Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος στη Γάζα αποδυναμώνει την οικονομία του Ισραήλ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιθανό διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου -ενώ μαίνεται πόλεμος στη Γάζα- θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα: πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt.

Οι οικονομολόγοι του Ισραήλ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, την ίδια ώρα που δεν φαίνεται ακτίνα ειρήνευσης στη ζώνη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μετά την αίτηση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάου Γκαλάντ, φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Σε περίπτωση που οι δικαστές στη Χάγη εγκρίνουν το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα Καρίμ Χαν, το Ισραήλ θα «κατηγοριοποιηθεί ως παράνομη χώρα», συνοψίζει τις ανησυχίες η κορυφαία ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes». Τα εντάλματα σύλληψης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και της ακύρωσης συμφωνιών πώλησης όπλων.

Από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, οι ξένοι επενδυτές έχουν απογοητευτεί όλο και περισσότερο από το Ισραήλ. Τώρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) επιβεβαίωσε τις απαισιόδοξες προσδοκίες.

Η προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, ακόμη και μετά την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο, γράφει στην τελευταία της έκθεση. Η οικονομία «δεν θα ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο μετά από προηγούμενες συγκρούσεις και κρίσεις». Οι αιτήσεις έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ «συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στο Ισραήλ».

Οι οικονομολόγοι της S&P ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των στενότερων συμμάχων του είναι ένας περαιτέρω κίνδυνος «που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε η S&P.

Ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας για το Διεθνές Δίκαιο, Ρόι Σόντορφ (Roy Schondorf), επιχειρηματολογεί με παρόμοιο τρόπο. Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα κατά του Ισραήλ από άλλες χώρες. Αυτό «δεν είναι ένα χτύπημα που μπορεί απλά να απομακρυνθεί».

Σε περίπτωση που το ΔΠΔ εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης που ζητήθηκαν κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, αυτό θα βλάψει σοβαρά τη διεθνή φήμη του Ισραήλ, δήλωσε ο καθηγητής νομικής Αβιχάι Κόεν (Avichai Cohen) από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην οικονομική και πολιτιστική συνεργασία με άλλες χώρες. Το ενδεχόμενο να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες κατά μεγάλου αριθμού Ισραηλινών που συμμετείχαν στον πόλεμο στη Γάζα εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους, μεταξύ άλλων και για τους επιχειρηματίες.

Αρκετά πανεπιστήμια στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διακόπτουν τους δεσμούς τους με ισραηλινά πανεπιστήμια λόγω του πολέμου στη Γάζα και σκοπεύουν να ξεκινήσουν ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. Φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες κυριαρχούν σε πολλά πανεπιστήμια

Με τα μέτρα αυτά, τα πανεπιστήμια στοχεύουν να υπονομεύσουν την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας «Ορίζοντας», η οποία δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να συμμετέχει σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Η συμφωνία θεωρείται βασικός μοχλός ανάπτυξης για τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη βιομηχανία στο Ισραήλ και αποφέρει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο σέκελ (περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε χρηματοδότηση της έρευνας για διάφορα έργα.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τα οικονομικά προβλήματα του Ισραήλ, λέει ένας πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας.

Πρώτον, εκτός από την S&P, η Moody’s και η Fitch έχουν επίσης υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους για το Ισραήλ. Δεύτερον, το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ έχει χειρότερες επιδόσεις από άλλα εμπορικά κέντρα και τρίτον, οι επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας, δεν είναι μόνο ο πόλεμος στη Γάζα και η δικαστική διαδικασία στη Χάγη που κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς σε σχέση με το Ισραήλ. Οι επενδυτές θέλουν επίσης να μάθουν αν η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πληγεί, λέει ο Yotam Margalit από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Για τον ίδιο είναι σαφές: «Η κυβέρνηση βλάπτει τα ισραηλινά συμφέροντα».

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.

NEWSIT

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025

Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.

Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr

Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».

Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

NEWSIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ