Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής στην παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City», αύριο

Παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στο κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 12:00.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Βουλή των Ελλήνων παραχωρεί στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου χώρο για ένα εξαιρετικά ιδιότυπο έργο, το οποίο υπήρξε η εθνική συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Έκθεση Quandrennial της Πράγας το 2023. Η εικαστική αξία του αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών, απονέμοντας στους συντελεστές του το βραβείο Golden Triga. Πρόκειται για βραβείο παγκοσμίου κύρους, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στον χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών και αναδεικνύει διεθνώς το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κύπρου.

«Η εικαστική εγκατάσταση “Θεατές σε Πόλη Φάντασμα” αφορμάται από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ένα αναπόφευκτα τραυματικό σημείο εκκίνησης που συμβολικά και πραγματικά, από το σήμερα μέχρι και πριν την τουρκική εισβολή το 1974, αποτελεί για τον θεατή το αισθητηριακό ερέθισμα προκειμένου να έρθει αντιμέτωπος με μνήμες, συναισθήματα, ερωτήματα, αλλά και πιθανά απροσδόκητες απαντήσεις. Το έργο αποτελεί μία εικαστική εμπειρία, ένα είδος ενεργής μνημειακής πράξης, το οποίο μέσα από ποικίλες τεχνικές αναδεικνύει την αξία και το φορτίο της μνήμης ως μέρος της ανθρώπινης ζωής. Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Quandrennial της Πράγας, η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στο ότι το έκθεμα, χρησιμοποιώντας πραγματικά υλικά, αναφορές σε ερείπια από το παρελθόν της πόλης, τα οποία εγκαθίστανται με διαθεματικό τρόπο, συγχωνεύει το πραγματικό και το φανταστικό, την αγωνία και -ίσως- την ελπίδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Βουλής.

Στην παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασιλική Κασσιανίδου, καθώς και εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής ομάδας που δημιούργησε το έργο.

Η έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» στον χώρο του Καπνεργοστασίου θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 4 Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Poor Things – Τα Κοστούμια»: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Δώδεκα από τα κοστούμια που ζωντάνεψαν το δημιουργικό όραμα του Γιώργου Λάνθιμου στην πιο δημοφιλή έως σήμερα ταινία του, το «Poor Things», παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) από τις 12 Ιουνίου έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

   Η έκθεση «Poor Things. Τα Κοστούμια», που εγκαινιάζεται σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της βραβευμένης με Oscar και BAFTA ενδυματολόγου Χόλι Γουάντινγκτον, περιλαμβάνει 12 από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της τελευταίας, έτσι όπως φορέθηκαν από τους καταπληκτικούς ηθοποιούς της ταινίας.

   Έξι από αυτά έγιναν σήμα κατατεθέν της ηρωίδας Bella Baxter, που ερμήνευσε μοναδικά η βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone, όπως η κοντή κίτρινη φούστα, το εσώρουχο δηλαδή με το οποίο εμφανίστηκε στους δρόμους της Λισαβόνας ή το λευκό σύνολο της κρουαζιέρας με τα ανάλαφρα βολάν και μανίκια που θυμίζουν κλόουν, ένα σύνολο σε πλήρη αντίθεση με την ανθρώπινη οδύνη που αντίκρισε σε μια από τις πιο αφυπνιστικές σκηνές – για να αναφέρουμε δυο μόνο από τα κοστούμια που σκιαγραφούν την εξέλιξη του χαρακτήρα της στη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης ιστορίας «μαθητείας».

   Και τα 12 εξαιρετικά κοστούμια της πρόσφατης και πολυβραβευμένης διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής – τα υπόλοιπα 6 που παρουσιάζονται στην έκθεση έντυσαν τους χαρακτήρες των Godwin Baxter (Willem Dafoe), Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), Max McCandles (Ramy Youssef), Harry Astley (Jerrod Carmichael), Madam Swiney (Kathryn Hunter) και της κυρίας Prim (Vicki Pepperdine) – είναι στημένα εντυπωσιακά με τρόπο που συνομιλούν με την ταινία (σκηνές της προβάλλονται στον τοίχο της αίθουσας) ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία: Να τα θαυμάσει από κοντά και να εκτιμήσει άλλη μια διάσταση της τέχνης του ενδύματος.

   «Δεν θα συμβιβαζόμασταν με τίποτα λιγότερο από τα εμπνευσμένα έργα της διεθνούς φήμης ενδυματολόγου Χόλι Γουάντινγκτον», δήλωσε σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης, κατά την πρώτη μουσειακή παρουσίαση των κοστουμιών του «Poor Things», που ήδη εμφανίστηκαν στο Barbican Centre του Λονδίνου το 2023.

   Τον «ενθουσιασμό» και την «ευγνωμοσύνη» της γι’ αυτή την «όμορφη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που δίνει ένα νέο πλαίσιο» στην παρουσίαση των κοστουμιών της, εξέφρασε η ενδυματολόγος Χόλι Γουάντινγκτον. Η ίδια μίλησε και για τη συνεργασία της με τον Έλληνα σκηνοθέτη, έναν «δημιουργικό και απελευθερωτικό άνθρωπο», ο οποίος δεν της έβαλε κανέναν περιορισμό για τα κοστούμια. «Ήθελε απλώς να ανταποκρίνονται στην ιστορία με τον δικό τους τρόπο», επισήμανε.

   Βασισμένο στο αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Alasdair Gray – το οποίο μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Γιώργος Λάνθιμος, ο βραβευμένος σκηνοθέτης των The Favourite (Η Ευνοούμενη) και The Lobster (Ο Αστακός) – το «Poor Things» εξιστορεί τη φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (την υποδύεται η Emma Stone, που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία αυτή), μιας νέας γυναίκας που επαναφέρει στη ζωή ο ευφυέστατος και ανορθόδοξος επιστήμονας Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Ανυπομονώντας να μάθει και να βιώσει όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν επιδέξιο και διεφθαρμένο δικηγόρο, σε μια τρελή περιπέτεια ανά τις ηπείρους. Απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις της εποχής της, η Bella αφοσιώνεται στον σκοπό της, να αποτελέσει πρότυπο για την ισότητα και την απελευθέρωση.

   Το «Poor Things» βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα για Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2023. Στην ταινία απονεμήθηκαν ακόμα τέσσερα βραβεία Όσκαρ και πέντε βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), ανάμεσά τους και τα βραβεία ενδυματολογίας στη Holly Waddington.

   Η Χόλι Γουάντινγκτον σπούδασε Καλές Τέχνες στο Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και Σκηνογραφία (Χορού) στο Trinity Laban. Έχει δουλέψει στον χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών, δημιουργώντας κοστούμια και εγκαταστάσεις για παραστάσεις στο Rambert, το Royal Ballet, το Complicité, το Sadlers Wells, το Almeida, το Royal Court, το Gate, το Young Vic, το Scottish Dance Theatre, το Handspring UK και το BAM. Ανάμεσα στις ενδυματολογικές δουλειές της για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση περιλαμβάνονται το «The Great» του Hulu, σε σενάριο και παραγωγή του Tony McNamara, η «Λαίδη Μακβέθ», σε σκηνοθεσία του William Oldroyd, το «Ginger & Rosa» της Sally Potter και το «Departure» του Andrew Steggall.

   Παράλληλες εκδηλώσεις

   Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να συναντήσει από κοντά την Holly Waddington σε μια συζήτηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Με την πολυβραβευμένη ενδυματολόγο θα συνομιλήσουν για τη δουλειά της η Δρ. Σοφία Παντουβάκη, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Πανεπιστήμιο Aalto, Φινλανδία, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας, και ο Παύλος Θανόπουλος, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, σχεδιαστής της έκθεσης.

   Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση στα ταμεία του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Europride 2024: Ομαδική εικαστική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Μέσα από στοχασμούς γύρω από έννοιες όπως το σώμα, οι «κανόνες», οι αξίες, η ελευθερία, η χειραφέτηση, η ενδυνάμωση, η μνήμη, η ταυτότητα, οι συλλογικές αναπαραστάσεις, η σεξουαλικότητα, η αγάπη και τα φύλα, ογδόντα Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους, στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση με τίτλο «Visualbility Vol.2».

Πρόκειται για μία ομαδική εικαστική έκθεση, με την οποία το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο EuroPride 2024, που φέτος διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Οι καλλιτέχνες, έχοντας διαφορετικές αφετηρίες και ερεθίσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά, επιχειρούν να περάσουν μηνύματα συμπερίληψης, αυτοδιάθεσης και υποστήριξης του διαφορετικού μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας αλλά και άλλων μορφών τέχνης όπως ψηφιακές δημιουργίες και performance.

Η έκθεση «Visualbility Vol.2» διοργανώνεται μαζί με την ομάδα Double Trouble, σε συνεργασία με το Thessaloniki Pride και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας. Γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στοχεύει στο να αναδείξει το δικαίωμα στην ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την υποστήριξη στον σεβασμό κάθε διαφορετικότητας, της ελευθερίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στις 20:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Αλέξανδρος Καπετάνου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Προβολών Σινέ Αθήναιον Θεσσαλονίκης(30/05 έως 06/06/2024)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΙΝΤ – FREUD’S LAST SESSION

ΑΙΘΟΥΣΑ  1
Πέμπτη στις 19:15 και 21:00
Παρασκευή στις 19:15 και 21:00ΑΙΘΟΥΣΑ 2Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 20:15ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ – SLEEPING DOGS

ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Πέμπτη στις 19:30 και 21:15
Παρασκευή στις 19:30 και 21:15
Σάββατο στις 22:45
Κυριακή στις 22:00
Δευτέρα στις 19:30 και 21:15
Τρίτη στις 19:30 και 21:15
Τετάρτη στις 19:30 και 21:15ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ – THE GARFIELD MOVIE

ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Σάββατο στις 16:30ΑΙΘΟΥΣΑ 1Κυριακή στις 16:30 και 18:00ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΖ»
Ένα μαγικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη σκηνή του «Κινηματοθέατρο Αθήναιον». Μια ιστορία βασισμένη στο διαχρονικό βιβλίο «Ο μάγος του Οζ» του Lyman Frank Baum, γεμάτη νοήματα, αξίες και συμβολισμούς.Συντελεστές παράστασης:
Συγγραφέας: L. Frank Baum
Διασκευή – Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Ελένη Κοκόζογλου
Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Κοκόζογλου – Βαγγέλης Ματίκας
Σκηνικά: Στέλιος Λαγογιάννης – Orange Group – Κατερίνα Μάτσα – Casa Del Teatro
Κοστούμια: Κατερίνα Τσιολάκη – Κ.Σ. Δέντρο Ζωής – Casa Del Teatro
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Ζίγκας – Βαγγέλης Ματίκας
Γραφιστικά – Βίντεο: Βαγγέλης Ματίκας
Φώτα – ήχος – Βιντεοπροβολέας: Βαγγέλης Ματίκας
Φωτογραφίες – Βίντεο: Νίκος Αϊδονόπουλος
Επικοινωνία: Κινηματοθέατρο Αθήναιον / Έρη Χριστοφορίδου – Casa Del Teatro
Παραγωγή: Κινηματοθέατρο Αθήναιον – Casa Del Teatro

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Αλεξανδροπούλου, Ρούλα Καλαθά, Μαριαλένα Μεκερίδου, Πολυτίμη Παγκράτη, Χρήστος Σπανόπουλος, Κατερίνα Τσιολάκη, Κυριάκος Χριστοδουλόπουλος

Πληροφορίες:
Κινηματοθέατρο Αθήναιον
(Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη)
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6906467283 – 6977871270 – 6979003869
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6906467283
Ημέρα και ώρα παράστασης: Σάββατο, 1η Ιουνίου στις 17:00
Διάρκεια παράστασης: 80’
Τιμές εισιτηρίων: €10.00
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου, στο more.com και στη goldmall.gr
Κινηματοθέατρο Αθήναιον 
(Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη)

Πληροφορίες και κρατήσεις:
6906467283
Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ