Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία, αλλά και για την οικονομία

Το μητρικό γάλα μπορεί να προάγει την υγεία των παιδιών, μειώνοντας τις παιδικές ασθένειες και τη χρήση υγειονομικής περίθαλψης τα πρώτα χρόνια και τελικά να εξοικονομήσει δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE».

Σε έρευνα που διεξήχθη σε δεδομένα για μισό εκατομμύριο μωρά στη Σκωτία που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2009, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που θήλαζαν αποκλειστικά τους πρώτες μήνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Τα δεδομένα αφορούσαν στο αν τα βρέφη θήλασαν ή όχι κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες, το αν εμφάνισαν δέκα κοινές παιδικές ασθένειες από τη γέννησή τους έως τους 27 μήνες, καθώς και λεπτομέρειες από τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, συμβουλές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγογράφηση.

Μεταξύ των βρεφών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 27% θήλασε αποκλειστικά, το 9% είχε μικτή διατροφή και το 64% λάμβανε γάλα φόρμουλα κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες ζωής. Τα ποσοστά των βρεφών που θήλαζαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα κυμαινόταν από 45% στις λιγότερο φτωχές περιοχές έως 13% στις πιο φτωχές περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά, χρησιμοποιούσαν λιγότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και άρα η περίθαλψή τους είχε χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με των βρεφών που τρέφονταν με οποιοδήποτε γάλα φόρμουλα. Κατά μέσο όρο, τα βρέφη που θήλαζαν είχαν χαμηλότερο μέσο κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης ανά εισαγωγή (42 λίρες Αγγλίας) σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν με φόρμουλα (79 λίρες Αγγλίας) κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και λιγότερες επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς. Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν όλα τα βρέφη που τρέφονταν με φόρμουλα είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού στις πιο οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία των παιδιών κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0300267

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα

Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του University College London και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και επηρεάζει σήμερα σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η θεραπεία γίνεται αφού έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα, όπως βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα μνήμης. Όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη πρόβλεψη και διάγνωση θα ήταν πολύτιμη για την εξεύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη νόσο προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Κατά την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες ανέλυσαν αίμα από 99 άτομα που πρόσφατα διαγνώστηκαν με Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου, αλλά χωρίς κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με Πάρκινσον, και 36 υγιείς συμμετέχοντες. Εντόπισαν 23 πρωτεΐνες οι οποίες ήταν σταθερά απορρυθμισμένες στο αίμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Από αυτές τις πρωτεΐνες, έξι αποδείχθηκε ότι ήταν επίσης απορρυθμισμένες σε άτομα με διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εφάρμοσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη της διάγνωσης με βάση τη σύνθεση των πρωτεϊνών του αίματος. Το μοντέλο μπόρεσε να αναγνωρίσει το 100% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον με βάση οκτώ πρωτεΐνες. Επίσης, εξέτασαν αν το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέψει αν ένα άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM θα εξελισσόταν σε νόσο του Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι μπόρεσε να προβλέψει τα άτομα που θα εμφάνιζαν στη συνέχεια τη νόσο με ακρίβεια 79% έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια και συνεχίζεται η παρακολούθηση για όσους προβλέφθηκε να αναπτύξουν Πάρκινσον, ώστε να επαληθευθεί περαιτέρω η ακρίβεια του τεστ. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση του τεστ σε μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41467-024-48961-3

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ τις μέρες του καύσωνα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ενώ παράλληλα δίνει οδηγίες σε όσους έρθουν αντιμέτωποι με τη θερμοπληξία.

Όλες οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την χώρα για την αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας ή πνιγμών λόγω της συσσώρευσης πολιτών στις παραλίες.

Οι βασικές οδηγίες του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες, για την θερμοπληξία αναφέρουν τα εξής:

Αν νοιώσετε, μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον, πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό (πάνω από 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου), ταχυκαρδία, δυσφορία, ζάλη, ναυτία, έμετους, απώλεια συνειδήσεως ή το δέρμα γίνει ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο αυτά αποτελούν κάποια από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλη αύξηση της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος).

Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:

1. Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
2. Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
3. Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
4. Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
5. Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Επαναστατική θεραπεία για την καταπολέμηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία

Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Cirrus Therapeutics». Η έρευνα παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Science Translational Medicine».

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (IRAK-M) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Υπολογίζεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η ακριβής αιτία είναι πολύπλοκη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων γήρανσης, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ