Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από 3 ευρωπαϊκές χώρες

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης: 11 νεκροί στην έφοδο του στρατού του Ισραήλ στην Τζενίν – Πρεσβεία στη Ραμάλα ανοίγει η Κολομβία

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς σε τομέα της Ράφας (νότια), ενώ αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πλήγματα στην πόλη της Γάζας (βόρεια), ερειπωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες αδιάκοπου πολέμου.

Άρματα μάχης έφθασαν στα όρια πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Ράφας, ενώ η νύχτα σημαδεύτηκε από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη στις αρχές του μήνα.

Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στη Γίμπνα, στο κέντρο της Ράφας, είπαν κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από την πλευρά του ανέφερε πως έπληξε με αντιαρματικές ρουκέτες δυο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με κατοίκους, ο ισραηλινός στρατός βάλλει στη Γίμπνα και άνοιξε επίσης πυρ εναντίον αλιευτικών σκαφών στα παράλια, με αποτέλεσμα κάποια να πάρουν φωτιά.

Τα πυρά του Ισραήλ «δεν σταμάτησαν όλη νύχτα, από drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα μάχης», είπε κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί για μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ασφάλειά του. Άρματα «προωθήθηκαν προς τα νοτιοανατολικά (…) δεχόμενα σφοδρά πυρά», πρόσθεσε.

Αναγνώριση

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες την απόφασή τους να αναγνωρίζουν από κοινού κράτος της Παλαιστίνης, με την ελπίδα να ωθήσουν κι άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο καθώς η λύση των δύο κρατών διατρέχει ολοένα πιο σοβαρό «κίνδυνο», όπως το έθεσε η Μαδρίτη.

Η ίδρυση βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για αυτό παραμένουν σε αδιέξοδο ατελείωτα χρόνια και στο μεταξύ η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται.

Η αναγνώριση χαρακτηρίζεται διπλωματική νίκη για την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, καθώς το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζουν πλέον, κατ’ αυτή, 142 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν ανήκουν στη Δύση.

Ή αλλιώς νέα διεθνή διπλωματική ήττα του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν πως ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη μια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και από την άλλη ηγετών της Χαμάς, που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό για το ζήτημα αυτό», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ισραέλ Κατς ανακοινώνοντας την ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας του στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία για διαβουλεύσεις καθώς και ότι κλήθηκαν οι πρεσβευτές των τριών χωρών για να τους επιδοθούν επίσημες διαμαρτυρίες.

Μετά την ανακοίνωσή τους, η Κολομβία επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Στις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της Κολομβίας, η χώρα του οποίου ήταν για δεκαετίες σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επιβράβευση» της Χαμάς

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «επιβράβευση της τρομοκρατίας», πέταξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εναντιώνεται στην ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης πλάι στο Ισραήλ.

«Το 80% των Παλαιστίνιων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. έτσι αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Όχθη) υποστηρίζουν τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε.

«Σε αυτό το κακό δεν μπορείς να δώσεις κράτος», επέμεινε. «Θα ήταν τρομοκρατικό κράτος. Θα προσπαθούσε να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά. Δεν θα συναινέσουμε».

«Η επιβράβευση της τρομοκρατίας δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε θα μας εμποδίσει να νικήσουμε τη Χαμάς».

Επικριτές του κ. Νετανιάχου έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ανέχθηκε αν δεν προώθησε την ανάδειξη της Χαμάς, κινήματος αντίπαλου της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ώστε να διχάσει τους Παλαιστίνιους και εντέλει να αποτρέψει την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα (…) οι χώρες αυτές επέλεξαν να επιβραβεύσουν τη Χαμάς (…) και να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος», πλειοδότησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς.

Οι τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν την απόφασή τους την ώρα που ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς μαίνεται, έπειτα από την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα, 124 εκτιμάται πως εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, αλλά 37 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι οικογένειές τους ενέκριναν χθες Τετάρτη να μεταδοθεί από την ισραηλινή τηλεόραση βίντεο στις οποίες εικονίζονται πέντε νεοσύλλεκτες με πιτζάμες, κάποιες με ματωμένα τα πρόσωπα, καθισμένες κάτω, προτού οδηγηθούν σε τζιπ. Σκοπός των οικογενειών ήταν να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία στις έμμεσες διαπραγματεύσεις -που έχουν στην ουσία ανασταλεί- για να απελευθερωθούν όμηροι.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή ο κ. Νετανιάχου ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και ο στρατός του εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις η Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πήρε την εξουσία το 2007.

Τουλάχιστον 35.709 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.

«Άδειο κέλυφος»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναγνώριση, κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο επίσημος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη διεθνή σκηνή, αναφέρθηκε σε «ιστορικές στιγμές». Αραβικά κράτη επίσης χαιρέτισαν την αναγνώριση.

Αλλά στη Ράφα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι καθημερινά, ο Άχμεντ Ζιάντ, 35 χρονών, είπε πως δεν θα πρόκειται παρά για «άδειο κέλυφος» αν οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «δεν υποστηρίξουν» την αναγνώριση.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της χώρας που αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, επανέλαβε τη θέση ότι παλαιστινιακό κράτος θα μπορέσει να ιδρυθεί μόνο έπειτα από «απευθείας διαπραγματεύσεις» των δυο πλευρών, όχι «με μονομερή αναγνώριση».

Πιο «στοχευμένη»

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφτηκαν ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ, που είχαν απειλήσει πως θα προχωρούσαν στην αναστολή κάποιων παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου ένα εκατομμύριο άμαχοι, έκριναν χθες Τετάρτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι πλέον πιο «στοχευμένη» και «περιορισμένη», ωστόσο πρόσθεσαν πως συνεχίζουν να ανησυχούν για την τύχη των αμάχων.

Όταν μπήκε με άρματα μάχης στην ανατολική Ράφα, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, της κυριότερης πύλης για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, και κατόπιν το έκλεισε.

Έκτοτε, οι παραδόσεις βοήθειας έχουν σταματήσει σχεδόν εντελώς, την ώρα που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικό» επίπεδο λιμού.

ΦΩΤΟ: EPA/ALAA BADARNEH

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου – Eντείνεται η ανησυχία για το ξέσπασμα ευρύτερου πολέμου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Διαβάστε επίσης: Επαναλειτουργεί η αμερικανική προβλήτα στη Γάζα

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής -απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο- διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τζο Μπάιντεν vs Ντόναλντ Τραμπ: Ποιον επιλέγουν και στηρίζουν δισεκατομμυριούχοι για νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσουν μάχη στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ. Τη μάχη, αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα δώσουν επαναληπτικό αγώνα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εξασφάλισαν το τελευταίο διάστημα οικονομική υποστήριξη από διάφορους δισεκατομμυριούχους, ανέφεραν χθες Πέμπτη 20 Ιουνίου του 2024, αμερικανικά ΜΜΕ.

Στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, όπου το ιερό δολάριο κρίνει ποιος θα γίνει βασιλιάς, η συγκέντρωση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται στοιχείο-κλειδί για τους υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί έτσι να λογαριάζει στην υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης διέθεσε τους τελευταίους μήνες κάπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις υποστήριξης του προέδρου και του Δημοκρατικού κόμματος, αποκάλυψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα Washington Post.

«Στάθηκα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν το 2020 και είμαι υπερήφανος που το κάνω ξανά», τόνισε στην εφημερίδα ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας.

Η δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, η πρώην σύζυγος του συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, κάλεσε επίσης χθες τους πολίτες να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο, χωρίς πάντως να αποκαλύψει αν δώρισε χρήματα στην εκστρατεία του Δημοκρατικού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος δισεκατομμυριούχος, εξασφάλισε από την πλευρά του την υποστήριξη του Τίμοθι Μέλον, μυστικοπαθούς κληρονόμου μεγάλης περιουσίας που είχε δημιουργηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο πολύ διακριτικός επιχειρηματίας δώρισε 50 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδα που υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο την επομένη της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του στη δίκη του στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μαΐου.

Οι δίδυμοι Ουίνκλβος, διάσημοι για τον ρόλο τους στις αρχές αυτού που έγινε το Facebook, ανακοίνωσαν επίσης χθες πως υποστηρίζουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Μόλις δώρισα ένα εκατομμύριο δολάρια σε μπιτκόιν στον Ντόναλντ Τραμπ και θα τον ψηφίσω τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Τάιλερ Ουίνκλβος μέσω X.

Ο συνιδρυτής της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Gemini έκανε τη δωρεά εξαιτίας του –κατ’ αυτόν– «πολέμου που κήρυξε ανοικτά η κυβέρνηση Μπάιντεν εναντίον των κρυπτονομισμάτων».

Ο αδελφός του Κάμερον συμπλήρωσε πως δώρισε επίσης ένα εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου. «Συνοπτικά: ο πρόεδρος Τραμπ είναι υπέρ του μπιτκόιν, υπέρ των κρυπτονομισμάτων, υπέρ των επιχειρήσεων», εξήγησε μέσω X.

Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν επιτίθεται συχνά στον Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις τους με τους πλουσιότερους, κατηγορώντας τον ιδίως πως «πουλάει την Αμερική στους μεγαλύτερους δωρητές του».

Σε ανακοίνωσή της χθες Πέμπτη, εξέφρασε ικανοποίηση διότι συγκέντρωσε πάνω από 85 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου είχε διαθέσιμα συνολικά 212 εκατ. δολάρια.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Φονικοί καύσωνες πλήττουν Ασία και Ευρώπη: Στους 51 βαθμούς ο υδράργυρος στη Σαουδική Αραβία – Ρεκόρ 55 ετών στην Ινδία

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται Ασία και Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, με φονικούς καύσωνες να πλήττουν πόλεις σε τέσσερις ηπείρους του βόρειου ημισφαιρίου.

Ασία και Ευρώπη βιώνουν πρωτοφανείς καύσωνες με θερμοκρασίες που σπάνε όλα τα ρεκόρ, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι το φετινό καλοκαίρι ο υδράργυρος αναμένεται να «ανατιναχτεί», σκαρφαλώνοντας υψηλότερα και από πέρυσι.

Σημειώνεται πως το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Στη Σαουδική Αραβία σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι πήγαν να προσκυνήσουν στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, όμως εκατοντάδες πέθαναν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 51° Κελσίου, σύμφωνα με αναφορές ξένων αρχών.

Υγειονομικές πηγές και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters χθες, Πέμπτη, ότι τουλάχιστον 530 Αιγύπτιοι πέθαναν στο χατζ, αύξηση σε σχέση με τους 307 που είχαν αναφερθεί την Τετάρτη, ενώ 40 ακόμη αγνοούνται.

Οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο πλήττονται για μία ακόμη εβδομάδα από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές — από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Αφρικής στην Αλγερία– , σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Στη Σερβία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 40° Κελσίου αυτή την εβδομάδα καθώς άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική δημιουργούν θερμό μέτωπο στα Βαλκάνια. Οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κόκκινο συναγερμό και συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Βελιγραδίου επεσήμανε ότι οι γιατροί της χρειάστηκε να επέμβουν 109 φορές στη διάρκεια της νύχτας για να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου οι αρχές επίσης έχουν καλέσει τους πολίτες να παραμένουν σε σκιερά μέρη ως αργά το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες αναζητούν λίγη δροσιά στις παραλίες κατά μήκος της Αδριατικής.

Και οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ βρίσκονται για τέταρτη συνεχή ημέρα κάτω από έναν θερμό θόλο, ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει ζεστό αέρα πάνω από μια περιοχή εμποδίζοντας τον ψυχρό αέρα να περάσει και διατηρώντας τις θερμοκρασίες σε υψηλό επίπεδο.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης δημιουργήθηκαν χώροι δροσιάς σε βιβλιοθήκες, κέντρα απασχόλησης ηλικιωμένων και άλλες υποδομές. Τα σχολεία της πόλης λειτουργούν κανονικά, όμως σε αρκετές περιοχές στα γύρω προάστια τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το κανονικό προκειμένου οι μαθητές να αποφύγουν τη ζέστη.

Οι μετεωρολογικές αρχές εξέδωσαν χθες, Πέμπτη, προειδοποίηση για ακραία ζέστη και σε κάποιες περιοχές της Αριζόνας, περιλαμβανομένου του Φίνιξ, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45,5° Κελσίου.

Στη γειτονική πολιτεία του Νέου Μεξικού δύο δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ έχουν κάψει περισσότερα από 93.0000 στρέμματα και έχουν καταστρέψει 500 σπίτια, σύμφωνα με τις αρχές. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται ενδέχεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όμως καταιγίδες που ξέσπασαν χθες προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες περιπλέκοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Συνολικά σχεδόν 100 εκατ. Αμερικανοί ζουν σε περιοχές για τις οποίες εκδόθηκαν χθες προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ από σήμερα, επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά στη Νέα Υόρκη και τις πιο νότιες πολιτείες ο καύσωνας θα επιμείνει και το Σαββατοκύριακο.

Μετρώντας τους νεκρούς

Η θερινή περίοδος στην Ινδία διαρκεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, όταν με την εμφάνιση των μουσώνων η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.

Όμως την Τετάρτη το Νέο Δελχί κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και τουλάχιστον 55 χρόνια, με το παρατηρητήριο Safdarjung να καταγράφει θερμοκρασία 35,2° Κελσίου στη μία τα ξημερώματα.

Κανονικά οι θερμοκρασίες πέφτουν στη διάρκεια της νύκτας, όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι θερμοκρασίες της νύκτας. Σε πολλές περιοχές του κόσμου η θερμοκρασία της νύκτας αυξάνει με γοργότερους ρυθμούς σε σχέση με αυτή της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του 2020 του πανεπιστημίου του Έξετερ.

Το Νέο Δελχί έχει συμπληρώσει 38 συναπτές ημέρες με την ανώτατη θερμοκρασία να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 40° Κελσίου.

Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Υγείας επεσήμανε την Τετάρτη ότι υπάρχουν περισσότερα από 40.000 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας και τουλάχιστον 110 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την 1η Μαρτίου και ως τις 18 Ιουνίου, όταν στη βορειοδυτική και ανατολική Ινδία καταγράφηκαν διπλάσιες από το συνηθισμένο ημέρες καύσωνα.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Τα κύματα καύσωνα αυτά καταγράφονται έπειτα από 12 συναπτούς μήνες που ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής της ΕΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα 86% ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι πιο θερμό από το 2023.

Αν και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,3° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα κύματα καύσωνα να έχουν γίνει πιο συχνά, πιο έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Παγκοσμίως κατά μέσο όρο ένας καύσωνας που θα παρατηρούνταν μία φορά στα 10 χρόνια την προβιομηχανική εποχή, τώρα θα συμβεί 2,8 φορές στα 10 χρόνια και θα είναι κατά 1,2° Κελσίου πιο θερμός, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημών του World Weather Attribution (WWA).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καύσωνες θα συνεχίσουν να εντείνονται, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να εκλύει αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καίγοντας ορυκτά καύσιμα.

Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καύσωνες θα παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5,6 φορές ανά 10 χρόνια και θα είναι κατά 2,6° Κελσίου πιο ζεστοί, επεσήμανε το WWA.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ