η Κλαούδια Σέινμπαουμ στις πρώτες δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά την ανακοίνωση των πρώτων μερικών αποτελεσμάτων από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE).

«Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού», πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενη σε οπαδούς της και ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) κέρδισε «ενισχυμένη πλειοψηφία» στο Κογκρέσο.

Εγγονή εβραίων που έφυγαν από την Ευρώπη για να σωθούν από τον ναζισμό και τη μιζέρια, η Σέινμπαουμ αξιοποίησε την ώθηση του εξαιρετικά δημοφιλούς απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που οδεύει να ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος με τις θετικές γνώμες για το έργο του στο 66%.

Η επιστήμη και η πολιτική 

Ο κατάλογος των διακρίσεων της Claudia Sheinbaum είναι μακρύς: Η Σέινμπαουμ, η οποία προέρχεται από οικογένεια εβραίων επιστημόνων, σπούδασε Φυσική στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στη Μηχανική Ενέργεια και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη.

Έγινε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μηχανικής του UNAM, ενώ ανήκε στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος, το οποίο εναντιώθηκε σε μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στον πανεπιστημιακό χώρο το 1986.

Η Σέινμπαουμ είναι μια από τις πολλές βετεράνους του κινήματος που εντάχθηκε στην πολιτική. 

Την Κυριακή (02.06.2024), πρόσθεσε άλλο ένα επίτευγμα στο βιογραφικό της: έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος του Μεξικού.

«Για πρώτη φορά στα 200 χρόνια της Δημοκρατίας, θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού», δήλωσε η ίδια. «Και όπως έχω πει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν φτάνω μόνη μου. Φτάσαμε όλοι, μαζί με τις ηρωίδες μας που μας έδωσαν την πατρίδα μας, με τις προγόνους μας, τις μητέρες μας, τις κόρες και τις εγγονές μας».

Το επόμενο εμπόδιο της 61χρονης Σέινμπαουμ θα είναι να βγει από τη σκιά του προκατόχου της και μακροχρόνιου μέντορά της, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, του απερχόμενου προέδρου.

Η ίδια και ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είναι «διαφορετικοί άνθρωποι», δήλωσε σε συνέντευξή της.

Αυτός είναι ένας πετρελαιάς που επένδυσε σε περιβαλλοντικά αμφισβητήσιμα έργα- εκείνη είναι κλιματολόγος.

Ωστόσο, η Σέινμπαουμ έχει προσελκύσει τους ψηφοφόρους κυρίως με την υπόσχεση ότι θα εδραιώσει την κληρονομιά του, υποστηρίζοντας κινήσεις όπως το μεγάλο στοίχημα στην εθνική εταιρεία πετρελαίου και τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που οι επικριτές αποκαλούν αντιδημοκρατικές.

Η συμμαχία τους έχει επίσης αφήσει πολλούς Μεξικανούς να αναρωτιούνται αν η Σέινμπαουμ μπορεί να είναι ηγέτης του εαυτού της ή θα είναι πιόνι του.

«Υπάρχει αυτή η ιδέα, επειδή πολλοί αρθρογράφοι το λένε, ότι δεν έχω προσωπικότητα», παραπονέθηκε η κ. Sheinbaum σε δημοσιογράφους νωρίτερα φέτος. «Ότι ο πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador μου λέει τι να κάνω».

Επιμένει ότι θα κυβερνήσει ανεξάρτητα από τον κ. Λόπες Ομπραδόρ και έχει κάποιες διαφορετικές προτεραιότητες. Αλλά το να απομακρυνθεί πολύ από την ατζέντα του θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο.

Εμμονική και πειθαρχημένη μποστά σε βουνό προβλημάτων

Πρώην χορεύτρια μπαλέτου, η κ. Sheinbaum αποκαλεί τον εαυτό της «εμμονική» και «πειθαρχημένη». Αλλά η πειθαρχία μπορεί να μην είναι αρκετή, λένε οι αναλυτές.

Ως πρόεδρος, πρόκειται ήδη να κληρονομήσει έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία λυγίζει κάτω από το χρέος, η μετανάστευση στη χώρα έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η βία των καρτέλ συνεχίζει να βασανίζει τη χώρα.

Έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική του κ. Λόπες Ομπραδόρ για την αντιμετώπιση τη βία και τις αιτίες της αντί να διεξάγει πόλεμο κατά των εγκληματικών ομάδων, αλλά θα εργαστεί επίσης για τη μείωση των ποσοστών ατιμωρησίας και την ενίσχυση της εθνικής φρουράς.

Με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγους μήνες, δήλωσε στους New York Times ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον υποψήφιο κερδίσει. Δημόσια, έχει επαναλάβει την έμφαση του κ. Λόπες Ομπραδόρ στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης μέσω της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της.

Επιφυλακτική, ίσως και απόμακρη 

Οι Times μίλησαν με δύο πολλούς ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί ή γνωρίζουν την κ. Σέινμπαουμ και επίσης επισκέφθηκαν προεκλογικές εκδηλώσεις, εξέτασαν τα γραπτά της και τις εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης και της πήραν συνέντευξη, μία φορά το 2020 και ξανά το 2024.

Η ίδια αποφεύγει να «πουλάει» τον εαυτό της και τα κατορθώματά της.

Η εγγονή Εβραίων μεταναστών που διέφυγαν από την Ευρώπη, σπάνια συζητάει για το ότι είναι Εβραία ή σχεδόν για οτιδήποτε αφορά την προσωπική της ζωή, λένε οι συνάδελφοί της.

Όταν οι συνεντευξιαζόμενοι τη ρωτούν για το βραβείο Νόμπελ που μοιράστηκε με μια ομάδα ερευνητών του κλίματος, σημειώνει πόσοι άλλοι συμμετείχαν στο έργο.

Έχει τη φήμη του «σκληρού αφεντικού» που να εμπνεύσει στο προσωπικό της, φόβο και θαυμασμό ταυτόχρονα. Δημόσια, όμως, η συμπεριφορά της είναι τόσο ελεγχόμενη που αγγίζει τα όρια της αποστασιοποίησης.

Κάποιοι λένε ότι η καθηγητική της συμπεριφορά θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση σε ένα πολιτικό τοπίο που καθορίζεται από τον κ. Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έχτισε το κόμμα του βασιζόμενος στη δύναμη της προσωπικότητάς του.

«Τον χρειάζεται», δήλωσε ο Carlos Heredia, ένας Μεξικανός πολιτικός αναλυτής. «Δεν έχει το χάρισμα, δεν έχει τη δημοτικότητα, δεν έχει τη δική της πολιτική αντοχή, οπότε πρέπει να το δανειστεί από τον Λόπες Ομπραδόρ».

Για ορισμένους Μεξικανούς, ωστόσο, μια γυναίκα χωρίς συγκινήσεις μπορεί να είναι το ιδανικό αντίδοτο σε έναν διασκεδαστικό άνδρα που βύθισε τη χώρα σε κομματική αναταραχή.

Η πολιτική καριέρα της υποψήφιας ξεκίνησε όταν ο κ. López Obrador εξελέγη δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού το 2000 και την προσκάλεσε σε μια συνάντηση σε ένα εστιατόριο. «Αυτό που θέλω είναι να μειώσω τη ρύπανση», θυμάται ότι της είπε ο κ. López Obrador. «Ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό;»

Η κ. Sheinbaum, η οποία μέχρι τότε είχε γράψει περισσότερες από 12 εκθέσεις σχετικά με τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είπε ναι. Έγινε υπουργός Περιβάλλοντος.

Στις συναντήσεις, φαινόταν πρόθυμη να κάνει σχεδόν τα πάντα για να κάνει το αφεντικό της ευτυχισμένο, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί της.

«Η φράση που χρησιμοποιούσε ξανά και ξανά ήταν “Ο δήμαρχος είπε να γίνει και θα γίνει”», είπε ο κ. Heredia, ο οποίος εργάστηκε μαζί της στην κυβέρνηση της πόλης υπό τον κ. López Obrador. Τι σήμαινε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Heredia: «Δεν είμαστε υπουργικό συμβούλιο για να δίνουμε ιδέες», είπε. «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων εδώ για να εκτελέσουμε ό,τι αποφασίσει».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κ. Sheinbaum ακροβατούσε μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και πολιτικής, αλλά παρέμενε πάντα κοντά στον Λόπες Ομπραδόρ.

Όταν ίδρυσε το κόμμα του Morena το 2014, της ζήτησε να κατέβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για να γίνει δήμαρχος της Tlalpan, μιας συνοικίας της Πόλης του Μεξικού. Με την υποστήριξή του, κέρδισε.

Το 2018, ο Λόπες Ομπραδόρ κατέλαβε την προεδρία με σαρωτική νίκη και η Σεϊνμπάουμ έγινε δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού. Γρήγορα απέκτησε τη φήμη ενός απαιτητικού αφεντικού.

Όταν έμπαινε σε ένα δωμάτιο, όλοι σηκώνονταν όρθιοι, θυμάται ένα πρώην μέλος του συμβουλίου της.

Ως δήμαρχος, μπορούσε να θυμάται συγκεκριμένους αριθμούς που αναφέρθηκαν σε μια συνεδρίαση εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή της, ανέφερε ακόμα χαρακτηριζόντάς της «λαμπρό μυαλό» και «απαιτητική».

Πέντε αξιωματούχοι που έχουν συνεργαστεί με την κ. Sheinbaum, οι οποίοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως, δήλωσαν ότι κατά καιρούς ήταν οξύθυμη και φώναζε στους υφισταμένους της μπροστά σε μεγάλες ομάδες. Μέσω εκπροσώπου της, η κ. Sheinbaum αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία.

Οι υπερασπιστές της λένε ότι ορισμένοι άνθρωποι απλώς αντέδρασαν άσχημα σε μια γυναίκα επικεφαλής.

«Ξέρω ότι στην κυβέρνησή της, μερικές φορές οι άνθρωποι προσβάλλονταν ή ένιωθαν άσχημα επειδή τους φώναζε», δήλωσε η Marta Lamas, μια μακροχρόνια φεμινίστρια ακτιβίστρια που ήταν κοντά στην κα Sheinbaum και την ομάδα της. «Αλλά αν ένας άντρας φωνάζει, δεν θα ήταν θέμα, επειδή πολιτισμικά, είναι διαφορετικό».

Για χρόνια, η κ. Sheinbaum προσπαθεί να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβαδίζει τόσο πολύ με τον López Obrador και ταυτόχρονα να είναι ο εαυτός της. Η απάντηση, λέει, είναι απλή:

«Πιστεύει πραγματικά σε αυτόν». 

Όταν το 2022 ένας ραδιοφωνικός παρουσιαστής της μετέφερε μια αιχμηρή ερώτηση από μια ακροάτρια ως προς το γιατί δεν επιλέγει να κυβερνά με τις δικές της ιδέες εκείνη απάντησε:

«Αν σκέφτεσαι το ίδιο με κάποιον άλλον, δεν είναι ότι τον αντιγράφεις- απλώς συμφωνείς με τις ιδέες του», είπε. «Δεν μπορείς να αρνηθείς αυτό που πιστεύεις».

Πληροφορίες από New York Times 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Αραγτσί, απέκλεισε χθες Δευτέρα την ταχεία επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του επαναλαμβάνοντας πως η Τεχεράνη θέλει να έχει εκ των προτέρων εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον πως δεν θα εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Δεν νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν τόσο γρήγορα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί ερωτηθείς από το CBS για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από αυτή την εβδομάδα.

«Προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών», εξήγησε ο κ. Αραγτσί.

«Θα χρειαστούμε χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».

Ο κ. Αραγτσί ερωτήθηκε επίσης για την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι πως το Ιράν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για να αρχίσει να εμπλουτίζει εκ νέου ουράνιο μέσα σε «μερικούς μήνες».

«Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς», απάντησε ο ιρανός ΥΠΕΞ. «Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για την «ημερομηνία», ούτε για τον «τρόπο» που θα ξαναρχίσουν συνομιλίες – οι δυο χώρες, σημειωτέον, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

«Θέλουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: θα γίνουμε μάρτυρες νέας επίθεσης ενόσω θα συμμετέχουμε σε διάλογο;», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες πως «δεν πρόσφερε τίποτα» στο Ιράν και «δεν του μιλάει», μερικές ημέρες αφού διεμήνυσε πως δεν θα δίσταζε να διατάξει να βομβαρδιστεί εκ νέου η χώρα, αν θεωρήσει πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται επί δεκαετίες πως έχει σκοπό.

«Δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, επισήμως του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους μέσω Truth Social.

«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και κορυφαίους επιστήμονες του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως σκοπός του πολέμου αυτού ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που διαψεύδει πως επιδίωξε ποτέ η ηγεσία της χώρας, επιμένοντας ωστόσο να διατρανώνει πως είναι «νόμιμο» δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ο πόλεμος αυτός 12 ημερών τερματίστηκε την 24η Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία» θα δώσει διαταγή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς σε περίπτωση που το Ιράν αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί επέμεινε χθες πως είναι δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο κατά το 60% για την παραγωγή ενέργειας.

«Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να μας λέτε (…) πως θέλετε να έχουμε μηδέν εμπλουτισμό, κι αν δεν συμφωνήσουμε θα μας βομβαρδίσετε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας», τόνισε ο υφυπουργός.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ

Υπηρεσία άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς ή από πυρά του ισραηλινού στρατού στον θύλακο, όπου ο πόλεμος που μαίνεται για πάνω από 20 μήνες έχει προκαλέσει πελώριες καταστροφές κι έχει ωθήσει τον πληθυσμό στα όρια του λιμού, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η πολιτική προστασία ανέφερε ακόμη πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Μας βομβάρδισαν ενώ κοιμόμασταν. Δεν κάναμε ποτέ τίποτα κακό. Τα δυο παιδιά μου είναι νεκρά, τα άλλα νοσηλεύονται στην εντατική», είπε πολύ ταραγμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμάν Αμπού Μαρούφ έπειτα από επιδρομή που έπληξε σκηνές εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (νότια).

Μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, θύματα μεταφέρθηκαν με οχήματα συγγενών και ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με πλάνα του AFP.

Εκεί, πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικούς νεκρικούς σάκους είχαν αφεθεί ακόμα και στο έδαφος. Μητέρα χάιδευε το πρόσωπο του νεκρού παιδιού τους. Έξω από το νοσοκομείο, πολίτες προσεύχονταν για τους νεκρούς τους.

«Πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν εδώ απανθρακωμένα και τραυματίες έχουν βαριά εγκαύματα», δήλωσε ιατρική πηγή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές στον καταυλισμό αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του θυλάκου δεκάδες «μάρτυρες», ανάμεσά τους «γυναίκες και παιδιά, έπειτα από επιδρομές των δυνάμεων κατοχής».

Ανάμεσά τους ήταν πέντε θύματα από τον καταυλισμό αλ Μαουάσι και «δυο παιδιά της οικογένειας Αζάμ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή εναντίον σπιτιού στην πόλη της Γάζας» (βόρεια), διευκρίνισε.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τους απολογισμούς που ανακοινώνονται από την πολιτική προστασία.

«Ακούσαμε τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Άμπντελ Ραχμάν Αζάμ, συγγενής. «Οι κραυγές των παιδιών και των γυναικών δεν σταματούσαν. Έπληξαν σπίτι με πύραυλο χωρίς καμιά προειδοποίηση».

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, σύμφωνα με τον κ. Μπασάλ -κατ’ άλλη πηγή, που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 11-, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που πήγαιναν σε κέντρο διανομής επισιτιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά εν μέρει, στα τέλη Μαΐου τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας από τον Μάιο που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα άρχισε η λειτουργία νέου μηχανισμού βοήθειας, στον οποίο πρωτοστατεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όμως οι διανομές τροφίμων από την οργάνωση αυτή έχουν σημαδευτεί από πολλά χαοτικά και συχνά πολύνεκρα επεισόδια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 583 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κοντά στα κέντρα του στα οποία διανέμονται τρόφιμα αφότου άρχισε να επιχειρεί στα τέλη Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταγγείλει το νέο «στρατιωτικοποιημένο» μηχανισμό διανομής βοήθειας ο οποίος «σκοτώνει κόσμο».

Το GHF, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει πως δεν έχει γίνει το παραμικρό μέσα στα κέντρα του και κατηγορεί τη Χαμάς πως προσπαθεί να το εμποδίσει. Διατείνεται πως 12 μέλη του προσωπικού του έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν «βασανιστεί». Καταγγέλλει επίσης πως η Χαμάς στέλνει «μαχητές κοντά σε ανθρωπιστικές ζώνες».

Το Ισραήλ εκτιμάται πως εννοεί να χρησιμοποιήσει το GHF ώστε να παρακάμψει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε, όπως διατείνεται, να μη φθάνει βοήθεια στη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για τους χθεσινούς θανάτους, ανέφερε πως δεν θα σχολιάσει και θύμισε πως διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απώλεια σε μάχη στον βορρά 20χρονου υπαξιωματικού του. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media, ο νεαρός ήταν εκτός από ισραηλινός και βρετανός υπήκοος.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «φέρει τους ομήρους πίσω και να εξαρθρώσει τη Χαμάς», κίνημα που ορκίστηκε να αφανίσει και να διώξει από τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Έχει επίσης αναγγείλει πως θα πάρει τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς -την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ- από το 2007.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα συνεχίζουν να κρατούνται στον θύλακο 49, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56.500 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Παρά τη συνέχιση των καθημερινών πολύνεκρων ισραηλινών επιχειρήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέμενε να κλειστεί συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός εντός ημερών, πιθανόν αυτή την εβδομάδα όπως είπε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των 27 της ΕΕ για παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για να παραταθούν για έξι μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές του.

Διαβάστε επίσης: 

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στη «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία

ΕΕ: Βήματα για την οικοδόμηση πλήρως ολοκληρωμένης και διασυνδεδεμένης Ενεργειακής Ένωσης ως το 2030

ΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για την άμυνά της και καλύτερα εξοπλισμένη

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 17 «δέσμες» κυρώσεων αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι κυρώσεις αυτές όμως πρέπει να ανανεώνονται ομόφωνα από τους 27 κάθε έξι μήνες κι η Ουγγαρία, η χώρα που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, απειλεί συχνά να εναντιωθεί.

Τον Ιανουάριο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το σασπένς ως το τέλος, προτού δώσει τελικά πράσινο φως.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν επίσης χθες σχετικά με τη 18η δέσμη κυρώσεων, που πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν μπόρεσε να ληφθεί καμιά απόφαση, εξαιτίας βέτο που άσκησε η Σλοβακία αυτή τη φορά.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χρησιμοποίησε το βέτο αυτό για να ασκήσει πίεση στην Κομισιόν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον εφοδιασμό της χώρας του με αέριο, καθώς η πρότασή της επιδιώκει να διακοπούν εντελώς οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027 το αργότερο.

Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πρότεινε την 10η Ιουνίου να μειωθεί από τα 60 στα 45 δολάρια το πλαφόν της τιμής πώλησης ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων.

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πολύ πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η νέα οροφή των 45 δολαρίων δεν θεωρείται εφαρμόσιμη για την ώρα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, το όριο των 60 δολαρίων επέτρεψε να μειωθούν κατά 30% τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, που κρίνονται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ωστόσο έχει δημιουργήσει στόλο δεξαμενόπλοιων «φαντασμάτων» για να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από 500 πλοία κι έχει επίσης μπει στο στόχαστρο της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της 18ης δέσμης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να προστεθούν 70 δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» στη μαύρη λίστα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 342 ονόματα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη να επεκταθούν οι κυρώσεις σε διυλισμένα προϊόντα που προκύπτουν από το ρωσικό αργό, καθώς συνεχίζουν να εισάγονται ιδίως μέσω τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

Ακόμη, η ΕΕ εννοεί να προσθέσει άλλες 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών θεσμών οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω του συστήματος SWIFT. Και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών, στη μαύρη λίστα αυτών που βοηθούν, κατά τις Βρυξέλλες, τον ρωσικό στρατό να παρακάμπτει τις ισχύουσες κυρώσεις.

ΦΩΤΟ  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ